Ons favoriete kerstrecept

 

Wanneer ik aan kerst denk denk ik aan kerstbomen, kerstcadeautjes, het kerstverhaal, familie, vrienden, gezelligheid en… Eten. Samen eten of uit eten gaan is iets dat ik niet weg kan denken als we het over kerst hebben. Toen ik een eetstoornis had vond ik dat feit iets verschrikkelijks. Ik wist me vaak geen raad met al die verplichtingen en dat lekkere eten. Steevast was ik te gestrest om te genieten of eindigde mijn dag met een eetbui. Nu is dat gelukkig heel anders...

Dat eten ook gewoon leuk en gezellig is was echt iets waar ik mee moest oefenen. Ik vind het zelfs leuk om in de keuken te staan en mijn favoriete kerstrecept in elkaar te flansen. Wat onze favoriete kerstrecepten zijn delen wij met jullie in deze blog.

Favoriete kerstrecept van Irene

Met mijn vriendengroep spreken we vaak af om allemaal een (klein) gerecht te maken en zo een (soms wel) 8 gangen diner te hebben. Sommige van mijn vrienden kunnen echt ontzettend lekker koken. Ikzelf kan wel redelijk koken, maar niet te ingewikkeld. Ik heb vaak ook wat moeite met de timing en voor kerst voel ik dan toch de behoefte om iets bijzonders mee te nemen. Dus, het eerste recept van deze blog komt uit mijn meesterlijk brein en is voor de luie kokers onder ons die toch iemand willen verrassen: Een mini kaasfondue!

Men neme een blaadje bladerdeeg. Daar vouw je zo goed en zo kwaad als dat gaat een soort bakje van. Dat besmeer je met eigeel en je bakt het vervolgens in de oven. Voel je hem al aankomen? Je bakt voor iedereen zo'n bakje en vult dit bakje met kaasfondue. Of je kaasfondue uit een pakje haalt of echt van kaas maakt is natuurlijk helemaal aan jou. Ik haalde het gewoon uit een pakje Ik serveerde daar een schotel met allerlei soorten groenten bij.

Mijn uitvoering is echter wel een beetje slordig. Dat is denk ik wel met elk recept. Misschien dat jij dit recept nog zou kunnen perfectioneren. Is bladerdeeg wel het juist materiaal of zou je het ook in een leuker  vormpje kunnen knutselen? Vroeger was ik altijd mega onzeker als ik moest koken. Wat als mensen het vies of raar vonden? Daar heb ik wel wat lessen in geleerd. 1) Oefening baart kunst 2) Je onderschat jezelf en 3) Het is al lang leuk als je lekker wat doet en probeert. Eten lijkt misschien een grote rol te spelen met kerst, maar het gaat eigenlijk om de gezelligheid.

Ons favoriete kerstrecept

Favoriete kerstrecept van Daphne

Als ik aan mijn favoriete kerstrecept denk, denk ik vooral aan de combinatie die ervoor zorgen dat het een gezellige avond wordt. Fijne mensen, lekker eten, een lekker wijntje, spelletjes en cadeautjes. Meestal vier ik het met familie en probeer ik de verschillende families zo goed mogelijk te verdelen over de feestdagen. Niet omdat het als een verplichting voelt, maar omdat ik het echt fijn vind om het met zo veel mensen te kunnen vieren.

Het komt overigens ook vaak voor dat ik er helemaal niet ben met Kerst, maar dat we met de familie op wintersport gaan. Ook dit jaar gaan we dat weer doen en dat is ook fantastisch. Je bent al met elkaar, er is sneeuw en thermokleding, meer is er eigenlijk niet nodig. We eten dan met kerst in een restaurant in het dorp. Eén jaar kwamen we daar iets te laat mee en hebben we kerst gevierd met broodjes (vega)knakworst op de bank. Ook al voelde het een beetje sip, is het wel iets waar ik met een glimlach op terugkijk.

Zelf maak ik eigenlijk nooit iets met kerst, maar ben ik tussendoor alleen thuis om mij om te kleden voor het diner bij iemand thuis of vlak voordat we naar een restaurant gaan. Ik kan daar wel ontzettend naar uitkijken, uitgebreid tafelen met iedereen en overal lekkere hapjes en veel gangen! Het maakt me niet uit of we gaan gourmetten, kaasfonduen of alleen maar borrelen, ik vind het allemaal even lekker en even gezellig.

Ons favoriete kerstrecept

Favoriete kerstrecept van Scarlet

Eigenlijk heb ik niet één favoriet kerstrecept. Dit jaar zal sowieso een bijzondere maaltijd worden met de komst van ons kindje rond die periode. Met mijn familie gaan we rond Kerst vaak uit eten, waar de nodige gangen bijhoren. Of we nemen allemaal iets mee voor een zoveel gangen menu. Ik vind die grote hoeveelheid gangen niet zo geweldig. Eigenlijk heb ik dat nooit geweldig gevonden, los van een eetstoornis. Ik vind het veel gezelliger om gewoon 1 lekkere maaltijd te hebben met daarbij wat gezellige bakjes met groentes, frietjes etc. Ik hoef niet allerlei luxe bordjes met 25 verschillende smaakjes erop.

Kerstavond vier ik meestal gezellig samen met mijn vriendin. We gaan dan of ergens uit eten óf we doen een avondje hapjes. Dan maken en kopen we allerlei kleine dingetjes, zetten dat gezellig bij de bank en de kerstboom neer en kijken dan onder het genot van allerlei hapjes samen naar een fijne film. Bij die hapjes moet je dan denken aan: olijven, nootjes, stokbrood met verschillende soorten hummus, vegetarische bitterhapjes uit de oven, soep, aardappelkroketjes, toastjes, sushi en fruit. Als toetje hebben we het liefst ijs. Niet te ingewikkeld ijs.... gewoon iets met vanille, chocolade of caramel.

Favoriete kerstrecept van Lonneke

Toen ik jong was en nog thuis woonde, werd er met kerst meestal het gourmetstel van zolder getoverd. Ik vond dit altijd wel grappig maar echt gek ben ik er nooit op geweest. Moest ik alsnog zelf mijn eten maken.. Meestal maakte ik hier omeletjes in met paprika en champignon, dat kon precies in zo’n vierkant pannetje. Omdat we thuis maar met z’n drieën waren bleven er vaak wat pannetjes over die ik meteen claimde. Zo kon ik meerdere omeletjes in een keer maken en hoefde ik tussendoor niet zo lang te wachten.

Een aantal jaar later werd kerst steeds iets uitgebreider. De nieuwe vriend van mijn moeder kon goed koken en vond het heerlijk om lang in de keuken te staan. Met kerst maakte hij standaard een rode bieten salade met appel. Ik vond dit echt ontzettend lekker, en dit is voor mij ook echt een kerstgerecht geworden.

Ons favoriete kerstrecept

De afgelopen jaren vierde ik vooral kerstavond bij mijn moeder. Haar nieuwe vriend (mijn tweede stiefvader) was jarig op die avond. We maakten er altijd een hele gezellige avond van. Hij was gek op chinees, dus standaard stond de tafel vol met witte bakjes. Vorig jaar is hij helaas overleden. Kerstavond heeft ineens een hele andere wending gekregen. Mijn moeder wil het liefst alleen thuis zijn, en ik ben ook niet in een kerststemming. Dit jaar werk ik en dat vind ik zelf wel prettig.

Nu ik er zo over nadenk kook ik zelf eigenlijk nooit met kerst. Sowieso kook ik niet zo vaak, dat doet mijn vriend meestal. Afgelopen jaar hadden we bij de familie van mijn vriend een kerst-bbq. Dit was echt heel leuk. Er waren kleine hapjes, salade en buiten stond de bbq te branden. Ik vond het leuk dat er hierdoor niet zo’n stijve sfeer heerst, iedereen die braaf aan een gedekte tafel zit. Ik ben niet zo keurig ;) Sinds vorig jaar vier ik derde kerstdag met vrienden. Ik weet nog niet precies hoe het er dit jaar uit gaan zien, maar waarschijnlijk is het deze keer bij mij thuis. Ik denk dat ik wat kleine gerechtjes maak en wat snackjes. Misschien wel een rode bietensalade met appel..

Favoriete kerstrecept van Hannah

Bij ons thuis worden de feestdagen nooit heel groot gevierd, maar we zijn wel fijn samen. Gewoon met mijn moeder, broertje en vriendin. Soms komen mijn oom en tante langs maar verder eigenlijk niet. Zelf vind ik dat erg prettig; geen verplichtingen, lekker rustig aan, geen stress om ergens op tijd te zijn of te moeten koken voor 15 man. Toen ik over mijn favoriete kerstrecept na ging denken moest ik bij mijzelf een beetje lachen; afgelopen jaar hebben wij precies niks gekookt op kerstavond. Wel hadden we allemaal kleine hapjes, toastjes, verse vis, kaas en ga zo maar door. Meer dan genoeg lekkere dingen zonder veel moeite en het was vooral erg gezellig. Een flinke kop chocolademelk als toetje en daarna lekker onder de wol.

kerst

Toen ik een jaar in Canada woonde was kerst precies het tegenovergestelde; het was een enorm festijn! De kalkoen lag een maand van te voren al in de vriezer, we hebben onze eigen kerstboom omgehakt (ja, echt met een bijl enzo) en de hele familie was present op kerstavond. Er was genoeg eten voor 3 dagen en ik heb daarbij ook dingen geproeft die ik nog nooit eerder had gegeten! Op dat moment had ik nog behoorlijk veel last van mijn eetstoornis, dus al die nieuwe dingen waren ontzettend spannend. Op dat moment hielp het mij enorm dat iedereen zó blij was en dat ik zo betrokken werd bij de familie, dat ik daardoor af en toe ook mijn eigen spanning een beetje kon vergeten.

Van alle dingen die ik toen met kerst heb gegeten is er mij één heel duidelijk bijgebleven; zoete aardappel pecannoten taart! Het was voor mij helemaal nieuw en ik vond het zó lekker. Sindsdien heb ik het nooit meer gegeten, misschien ga ik deze kerst toch iets uitgebreider koken dan vorig jaar...

Fotografie: Unsplash

 Wat is jouw favoriete kerstrecept?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

nikki - Zondag 23 december 2018 19:10
leuke blog, om alvast in de stemming te komen!
D - Zondag 23 december 2018 19:30
Wat verdrietig Lonneke :( het is nooit leuk om met de feestdagen iemand te moeten missen en de verjaardag van een overledene maakt ook veel los. Lastig dat dit zo samenvalt lijkt me. Sterkte deze dagen en ik hoop dat jij en je familie niet enkel verdrietig zullen zijn, maar ook veel mooie herinneringen zullen ophalen.

Liefs
Ingrid - Maandag 24 december 2018 20:46
Wat verdrietig inderdaad Lonneke, een gemis, kerst heeft dit jaar vast een emotionele lading voor jullie, sterkte hoor! Ken je het recept van de rode bietensalade van je stiefvader, misschien maken jullie dat volgend jaar en kunnen jullie herinneringen ophalen.
Mijn favoriete kerstrecept blijft de Roemeense salade die ik zo lang ik me kan heugen met de kerst op tafel verscheen.Nu maken mijn zusje en ik hem ook, heerlijk, met allemaal verse ingrediënten en zelfgemaakte maynaise, een beetje kitcherig versieren en klaar! Het grappige aan deze salade is dat hij Salata de beouf heet, rund, maar we doen er helemaal geen rundvlees in maar kipreepjes ;) Salata de pui dus eigenlijk ;)
Kleine hapjes en gourmetten vind ikook leuk en alstoetje ijs,want dat eten we doorgaans niet vaak, dus dat is dan een verwenmoment! xxx