Onbegrip en eetstoornissen

 

Wanneer het beter gaat of je van je eetstoornis af bent, blijft het je soms nog lang achtervolgen. Zo vond ik nog jarenlang in allerlei vakjes, broekzakken en tussen stapels kleding, dieetpillen. Herinneringen bleven lang aanwezig. Dat kostte vooral tijd. Maar ook mijn omgeving moest wennen aan de nieuwe Nouska die wel goed voor zichzelf kon zorgen en vrolijk was. En weer stuitte ik en mijn omgeving op onbegrip...eetstoornis

Ik weet nog goed dat ik vertelde dat ik anorexia had en klasgenootjes in de pauze verbaasd vroegen waarom ik dan toch een boterham at. Maar ook die keer dat ik zei dat ik een eetstoornis had en ik meteen niet meer uit eten gevraagd werd door vrienden. Zoveel mensen snappen helemaal niets van eetstoornissen...

Ook toen ik beter werd begreep mijn omgeving opnieuw niets meer van me. Sommige dingen begrepen ze beter, maar ondertussen ontstond er ook juist veel verwarring. Mensen deden nog heel voorzichtig, maar anderen dachten juist dat ik meteen weer alles mee deed. Niet alleen voor en tijdens, maar ook na mijn eetstoornis stuitte ik dus op onbegrip.

Ik vond dat ze er weinig aan konden doen, maar toch voelde ik me er soms eenzaam door. Want als ze me wel zouden begrijpen, had ik me veel minder alleen gevoeld in deze herstelperiode. Mijn ouders wisten bijvoorbeeld amper wat ik nou precies deed in therapie. Ze wisten wel wat, maar hoe ze zich dat voor moesten stellen, geen idee.

Mensen die geen eetstoornis hebben gehad, snappen vaak geen bal van waar jij nu eigenlijk mee bezig bent. Ik heb dat mijn omgeving nooit verweten, al ben ik er wel jaren lang keihard tegenaan gelopen. Vreselijk die opmerkingen, het onbegrip en het eenzame gevoel dat ik er tijden door heb gekend. Maar toch eigenlijk ook fijn om zulke gezonde geesten om je heen te hebben die zich er niets bij kunnen voorstellen dat je jezelf dit aan doet.

eetstoornis

Ook als je herstellende bent of van je eetstoornis af bent kun je nog op onbegrip stuiten. Zo kwam had ik laatst een fotoshoot voor een interview en vroeg iemand daar heel subtiel of ik light of gewone cola wilde. Ze keek ervan op dat ik normale nam en vroeg ‘'Maar hoe zit dat dan, als je een eetstoornis hebt gehad?'' Mensen begrijpen er soms echt helemaal niets van...

Ook wordt er nog vaak gedacht dat ik mezelf dik vind, terwijl ik mijn lichaam juist heel erg prima vind op dit moment. Ze denken ook dat ik nog steeds heel erg let op wat ik eet of zeggen heel duidelijk bij het avondeten dat ze voor een andere soort vet hebben gekozen om in te bakken, omdat dat gezonder is en ik dat vast fijn zou vinden.

Ook als het slecht gaat werd lange tijd gedacht dat ik meteen weer slecht zou eten. Natuurlijk heb ik in zware periodes ook af en toe getwijfeld of ik recht overeind zou blijven staan. Maar steeds die vraag; Eet je wel goed? Ben je niet afgevallen? Als het even wat minder gaat was soms best jammer. Zeker als het al jaren geleden is. Dan voelt het een beetje als wantrouwen

Die vragen mogen voor mijn part vervangen worden door; Hoe voel je je? Houd je het allemaal nog een beetje vol? En dat soort dingen. Het gaat inmiddels niet meer over eten. En toch kunnen sommige mensen om mij heen mij echt geloven als ik zeg dat ik van mijn eetstoornis af ben. Weinig mensen denken dat het kan. En slechts enkele mensen geloven me echt als ik zeg hoe normaal mijn relatie is met mijn lichaam en eten.

Dat wantrouwen en onbegrip is dus iets wat je misschien wel altijd een beetje zult houden als je te maken hebt (gehad) met een eetstoornis. In welke vorm en mate dan ook, het is er en hoort erbij. Boos zijn op de mensen die het onbegrip naar je tonen, heeft echter helemaal geen zin. Maar uitleg geven en praten helpt wel.

eetstoornis

Ik ben altijd heel open geweest over mijn eetstoornis. Als ik er over vertelde, zei ik dat ze mochten vragen wat ze wilden. Ik kon namelijk zelf nog bepalen wat ik wel en niet wilde vertellen. Mensen durfden hierdoor gemakkelijker op mij af te stappen of door te vragen en zo hielpen we een hoop misverstanden uit de weg en voelde ik me veel meer begrepen.

Hoe heb jij te maken met onbegrip?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

K - Donderdag 17 oktober 2013 12:46
Heel erg herkenbaar.
Ik werd er stil van.

Ik ervaar veel onbegrip : Waarom eet je een koekje ( tussendoortje ) ? dan heb je toch geen eetstoornis?.

Of na een maaltijd met een gezonde realistische portie krijg ik dan weer : Je eetstoornis is helemaal over, want je eet goed.

Mensen gaan er vanuit dat het meteen goed gaat.


Lottexxx - Donderdag 17 oktober 2013 12:58
Herkenbaar gisteren nog,
Ja maar nu eet je eigenlijk gewoon goed toch, dus dan nemen ze je vast niet serieus meer bij je adviesgesprek.
Ik gelijk in de stress en toegegeven aan de braakdrang, hoe stom. Ik laat me er veel te veel door beïnvloeden.
Laura - Donderdag 17 oktober 2013 13:10
herkenbaar.
Gisteren vroeg een oud leerkracht me nog of ik die avond wel gegeten had? Toen ik gewoon knikte, vroeg ze nog eens duidelijk: echt? Ik zei 'ja'. Maar op een manier leek ze me niet te geloven. Het is 2 jaar geleden dat ze me heeft gezien, ze weet helemaal niet hoe het nu met me gaat (goed eigenlijk! :-)) maar telkens opnieuw stelt ze juist die vraag.
A - Donderdag 17 oktober 2013 13:10
Herkenbaar! Wantrouwen als ik een keertje geen chips mee eet omdat ik er gewoon geen trek in heb, bezorgde blikken bij iets wat vroeger moeilijk was zoals patat. Ook bij m'n ouders is wantrouwen, nu ik op mezelf woon eet ik inderdaad wat minder gezond en onregelmatig waardoor ik soms laat lunch en dan niet echt zin heb ik wen bord pasta twee uur later. Het voelt dan toch alsof ik me moet verdedigen, terwijl ik wel beter weet.
Stella - Donderdag 17 oktober 2013 13:26
Heel herkenbaar... Ik ben nu van mijn eetstoornis af maar ik krijg nogsteeds veel opmerkingen van vrienden.
En de opmerking: Oh, je ziet er beter uit, vind ik op een of andere manier nog steeds vervelend.
Marianne - Donderdag 17 oktober 2013 13:36
Bij de meeste mensen om me heen heeft er open over zijn en erover (willen) praten veel begrip gecreëerd.
Mijn grootste struikelblok is een aantal familieleden die me destijds als "psychopaat" hebben weggezet en niet van plan zijn om die mening ooit bij te stellen. Ze willen niet met me in gesprek "want dat heeft toch geen zin" en op verjaardagen en dergelijken ben ik meermaals compleet genegeerd.
In het verleden raakte dit me heel erg. Tegenwoordig vind ik het nog steeds niet leuk en zou ik het graag anders zien, maar ik ben wel zo sterk dat ik voor mezelf durf te kiezen en gewoon niet meer naar die gelegenheden ga.
Romy - Donderdag 17 oktober 2013 13:49
Ik herken dit ook wel heel erg.... Soms weet je ook gewoon niet hoe je moet reageren. Vaak als ik mensen tegen kom in de supermarkt heb ik het idee dat ze uitgebreid staan te kijken wat ik op de kassa band leg en dan uitvoerig mijn omvang bekijken of het wel bij elkaar past zegmaar... Op een heel vervelende manier...

Maar destijds ook bij een psychiater, heel vervelende man... Ik weet nog goed dat ik een terugval had en dat hij zei: ja maar meisje je ziet er helemaal niet ondervoed uit! Die begreep er ook helemaal niks van. Het vreemde vond ik nog wel dit, hij zei: ik kan je nu geen medicijn "x" voorschrijven want anorexia is een contra indicatie, kom maar over een week terug. Als je klaar bent met je terugval, kijken we opnieuw... Zo bizar!! Alsof een eetstoornis een soort griepje is ofzo!!! Zo zie je maar dat zelfs "gestudeerde" mensen er af en toe gewoon geen moer van begrijpen...
m - Donderdag 17 oktober 2013 14:21
Heel herkenbaar, moeilijk zeg, je moet echt doorzetten wil je er boven staan. Petje af als je dat kunt, ik vind het nog heel moeilijk vaak! Fijn dat het hier beschreven wordt en dat het dus ook typisch iets is, wat bij een eetstoornis hoort, wanneer je het dus aan het loslaten bent of losgelaten hebt, (of nog hebt..): dan kun je er rekening mee houden en voel je je soms niet zo honds alleen als je je weer eens rot voelt over één of andere opmerking, het leert je er boven te staan, keep it up!
Nina - Donderdag 17 oktober 2013 15:16
Ik had het er laatst over met iemand. En ze zei: "Ja, het gaat nu wel goed met je he! Je ziet er weer gezond uit en je eet goed!"


Zo frustrerend vind ik dat... Mensen begrijpen het gewoon niet.
Nacindaa. - Donderdag 17 oktober 2013 15:30
1 woord: herkenbaar.
xMaureen - Donderdag 17 oktober 2013 15:38
Herkenbaar, ik eet nu mijn eetlijst en het lukt redelijk, maar volgens mij denk iedereen nu dat het top gaat..
Paula - Donderdag 17 oktober 2013 16:03
Ja zeker herkenbaar! Ik zei pas nog tegen iemand dat ik een eetstoornis had gehad en toen zij ze dat ik er gezond uitzag. Opzich beter dan het stomme 'maar je bent toch niet dik?' maar alsnog niet leuk. Misschien ziet de buitenkant er gezond uit, maar als je van binnen kijkt, zal het niet zo mooi zijn, gok ik.
Sasja - Donderdag 17 oktober 2013 16:08
Echt hele herkenbare dingen.
Laatst was er een meisje die zei: 'Jij hebt helemaal geen eetstoornis.Want een eetstoornis gaat nooit meer weg, en dan eet je alleen maar pap en drink je alleen maar thee.'
Omdat ik haar in vertrouwen over mijn eetstoornis vertelde, kwam dat antwoord echt keihard aan bij mij.
UnknownAngel - Donderdag 17 oktober 2013 16:10
Heel erg herkenbaar...
De enorme verbazing op het gezicht van mensen wanneer ze erachter komen dat ik eet, ook al gaat het niet goed. Zucht.
Vera - Donderdag 17 oktober 2013 16:22
''Mensen die geen eetstoornis hebben gehad, snappen vaak geen bal van waar jij nu eigenlijk mee bezig bent. ''

Vanmiddag nog bij de huisarts.. ik heb alleen maar ja zitten knikken, ik dacht echt whatever, laatmaar.. ik ga in die 10 minuten ook niet uitleggen waar het op neer komt.
Rachel - Donderdag 17 oktober 2013 16:25
Volgens mij maken veel mensen het mee, dat je dan zoiets groots in vertrouwen verteld en je dan direct te maken krijgt met onbegrip.
Toen ik het aan een vriendin vertelde kreeg ik ook direct opmerkingen als ; Zo dun ben je nou toch ook weer niet.. Ja maar gister at je nog een ijsje etc.
Opzich neem ik het mensen niet kwalijk dat ze het niet begrijpen, valt moeilijk te begrijpen als je er zelf niet mee te maken hebt.
Maar sommige opmerkingen gaan wel een beetje ver.
En onbegrip bij professionals als huisartsen en therapeuten gaat me dan sowieso écht te ver.
lottte - Donderdag 17 oktober 2013 16:29
Een van de rottigste onbegrip dingen vind ik als ik ergens op bezoek bent, en iemand dan een koekje/taartje/chips aanbiedt maar daar meteen bij zegt:
"maar dat kan je zeker niet eten?"
Anne-Maria - Donderdag 17 oktober 2013 16:48
Ik zie al heel veel herkenning en dat maakt dat ik me wat minder alleen voel op dit gebied.'

Zomaar een paar situaties:
- Op een verjaardag wordt heel voorzichtig gevraagd: 'Wat wil je bij de thee?' Bang zijnd dat ik gekwetst word als me gebak aangeboden wordt.
- Een kennis die iedere hap naar binnen kijkt, zo van: 'Wow! zij eet..'
- Niet mee uitgevraagd worden, omdat men als avondeten een patatje neemt en denkt: 'Dat eet zij niet.'
- Mensen die het praten over eten en gewicht waar ik bij ben mijden, omdat ze me daarmee zouden confronteren.
- Of juist anderen die het beeld dat zij van een eetstoornis hebben op mij projecteren, vragen stellen, en er direct vanuit gaan dat zij het bij het rechte eind hebben en zo niet eens naar mijn verhaal luisteren.
- Mijn SLB'er die wit wegtrekt wanneer ik vertel dat ik een eetstoornis heb, vervolgens niets meer weet te zeggen en snel overstapt op een ander onderwerp.
Enz. enz.

Hoe vervelend ook, ik probeer het te accepteren, ook met de gedachte: men weet niet beter en neem ze het eens kwalijk.
meadow - Donderdag 17 oktober 2013 16:49
Ook hier herkenbaar.
Ja al 2 weken over mijn grens gewicht (1,5 jr overgedaan)
ene keer vind ik het oke, andere keer weer vreselijk.
moest ik eten met vriendinnen.
ik paniek. want veel weten het niet helemaal.
dus ik alleen een soepje. goede vriendin verteld dat ik dit soort dingen nog heeeeeeeel erg lastig vind.
maar het gaat laatste tijd toch zo goed???
(ja uit eten met mijn man, of thuis gaat het redelijk, maar helemaal genezen? nee)
Lana - Donderdag 17 oktober 2013 16:51
Zo herkenbaar!
Ben nu wel vaak bang dat wanneer ik mijn eetlijst eet, mensen meteen denken dat het goed gaat, terwijl het eten van die lijst mij veel moeite kost. Of dat ze zouden denken dat ik me aanstel.

Liefs!
ilovetoeat - Donderdag 17 oktober 2013 17:39
deze blog moet in de krant!!!!
MB - Donderdag 17 oktober 2013 17:46
Ik heb zelf toen geleerd wat selectiever te zijn in wie ik wat wel wil vertellen. sommige mensen begrijpen er niks van en dan ben je alleen maar bezig met uitleggen terwijl het toch alleen maar irritatie oplevert omdat sommige mensen nogal lomp (onbewust vaak) uit de hoek kunnen komen. Ik heb me op een gegeven moment dus beperkt tot een select groepje vriendinnen/huisgenootjes. Probeer aan te voelen bij wie het 'goed' voelt wanneer je er iets over zegt en bij wie je je eigenlijk altijd alleen maar slechter gaat voelen. Dan heb je namelijk jezelf er alleen maar mee terwijl je met de beste bedoelingen probeert open te zijn.
xxx - Donderdag 17 oktober 2013 18:28
echt herkenbaar!!!
laatst ontdekte iemand over mijn eetstoornis. een aantal weken daarna vroeg ze nog: maar hoe kan het nou dat je anorexia hebt terwijl je niet eens zo dun bent?
en inderdaad ook heel erg vaak van: ben je niet afgevallen? of: maar je neemt nu wel chocomel, dat ga je er zeker weer uitkotsen...
Summer - Donderdag 17 oktober 2013 18:31
Zó herkenbaar!
Anoniem x - Donderdag 17 oktober 2013 18:41
Tsja onbegrip.. toen ik het aan een vriendin vertelde vond ze het volgens mij echt een superinteresting sensatieverhaal; ze vroeg gelijk met grote, glimmende ogen of ik dan ook kotste. Verder doe ik eigenlijk weinig moeite om het mensen uit te leggen. Ik wil niet gezien worden als eetstoornis ;). Ik vertel dus liever iets anders over mezelf, waar andere mensen zich ook iets bij kunnen voorstellen. En dingen die we delen en waar ik mee vooruit kan.
En eerlijk? Alsof ik zelf alles zo goed begrijp. Ook ik zal heus weleens mensen gekwetst hebben met mijn woorden van onbegrip. Niet omdat ik ze wilde kwetsen, maar gewoon omdat ik er niks van begreep en het voor mij wellicht wel gewoon grappig of bizar klonk.
michelle - Donderdag 17 oktober 2013 19:14
Gelukkig weten de belangrijkste mensen in mijn leven hoe het werkelijk zit en hoe ik me op dat moment voel. Dat is het belangrijkste. Alhoewel ik het nog steeds moeilijk heb met de opmer kingen van anderen. Maar dat probeer ik mijn ene oor in en mijn andere oor uit te laten gaan. :)
Prue - Donderdag 17 oktober 2013 19:16
Begrijp zelf ook niet alles van iedereen, maar doe wel mijn best om een ander serieus te nemen...

En verder: Ik ben van plan aandacht voor eetstoornissen te vragen zonder dat het labeltje 'anorexia' daar aan hangt. Ongeacht het etiketje. Zoals in 'Mij niet gezien' maar dan een krantenartikel. Opdat meer mensen zich gezien en begrepen gaan voelen.

En dat meen ik bloedserieus!
Anke - Donderdag 17 oktober 2013 19:31
Veel te herkenbaar, verdorie.
S - Donderdag 17 oktober 2013 19:43
heel erg herkenbaar, ik ben zelf altijd heel erg geneigd om juist meer eetstoornis gerelateerd gedrag te gaan vertonen als mensen zoiets zeggen van; oh maar je hebt toch een eetstoornis? dan voelt het alsof ik mezelf en anderen moet bewijzen dat ik wel echt een probleem heb ofzo
stroopwafel - Donderdag 17 oktober 2013 19:56
dit is zo herkenbaar! mensen zeggen altijd "je hebt geen eetstoornis, je bent niet mager en je eet ook" en daardoor ga ik me vaak nog rotter voelen..
stroopwafel - Donderdag 17 oktober 2013 19:57
dit is zo herkenbaar! mensen zeggen altijd "je hebt geen eetstoornis, je bent niet mager en je eet ook" en daardoor ga ik me vaak nog rotter voelen..
stroopwafel - Donderdag 17 oktober 2013 19:57
dit is zo herkenbaar! mensen zeggen altijd "je hebt geen eetstoornis, je bent niet mager en je eet ook" en daardoor ga ik me vaak nog rotter voelen..
S. - Donderdag 17 oktober 2013 21:47
WOW de mensen op deze site zijn letterlijk de enige mensen die mij begrijpen en daar ben ik dankbaar voor. Ik herken deze blog heel erg... ik heb 2 jaar geleden aan mijn vriendinnen verteld dat ik een eetstoornis heb, ze vonden het wel vervelend voor me etc, maar die onbegrip voel ik heel sterk.. Als ik best veel eet in hun bijzijn dan denken /zeggen ze ooh ze eet hartstikke veel dus er niks aan de hand. niet wetende dat ik vaak daarna alles er aan doe om het er weer uit te krijgen. en soms ook niet trouwens, maar in mn hoofd gaat van alles mis. dat onbegrip is soms best een eenzaam gevoel, maar ik neem het ze niet kwalijk...
One Desire - Donderdag 17 oktober 2013 22:23
Dat mensen zich ineens zorgen maken als ik eindelijk controle kan krijgen over mijn eetpatroon, maar wanneer ik aan kom denken dat het zo goed met me gaat. En me soms gewoon niet geloven als ik zeg dat ik me slechter voel, en dat het niet goed gaat. Ik eet dan toch? En ik zie er toch niet mager uit? De hel van binnen ziet niemand. Dan voel ik me niet serieus genomen, want niemand ziet mijn pijn. Soms irriteer ik me aan het feit dat er zo vaak 'anorexia' wordt genoemd wanneer het onderwerp in het nieuws komt, trekt zeker meer sensatie kijkers of zo? Terwijl de andere groepen eetstoornissen veel en veel groter zijn. Er is veeeeel meer dan alleen de buitenkant!
Pippi langkous - Donderdag 17 oktober 2013 22:38
zo herkenbaar!
Na veel praten en uitleg begrijpen mijn vriendinnen nog steeds niet wat dat is, een 'eetstoornis'. En andere denken dat het helemaal voorbij is, dat het maar een bevlieging was, nu ik immers terug op school ben.

Echt fijn om zo'n herkenbare blog te lezen en dat doet me dan ook weer beseffen dat ze het nooit echt zullen begrijpen.

Maar gelukkig zijn jullie er nog!
Esther - Vrijdag 18 oktober 2013 09:26
Zo herkenbaar!
Ik ben op dit moment klaar met deeltijd voor mijn eetstoornis, maar ik merk dat er nog zo veel onbegrip is. Mensen denken nu dat ik alles weer aan kan, dat ik helemaal van mijn eetstoornis af ben, dat ik helemaal geen problemen meer ben, dat alles goed gaat, etc.
Maar nu begint voor mij juist het harde werken, het zelf weer doen.
meisje14 - Vrijdag 18 oktober 2013 12:09
Ik merk dat als ik dun ben en slecht eet, men het begrijpt, maar dat als ik ben aangekomen en goed eet, men dat koppelt aan dat het dan qua depressie beter gaat. Gelukkig weten mijn ouders en behandelaren wel beter.
... - Vrijdag 18 oktober 2013 14:12
Heel herkenbaar, ik eet al een tijdje weer gewoon normaal en af en toe iets lekkers en heb gezond gewicht nu, zei laatst een vriendin van mij: Ik ben blij dat je geen anorexia of eetstoornis meer hebt! Auch, dat deed pijn. toen haar maar haarfijn uitgelegd dat het nog lang niet over is.
En ze had nog wel een werkstuk over anorexia gemaakt voor school, om mij beter te begrijpen, wat ik overigens super lief van haar vond
AnaMan - Vrijdag 18 oktober 2013 15:01
Dank voor het goed blog, Nouska!
S - Vrijdag 18 oktober 2013 19:58
Bij mij viel en valt het heel erg mee met onbegrip, Tijdens verjaardagen werden aan mij ook altijd hapjes e.d.aangeboden, zonder vervelende opmerkingen o.i.d. erbij. Prima als ik wel nam, evenzo als ik niet nam. En ook meestal: ''Als je iets wilt eten, drinken whatever, je zegt het maar.''

Zo fijn. Alleen het eeuwig 'wat zie je er goede uit!!!' is heel erg vervelend. Maar ja, daar kan ik me dan ook wel weer overheen zetten.
L. - Zaterdag 19 oktober 2013 13:51
Ik krijg nu juist steeds opmerkingen; 'Oh, dat is niet meer aan je te zien dat je een eetstoornis hebt gehad. Je ziet er nu vol en gezond uit.' Oke. Bedankt.
Maar ach, beter dan dat wantrouwen altijd. Vind 't ook fijn dat mensen niet meer aan mij zien dat ik een eetstoornis heb gehad en ik weer meer als 'normaal' gezien wordt. Soms zeggen vriendinnen nog wel 'Maar dat wil jij zeker niet eten?". Dat snap ik dan niet zo goed, want ze zien lijkt mij ook wel dat ik niet meer 'moeilijk' doe.

Maarja. Het blijft voor anderen ook lastig te begrjipen. Ze proberen ook het juiste te doen, maar weten soms gewoon niet hoe.
anoniem" - Zondag 20 oktober 2013 16:59
Wat ik vooral erg vind zijn de reacties van hulpverleners/artsen, dat mensen "op straat" het niet begrijpen dat snap ik soms nog wel (een eestoornis is ook niet logisch). Maar dat zelfs de huisarts of psycholoog of psychiater zeggen "we hoeven er niks aan te doen want je ziet er nu gezond en leuk uit" dat vind ik wel erg. Had altijd ondergewicht en toen aangekomen door medicatie.
Kijken niet eens naar bloedwaarden, verhouding van percentage vet in je lichaam, niet naar beschadiging van organen. Want je ziet er toch leuk uit.
Merel - Donderdag 23 januari 2014 11:42
Ik vecht al jaren tegen m'n eetstoornis, eerst zonder dat vriendinnen het wisten, later ging het gewoon niet meer en vertelde ik het. Daarna werd ik altijd heel erg in de gaten gehouden bij wat ik at en wat niet.
Nee zwaar ondergewicht heb ik nooit gehad maar dat zegt niet dat m'n anorexia gedachtes weg zijn. Mensen zien je alleen als anorexia patiënt als je veel te dun bent, maar de werkelijkheid is anders. Ook met een beetje ondergewicht kun je een eetprobleem hebben en niet alleen het nooit eten is een signaal.
Wat mij het meest heeft gekwetst is dat ik m'n nieuwe slb'er vertelde over mijn anorexia, zei hij dat het totaal niet aan me te zien is omdat ik niet dun meer ben. En dat terwijl ik paar kilo ondergewicht had..?
Deb. - Zondag 2 maart 2014 08:42
Ik snap er zelf eigenlijk ook helemaal niets van, die stem zit in m'n hoofd en alsnog vreet ik hartstikke vette dingen. Ik wil niets liever dan dun zijn, maar ik ben zelf ook vaak de controle kwijt. De ene x eet ik amper wat en dan een hele lange tijd weer heel veel. Ik snap er niets meer van...
Ro - Donderdag 11 september 2014 16:10
Wat is dit fijn om te lezen, hoe moeilijk het ook is voor iedereen, maar vooral dus doordat dit even niet zo alleen voelt!

De ene keer doet het mij vrij weinig, terwijl ik de andere keer weer de eetstoornis in kan schieten vanwege onbegrip, om het juist te bewijzen of zo, ik weet het niet goed. Het lijkt soms -zo pik ik het dan op in ieder geval- alsof er soms wordt gezegd dat ik juist niet goed bezig ben, doordat ik wél eet. Moeilijk.

Ik ben van anorexia, naar boulimia, naar NAO gegaan. Na een hele lange tijd durf ik iets meer open te zijn over het feit dat ik eetbuien heb. En daar kwam het onbegrip helaas al. ''Maar als je dan alles weg kan vreten, dan kan je normaal toch ook gewoon eten?'' of ''hoe kan dat dan? Je eet toch niet, dat kan helemaal niet joh, je had zeker 1 appel te veel gegeten?!''

Maar ook inderdaad de blikken aan tafel als ik echt vol zit en een klein beetje laat liggen en de opmerking ''joh, je zit toch niet weer in dat eetstoornis-dinges he?'' Of als ik heel nodig moet plassen na het eten, dat ik mezelf zowat martel omdat ik niet durf te gaan, omdat de mensen dan misschien wel denken dat ik het eruit gooi.

Maar het moeilijkste was misschien nog wel op het moment dat ik uit de kliniek kwam, met eindelijk weer gezond gewicht en een collega mijn buik vast pakte, waar echt wel weer wat zat om vast te pakken en zei ''ooooh je hebt een buik! Lekker hoor! En je hebt weer lekkere volle benen en een lekkere kont!''
Vreselijk, ook al was het waarschijnlijk niet zo bedoeld, ik ging van binnen kapot.
Marjolein - Vrijdag 12 september 2014 15:38
Als er visite is en er wordt rond gegaan met een koekje voor bij de koffie of gewoon wat hapjes, slaat m'n moeders vaak over. Ik voel me dan zo bezwaard als ik vraag of ik ook mag.. :/
Marjolein - Vrijdag 12 september 2014 15:39
Oh en @Ro, dat niet naar de wc durven gaan na het eten, dat heb ik ook. Zo vervelend!
Squeeker. - Zondag 18 januari 2015 13:53
Hey , dit is indd heel herkenbaar..

ik heb soms het gevoel alsof ik moet bewijzendat ik problemen heb ofso.
Maria - Maandag 15 juni 2015 21:16
Bij mij wordt er gewoon glashard in mijn gezicht gezegd dat ik een eetstoornis heb om aandacht te trekken en dat ik me aanstel.
damagedbutterfly - Woensdag 24 februari 2016 13:25
ook last van gehad was egt net letterlijk uit het ziekenhuis (omdat ik te erge ondergewicht had en maar niet aan kwam) dus was ik thuis al me neefjes en nichtjes op bezoek lief natuurlijk, komt me nichtje aan jha nu kan je lekker friet en pizza en mac eten met ons he !! en lekkere taart en cake bakken met me. Ik was toen zo chagie geworden praat nu nog steeds niet met haar en was in het ziekenhuis in begin september vorig jaar. Maarjha komt deze week weer langs voor me broers verjaardag me moeder dwingt me niks en laat alles op mijn tempo en ik neem stappen (en hoef ook niet meer naar me dietiste :D:D:D!! ik mag het nu zelf en alleen doen want we hebben eindelijk me gewicht onder controle :) )