Omgaan met iemand die depressief is

 

Als je een vriend, vriendin of partner hebt die depressief is, dan kan het moeilijk zijn om hen te laten zien dat je van ze houdt en om ze geeft. Iemand die kampt met depressieve klachten kan de ene dag overkomen alsof het wel prima gaat en de andere dag kan hij of zij juist afstandelijk doen en je helemaal wegduwen. Het is belangrijk dat je je als naaste realiseert dat een psychische stoornis als deze net zo erg is als een lichamelijke ziekte en dat degene waar jij zo van houdt zorg nodig heeft net als iemand die bijvoorbeeld de griep heeft. Een tijdje geleden schreef ik al een blog waarin tien dingen stonden die je in ieder geval niet moet zeggen tegen iemand die depressief is. In dit blog vertel ik je tien dingen die je kunt doen om iemand met een depressie te helpen.

Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat jullie relatie in tijden als deze vooral eenrichtingsverkeer is, maar door de ander te helpen in deze moeilijke periode, worden jullie beiden sterker en wordt jullie band een stuk hechter.


Bron

1. Help om alles op orde te houden
Iemand die depressief is, kan het lastig vinden om de snelheid van deze huidige maatschappij bij te houden. Vaak is het moeilijk om op het eerste gezicht eenvoudige dingen zoals post bij te houden, de afwas te doen en het beddengoed te verschonen. Depressieve mensen vinden het over het algemeen moeilijk om die dagelijkse routine bij te houden. Je kunt iemand helpen door simpelweg te ondersteunen bij deze klusjes. Neem het niet helemaal over, maar spreek af om een ochtend schoon te gaan maken of wat achterstallige rekeningen te betalen. Als het huis eenmaal opgeruimd is, voelt iemand die depressief is, zich vaak ook een stuk beter.

2. Maak een gezonde maaltijd klaar
Als je depressief bent, verandert er in de meeste gevallen ook iets in je eetlust. De een krijgt geen hap meer door z’n keel, de ander eet juist de hele dag door. In veel gevallen is het in ieder geval wel zo dat het door gebrek aan energie vaak lastig is voor mensen met een depressie om een normale maaltijd te koken. Bij de een zorgt dit dus vaak ervoor dat er niet wordt gegeten en de ander gaat juist erg ongezond eten. Het is algemeen bekend dat eten een belangrijk effect heeft op de stemming. Help diegene daarom door eens een goede en gezonde maaltijd te koken.

3. Ga naar buiten
Als je depressief bent, is het ontzettend moeilijk om de deur uit te komen. Ik herinner me van mezelf dat ik dagen achter elkaar binnen kon zitten, ook toen het zomer was. ’s Ochtends kon ik me dan wel voornemen om naar buiten te gaan, maar ik had er simpelweg de puf niet voor. Frisse lucht doet een mens nu eenmaal wel heel goed en het is ook echt zo dat je je een stuk beter voelt als je even buiten bent geweest, maar als je depressief bent, is die drempel ontzettend hoog. Als je iemand kent die depressief is, neem diegene dan mee naar buiten. Je kunt gaan wandelen, even naar een parkje gaan of een rondje door de stad lopen.

4. Vraag om uitleg
Als bijvoorbeeld een vriend van jou depressief is, vraag dan of diegene aan je uit kan leggen wat er precies in zijn hoofd omgaat en wat hij voelt, zodat jij hem beter kan begrijpen en daardoor wellicht ook beter kunt helpen. Daarnaast gaat depressiviteit veelal gepaard met een hoop eenzaamheid. Als jij beter begrijpt waar je vriend doorheen gaat, kan dit er ook voor zorgen dat hij zich minder eenzaam voelt.


Bron

5. Zelfzorg
Net als bij het bijhouden van huishoudelijke taken, is het als je depressief bent ook erg moeilijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Zoals besproken kan eten een probleem worden, maar ook douchen, tanden poetsen, je haar doen en je aankleden worden na een tijdje grote obstakels. Uiteindelijk creeer je hiermee een sneeuwbaleffect want als iemand zichzelf verwaarloost, gaat diegene zich nog slechter voelen over zichzelf. Je kunt iemand niet verplichten goed voor zichzelf te zorgen maar je kunt iemand wel aanmoedigen om lekker te gaan douchen, zichzelf in te smeren met bodybutter, z’n haar te doen et cetera. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld iets fijns voor onder de douche of iets van make-up te kopen waardoor diegene wat meer gemotiveerd raakt om dit ook te gaan gebruiken.

6. Knuffelen
Uit heel veel onderzoeken blijkt dat als je langer dan twintig seconden met elkaar knuffelt, er zowel bij de gever als de ontvanger bepaalde stoffen in de hersenen vrijkomen die voor een beter humeur zorgen. Het moge duidelijk zijn dat depressieve mensen dit heel goed kunnen gebruiken. Je moet hierbij wel altijd even nagaan of de ander het wel prettig vindt om aangeraakt te worden, niet iedereen vindt dat even fijn.

7. Lachen
Een suf grapje vertellen, samen een romcom kijken of iets anders doen waardoor je uiteindelijk wel moet gaan lachen zorgt ervoor dat er endorfine vrij komt wat de symptomen van depressie en angst tegen kan gaan.

8. Laat de ander weten dat je het aan kan
Iemand die depressief is voelt zich veelal waardeloos maar ook schuldig en boos op zichzelf. Depressieve mensen zijn vaak bang dat ze alleen zullen eindigen omdat ze depressief zijn en mensen dat waarschijnlijk wel zat zullen worden. Laat de ander weten dat je niet weggaat en dat je het aan kunt. Geef aan dat jullie relatie veel voor je betekent en dat je de ander niet zomaar verlaat.

9. Daag destructieve gedachten uit
Depressieve mensen zijn goed in het bedenken van destructieve gedachten zoals ''Niemand houdt van mij'' of ''ik heb niets bereikt in dit leven''. Daag deze gedachten eens uit door bijvoorbeeld aan te geven dat jij wel van diegene houdt of te laten zien wat de ander tot nu toe al allemaal heeft bereikt en overwonnen.

10. Herinner de ander eraan waarom je van diegene houdt
Kijk samen eens naar foto’s van tijden waarin jullie beiden gelukkig waren of vertel wat je zo leuk vindt aan de ander, wat hij of zij zo goed kan of wat diegene zo grappig maakt. Herinner de ander eraan dat je van hem of haar houdt en dat jullie hier doorheen komen, samen.


Bron

Bedenk je tot slot dat je ook goed voor jezelf moet zorgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het feit dat in een vliegtuig ook altijd gezegd wordt dat je eerst je eigen zuurstofmasker op moet doen voordat je die bij een op doet. Met andere woorden: je moet eerst jezelf helpen voordat je een ander kunt helpen. Iemand helpen met een psychische stoornis is ontzettend vermoeiend, geef jezelf daarom ook de tijd om weer op te laden en bewaak je eigen grenzen. Zorg ervoor dat je, naast het steunen van degene met een depressie, ook leuke dingen blijft doen en andere mensen blijft zien en dat je, waar nodig, ook steun zoekt voor jezelf.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Adrie Grijpstra - Zondag 19 juli 2015 14:23
Heel mooi geschreven!
Wou dat mijn "oude" vriendinnen dit gelezen hadden voordat ze mij keihard hebben laten vallen sinds ik thuis zit met een depressie..
x_Marloes - Zondag 19 juli 2015 17:02
Echt super goed blog! Heel duidelijk ook!
Isa - Zondag 19 juli 2015 17:03
Mooi geschreven. Ik vind het zelf iets heel erg moeilijkst. Lekker hypocriet, aangezien ik zelf ook niet wil dat mensen mij laten vallen tijdens periodes dat mijn depressie erg heftig wordt. Ik vind het vooral heel erg moeilijk dat iemand niet lijkt te willen. Alles wordt weerlegd, ontkend en niks wil.. Ik weet heel goed dat ik dit zelf ook doe in die perioden, maar ik vind het altijd erg moeilijk om mee om te gaan bij anderen.
Lisan-ne - Zondag 19 juli 2015 17:29
Ik ben heel bang dat mensen me verlaten en ik alleen achterblijf met mn problemen
kim300808 - Zondag 19 juli 2015 18:22
Ik weet niet zo goed hoe ik het moet verwoorden, maar bedankt! Ik (h)erken dat al deze punten mij wel helpen.
Nog een tip: omring je met positiviteit, dingen jij leuk vindt en waar je van houdt en waar je van ontspant. Bijv. een geurkaars, je favoriete boek, een inspirerende quote, zet de radio aan...
koen. - Maandag 20 juli 2015 11:32
mooi, heb een aantal mooie en vooral leuke tips uit gekregen.
Anne-Maria - Dinsdag 21 juli 2015 06:00
Mooie blog! Ik vind het al prettig dat er iemand is, zonder dat er een woord gesproken wordt.
Vlinder - Dinsdag 21 juli 2015 09:26
Voor mij werkt het om even samen te zijn, niet te hoeven praten. Gewoon even samen een filmpje kijken of zelfs los van elkaar iets doen, gewoon de aanwezigheid. Knuffelen doet me ook heel erg goed. En af en toe even een lief berichtje of onverwachts kaartje. Duidelijk maken dat je strijd nog niet aIs vergeten. Dat men bewust is dat je het moeilijk hebt, dan neemt voor mij een stukje eenzaamheid weg.
Julia - Woensdag 6 april 2016 18:54
Ik heb het ook zwaar mijn moeder verloren mijn leven staat stil al een hele lange tijd
Ik denk er vaak aan ik wil geen pijn meer maar ik wil ook geen verdriet achterlaten
Maar op dit moment ben ik niet gelukkig en wou ik dat ik bij mijn moeder was
Sandra - Woensdag 28 september 2016 10:56
Mijn vriend is zwaar depressief, en heeft mij laten vallen! Zonder de relatie te verbreken. Hij is ineens klaar met mij,terwijl ik hem continu met alles gesteund heb. Het doet zoveel pijn, ik was altijd alles voor hem en nu ineens niet meer. Is dat de oorzaak van de depressie of ligt het echt aan mij.
Martine - Zondag 8 augustus 2021 19:48
Nee het ligt niet aan jou. Dit artikel gaat te weinig over wat depressie doet met de partner van iemand met depressie. Dat is jammer. Daarom heb je nu het gevoel dat je niet je best genoeg hebt gedaan. Het leven met iemand met een depressie is ontzettend moeilijk en zwaar.
Iemand met een depressie kan vaak niet zo goed meer buiten zichzelf kijken. Dat is niet om gemeen te zijn, maar het lukt niet.
Het kan ook zijn dat hij zich machteloos voelt omdat hij er niet voor jou kan zijn, terwijl jij er wel voor hem bent, en dan uit voorzorg maar afstand neemt (voordat jij het doet).