Nu al opzien tegen de feestdagen

 

Ergens heb ik nog steeds het gevoel dat de zomer pas net voorbij is en dat we nog lekker aan het nazomeren zijn, maar de realiteit is dat het november is. Als ik 's avonds met mijn hondje wandel is het pikkedonker en zie ik de eerste lampjes buiten alweer in de bomen hangen. Voor sommige mensen betekent dit dat we langzaam gaan aftellen naar the most wonderful time of the year, maar genoeg mensen hebben helemaal niets met het najaar, de winter en al helemaal niet met de feestdagen.


Bron

Hoewel ik ergens ook wel een soort gezelligheid en warmte kan voelen als ik lekker binnen zit terwijl het buiten donker is en waait, merk ik zelf ook goed dat ik moeite heb met de periode die we tegemoet gaan. De feestdagen, die nog een tijdje duren, maar toch al wel in het verschiet liggen, zijn lang niet voor iedereen een groot feest en iets om naar uit te kijken. De beelden die we in kerstfilms en op tv voorgeschoteld krijgen, weerspiegelen immers niet echt de realiteit. Niet iedereen zit nu en in de komende periode gezellig met de hele familie bij de open haard.

Genoeg mensen voelen zich alleen en zijn ontzettend somber en koud vanbinnen en verlangen naar een klein beetje warmte. De aankomende feestdagen mogen dan nog een tijdje duren, als je je slecht voelt kun je er nu al behoorlijk tegenop zien. Mogelijk vraag je je af waar je de feestdagen door gaat brengen, of je thuis blijft, bij wie je gaat eten en wat je gaat eten. De feestdagen zijn dan niet meer iets om gezellig naar uit te kijken en dit kan je nu al behoorlijk negatief beïnvloeden.

Zeker toen ik nog erg slecht in mijn vel zat, had ik ook een hekel aan de feestdagen en kon ik daar rond deze periode al behoorlijk over piekeren. Ik deed altijd mijn best om te doen alsof het me niet zoveel kon schelen, maar als ik eenmaal hoorde dat vriendinnen allerlei plannen hadden om bijvoorbeeld naar familie te gaan en het dan ook daadwerkelijk leuk was, dan was ik toch jaloers en voelde ik me eenzaam. Bij mij thuis waren de feestdagen nu eenmaal niet zo gezellig en als ik de vergelijking maakte met anderen, dan maakte dat me extra verdrietig.

Natuurlijk komen de winkels langzaamaan vol te liggen met kerstspullen en kun je overal volop strooigoed kopen, toch levert het piekeren over feestdagen niet zoveel op. Het kan helpen om nu alvast plannen te maken zodat je je daar geen zorgen meer over hoeft te maken, maar soms kan het ook helpen om er nu nog niet teveel over na te denken en het op het moment zelf maar op je af te laten komen. In feite gaat het immers om 2 Kerstdagen, 2 dagen rondom Oud en Nieuw en 1 Sinterklaas dag. Vijf dagen in totaal dus en het zou zonde zijn als je je hier zoveel druk om maakt.


Bron

Als je niet lekker in je vel zit, dan kunnen de feestdagen en de periode hier omheen nu eenmaal lastig zijn. Dat herken ik goed en dat is ook begrijpelijk. Het kan daarom fijn zijn om te kijken naar hoe je deze periode op een prettige manier door kunt komen zonder al te veel stress en gepieker. Ik ben zelf bijvoorbeeld nog steeds niet zo'n fan van de feestdagen, maar probeer het in huis wel gezellig te maken door 's avonds kaarsjes aan te steken. Hier moet ik mezelf iedere dag weer even aan herinneren als ik weer eens baal dat het buiten zo koud en donker is, maar als ik eenmaal op de bank zit met een dekentje en kaarsjes aan, dan ziet alles er toch net even wat gezelliger uit en voel ik me ook wat fijner.

Probeer je te bedenken welke dingen voor jou fijn zijn aan deze periode, ondanks dat er misschien ook moeilijke dingen aan zitten te komen waar je nog niet zoveel zin in hebt. Als het helpt, kun je alvast bedenken wat je met de feestdagen zelf gaat doen maar als je dat nu nog niet kunt beslissen, probeer dat dan nog even los te laten en je te richten op het heden. Het is pas november en er kunnen nog een aantal fijne weken aankomen waarin je kunt genieten van het herfstweer.

Daarnaast kun je met anderen bespreekbaar maken dat je erg op ziet tegen de feestdagen. Waarschijnlijk zul je dan horen dat je lang niet de enige bent die hier tegenop ziet. Veel mensen hebben moeite met de feestdagen, de verwachtingen, het verplicht gezellig moeten doen en vervelende tradities. Juist met die mensen kun je wellicht afspreken om iets met elkaar te doen zodat jullie samen wat minder alleen zijn. 


Bron

Zie jij op tegen de feestdagen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

quelqu'un - Zondag 1 november 2015 20:05
Deze kerst zal voor mij de eerste kerst zijn zonder mijn oma :(
Ze is nu haar laatste dagen aan het doorbrengen in een hospice en heb vandaag afscheid moeten nemen. Het was erg moeilijk, maar kwam gelukkig niet onverwachts. Mijn moeder is de laatste weken aan het terugvallen in haar depressie hierdoor. Erg jammer, aangezien vorig jaar rond kerst mijn ouders gingen scheiden hoopte ik dit jaar op betere feestdagen.
Justme - Zondag 1 november 2015 20:05
Ik zie wel op tegen de feestdagen. Om het vele eten, maar vooral omdat het 24 december 2 jaar geleden is dat mijn moeder is overleden. Mijn vrienden snappen dat niet, want ik ben 17 en als ik zeg dat ik het jammer vind dat de kerstballen al in de winkel liggen dan zeggen ze alleen: o ik vind het juist leuk. Volgens mij snappen ze nieteens waarom ik dat vind.
wendy1066 - Zondag 1 november 2015 20:07
Dit zal mijn eerste kerst zijn met eetproblemen ik zie der nu al tegen op
vorig jaar was t ook al geen feest hopelijk ben ik dit jaar niet op kerst avond ergens alleen :'(
Nienke - Zondag 1 november 2015 20:09
Heel erg herkenbaar, maar dan vanuit het idee van verplicht families af moeten en leuk moeten doen. Ik word daar erg nerveus van en dat begint al in oktober. Ik heb nu dan ook besloten om alleen te gaan als ik dat wil, dus het verplichte er uit te halen. Mijn familie reageerde daar eigenlijk heel goed op. Ik denk dat dit nog een onderdeel is van werken aan mezelf: Dingen mogen in plaats van moeten. Niet verplicht ergens heen moeten (ook van mezelf) maar ergens heen mogen en anders lekker thuis blijven als ik dat wil :)
M.. - Zondag 1 november 2015 20:23
Ik zie er ook nu al tegenop. Kerstdagen met veel eten, mijn zusje die er niet bij is en alle aanhang van familie waarbij ik me niet op m'n gemak voel. Ik kan er nu al verdrietig van worden. Ik zou dan liever alleen thuiszitten en een leuke film kijken, maar ik wordt verwacht te komen.
elin1234 - Zondag 1 november 2015 20:45
Ik heb met vriendinnen afgesproken om kerst samen te vieren en merk dat ik er nu veel minder tegenop zie. Nu denk ik dat ik het een stuk fijner vind, dan met familie.
B - Zondag 1 november 2015 21:06
Ik hoop 'ergens' ook dat het dit jaar beter zal worden. Maar de situatie is zoals het is. Ik blijf iig thuis met mijn broertje. Vorig jaar is m'n oom overleden op mijn verjaardag. En ik zie er ook erg tegen op om het te vieren.. Het voelt gewoon niet goed. Oud en nieuw is vorig jaar hélémaal fout gegaan thuis.. Mijn zussen komen ook niet langs. Ik voel me echt heel erg eenzaam, extra met deze maanden. Vooral die dagen. Voelt alles zo koud en leeg aan. Maar ja.. We overleven het wel. Hopen op het beste..
Burtonized - Zondag 1 november 2015 21:50
Vorig jaar was mijn kerst echt om te janken. Door de eetstoornis en de pfeiffer heb ik er niet van kunnen genieten.
Dit jaar kijk ik er wel naar uit, ondanks dat ik het lastig zal vinden. Eerste kerstdag vier ik bij mijn schoonfamilie en tweede kerstdag bij mijn familie. Twee keer het vele eten, maar ook twee keer de gezelligheid. En dat is waar het mij voornamelijk om gaat. Dat eten moet wel lukken.
nona - Zondag 1 november 2015 22:33
ik zie enorm tegen de decembermaand op, allebei mijn ouders werken in met de kerst en mijn vader ook tijdens oud en nieuw, dus zal het heel eenzaam worden. Ik ben ook jarig met kerst en omdat iedereen altijd met familie druk bezig is voel ik me altijd een beetje alleen. Dit jaar word ik 18 en hoop ik dat ik met iemand mijn verjaardag en dus ook de kerst kan doorbrengen.
Anne - Maandag 2 november 2015 02:30
Ik zie altijd tegen december op.Ik voel mij dan meer dan ooit overal buiten staan.
Maar toch geef ik de hoop niet op,ik weet hoe het anders kan en misschien zie ik dit jaar het begin van iets nieuws !
sabine - Maandag 2 november 2015 09:27
Home alone!Gezellig voor mezelf maken.
Sheila - Maandag 2 november 2015 10:17
Volgens mij ben ik de enige die kerst echt als een enoooorm lichtpunt ziet (ook al heb ik depressie en een eetstoornis). Ik heb kerst altijd gezellig gevonden, en natuurlijk wordt het heel erg verpest door al mijn problemen, maar ik kan het nog steeds erg gezellig vinden. Gewoon met de familie bij elkaar. Ik heb al 4 jaar kerst niet kunnen vieren zoals ik graag zou willen, en ik ben gemotiveerd om er dit jaar wel wat leuks van te maken. Misschien komt het ook wel door mijn geloof, dat ik door kerst ook dichterbij God sta ofzo. En dat vind ik fijn :)
S. - Maandag 2 november 2015 10:29
Nee. Voor mij zijn kerstdagen niet heel anders dan andere dagen. We eten niet heel anders, we zitten niet dagenlang bij allemaal familie. Tja, niet veel bijzonders hier. Gewoon proberen er gezellige dagen van te maken. Maar ja, dat doe ik de andere 363 dagen van het jaar ook.
Stella - Maandag 2 november 2015 14:45
Ik vier de feestdagen niet, zit gewoon lekker thuis in mijn eentje. Dat vind ik op zich wel fijn, alleen de reacties van anderen vind ik vervelend ('O nee! Ben je alleen met kerst? Wat verschrikkelijk!').
priscillaaaaax - Dinsdag 3 november 2015 10:41
vorig jaar was de eerste kerst dat ik enigszins mijn eetstoornis onder controle had, ik had een intensieve behandeling achter de rug en had nog gesprekken met een psycholoog, ik vond het ondanks daardoor toch best wel moeilijk en heb me er toen ook wel een klein beetje druk om. Dit jaar staat er nog niet echt wat op de planning, mijn vriend moet werken 's avonds op 1e en 2e kerstdag, dus dat is wel jammer! Ik maak me er dit jaar niet druk meer om, want ik weet dat het allemaal meevalt en dat ik er gewoon van mag genieten.
Dollie - Dinsdag 24 november 2015 11:51
Ik zie maand december tegenop.
Weet niet wat ik doe met de kerstdagen omdat maand december een feest maand is.
Ik heb verjaardagen er tussen zitten en januari gaan we gewoon door met de verjaardagen.
Rosa_Hope - Zaterdag 12 december 2015 21:02
Heel erg