Negatieve stemming en je uiterlijk

 

Als je je slecht voelt en je de neiging hebt om die negatieve gevoelens volledig op je uiterlijk en lichaam te projecteren, kan het waardevol zijn om je eens ergens anders op te focussen. Op de momenten dat je je slecht voelt, is er namelijk toch niets goed aan je uiterlijk, dus waarom er dan zoveel aandacht aan besteden. Welke dingen zijn er nog meer en welke dingen zijn wellicht van veel meer waarde dan enkel dat uiterlijk? Een perfecte huid en mooie grote ogen is natuurlijk best leuk, maar het zijn geen dingen die je uiteindelijk echt gelukkig maken. In deze blog daarom 6 dingen waar je je aandacht beter op kunt richten als je in een dip zit.

happiness

1. Wat je wél hebt
Als je slecht in je vel zit, heb je de neiging om enkel te kijken naar de dingen die niet goed aan jezelf zijn. Zeker als je je dan ook voortdurend op je uiterlijk richt, kan je er flink negatief uitkomen. Probeer je dus eens te richten op de dingen die je wél hebt en dan ook nog los van uiterlijk. Kijk eens om je heen als je in je kamer staat. Wat zie je allemaal? Welke leuke spullen en kleding heb je? Waar woon je? Heb je een fiets of brommer of auto? Welke boeken en muziek hebt je? Natuurlijk maken spullen alleen niet gelukkig, maar het kan je wel een dankbaar gevoel geven als je erbij nadenkt wat je allemaal hebt.

'Ik realiseer me vaak te weinig wat ik eigenlijk allemaal heb. Pas wanneer ik bijvoorbeeld op vakantie ga, dan zie ik dat ik een heel leuk huis heb en allemaal toffe spullen. Ik begrijp dan nauwelijks waarom ik per se op vakantie moet en weg uit mijn huis ga. Ik heb het toch hartstikke goed? Als ik depri ben richt ik hier veel te weinig mijn aandacht op, terwijl dit me juist kan helpen om de boel weer wat positiever in te zien.'

2. Jouw opleiding of baan
Misschien heb je een baan of ga je nog naar school. Denk eens bij jezelf na over wat je allemaal al hebt gedaan binnen je werk of studie. Welke prestaties heb je al geleverd en wat is je allemaal gelukt? Dat zijn dingen om positief over te zijn en dit staat helemaal los van je uiterlijk. Probeer ook na te denken over wat je hier verder zou willen bereiken en hoe je dit zou kunnen doen. Denk positief.

'Soms vergat ik wat ik allemaal al had bereikt op school en werkgebied. Ik richtte me in mijn negativiteit dan zo op mijn uiterlijk en gewicht, dat ik hier nauwelijks meer aandacht voor had. Op die momenten had het me wel geholpen als ik even na had gedacht over de mooie cijfers die ik had gehaald, de toetsen die me ondanks alle stress toch waren gelukt en de baan die ik nooit had verwacht te krijgen, toch had gekregen.'

happy

3. Jouw relaties en vrienden
Je vrienden hechten echt niet zoveel waarde aan je uiterlijk als jijzelf. Je bent waarschijnlijk extreem kritisch en ziet dingen die anderen helemaal niet zien. Mensen die van jouw houden doen dat ook als je 10 kilo meer weeg en 5 pukkels extra hebt. Probeer eens na te denken over de vrienden en eventuele relatie die je hebt. Zie hier de waarde van in en probeer hier aandacht aan te schenken in plaats van aan je uiterlijk.

4. Jouw familie
Als het goed is, accepteert jouw familie je zoals je bent. Zij zijn er voor je en het maakt hen niets uit hoe je eruit ziet. In plaats van jouw energie te steken in bezig zijn met je uiterlijk, kan je ook een telefoontje plegen naar je oma of even wat gaan drinken met je broer. Familie en vrienden zijn hetgeen die je zoveel gelukkiger kunnen maken dan bijvoorbeeld je gewicht.

'Omdat ik zo negatief was sloot ik me voor alles en iedereen af. Ik nam de telefoon niet meer op, maakte geen afspraken meer en was enkel bezig met mijn eigen negatieve gedachtes. Zonde, want juist de mensen die om mij geven hadden me uit die sleur kunnen trekken. Juist door na te denken over de mensen die van me houden, of ik nou perfect was of niet, had me positiviteit opgeleverd'

5. Jouw toekomstdoelen
Richt je in plaats van op je uiterlijk eens wat meer op je toekomstdoelen. Wat wil je over 5 jaar graag bereiken? Waar wil je over vijf jaar staan? Wil je je dan nog steeds dagelijks druk maken om je uiterlijk of wil je samen met iemand genieten van het leven? Denk na over de stappen die je zelf nu al kunt zetten om dichterbij jouw toekomstdoelen te komen.

'Het hielp mij vroeger altijd erg om mijn negatieve aandacht van mijn lichaam af te halen, door te bedenken waar ik over een aantal jaar graag wilde staan. Wilde ik me dan nog steeds zorgen maken om een paar kilo of wilde ik iets bereikt hebben in mijn leven?

geluk

6. Jouw geluk
Onderzoek eens welke dingen, op een perfect uiterlijk na, jou gelukkig zouden kunnen maken. Welke activiteiten en welke mensen maken je vrolijk? Word je blij van je kamer of huis en zo niet, wat zou je eraan kunnen veranderen om er wel blij van te worden?

'Ik was vroeger zo gefocust op mijn uiterlijk, dat ik het idee had dat als dit niet perfect was, ik weinig zou bereiken in mijn leven. Na een tijd kwam ik erachter dat ik me beter kon richten op gelukkig zijn, dan op per se dingen bereiken. Bovendien waren er zat vrouwen die veel hadden bereikt, ondanks dat ze geen maatje 34 hadden. Vrouwen als Oprah inspireerden mij om me meer te richten op mijn geluk, dan op mijn lichaam.'

Hoeveel ben jij met je uiterlijk en lichaam bezig?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Breadfish - Vrijdag 7 oktober 2016 10:09
Ik vind uiterlijk echt niet belangrijk. Ik vind mezelf niet lelijk en niet knap. Ik vind niemand lelijk of knap. Een lichaam is een lichaam, wat is daar nou mooi of lelijk aan?
fightingtolivegirl - Vrijdag 7 oktober 2016 18:16
Heel motiverend! Ik zat weer in een dip en dit is net wat ik nodig had. Opnieuw had ik last van een slecht zelfbeeld, maar dit schudt me weer wakker dat mijn uiterlijk het probleem natuurlijk niet is en dat er belangrijkere dingen zijn om op te focussen.
Beertje - Vrijdag 7 oktober 2016 18:16
Veel. Maar laatste tijd toch wel wat minder make up op.