Naar de sauna met een eetstoornis

 

Een middagje naar de sauna leek me een goed idee. Lekker ontspannen, warmte en gezellig kletsen met mijn beste vriendin. Ik had het druk en stond er eigenlijk niet zo bij stil wat het voor mij met zich mee zou brengen. Tot ik mijn tas aan het inpakken was. Ik griste mijn bikini uit de la en toen ik er mee in mijn hand stond dacht ik; 'Oja, mijn hele lijf wordt vanmiddag weer ten toon gesteld.''

Natuurlijk een overdreven benaming voor het rondlopen in je bikini, maar voor mij al naakt genoeg. Mijn beste vriendin en ik gaan dan ook altijd op badkledingdagen. Ten eerste omdat ik zelf niet per sé hoef te laten zien hoe het er bij mij allemaal uit ziet en omdat het ik dan ook niet per sé van anderen wil weten. 

Met mijn bikini in m'n hand dacht ik: ''Ach, het zal even wennen zijn zo na de winter, maar dat is het voor mijn beste vriendin vast ook.'' Met die insteek redde ik mij prima en heb ik me eigenlijk helemaal niet ongemakkelijk gevoeld of geschaamd.

Dat had twee jaar geleden toch wel anders geweest.

Toen ik nog te maken had met mijn eetstoornis, kon zo'n leuk dagje sauna nog wel eens flink verpest worden door de kijk die ik op mijn lichaam had. Ik zou dan dagen van te voren al bezig zijn met mijn lichaam en mijn eten en zou van die sauna-date een echte obsessie gemaakt hebben. Een goede reden om me flink te focussen op eten en afvallen, wat als gevolg had dat ik van alles kon onderdrukken wat er op dat moment zou spelen. Fijn, mooi, ideaal, leek me dat.

Uiteindelijk was ik kapot voor we überhaupt de sauna binnenstapten. Ik viel al bijna flauw van de geur van chloor in het zwembad, laat staan van de temperatuurswisselingen van de sauna's. Ik had m'n lijf gesloopt om hier te durven rondlopen in bikini. En wat was er overgebleven? Iemand die doodongelukkig met een neplach probeerde te doen alsof ze ging chillen in het wellness centrum. Waar was ik mee bezig? 

Als ik nu naar de sauna ga zie ik niet meer het kleine percentage mensen dat een strak lichaam en maatje 36 hebben, als die er uberhaupt al aanwezig zijn. Ik zie vooral dat iedereen putjes in zijn billen heeft. En dat sommige mensen een veel lelijkere navel hebben dan ik. Maar ook littekens, after-pregnancy buiken, sinaasappelhuidjes en hangende borsten worden zichtbaar.

Ik besefte me ineens dat iedereen wit is in de winter en dat ik eigenlijk misschien nog best wel meeval...

En als je mij zou vragen of ik die mensen lelijk zou vinden, zou ik antwoorden van niet. Want ach, je hebt misschien een litteken, grote tenen of hangende borsten, maar zo heeft dus blijkbaar iedereen wel iets. Het maakt juist iedereen uniek en interessant om naar te kijken. 

Je bent niet lelijk. Als jij ook putjes in je billen, x-benen of een kreukel in je buik hebt ben je net zoals al die andere mensen juist gewoon een mens dat leeft. A real woman, met alles er op en eraan. Ook hier en daar een schoonheidsfoutje of een tekortkoming. Je mag er zijn. 

Sommige mensen dragen een lang bovenstukje, grote zwembroek of t-shirt. Ik vraag me dan wel eens af ''Waarom?'' ''Vind ze het gewoon prettig, of verbegt ze zichzelf er mee?'' Dat verbergen van bijvoorbeeld je buik richt eigenlijk alleen maar meer aandacht op die buik. En de mevrouw die zichzelf leek te verstoppen onder dat t-shirt, leek zich nou niet bepaald fijn te voelen in dat plakkerige natte ding. 

sauna

Eenmaal in de eerste sauna moest ik wel even wennen, zoals altijd. M'n hoofd bleef maar nadenken over het huishouden, werk, relaties en alles wat ik nog op mijn to-do-lijstje heb staan voor deze week.

Dat piekeren stopzetten kost me altijd even wat moeite, maar uiteindelijk word je zo loom van de warmte dat je het wel los mòèt laten. In de rustruimte doe ik vaak nog even een bodyscan (Mindfulness) en verder probeer ik echt bij mezelf te komen op zo'n dag. Even terug naar mezelf, zonder to-do-lijstjes en zonder zorgen. Even weg. 

Die aandacht voor jezelf, kan ook aandacht zijn voor je lichaam. Even lekker scrubben, voelen hoe je huid er aan toe is en je huid verzorgen. Smeer jezelf bijvoorbeeld even uitgebreid in na deze dag. Stilstaan bij je lichaam is belangrijk voor je zelfbeeld. Ik weet nog goed dat ik mij drie keer per week moest insmeren. Dit was een afspraak voor therapie. Drie keer per dag even stilstaan bij de vorm van mijn lijf was soms heftig, maar om te wennen aan mijn nieuwe lijf was het een goede oefening. 

Ik kan je dus alleen maar aanraden zo'n lekker dagje sauna te gaan plannen. Even weg, even tijd voor jezelf en je laten omarmen door de warmte. Maar ook eens even te kijken naar de putjes in de billen van de andere badgasten. Of de staiee op de armen van de mevrouw die naast jou staat de douchen. Helemaal geen uitzonderlijke dingen. Misschien niet perfect in de ogen van Elle Magazine, Vogue of Chanel, maar wel hartstikke normaal en niets om je ongelukkig door te gaan zitten voelen!

Geniet van je lijf!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

- - Woensdag 14 maart 2012 14:04
Ik durf al 7 jaar niet meer naar een zwembad te gaan door dit probleem :s
M. - Woensdag 14 maart 2012 15:42
Heel herkenbaar verhaal!
Ik ben een paar maand geleden met nog wat andere meisjes naar het zwembad geweest, en dat was best heel eng. Ik ging anders wel alleen naar het zwembad, maar dan om baantjes te trekken en proberen ongezien in- en uit het water te komen. Maar het viel mij dan nu ook op hoeveel mensen imperfecties hebben, ookal zien ze er in kleding vrij perfect uit. Een hele geruststelling.
Faye - Woensdag 14 maart 2012 15:45
Ik heb vorige week de stap genomen om met mijn stage (basisschool kinderen) te gaan zwemmen!!! het was super eng en heb heel mn opleiding ontweken, vooral wegens mn littekens, lijf ook wel, maar het zijn ''maar'' kinderen en dus was het deel vn me littekens mn grootste zorgen. Ik ging het bespreken mt mn collega's en die vonden dat k het moest doen! Heb het gedaan, er was geen weg meer terug. Twas eng maar ik heb genoten! + een overwinning erbij!! :)
sophia-lauren - Woensdag 14 maart 2012 16:59
Faye, knap super en ProudladyFaye must you be! Goed dat je hebt kunnen genieten, de stap hebt genomen, de sprong hebt durven nemen! En inderdaad een knaller van een overwinning! :) Agree for sure!
Charlotte - Woensdag 14 maart 2012 17:40
Voor mij werkte naar de sauna gaan juist heel goed, ook toen ik nog veel meer last had van mijn ES. Doordat iedereen (vooral op niet-badpakdagen) op een héle andere manier naar je lichaam kijkt dan als je in een zwembad oid bent. Iedereen komt daar voor zijn rust, om tot zichzelf te komen. Juist doordat iedereen zo relaxt was (er zitten best vaak mensen te mediteren in de sauna), kon ik me ook ontspannen, en even op een andere manier naar mijn lichaam kijken. Even niet dat eeuwige vergelijken, maar echt een lichaam dat aanvoelt alsof het mijn ziel door het leven mag leiden...

Pff, heel betoog, maar ik vind naar de sauna gaan ondanks mijn ES dus hartstikke fijn!
z - Woensdag 14 maart 2012 19:28
Ik ben al 3 jaar niet meer naar en zwembad in de buurt geweest. Alleen op vakantie durf ik dan te zwemmen, omdat daar verder toch niemand is die ik ken.
Ook zit ik nu met littekens van AM..
Deze zomer ga ik met vrienden op vakantie en dit zal de eerste keer zijn dat ik weer in bikini loop bij bekenden..
Een hele enge stap om te zetten, maar het moet toch gebeuren :)

En Faye en M. , super goed van jullie!! :D
Lexii - Woensdag 14 maart 2012 20:25
Going this Friday!
- - Donderdag 15 maart 2012 22:05
Ik ga zondag naar een privesauna voor het eerst. Toch prettig nog als het idee in een publieke sauna te zijn, maar misschien ooit nog. stapje voor stapje
edanur - Zaterdag 23 juni 2012 15:39
ik durf egt niet meer te zwemmen, en ja ik schaam me ook. maar ik moet het ook durven net als jullie .