Naar de kringloopwinkel

 

Ik ben dol op vintage, retro en tweedehands meubeltjes. Ik vind het leuk om iets voor een kleine prijs te kunnen scoren en de oude spulletjes zijn vaak heel uniek en bijzonder. Er zijn er nog maar weinig van en vaak zijn oude spulletjes goed te combineren met een modern interieur. Ik vind het heerlijk om rond te neuzen in een kringloop of recycling en te bedenken waarom mensen die lelijke vaas ooit ontworpen hebben, bij wie hij in huis heeft gestaan en of die persoon hem dan echt mooi vond. Aan ieder voorwerp zit een verhaal.

boeken tweedehandskringloopwinkel

Een oude tv van iemands opa die altijd erg graag naar voetbal keek, een lief boekje dat een dochter ooit cadeau aan haar moeder deed. Oude sieraden die iemand gekocht had in een land waar hij op vakantie was of een grappig beeldje dat iemand ooit zelf kocht omdat hij het gewoon schattig vond.

Hou je niet van kringloopwinkels dan ben je misschien wel niet echt in een fijne winkel geweest. Soms zijn ze erg rommelig, vies of juist veel te netjes of zijn de prijzen veel te hoog. Gelukkig zijn er heel veel kringloopwinkels en vind je er intussen in ieder dorp wel één en in de stad vaak meerdere.

sieraden tweedehandstweedehands sieraden

 Voordelen van een kringloopwinkel:

 • Goed voor het milieu, omdat spullen niet worden weggegooid, maar worden hergebruikt.
 • Avontuurlijk, omdat je van te voren nooit weet wat er in de winkel ligt.
 • Goedkoop, omdat de artikelen vaak veel goedkoper zijn dan iets dat je nieuw koopt.
 • Gezellig, omdat niemand er gericht op zoek is naar iets en er dus vaak een ontspannen sfeer hangt.
 • Bijzonder, omdat je er dingen kunt kopen die je nergens anders vindt. 
 • Overdekt, terwijl een rommelmarkt vaak niet overdekt is. 
 • Mooi, omdat er bij sommige kringloopwinkels toegewijde vrijwilligers werken en de opbrengst naar een goed doel gaat.
 • Uniek, omdat er van veel dingen in zo'n winkel maar één of twee zijn.

 Nadelen van een kringloopwinkel:

 • Iedere winkel is anders, wat het leuk maakt, maar waardoor het soms ook even zoeken is naar een fijne zaak. 
 • Geen garantie, al mag je bij sommige winkels je artikel (of de elektrische apparatuur) binnen 24 uur terugbrengen als het niet werkt. 
 • Je moet je spulletjes eerst even wassen voor je het in gebruik neemt. 
 • Soms ga je er vol goede moed heen en dan hebben ze toevallig niets leuks die dag of ben je net te laat en zie je iemand anders met dat ene leuke jurkje naar de kassa gaan.

tweedehands spelletjesglaswerk

In ieder geval is het leuk om eens naar een kringloopwinkel te gaan. Je doet weer een leuke ervaring op en wie weet kom je trots met iets leuk thuis wat je zelf hebt ontdekt! Meteen goed voor je zelfbeeld, laten we maar zeggen. Je kunt ook gezellig een dagje van kringloop naar kringloop gaan met een vriendin. Maar pas op dat je niet allebei dat ene leuke vaasje wilt hebben!

 Tips:

 • Neem wat kleingeld mee, want niet bij iedere kringloopwinkel kun je pinnen.
 • Neem een tas mee voor kleine spullen en ga met een auto, mocht je op zoek zijn naar een leuk meubelstuk.
 • Neem de tijd. Er is vaak enorm veel te zien en er staat op elke vijf centimeter soms een ander item. Kijk dus op je gemak rond en wees niet te vluchtig, want dan zie je de bijzondere dingen niet. Haast hebben in een kringloopwinkel is niet handig.
 • Check voordat je een spel of puzzel koopt of het compleet is en controleer elektrische apparaten. Sommige kringloopwinkels doen dit al voor jou voordat het in de winkel komt te liggen. 
 • Ding af, soms krijg je de spullen dan nog een stukje goedkoper.

resell

Zelf ben ik altijd op zoek naar witte poezenbeeldjes, waarvan er in iedere kringloopwinkel wel eentje te vinden is. Ik word er altijd weer blij van als ik een leuke heb gevonden. Ook kan het leuk zijn, wanneer je een boek koopt en er een briefje of lieve tekst in zit. Het boek is dan niet alleen mooi om te lezen, maar heeft meteen een verhaal extra.

Ga jij wel eens naar de kringloopwinkel?

Foto's met dank aan Re-Sell

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Suus - Zondag 9 juni 2013 19:09
Jup! Love it!
Kastjes en stoelen die we hebben opgeknapt, theepotten, schilderijlijstjes enz...
Zelf laatst ook drie zakken met oude spulletjes naar hun gebracht :)
wallflower - Zondag 9 juni 2013 19:19
het beste is: lp's
Elina94 - Zondag 9 juni 2013 19:33
IK. HOU. VAN. KRINGLOOPWINKELS.
Echt zo goed dat dit nu even in de aandacht komt haha, veel mensen vinden het maar "vies"... ik vind het vooral een avontuur! Ik ga er dan ook meerdere keren per week heen haha. Mijn favoriete dingen zijn sieraden, boeken, lp's, kleding, schoenen en mokken. Binnenkort meubels inslaan voor mijn studentenkamer! :)
Schaatster - Zondag 9 juni 2013 19:39
Ik vraag me nu echt af: hoe controleer je of een puzzel compleet is voordat je hem koopt? Ik zie mezelf al drie dagen in zo'n winkel zitten puzzelen om te kijken of er niks mist haha. Sorry, beetje visueel ingesteld :P
Shira86 - Zondag 9 juni 2013 19:51
Ik ga echt wekelijks naar de Kringloopwinkel! Ik koop er bovendien enorm veel voor de leefgroep. Vaak is het speelgoed er best goedkoop en jammer genoeg gaat het nooit lang mee dus dat is dan perfect!
ThinkBelieveAchieve - Zondag 9 juni 2013 19:52
Hahahahhahaaha ik moest echt even lachen om jou reactie schaatser!
Ik zie het nu al helemaal voor me iemand die een puzzel van 5000 stukjes koopt en gaat controleren of het compleet is, ja geniaal beeld!
Ik hou van de kringloopwinkel vindt het gewoon leuk erheen te gaan, kom meestal alleen wel met lege handen thuis maar af en toe koop ik er ook iets. Volgens mij ben ik behoorlijk kieskeurig en vindt ik daardoor niet heel snel iets in de kringloop.
Maar ik heb wel ooit een hele leuke suède tas voor 2 euro gekocht.
Vaak is het ook een kwestie van heeeeeel veel geluk hebben!
Het blijft gewoon leuk er een beetje rond te neuzen.
MIO - Zondag 9 juni 2013 20:03
Ik ga wel eens met mama of met mijn vriend en zijn moeder naar kringloopwinkel. Vond het eerst afschuwelijk, want wat moest ik met afgedankte tweedehandse meuk. Maar inmiddels ben ik het gaan waarderen. :D
Doritos - Zondag 9 juni 2013 20:04
Ik hou van kringloopwinkels!
werkelijk 1x 2e hands zeggen bij mn moeder thuis en het hele huis wandelt weg! :p
mijn moeder is echt pro in 2e hands dingen shoppen!!
ano - Zondag 9 juni 2013 20:04
ik ben echt dol op kringloopwinkels, overlaatst heb ik een supper leuk nachtkastje gekocht voor maar 4 euro :)
Freek - Zondag 9 juni 2013 20:07
Mijn vriendje koopt er werkelijk alles hahahaha.
Zelf heb ik er mijn (ikea!) bank vandaan, oude fototoestellen, boeken, decoratie dingen etc.
anoniem - Zondag 9 juni 2013 21:22
Ja super leuk! Ik werk zelf al een aantal jaar bij de kringloop, sindsdien ben ik het steeds leuker gaan vinden. Als ik ergens op vakantie ben ga ik altijd even opzoek naar een kringloop in de buurt. Het is verslavend!
l - Zondag 9 juni 2013 23:38
Ik wil nog altijd een keer graag naar een tweedehandsboekenwinkel gaan in Nijmegen, books4life. Door dit artikel denk ik er weer aan, ik ga er maar meteen heen deze week! :)
Liadan - Maandag 10 juni 2013 07:37
Ik kom er eigenlijk alleen voor boeken en dingen als kaptokken enzo. Voor kleding ga ik er niet naartoe, omdat ik het geduld vaak niet heb om uren te zoeken en 99% van de kleding in de kringloopwinkels hier is gewoon echt lelijk en af. Dan ga ik liever de opruimingen van de gewone winkels afstruinen.
somebody19 - Maandag 10 juni 2013 08:12
Mijn ouders hebben een kringloop, inmiddels al zes jaar en het loopt als een tierelier. Soms als ik vrije tijd heb knap ik daar oude meubels op door ze te verfen en te schuren en dat vindt iedereen zo leuk. Ik doe het zelfs op aanvraag en onze facebook onderhoud ik ook.
Het eerste jaar schaamde ik me dood toen was kringloop ook nog iets voor de echte armoedzaaiers zoals ze dat noemden nu gaat iedereen erheen. We hebben er zelfs twee gehad eentje in het dorp en eentje in de stad verderop. Die in de stad is helaas afgebrand.
Ook is er bij ons plek voor stagiaires. En ik zelf haal er regelmatig spullen weg.
marleen - Maandag 10 juni 2013 08:45
ik ga elke week naar de kringwinkel, omdat ik daar nederlandse les geef aan de mensen die er sociaal tewerkgesteld zijn
ik kom telkens terug met héél veel spulletjes, die ik meestal niet echt nodig heb maar die toch zo leuk zijn dat ik ze niet kon laten liggen
Mindy - Woensdag 7 mei 2014 22:50
leuk kringloopwinkels. Maar de meeste hebben prijzen in hun hoofd, waar je niet goed van wordt. Het is immers gratis weg gegeven.... En dan toch de volle mep vragen. Ook vind ik het niet kunnen, dat handelaren een speciale pas krijgen en dat ze als eerste mogen wroeten in net gebrachte spullen. Waar ik woon is er een kringloop winkel die kijkt hoe duur je bent aangekleed... Begrijp je.. En zijn spullen hebben geen prijsjes. Hij verzint ze terplekke.. Ik vind de kringloop leuk. Maar niet als ze opeens het idee hebben dat ze de volle prijs moeten gaan vragen, want dan koop ik liever nieuw. Goede tips waar nog leuke niet dure winkels zijn let me know.
ik dus - Zaterdag 7 oktober 2017 17:54
Ik vind kringloopwinkels heel leuk om rond te snuffelen! Hier in de buurt (Sittard) zijn er in ieder geval 2. Helaas doet mijn vader enorm moeilijk over kringloopwinkels. Hij wil niet dat ik er spullen koop, want "die winkels zijn voor armoedzaaiers" en "ik kom later niet bij je op bezoek als je daar je meubels gaat aanschaffen." Kan er behoorlijk kwaad om worden. :'(