Misvattingen bij bipolaire stoornis

 

"Ben je bipolair ofzo?!" Een bipolaire stoornis is een serieuze aandoening waar helaas nog wel eens grappig over wordt gedaan. Veel mensen herkennen zich erin en moeten daarom lachen, maar een bipolaire stoornis is wel meer dan af en toe wat stemmingswisselingen. Het is een psychische aandoening die je leven behoorlijk ingewikkeld kan maken, maar het hoeft gelukkig niet onleefbaar te zijn. In deze blog wil ik het graag hebben over misvattingen over bipolaire stoornis.

Hoewel ik zelf geen bipolaire stoornis heb, raakt het me wel altijd als ik mensen hoor grappen over psychische problemen. Natuurlijk moet een grapje kunnen en kan humor een heel belangrijke factor zijn bij herstel en acceptatie. Je hoeft niet alles heel zwaar te maken en mensen in een slachtofferrol te zetten, maar het is wel fijn om af en toe even stil te staan bij wat psychische stoornissen nou werkelijk zijn. Niet alleen wanneer je mensen in je omgeving hebt die worstelen met een psychische stoornis, maar ook voor als je dat zelf doet. Al eerder schreven we blogs over misvattingen rondom andere stoornissen en al hebben wij met de huidige redactie niet alles zelf ervaren, willen we toch alles proberen te bespreken.

Heb jij overigens het gevoel dat er een verhaal mist op Proud en/of wil je jouw verhaal graag delen? Voel je vrij om een gastblog in te sturen naar redactie@proudbme.nl

Ik heb ook wel eens stemmingswisselingen

Maar écht. Ik héb ook wel eens stemmingswisselingen. Ik kan behoorlijk pieken en dalen, zeker wanneer ik merk dat ik wat meer geprikkeld ben. De één zal het meer herkennen dan de ander. Echter zijn stemmingswisselingen, hoe heftig ze ook kunnen zijn, niet direct het gevolg van een bipolaire stoornis. Onze stemming wisselt, dat is normaal. Bepaalde omstandigheden kunnen daar een effect op hebben. Je zal merken dat de stemmingswisselingen veranderen als die omstandigheden ook veranderen.

Wanneer je last hebt van een bipolaire stoornis zullen de stemmingen 'harder' 'strenger' of 'hardnekkiger' zijn en langer duren. Het gaat niet over een middagje veel energie hebben of down zijn. Bovendien kunnen de stemmingswisselingen een behoorlijke invloed hebben op je dagelijks leven. Het is denk ik niet goed om zomaar te strooien met diagnoses, maar het is altijd goed om langs de huisarts te gaan als je je zorgen maakt over je stemming en/of als je er last van ervaart. Wat er ook aan die stemmingswisselingen ten grondslag mag liggen, het is goed om daarnaar te kijken.

Bipolaire stoornis komt enkel voor bij volwassenen

Hoewel je misschien niet zo snel hoort van een kind met bipolaire stoornis is het niet zo dat het niet bestaat. Bipolaire stoornis kan voorkomen op elke leeftijd. Vaak zie je dat kinderen met ouders die een bipolaire stoornis hebben zelf ook een hoger risico lopen.

Je kan niet vertrouwen op de emoties van iemand met een bipolaire stoornis

Hoewel een bipolaire stoornis een flinke stempel drukt op je stemming en emoties is het niet zo dat alle emoties die je voelt vanuit de stoornis komen. Je bent niet je diagnose. Je bent een mens met gevoelens net als ieder ander mens. Gevoelens die er mogen zijn, die je mag delen, waar je naar mag luisteren. Niet elke goede dag is meteen een manische periode en niet elke tegenslag of teleurstelling is een depressieve periode.

Met bipolaire stoornis voel je je of heel goed of heel slecht

Om aan te sluiten op het kopje hierboven is het niet zo dat je je altijd of heel goed of heel slecht voelt als je een bipolaire stoornis hebt. Ja, die stemmingswisselingen kunnen aanwezig zijn, maar er kunnen ook rustigere periodes tussen zitten. Bovendien kunnen bipolaire stoornissen ook verschillen. Je hebt eigenlijk vier typen.

Het eerste type is het klassieke type. Hierbij heb je minstens één keer last gehad van een manische periode, afgewisseld met ernstige depressies. Bij het tweede type heb je depressieve periodes afgewisseld met hypomane periodes. Een hypomane periode kan je omschrijven als een mildere vorm van een manische periode. Als derde type heb je een Cyclothyme stoornis. Hierbij heb je last van hypomane en mildere depressieve periodes. De symptomen zijn vaak wat minder ernstig dan bij de eerste types, maar kunnen nog altijd heel vervelend zijn. Tot slot heb je nog biplaire stoornis NAO. Net als bij eetstoornis NAO heb je bij dit type wel last van symptomen die bij een bipolaire stoornis passen, maar valt het niet goed onder te delen in één van de eerder genoemde types. Wat het overigens niet minder erg maakt.

Als je manisch bent voel je je goed

"Lijkt me heerlijk om je zo energiek, zorgeloos en avontuurlijk te voelen!" Dat is misschien hoe het kan lijken, maar dat is helemaal niet hoe het voelt. Hoewel ik niet precies weet hoe het voelt, omdat ik het zelf niet heb, is er op websites als 'The Mighty' veel over te lezen. De grenzeloze energie van een manische periode kan juist voelen als ontzettend veel onrust en een onwerkelijk gevoel. Je zintuigen worden veel intenser geprikkeld. Het kan zorgen voor een hoop afstand van je omgeving en tegelijkertijd, ondanks de manie, doordrongen zijn van een hopeloos en angstig gevoel. 

Mensen met een bipolaire stoornis zullen nooit echt goed functioneren

Hoewel het heel vervelend kan zijn om een bipolaire stoornis te hebben betekent dat niet dat je er niet mee kan leren leven. Je kan niet genezen van de stoornis, maar je kan het wel goed leren herkennen en reguleren met behulp van therapie en eventueel medicatie. Het maakt je leven misschien niet makkelijker, maar het zegt niets of hoe goed of slecht jij kan functioneren.

Herken jij deze misvattingen?
Loop je nog ergens tegenaan?

fotografie: pexels

 

Gerelateerde blogposts