Mijn laagste gewicht

 

Maar was je dan ook heel dun toen je een eetstoornis had? Wat weegt iemand met anorexia eigenlijk? Wat was je laagste gewicht toen je anorexia had? Mensen hebben deze vragen al heel wat keertjes aan me gesteld. Ik begrijp hun nieuwsgierigheid, maar kan me tegelijkertijd niets voorstellen bij het stellen van die vraag. Het is in onze maatschappij eigenlijk al 'not done' om een vrouw naar haar gewicht te vragen, laat staan een vrouw die jarenlang problemen heeft gehad met haar gewicht? Waarom zou je juist van haar per se haar laagste gewicht willen weten? Sensatie. Ja, in de meeste gevallen wel. In de meeste gevallen was het namelijk iemand die werkte voor televisie of voor een magazine die deze vraag aan me stelde. Ik gaf nooit antwoord op deze vraag.

Schaamde ik me dan voor mijn laagste gewicht dat ik nooit antwoord heb gegeven op deze vraag? Nee, ik schaamde me er zeker niet voor. Waarom gaf ik dan niet gewoon antwoord op die vraag? Nou, ten eerste vond ik het niet netjes dat hiernaar gevraagd werd, al begrijp ik daarentegen natuurlijk wel dat een journalist nieuwsgierig moet zijn en dat lezers dit nu eenmaal graag willen weten. Ten tweede vind ik de vraag gewoon oppervlakkig. Het doet helemaal niet ter zake hoe laag mijn gewicht was. Een eetstoornis zit niet verstopt in je gewicht, maar in je hoofd. Hier spelen zich de daadwerkelijke problemen af. Door de aandacht een interview ze te richten op het gewicht, krijgen lezers wellicht een vertekend beeld van wat en eetstoornis inhoudt. Ten slotte kan het op mensen die onzeker zijn over hun lichaam ook negatief werken. Mensen met een negatief zelfbeeld vergelijken zich nu eenmaal met anderen. Op moment dat je een eetstoornis hebt en je hoort dat iemand anders minder dan jou weegt, vind je jezelf al snel minder belangrijk.

scarlet

Binnen de hulpverlening kan je er natuurlijk niet omheen. Je zal hier toch echt antwoord moeten geven op de gewichtsvraag. Ik vond dit altijd heel vervelend, omdat ik hierdoor het idee kreeg dat de ernst van mijn problemen werd gemeten aan de hand van mijn gewicht. Dit terwijl het juist heel slecht met me ging, toen ik een normaal gewicht had. Ik kreeg het idee dat ik meer moest afvallen om te bewijzen dat ik hulp verdiende. Ik vond het daarom ook lastig om deze vraag eerlijk te beantwoorden en zette er liever een paar kilo's minder neer. Er waren immers zoveel meisjes die veel minder wogen dan ik...

"Stiekem was ik best wel trots op mijn ondergewicht. Natuurlijk was het fout om zo weinig te wegen en had ik het op een ongezonde manier bereikt. Ik wilde ook heus wel van mijn eetstoornis af, dat was het niet. Maar toen ik op het intake formulier moest invullen wat mijn laagste gewicht ooit is geweest, vulde ik met stiekeme trots het getal in. Door mijn eetstoornis voelde dit als bevestiging van hoe slecht het met me ging en dus hoe goed ik mezelf kon beheersen. Ik werd trots op iets dat me kapot maakte, maar toch voelde het op dat moment zo." Nouska.

Zoals Nouska hierboven al schrijft "Door mijn eetstoornis voelde dit als bevestiging van hoe slecht het met me ging", maar dat klopt natuurlijk niet. Hoe slecht het met je gaat heeft helemaal niet enkel te maken met je gewicht, maar veel meer met wat zich allemaal in je hoofd afspeelt. Toch wordt hier helaas soms wel zo naar gekeken. Mensen denken dat het wel meevalt met je eetstoornis als je nog een normaal gewicht hebt. Dit is echt een misvatting en deze wordt deels in stand gehouden door de aandacht die o.a. door de media steeds wordt gericht op het gewicht.

scarlet

Tenslotte laat je eetstoornis je dus ook geloven dat je gewicht het belangrijkste is wat er bestaat. Als je niet afvalt, ben je niks waard, presteer je niet, ben je een zwakkeling. Dat roept die eetstoornis voortdurend. Dit wordt dan door vragen als 'Wat is je laagste gewicht?" bevestigt. Want wat als dat laagste gewicht helemaal niet zo laag was? Dan krijg je al reactie "oh, dat viel gelukkig nog wel mee dan" Wat viel mee? Mijn gewicht of mijn eetstoornis? Dit is een interview over mijn eetstoornis toch, niet over mijn gewicht. Mijn eetstoornis viel niet mee, die heeft bijna 10 jaar van mijn leven negatief beïnvloed en me diep ongelukkig gemaakt. Mijn gewicht staat hier los van. Het was bovendien niets eens zo dat het op mijn laagste gewicht het meest slecht me mij ging.

Ik zal, mocht je puur uit nieuwsgierigheid op deze blog geklikt hebben, dan nu voor één keer mijn laagste gewicht ooit onthullen. Ik hoop dat het je niet triggert... Dit was 2750 gram op vrijdag 10 juli, toen ik werd geboren.

Liefs, Scarlet

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Odette - Woensdag 13 april 2016 13:08
Goede blog, dit mogen alle interviewers lezen.. (en anderen ook wel haha). Wel triggerend hoor, je laagste gewicht hier!
RosieV - Woensdag 13 april 2016 13:24
Dat is inderdaad volgens mij een slim grapje om mensen bewust te maken.
xxxm - Woensdag 13 april 2016 13:26
Wat een mooi artikel en wat goed dat je je laagste gewicht niet noemt als ernaar gevraagd wordt. En je onderbouwing daarvoor is ook super sterk! En echt een toffe foto:)
Fiona - Woensdag 13 april 2016 13:27
Haha prachtig einde! :)
dragonfly1991 - Woensdag 13 april 2016 13:30
Oh heerlijk. Humor :). Prachtige blog!
Margit - Woensdag 13 april 2016 13:32
Haha leuk einde ;) maar wel mooi geschreven! Herken me erin.
Xx - Woensdag 13 april 2016 13:34
Zo goed geschreven!!!
Anne-Maria - Woensdag 13 april 2016 13:42
Mooie blog, Scarlet. Dankjewel! Ik herken het helemaal. Had niet zo helder waarom ik deze gewichtsvraag van zo weinig gewicht vond, jouw onderbouwing - precies.
En je laagste gewicht ooit, je wint het van me, haha :).
() - Woensdag 13 april 2016 13:43
Haha goeie. En ook een mooie blog.

Annelie - Woensdag 13 april 2016 14:15
YES, echt goed gedaan (:
Marieke - Woensdag 13 april 2016 14:21
Ik klikte eigenlijk op deze blog omdat ik erg benieuwd was naar je laagste gewicht, maar toen ik aan het lezen was besefte ik me dat het echt goed is hoe je dit op papier hebt gezet, want het gaat inderdaad niet om gewicht ook al krijg je dat gevoel wel vaak.. Echt super geschrevenn!
Justmarr - Woensdag 13 april 2016 14:29
Mooie blog met heel goed einde!!

Ik betrapte mezelf erop eerst helemaal naar beneden te scrollen om te lezen wat je laagste gewicht was.. Je was trouwens wel een kleine baby!!

Super geschreven!!

Liefs Marr
Astrid - Woensdag 13 april 2016 14:34
Gewicht zegt inderdaad niets over hoe ernstig je eetstoornis is.. Ik was een aantal jaren geleden mentaal op mijn dieptepunt, het "ironische" is dat ik destijds juist 8kg zwaarder woog dan dat ik nu weeg. Toen én nu heb ik een gezond gewicht, het verschil is dat ik nu straal omdat ik mentaal gezien op mijn sterkst ben en niet meer in continue angst leef om eten. Welk gewicht ik ook zal hebben, I'm proud to be me. :)
Tiger - Woensdag 13 april 2016 14:41
Geweldig Scarlet💪👍👊!
*Linn* - Woensdag 13 april 2016 15:05
Echt goed geschreven, ik drukte ook uit nieuwsgierigheid. Maar wat je hebt geschreven, geweldig!!
maddy 2412 - Woensdag 13 april 2016 15:12
Super en doeltreffend
channah - Woensdag 13 april 2016 15:31
super leuk!
echt leuk geschreven, dat einde is echt lachen!
Ook heel herkenbaar trouwens, ik heb nooit heel erg ondergewicht gehad, maar dat zegt niks over de eetstoornis die ik had.
dankje
Ellie-x - Woensdag 13 april 2016 15:38
Wauw wat een goede blog!
Ellie-x - Woensdag 13 april 2016 15:39
Ik dacht, ik weet zeker dat ze dat gewicht niet gaat zeggen! Maar had ik toch ongelijk :P;)
Veerle - Woensdag 13 april 2016 15:49
Goede blog, herkenbaar ook.
Mag ik zo brutaal zijn om te vragen waar jij jouw geweldige jumpsuit/broekpak/jurk (zie het niet precies op de foto) vandaan hebt?
cato - Woensdag 13 april 2016 15:55
Goede blog, vooral het einde ;) Heb dezelfde vraag als Veerle, waar heb je die geweldige jumpsuit/one piece vandaan? staat super
Isabeau - Woensdag 13 april 2016 16:32
Goed antwoord! Vind t namelijk echt onbeschoft als je dat durft te vragen!
Inne - Woensdag 13 april 2016 16:33
Goede blog, al is het einde een beetje overused :P
Fayee - Woensdag 13 april 2016 16:35
Ik (en wel meerdere denk ik) betrap mezelf erop dat ik gelijk naar beneden scrollde om te kijken naar het gewicht.. >< Maar goed einde.. haha. daar had je m'n es mooi even ;)
M. - Woensdag 13 april 2016 17:17
Noo.. Je woog minder dan ik! :(

(Goede blog! Ik vind dat ook een heel vervelende vraag, waar ik niet op wil antwoorden.)
Avaya - Woensdag 13 april 2016 17:18
Hahahah supergoede blog en leuk einde!!!
S. - Woensdag 13 april 2016 17:20
Mwah, ik vind het einde een beetje flauw, al snap ik wel dat je dat op een gegeven moment gaat/wilt zeggen als mensen deze vraag stellen. Debiel wel, dat dat blijkbaar het meest interessant is. Niemand vraagt mij er ooit naar (gelukkig), maar ik vertel ook eigenlijk nooit iemand dat ik anorexia heb gehad.
Anoniem - Woensdag 13 april 2016 17:27
Hele goeie blog!! Had alleen misschien een beetje een rara vraag maar waar heb je het leuke horloge vandaan? X
Meisjevan1990 - Woensdag 13 april 2016 17:28
Meestal val je na je geboorte nog een aantal gram af voordat je gewicht begint te stijgen. Wel een goeie. Twas wel heel verleidelijk om de blog aan te klikken. Echt ziek van mezelf!
Moeder - Woensdag 13 april 2016 17:57
Ik deel wel vaker berichten van Proud to be me op facebook, en dit wordt er weer zo één. Mooi gedaan !!!
S* - Woensdag 13 april 2016 18:22
Ik was 5 kg bij mijn geboorte. Oh nee...wat zegt dit nu over mij?
Goed punt en tegelijkertijd is het niet vreemd dat de buitenwereld alleen vraagt naar het eerst zichtbare.
Roos - Woensdag 13 april 2016 18:55
Zo ontzettend eens met deze blog! Het blijft een vraag die mensen maar blijven stellen, en ik merk dat ik er zelf ook benieuwd naar ben bij anderen met een eetstoornis.
X - Woensdag 13 april 2016 19:02
Amen Scarlet!
Joos - Woensdag 13 april 2016 19:56
So true!! Onbegrijpelijk hoe sommige mensen het niet doorhebben dat bepaalde opmerkingen ('oh, je ziet helemaal niet aan jou dat je anorexia hebt' en 'Oh, je hebt nu nog geen BMI van 19?') super triggerend kunnen zijn.
De ernst van een eetstoornis is niet af te lezen aan iemands figuur of gewicht!!
healthy - Woensdag 13 april 2016 20:14
hahahahha mijn zoontje was ook 2750 gram ;-) Was wel iets te vroeg geboren hihihihihi dus vandaar niet zo heel zwaar :-P Hoewel sommige het flauw vinden, vind ik hetzelf wel erg grappig en een eye-opener .....Want zelfs ik lees dit na meer dan 10 jaar geleden eraf te zijn.....toch stiekem benieuwd....dus tnx!! Een eye-opener ^^ naar mezelf toe hihihhihi want het klopt wel wat je zegt m.b.t. voor anorexia patienten Zij vergelijken dit soort dingen ook met elkaar ....helaas....I know....guilty ....en je bent idd niet alleen ziek op basis van gewicht....Naast anorexia heb je ook andere eetstoornissen en ook zij zijn ziek ....ook al is hun gewicht niet 'heel' erg laag
Nicole - Woensdag 13 april 2016 21:12
Ik heb zo vaak het gevoel dat ik mijn eetstoornis moet legitimeren met mijn lage gewicht. Ook omdat het pas toen ik echt begon af te vallen, mensen zich zorgen gingen maken. Terwijl ik al jaren daarvoor rommelde met eten en niet lekker in mijn vel zat.
Het is zo jammer dat iedereen met een eetstoornis eigenlijk wel weet dat het niet gaat om het eten en om het gewicht, maar dat we er toch allemaal zo op gefocust zijn. Maarja, dat is natuurlijk ook onderdeel van de ziekte, het speelt zo met je hoofd.
Anoniem - Woensdag 13 april 2016 21:51
Het is heel erg maar ik verzin altijd dat mijn laagste gewicht lager was... Bang dat mensen anders denken dat ik me aanstelde....
Lieke - Woensdag 13 april 2016 22:18
amen
Mandy - Woensdag 13 april 2016 23:28
Ohh ik lig helemaal dubbel. Dit is echt het beste antwoord ever...!!!
Bakker - Woensdag 13 april 2016 23:48
Ben je van je zelf altijd zo slank geweest als nu. Ik heb t idee dat je nog steeds aan de ondergrens zit maar dat kan natuurlijk gewoon je postuur zijn.
Anne - Donderdag 14 april 2016 09:56
Ik heb mijzelf altijd afgesloten voor dit soort vragen en heb ze zelf ook niet gesteld omdat ik altijd voelde hoe fout dat was.Toch voelde ik het altijd zo dat anderen meer hulp verdienden dan ik en hield ik mij groot ook in therapie, maar ik bleef wel met mijn problemen zitten terwijl zij beter werden.
Lynn - Donderdag 14 april 2016 10:14
Goede geschreven. En je laagste gewicht ooit vind ik een geweldig antwoord!

ps. wat een leuk jurkje heb je aan. Waar heb je die vandaan?

Janne94 - Donderdag 14 april 2016 15:20
Goed stuk! En zeer herkenbaar! Ben de laatste tijd best wel wat kilo's kwijt geraakt en ondanks dat ik weet dat het niet goed is, is daar toch het gevoel van trots..
cookie - Donderdag 14 april 2016 15:40
enorm mooie blog en heel helpend! ook echt van toepassing op mij en ik denk iedereen wel met een eetstoornis... het einde is geweldiggg trouwens ;) echt supermooi, die ga ik ook gebruiken :P
Anoniem - Donderdag 14 april 2016 15:56
Ik had ook absoluut niet verwacht dat je je hier echt je laagste gewicht neer zou zetten en ik wil het ook niet eens weten omdat ik weet dat ik daar erg gevoelig voor ben. Jammer dat mensen er naar vragen, al snap ik die nieuwsgierigheid inderdaad ook wel weer. Je antwoord moet je er trouwens echt inhouden haha!
Aniek - Donderdag 14 april 2016 16:21
Leuk einde :) Dat laagste gewicht red geen tiener/volwassene ooit weer, dus kun je het afvallen net zo goed opgeven :)
a. - Donderdag 14 april 2016 20:33
Ben ik nou de enige die dit echt niet grappig vind?
L - Zaterdag 16 april 2016 12:11
Oh wow ik ben ook op 10 juli geboren hihi. Mooie blog trouwens (:
elieuntje - Dinsdag 19 april 2016 13:19
Super fijne Blog. Natuurlijk weten we het wel. Maar het is toch wel fijn om er even aan herinnerd te worden dat de ernst van de ziekte niet van je gewicht afhangt.

En als ik het nog even noemen mag @Scarlet, wat een mooie foto! Die kleding staat je superleuk!

Xx elieuntje
Tijgertje - Maandag 2 mei 2016 20:06
Ik hoor steeds meer schreeuwen om hulp,als het om een eetstoornis gaat.Ik hoop dat het ook tot die modenichten doordringt,wat ze hiermee aanrichten.Ook op ballet moet je zo idioot dun zijn,omdat het zo "mooi"is,en omdat die balletmietjes je dan niet op kunnen tillen,omdat ze er de ballen voor missen!Ik heb in het circus mensen gezien,die waren wel steviger dan ik,en die konden ook zo worden opgetild!Je hoeft echt geen bottenzak te wezen om te kunnen dansen of lenig te zijn!Laat staan dat het mooi of gezond is.Trouwens,een heteroman wil een gezond vrouwenlijf zien,geen lijk of biervat!De modemedia bestaat in mijn ogen uit een zootje perverselingen!
Gelukkig dat ze hier nu harder tegen optreden en strafbaar willen stellen!

Tijgertje - Dinsdag 3 mei 2016 16:39
Fotomodellen of ballerina,zijn pas goed genoeg als ze van die knapelijven hebben!En balletdansers zijn gewoon slappe knapentillers!Die kunnen geen vrouwen vasthouden!het zijn niet voor niets homo,s!Daardoor sterven jaarlijks vele meisjes aan anorexia!
Haas - Donderdag 16 juni 2016 21:36
Lees dit stuk nu pas, maar het is me uit het hart gegrepen. Bedankt Scarlet, en echt heel goed dat je in interviews weigert in te gaan op die stomme vraag.
Henna - Donderdag 29 december 2016 12:38
Geweldige laatste alinea :D.
Je was wel echt een klein babytje ^^. Blijkbaar kon ik me in de baarmoeder al niet inhouden want was dubbel zo dik, haha.
Maar om even betweterig te zijn, de kans is groot dat je nog wat lichter was na je geboorte zoals bijna alle babys. Achja wat maakt t uit.