Mijn ervaring met speeddaten

 

Nieuwe mensen ontmoeten en gaan daten is vaak heel spannend. Maanden nadat ik mijn relatie na bijna negen jaar verbrak, ben ik een keer met een vriend samen gaan Speeddaten. Ik had er veel positieve verhalen over gehoord en het leek mij erg leuk. Ik ging niet per se met de intentie om de liefde van mijn leven te vinden, maar gewoon om een leuke avond te hebben en eens te zien hoe dat was... en wie weet wat ik er aan over zou houden... Natuurlijk is het spannend als je zoiets nieuws gaat doen en wist ik ook niet zo goed wat ik kon verwachten, maar ik had echt de avond van mijn leven.

Oke, misschien een beetje overdreven maar ik heb echt een geweldige avond gehad. Ook ben ik er van overtuigd dat dit heel goed kan zijn voor mensen die het lastig vinden om contact te zoeken en gesprekken aan te gaan met anderen. Natuurlijk is mijn enthousiasme een reden om hierover te schrijven, maar ik doe het ook omdat ik oprecht denk dat het kan helpen. Waarom? Lees verder!

koppel in cafe
Bron

Wat is speeddaten?
Het woord zegt het eigenlijk al. Bij speeddaten heb je dus eigenlijk kleine mini dates met anderen. Het leek mij erg leuk en de vriend waarmee ik ging was na een aantal mislukte dates nog steeds vrijgezel en we besloten samen te gaan. Via deze website schreven wij ons in bij een speeddate avond bij ons in de buurt en we werden om een bepaalde tijd verwacht in een groot cafe. Ik kreeg een briefje waarop allemaal namen van mannen stonden (voornaam en eerste letter van de achternaam) en de mannen krijgen hetzelfde briefje alleen dan met de namen van de vrouwen.

De vrouwen krijgen een plek in de ruimte aangewezen en mogen lekker achter een tafeltje zitten. De mannen draaien steeds door. Elke drie minuten ging er een bel en werd er doorgeschoven. Je hebt dus drie minuten om elke man te leren kennen. Ik denk dat er ongeveer 25 mannen waren waarmee ik een gesprekje heb gevoerd. Er worden veel standaard vragen gesteld zoals hoe oud je bent, wat voor werk je doet of wat je hobby's zijn... maar je kunt het ook over een andere boeg gooien en wat meer originele vragen bedenken.

Na het gesprekje kruis je aan of je deze persoon nog een keer wil ontmoeten. Achteraf wordt gekeken of je matches hebt. Dit houdt in of de personen die jij hebt aangekruist, jou ook hebben aangekruist. Dan heb je een match. Je krijgt hier bericht over via de email. Het is een leuke avond waarbij je ook drankjes krijgt en waarin er pauzes zijn om met anderen te kletsen.

Makkelijke manier van contact maken
Over het algemeen maak ik best snel en goed contact met andere mensen maar in sommige situaties vind ik dit ook best moeilijk. Het leuke aan speeddaten is dat de setting ernaar is om in contact te komen met anderen. Dit betekent dat iedereen van te voren weet dat je met iedereen van het andere geslacht een gesprek gaat hebben. Omdat het de setting is, komt dat gesprek er ook op een vrij makkelijke manier. Je kunt van te voren al wat vragen bedenken maar je kunt het ook over je heen laten komen. Ik had mij voorgenomen het over me heen te laten komen en het initiatief bij de mannen te leggen. Dit was best grappig omdat sommige mannen dit initiatief ook namen en sommige niet... maar dan kun je altijd vragen wat ze van de avond vinden en waarom ze daar eigenlijk zijn. Daarnaast is 3 minuten ontzettend kort. Wanneer je geen echte klik hebt met iemand, kun je allerlei standaard vragen stellen (hobby's, werk, woonsituatie, etc.) en dan gaat de tijd ook wel voorbij.

koppel op terras
Bron

Sociale vaardigheden oefenen
Ik denk dat dit een hele goede oefening is voor mensen die moeilijk contact maken. Je spreekt met iemand die je niet kent, maar diegene zit in precies dezelfde situatie en is misschien wel net zo nerveus als jij. Omdat je zo'n 20-25 gesprekjes hebt, kun je goed oefenen met contact maken en je sociale vaardigheden. Ik ben er van overtuigd dat je hier ontzettend veel van kan leren als het gaat om sociaal contact en gesprekjes voeren. Niet alleen van jezelf, maar ook van hoe anderen het doen. Ik heb overigens ook van veel anderen die ik later nog sprak gehoord dat zij het contact heel makkelijk en prettig vonden met iedereen.

Veel leuke verhalen
Ondanks dat het contact maken vrij makkelijk gaat, is het ook gewoon heel leuk om een kijkje te krijgen in het leven van veel andere mensen. Je gaat echt niet alles onthouden, maar er kunnen hele leuke gesprekken ontstaan. Zo heb ik een gesprek gehad met een man over zijn leven in Australië omdat hij hier heel lang gewoond heeft. Geen idee wat hij nu deed voor werk, hoe oud hij was, etc. want daar kwamen we in 3 minuten niet aan toe, maar het was wel heel leuk en gezellig. Ik denk ook dat je heel erg geïnspireerd kan raken van de gesprekken die je voert.

Op een leuke manier contact met veel mensen
Omdat de tijd dat je een gesprek hebt zo kort is, leer je in korte tijd veel mensen een klein beetje kennen. Hierdoor zal je ook nog meer beseffen dat je niet met iedereen een klik hebt en hoeft te hebben, maar dat dit met sommige mensen wel het geval zal zijn. Je kunt daardoor ook meer over jezelf leren en over wat voor soort contacten jij fijn vindt en wat jij belangrijk vindt in relatie tot anderen.

Het doet er niet zo toe...
Zie het als een soort speelveld. Je hoeft niet perfect te zijn. Je mag fouten maken en onhandige dingen zeggen. Een gesprekje duurt maar 3 minuten en je kunt onmogelijk alles onthouden. Die ander kan dat dus ook niet. Diegene kan dan wel niet een vervolg date met je willen, maar misschien is dat ook wel omdat de klik er niet is, omdat je niet helemaal bent wat diegene zoekt, toe jong bent of om welke reden dan ook. Je ziet die mensen waarschijnlijk nooit meer en daarnaast... wat kan je nou echt weten in 3 minuten? Dat snapt diegene ook wel :).

meisje
Bron

Mogelijkheden tot verder contact
Op deze manier kun je ook je sociale netwerk uitbreiden. Misschien vind je niet de liefde van je leven (misschien ook wel), maar wel gewoon iemand waar het heel goed mee klikt en waar je leuke gesprekken mee kunt voeren. Dat is ook veel waard!

Je moet niks
Wat denk ik heel fijn en ook veilig is aan speeddaten, is dat je niks moet. Al die mensen waar jij mee in gesprek gaat, hebben jouw gegevens niet. Als jij geen vervolgdate wil of ze niet meer wil spreken, dan gebeurt dat ook niet. Het is heel vrijblijvend en jij mag zelf bepalen of je wel of geen match ziet. Alleen als jij een vervolgdate wilt, krijgt iemand jouw gegevens. Je kunt ook gewoon na een leuk avondje weer lekker alleen naar huis zonder dat je achteraf nog berichtjes van iemand krijgt.

Een gezellige en leuke avond
Al met al kan het ook gewoon leuk en gezellig zijn. Ik heb de leukste gesprekken met mannen (en erna ook met de vrouwen die meededen) gevoerd en het ontzettend leuk gehad. Zelf had ik niet de klik met iemand waardoor ik erna nog op date wilde, dus ik heb niemand aangekruist. De vriend waarmee ik was heeft het ook ontzettend naar zijn zin gehad en wel een aantal vervolg dates gehad. Hij heeft er dan wel geen vriendin aan over gehouden, maar wel een hele leuke nieuwe ervaring. Als je het spannend vindt om alleen te gaan, wat ik mij heel goed kan voorstellen, kun je natuurlijk ook met een vriendin, studiegenootje of een vriend gaan. Maak er dan gewoon een gezellig avondje van. Ik denk dat het een heel goede manier is om te ontdekken wat je zelf wil en leuk vindt maar ook om jezelf eens uit te dagen om contact aan te gaan. De setting is er, het voorzetje is er, je moet het alleen zelf nog even doen.

Hoe denk jij over speeddaten?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Ronja - Zaterdag 29 oktober 2016 21:16
Eigenlijk wel leuk denk ik.
Over een tijdje kan het wel een goede oefening voor mij zijn.
Ik denk alleen nu dat ik dichtklap en dat alles in een roes aan me voorbij gaat, ha ha
M. - Zaterdag 29 oktober 2016 23:40
Het lijkt me heel leuk om eens te speeddaten. Maar ik vind 33euro veel te duur voor een avondje daten.
Elise - Zondag 30 oktober 2016 10:04
Wat leuk, ik weet niet of ik dit durf maar het lijkt me leuk om een keer te doen.
C - Zondag 30 oktober 2016 11:19
Speeddaten vond ik erg leuk. Heb er zelfs een relatie van ruim een jaar aan overgehouden.
M. - Zondag 30 oktober 2016 13:17
Wat fijn dat hier een blog over geschreven wordt. Misschien toch maar eens uitproberen. Gewoon om in contact te komen met mensen. Verder hoeft er inderdaad niets uit te komen en zo wel dan is het mooi meegenomen, maar het hoeft en moet niet. Het lijkt mij wel eng, maar na deze blog ga ik er toch nog eens over nadenken. Dankjewel!
Maria - Zondag 30 oktober 2016 16:10
Een relatie durf ik sowieso nauwelijks aan. Teveel gezeik gehad over wat ik allemaal fout deed enzo, in relaties van een paar maanden, waarna ik er dan maar mee kapte.
Vind zelf die standaardvragen lastig en dan ga ik een boel lopen uitleggen. Als mensen vragen wat voor werk ik doe en gedaan heb, tja, lastig als je jarenlang arbeidsongeschikt bent en een hoop ellende hebt gehad. Of zo'n vraag over hoe lang je alleen bent. Ook lastig als je nooit een serieuze relatie hebt gehad.
Vind het ook lastig om tegen iemand die op zich wel aardig is maar waar ik niks in zie te zeggen dat ik verder niks wil. Heb toch al dat mannen bij bosjes verliefd op me worden.
Mister F - Maandag 30 april 2018 12:27
Ik ga deze week speeddaten, ik waag het alleen haha
ben benieuwd