Mijn eerste keer: zelfhulpgroep

 

Het is fris als ik op een maandagochtend richting stadscentrum fiets. De zomer leek dit jaar eindeloos, maar nu begint het toch wel echt duidelijk te worden dat het oktober is. Maar dat hindert niet, ik houd van dit weer. Fris, ja zelfs koud, maar toch zonnig. Heerlijk, ik word er wakker van en knap ervan op. Het is nog lekker rustig op de grachten. Dat komt omdat het te laat is voor de ochtendspits waarin werkend Amsterdam zich van A naar B begeeft maar te vroeg voor de toeristen die het kennelijk wel best vinden en zich nog eens hebben omgedraaid in hun hotelbed. Of voor de zoveelste keer het ontbijtbuffet aandoen natuurlijk, dat kan ook. Dat zou ik doen namelijk. Zeker toen ik diep in mijn anorectische periode zat en alleen bij dergelijke gelegenheden mocht eten lag ik bij wijze van spreken om 6 uur ´s ochtends voor de deur van de ontbijtzaal te wachten tot ik erin mocht...

Op de Nieuwezijds Voorburgwal parkeer ik mijn fiets in de rekken en ga op zoek naar nummer 282, het Betty Asfalt Complex. Toen ik op de website zag dat ik hier wezen moest vroeg ik mij in eerste instantie af of dat wel de bedoeling kon zijn. Maar het stond er echt dus vooruit, er op af. Tot mijn grote opluchting zie ik dat de deur uitnodigend open staat. Dat scheelt en maakt het een stuk makkelijker. Ik bestijg twee trappen en hoor het geroezemoes van stemmen bij elke stap aanzwellen. Gatver, wat eng. Zometeen moet ik dus een kamer binnenstappen met daarin allemaal mensen die ik niet ken. 

vrouw eerste keer ao

Weer weg gaan doe je dan ook weer niet dus hup, het hol van de leeuw in. Aan een lange tafel zitten een stuk of tien mensen geanimeerd met elkaar te praten. Wanneer ik binnenkom kijkt één van hen op, loopt met uitgestrekte hand op mij af en vraagt of ik voor de OA-meeting kom. Dat is zo, dus ik knik opgelucht. Ik zit hier in ieder geval goed. Na nog meer handjes geven neem ik plaats en gaat de meeting van start.

Ik ben hier omdat een vriend van me die zijn alcohol- en drugsverslaving onder controle heeft (hij is niet genezen zo zegt hij zelf want verslaafd blijft hij altijd) zijn terugkeer in de maatschappij te danken heeft aan de AA en aanverwante zelfhulpgroepen. Hij zat compleet aan de grond, was dakloos en mocht zijn kinderen niet meer zien. Maar door onder meer het contact met lotgenoten is hij opgekrabbeld. De OA (Overeaters Anonymous) is een spin-off van de oorspronkelijke AA (Alcoholics Anonymous): een groep mensen die bij elkaar komt om middels een twaalfstappenprogramma hun gezamelijke probleem (verslaving, dwangmatigheid) op te lossen.

vrouw eerste keer ao vrouw eerste keer ao

Terwijl ik om mij heen kijk en naar de hartverscheurende verhalen van de anderen luister, bedenk ik mij hoe het toch in Godsnaam mogelijk is. Hoe het kan dat al deze prachtige dames en één prachtige heer zo verschrikkelijk ongelukkig met zichzelf zijn dat zij zichzelf opzettelijk pijnigen om zich vervolgens nog afschuwelijker te voelen. Ik vind het onbegrijpelijk. Maar ja, ik ben één van hen en ik doe al twintig jaar precies hetzelfde...

Na afloop ga ik met drie van de dames nog even naar een cafeetje om de hoek. Dit is een aangename verrassing voor mij, want normaal gesproken schuw ik sociale aangelegenheden en wil ik altijd zo snel mogelijk weer naar huis. Maar nu wil ik echt met deze vrouwen mee om nog veel meer met ze te praten en te delen. Het voelt zo bevrijdend om eindelijk gehoord te worden door en samen te zijn met gelijkgestemde mensen die precies hetzelfde ervaren als ik. Eindelijk even het masker kunnen laten zakken en niet meer een rol hoeven spelen in dit schouwspel dat leven heet.


Lees hier de vorige blog van Sarah: Ben ik een loser?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

K - Vrijdag 4 november 2016 14:09
Herkenbaar zit zelf ook in een soortzelfde groep
la-mademoiselle - Vrijdag 4 november 2016 16:47
Ik wil ook eigenlijk wel eens naar zo'n groep maar ik ben bang dat ik me altijd minder voel dan de rest, dat de rest het toch wel erger heeft dan ik en dat ik me dan niet zo moet aanstellen zegmaar.
Paula - Vrijdag 4 november 2016 18:34
Leuk om te lezen!
Sarah - Vrijdag 4 november 2016 18:48
@K: wat goed, hopelijk heb je er wat aan!
Sarah - Vrijdag 4 november 2016 18:54
@la-mademoiselle: dat snap ik wel hoor, ik heb er ook zooooo lang tegen aangehikt. Maar nu moest ik wel, omdat het onderdeel uitmaakt van de behandeling bij Trubendorffer.
Maak je geen zorgen, iedereen heeft een heel ander verhaal en die zijn geenszins met elkaar te vergelijken. Dus van erg en minder erg is geen sprake. Je kunt altijd eens een keer gaan en gewoon gaan zitten en luisteren en ervaren. Je hoeft namelijk helemaal niks te zeggen als je dat niet wilt. En als je dan na afloop denkt: ´daar had ik wat aan!´ is dat top. Maar als je denkt: ´nou, geef mijn portie maar aan fikkie´ is dat natuurlijk ook prima.
Mocht je ooit vragen hebben erover, laat me weten! x x x
Sarah - Vrijdag 4 november 2016 18:54
@Paula: dank je wel!!
ginie - Zaterdag 5 november 2016 00:04
Gaaf dat je over de oa schrijft, mijn eerste keer was in Afrika tijdens mijn opname wat een ervaring, het gevoel hebben niet de enige te zijn herstel zij andere zien en gaan geloven dat er iets mogelijk is ook voor mij. En dat is het zeker!! Ga nu 1,5 jaar 1 a 2 keer naar een OA meeting in den bosch (vrijdag) en Breda (dinsdag) elke keer weer de herkenning, verbondenheid, mezelf mogen zijn het is echt heel fijn. Kan het iedereen aanraden om t een keer of eigenlijk meerdere keren te ervaren. Als iemand er iets over wilt weten vragen staat vrij!!!!
Sarah - Zaterdag 5 november 2016 11:18
@ginie: wat goed, hartstikke fijn om te lezen dat je er zoveel aan hebt!
liza - Zaterdag 5 november 2016 13:27
Jammer dat hier geen groepen zijn (nijmegen)
Deniz - Zaterdag 5 november 2016 14:50
In Nijmegen was ooit een groep waar de AA ook zit, misschien wil iemand daar weer een nieuwe groep starten?
WERKGROEP HET TOLHUIS, NIJMEGEN, GELDERLAND (Regio Zuid)
Het Tolhuis, Tolhuis 1258, 6537 LT Nijmegen.
Maria - Zondag 6 november 2016 21:02
Ik wil al zo lang naar OA, maar ik durf niet alleen. Plus de dichtsbijzijnde is minimaal een half uur met de trein, en dat is zo duur :(.
Sarah - Maandag 7 november 2016 10:45
@liza: Ja, echt jammer dat er niet in in ieder geval elke grote stad in zit. De drempel is al zo hoog en als je dan ook nog eens een stuk moet reizen...

@Deniz: goeie tip!
Sarah - Maandag 7 november 2016 10:47
@Maria: er zijn ook zogenaamde open meetings waarbij je iemand kunt meenemen. En dat hoeft niet perse iemand met een eetstoornis te zijn. Misschien zou je dat als eerste kunnen doen? Een tweede meeting is dan al meteen een stuk minder eng. Succes!