Marnix Pauwels: Vrij

 

Een aantal jaar geleden kwam ik Marnix Pauwels zo nu en dan tegen als ''Marnix Amsterdam''. Hij twitterde toen al wat af over grappige dingen maar vooral ook over serieuze onderwerpen waaruit ik opmaakte dat hij veel ervaring had op het gebied van psychische problematiek. Zijn kleine tekstjes van maximaal 140 tekens spraken me aan en hoewel ik nog steeds geen idee had wie deze man nou eigenlijk was, vond ik hem intrigerend. Wie hij nu eigenlijk precies was, wist ik verder niet.

Door de jaren heen kreeg Marnix steeds meer volgers en werd hij zo nu en dan geïnterviewd. Marnix Amsterdam bleek Marnix Pauwels te zijn en al een behoorlijk leven achter de rug te hebben. Hij had al jarenlang een succesvol reclamebedrijf met een aantal vrienden maar was ondertussen ook verslaafd aan drugs en alcohol. Daarnaast kampte Marnix met een depressie, angststoornis en andere problematiek.

Toen hij eind 2012 op zijn dieptepunt zat en zijn therapeut hem vertelde dat hij naar een kliniek moest óf elektroshocktherapie moest ondergaan, realiseerde Marnix zich dat hij het roer om moest gooien. Vanaf dat moment startte hij met het lezen van enorm veel zelfhulpboeken die allen beweren je leven te gaan veranderen. De boeken leerden hem echter enkel dat alles wat erin staat onzin is. Veel boeken zeggen volgens hem namelijk dat je bijvoorbeeld leuke dingen moet gaan doen of denken terwijl we helemaal geen controle hebben over wat we denken. Dat laatste was voor Marnix een belangrijk omslagpunt in zijn leven en uiteindelijk een bevrijding. 

Dit principe: we hebben geen controle over onze gedachten komt terug in het eerste boek van Marnix Pauwels: Vrij. Enkel het eerste deel beschrijft het levensverhaal van Marnix. De rest gaat met name om wat hem heeft geholpen om van zijn behoorlijk heftige verslaving en andere psychische problematiek af te komen, of er in ieder geval weer bovenop te komen. Marnix zegt uitdrukkelijk dat zijn boek geen zelfhulpboek is. Hij benoemt zelfs in de inleiding dat hij geen methode of stappenplan heeft waarmee alles in één keer goedkomt. Hij wil de lezer vooral een belangrijk inzicht meegeven:

''Alles wat je denkt, ontstaat en verdwijnt vanzelf, zonder dat je er ook maar iets over te zeggen hebt. Jij bent niet wie of wat je denkt.''

Hierna licht Marnix overigens direct toe dat dit niet betekent dat al je problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Wel is het een heel waardevol inzicht en kan het ontzettend bevrijdend werken. Marnix vertelt na de inleiding redelijk kort hoe zijn leven er uit heeft gezien en hoe hij zover is gekomen. Dit maakt zijn verhaal later in het boek een stuk geloofwaardiger en aannemelijk. De rest van het boek gaat namelijk vooral over hoe je nu daadwerkelijk lichter kunt gaan leven en waar je zoal tegenaan gaat lopen als je daarmee start. Marnix is in zijn boek namelijk ook realistisch: je gaat tegen problemen aan lopen en negatieve gedachten gaan niet zomaar weg. Je kunt echter wel leren om er mee om te gaan. 

Vrij is een aardig dik boek van ruim 300 pagina's maar naar mijn mening zeker de moeite waard om te lezen, ook voor mensen die kampen met eetproblematiek en/of mensen die erg in hun hoofd zitten. Marnix beschrijft erg goed hoe je klem kunt komen te zitten in je eigen gedachten en dit was ook voor mij ontzettend herkenbaar. Soms kan het prettig zijn om te lezen dat andere mensen dit ook hebben en je niet de enige bent die zo ingewikkeld kan denken. Tegelijkertijd wordt mooi beschreven hoe je gedachten wat meer los kunt gaan laten omdat het enkel gedachten zijn. Dit is heel waardevol als je veel piekert. Of dit nu gaat over verslavingen, somberheid, eten, gewicht, werk of school: dat doet er dan niet zoveel toe.

Het boek is nogmaals geen zelfhulpboek maar wel een boek dat je aan het denken zet over je eigen gedrag en leven. Het zorgt er bij mij in ieder geval voor dat ik me weer een stuk meer bewust ben geworden van hoeveel ik eigenlijk wel niet in mijn hoofd zit. Ik ben altijd maar aan het denken. De ene keer is dat over vroeger in de zin van jaren geleden, de andere keer is het over een gesprek van gister, maar ook over wat ik morgen nog moet doen en wie ik nog even moet bellen. Hierdoor ben ik nooit in het nu en vergeet ik vaak echt te leven in het moment. Dat is zonde want hierdoor kun je veel waardevolle momenten mislopen en doe je jezelf tekort omdat je enkel bezig bent met gedachten die toch wel komen en gaan, of je er nu wel of geen aandacht aan besteedt. 

Vrij is geen wonderboek maar wel een interessant boek met een goed verhaal dat je een duwtje in de goede richting kan geven als je graag wat lichter wil leven en gedachten wat meer los zou willen laten. Ben je ook iemand die veel piekert en altijd maar nadenkt over het verleden of de toekomst, dan is dit dus zeker een aanrader. Daarnaast is Marnix ook te volgen op onder andere Twitter, waar hij mooie en herkenbare stukjes schrijft zoals hieronder.

''Ik wil zo graag dat je beseft
dat wachten op een beter ooit
je nooit genoeg zal geven
stel wat je zoekt niet uit
want het is nu, het leven''

Het boek Vrij van Marnix Pauwels is voor €19,95 te koop bij onder andere bol.com

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Hanneke - Donderdag 18 februari 2016 13:30
Poeh, ik vind dit nogal stellig gezegd: "Veel boeken zeggen immers dat je bijvoorbeeld leuke dingen moet gaan doen of denken terwijl we helemaal geen controle hebben over wat we denken."
Ben ik het helemaal niet mee eens! Ja, gedachten komen vaak zomaar in je op, dáár kun je inderdaad niets aan doen. Maar die (negatieve!) gedachten kunnen blijven hangen en uiteindelijk jouw waarheid worden. Die waarheid kun je ombuigen! Naar iets positiefs. Dat proberen 'zelfhulp' boeken je te vertellen. Ik heb juist wel veel aan die boeken, ze laten jou namelijk een patroon zien. En patronen kun je veranderen. Hoe? Door gerichte positieve gedachten :). Ja, dat is lastig en kost veel energie. Maar hoeveel energie kosten negatieve gedachten je? Die energie kun je beter stoppen in het creatieproces van positieve gedachten.
Zomer18071984 - Donderdag 18 februari 2016 17:25
Het lijkt me een erg interessant boek! Bedankt!
Anoniem - Zondag 21 februari 2016 02:45
Bedankt voor de tip. Ik ga dit boek zeker reserveren bij de bibliotheek.