Manieren om georganiseerd te blijven

 

Veel mensen hebben moeite met georganiseerd te werk te gaan. Vaak zie je ook aan de slaapkamer van iemand of diegene chaotisch is. Ik merk zelf ook dat ik het moeilijk vind om gestructureerd te werk te gaan. Ik ben de laatste tijd op zoek gegaan naar dingen om het voor mezelf wat makkelijker te maken. Zo heb ik ook mijn kamer veranderd, zodat het daar in ieder geval opgeruimd en rustiger is. Dit zorgt er al voor dat het wat rustiger is in mijn hoofd. Verder doe ik dingen om het wat overzichtelijker voor mezelf te maken. Ik zal in dit blog laten zien wat je kan doen om het overzichtelijker te maken en een aantal DIY's uit mijn kamer die je zelf ook kunt doen.

polyvore organiseren


Planning
Wanneer je veel dingen te doen hebt en je weet niet waar je moet beginnen, is het handig om een planning te maken. Bekijk wat het belangrijkste is dat je moet doen en deel op die manier je dag in. Stel dus prioriteiten. Zeg bijvoorbeeld dat je om 9 uur begint met je project van school, om 12 uur ga je je verslag afmaken en om 4 uur maak je nog een paar laatste opdrachten. Zorg wel voor pauzes tussendoor, hierdoor kan je langer door gaan en zo vergroot je je concentratie.

Notities
Bijna iedereen heeft thuis post-its liggen. Heb je deze niet, dan zijn ze in elke kantoorhandel maar bijvoorbeeld ook bij de Action wel te koop. Het handige van post-its is dat je ze overal kan neerleggen en opplakken. Je kunt post-its bijvoorbeeld op verschillende plekken, bijvoorbeeld op de spiegel, wasmachine of koelkast hangen om jezelf te herinneren aan iets, maar je kan ze ook plakken op documenten om het overzichtelijk te houden.

Lijstjes
Maak lijstjes met wat je allemaal moet doen. Je kunt eigenlijk voor alles lijstjes maken. Je kunt lijstjes maken als je boodschappen gaat doen, welke plannen je hebt voor de rest van de week of bijvoorbeeld welke opdrachten je nog moet doen voor school of werk. Dit zorgt ervoor dat het wat rustiger wordt in je hoofd, en daarnaast voorkomt het ook dat je dingen vergeet. 

Agenda
Wanneer je een agenda bijhoudt, zal je merken dat er minder chaos is in je hoofd. Je weet namelijk wanneer je wat moet doen en zo kan je goed in de gaten houden wanneer je tijd hebt voor een afspraak of wanneer je tijd hebt om wat voor jezelf te doen.

agenda

Mapjes
Maak mapjes waar je belangrijke documenten in kan bewaren. Je kunt bijvoorbeeld mapjes maken voor school, werk, stage of andere belangrijke dingen in je leven.

Lades
Heb je veel lades in je huis waarvan je niet zo goed weet wat je er in moet leggen? Gebruik deze lades eens om te organiseren. Zo kan je bijvoorbeeld net als bij de mapjes een lade maken met alleen maar spullen voor school of werk, maar ook voor bijvoorbeeld knutselspullen of je nagellakcollectie.

Oude spullen weg gooien
Probeer zo veel mogelijk spullen weg te gooien die oud zijn of die je niet meer gebruikt. Je kunt je spullen natuurlijk ook aan een kringloopwinkel geven of op marktplaats verkopen als je het zonde vindt om het weg te gooien. Ik merk bij mezelf vaak dat ik vergeet om oude documenten van school weg te gooien en die stapelen zich dan alleen maar op. Ik kijk nu eens in de maand of er dingen tussen zitten die ik niet meer gebruik.

Grote planner aan je muur
Hang aan je muur een grote kalender. Schrijf per dag op wat je wilt doen. Hang deze kalender op een plek die goed zichtbaar is zodat je er vaak aan wordt herinnert. Wellicht geeft dit jou motivatie om het te doen omdat het zo duidelijk voor je neus hangt en je er niet echt omheen kan.

To do list
In redelijk veel winkels verkopen ze to do boekjes. Dit zijn boekjes met to do lijstjes. Ik heb die van mij gekocht bij de Bruna, maar ik zag ze ook liggen bij de Xenos en Hema. Dit is heel handig, ik schrijf elke dag op wat ik moet doen en ik houd het boekje bij me zodat ik er aan denk.

to do list

Wekker op je telefoon
Wanneer je lijstjes maakt en dingen bij houdt in je agenda maar het nog steeds vergeet, kan je een wekker zetten in je telefoon met een notitie er bij wat je moet doen. Op de meeste telefoons kan je meerdere wekkers zetten. Je kunt dus als je wilt de hele dag door je wekker zetten om jezelf te motiveren en te herinneren.

Nette omgeving
Wanneer je werkt in een nette en opgeruimde omgeving kan dit ook voor rust in je hoofd zorgen. Houd dus af en toe een grote schoonmaakbeurt en kijk dan direct

even of er dingen zijn die je weg kan doen. Op deze manier zal je beter werken en kan je je langer concentreren dan wanneer het een zooitje om je heen is.

Brievenbakjes
Om je documenten makkelijk gescheiden te houden kan je het beste brievenbakjes op je bureau zetten. Dit zijn een soort kleine lades. Je kunt er nog labeltjes op plakken om het nog overzichtelijker te maken.

Routine
Zorg voor routine. Wanneer je weet dat je elke dag rond dezelfde tijd iets moet doen zal het steeds makkelijker worden. Het helpt ook om routine te hebben in je slaappatroon. Ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd op. Je zult merken dat je hier actiever van wordt en je overdag beter kan concentreren dan wanneer je een heel onregelmatig slaappatroon hebt.

DIY ideeën om je kamer opgeruimd te maken
Ik heb best veel nagellak, maar ik vind het heel onhandig als het allemaal in een doos zit omdat ik het best vaak gebruik. Toen ben ik gaan nadenken hoe ik het leuker kan opstellen, zonder dat het te veel ruimte in neemt. Uiteindelijk leek het mij leuk om mijn nagellak als een soort schilderij aan de muur te hebben. Samen met mijn vader heb ik dit gedaan en het is heel makkelijk. Als eerste moet je een schilderijlijst hebben. Deze kan je goedkoop halen in kringloopwinkels. Vervolgens timmer of plak je met sterke lijm plankjes in de lijst. Plankjes kan je halen bij bouwmarkten. Je kunt het vervolgens nog verven als je dat leuk vindt.

nagellak organiseren

Je kunt make-up kwasten of pennen en potloden gemakkelijk opruimen in leuke bekers. Dit staat leuk in je kamer, maar is ook heel handig. Je kunt er op deze manier makkelijk bij. Ik heb mijn make-up kwasten op mijn bureau staan omdat mijn bureau ook mijn make-up tafel is. Wanneer je geen grote kamer hebt is dit ook een goede oplossing. Zet op je bureau een mooie spiegel en je hebt een make-up tafel en bureau in één.

beker make-up kwasten

Aangezien ik niet zo'n grote kamer heb, heb ik spullen in mijn kamer die ik voor meerdere dingen kan gebruiken. Ik heb bijvoorbeeld een poef staan in mijn kamer waar een la in zit. In de la zitten mijn sokken. De poef zelf gebruiken mijn katten als slaapplek en ik gebruik hem als extra stoeltje als er veel vriendinnen komen. Deze poef was eerst donkerbruin met een soort rieten bovenkant. Ik heb de poef wit geverfd en voor de bovenkant een kussentje gemaakt met een bloemenpatroon. Het knopje heb ik bij de Xenos gekocht.

poef organiseren

Als laatste heb ik nog haakjes aan mijn bureau hangen waar ik spullen aan kan hangen. Dit scheelt weer ruimte en het is ontzettend handig. Ik kan bijvoorbeeld mijn tas er aan hangen en er hangen snoertjes aan van mijn laptop.

bureau haken

Laura heeft ook nog een handige tip om lades goed in te richten. "De structuur in mijn slaapkamer is ver te zoeken. Het is echt een beetje een rommeltje. Het grootste gedeelte van de tijd dan. Ik hou niet zo van opruimen en ik heb veel te veel spullen. Maar voor in mijn ladekast heb ik wel een super handig systeem. Ik heb een overload aan sokken en ondergoed en dit lag eerst overal en nergens in mandjes en lades. Nu heb ik één lade vrij gemaakt speciaal voor deze dingen. En het past precies. Ik heb bij de IKEA allemaal mandjes gekocht die precies in mijn lade passen. Eentje voor mijn bh's, eentje voor onderbroeken, twee voor sokken, eentje voor nachtshirtjes e.d. en eentje waar allerlei dingen als losse bh bandjes liggen. Super handig!"

ladekast

Wat doen jullie om georganiseerd te blijven?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Black Rose - Zondag 27 april 2014 17:03
Goed artikel Amy! Je schrijft heel goed en leuk, mijn complimenten! :)
michelle - Zondag 27 april 2014 17:09
Ik werk altijd en overal met een agenda en to do lijsten. Anders kom ik nergens aan toe en vergeet ik werkelijk waar alles haha. Ik ben één groot vergiet wat dat betreft!
Maan - Zondag 27 april 2014 17:17
Amy, wat een leuke, originele slaapkamerstijl heb je! Superleuke ideeën!
Ingrid - Zondag 27 april 2014 17:43
Leuke blog Amy, thanks! Ik hou heel erg van to do lijstjes omdat ik nogal druk ben in mijn koppie en met zo een lijstje overzie ik de boel en kan ik beter prioriteiten stellen. Zowiezo hou ik van organized, chaos om je heen is ook weer chaos in je hoofd, en als je zoals in deze blog leuke manieren/ spullen gebruikt ziet het er ook nog eens leuk en gezellig uit!
Marijke - Zondag 27 april 2014 18:24
Leuke tips. Die 'nagellak-kader' is echt super leuk gedaan. Ik krijg er meteen zin van om de kringwinkel nog eens binnen te gaan!
Kate - Zondag 27 april 2014 18:27
Leuke blog! En komt heel erg van pas! :)
Ben echt een enorme rommelkont :$
Maiskolf - Zondag 27 april 2014 21:48
Super handig! Sinds ik op mezelf woon ben ik een stuk georganiseerder. Ik heb nu één kamer waar ik in woon, werk, slaap en waar vrienden komen. Toen ik nog thuis woonde was mijn kamertje alleen om te slapen en voor school bezig te zijn.

Misschien nog een makkelijke maar goede tip; leg alles terug waar je het vandaan hebt gehaald! Vroeger pakte ik van alles en liet ik dat dan rondslingeren op de plek waar ik dat dan gebruikt had. Nu leg is altijd voordat ik naar bed ga even alle spullen weer op de plek waar ze horen. Zodat ik de volgende ochtend niet zo lang bezig ben om mijn sleutels, nagellak of boter te vinden.
O - Maandag 28 april 2014 09:24
Super handige blog! Ik heb ook die ladekast van Laura en vind die mandjes een top idee :)
R. - Maandag 28 april 2014 19:30
Mijn vriendinnen vinden mijn kamer altijd té netjes hahaha, maar ik houd van orde en kan er niet tegen als mijn spullen een troep zijn of als ik dingen kwijt ben ofzo.
Mijn tip: kijk 1x per half jaar welke spullen je het afgelopen half jaar of jaar niet hebt gebruikt, en gooi weg of geef aan iemand anders wat je toch niet meer nodig hebt of al lang niet meer gebruikt hebt. :) En leg elke avond alles terug wat je die dag gebruikt hebt. Zo blijft het netjes!