Manieren om Sinterklaas te vieren

 

De decembermaand staat weer voor de deur en dat betekent dus ook dat veel mensen zich al aan het voorbereiden zijn op de feestdagen. Ik heb Sinterklaas altijd heel leuk gevonden en wij hebben eigenlijk geen jaar overgeslagen dat we er wat mee deden. Het is altijd wel weer de vraag wat we gaan doen maar toch is het iedere keer weer heel gezellig. In dit blog wat inspiratie tips om 5 december door te brengen.

Vroeger stond Sinterklaas voor mij altijd in het teken van sesamstraat, spanning, gezelligheid, pepernoten en marsepein en natuurlijk cadeautjes. Toen mijn zus en ik nog heel jong waren, vierden wij deze feestdag altijd met onze opa en oma's. Ik herinner mij nog weinig specifieke momenten maar ik herinner mij nog wel dat het altijd ontzettend leuk was. De sfeer was goed en ik keek er dan ook altijd al heel lang naar uit.

Pietje
Bron

Naarmate wij ouder werden, ging pakjesavond er natuurlijk ook anders uitzien. Van een berg vol cadeautjes met gedichten gingen wij over op het trekken van lootjes en het maken van surprises. Ook hebben we wel eens gewoon allemaal een cadeautje voor iemand gekocht en de laatste jaren doen we vaak het dobbelspel. Inmiddels vieren wij geen Sinterklaas meer met onze grootouders, maar met het gezin inclusief partners.

Ben je aan het brainstormen over wat je wilt gaan doen met Sinterklaas en kom je er niet uit? Hier wat mogelijkheden.

Manieren om Sinterklaas te vieren.

♥ SurprisesSurprise
Heel veel mensen vieren Sinterklaas met surprises. Het idee is dan om allemaal ruim van te voren een lootje te trekken met een naam van een ander. Het is handig om hier een verlanglijstje bij te doen. Voor diegene maak je een surprise met een gedicht. Vaak heeft de surprise te maken met iets wat bij diegene past. Zo heb ik bijvoorbeeld een keer hersenen gekregen toen ik net psychologie studeerde, of maakte ik voor mijn vader ooit een grote vis aan een hengel omdat hij vissen zo leuk vindt. Sommige mensen vinden het leuk om hele vieze surprises te maken. Het is handig om hierover afspraken te maken. Toen wij surprises maakten, zorgden we allemaal ook altijd voor een klein cadeautje voor alle anderen. We vonden het altijd zo leuk als er een grote stapel met cadeautjes lag en je bent dan ook wat langer bezig. Bekijk hier een aantal voorbeeld surprises.

Net even wat anders
Misschien wil je het net even anders doen maar vind je het wel leuk om Sinterklaas te vieren met surprises. Wat leuk kan zijn is om het cadeautje niet in de surprise te verstoppen, maar ergens anders in de omgeving. In de surprise kun je dan aanwijzingen te verstoppen die die vertellen waar het cadeau ligt. Je kunt ook kleine opdrachtjes verzinnen die gedaan moeten worden voordat diegene het cadeau krijgt.

♥ Creatieve Sint
Maak een aantal categorieën zoals 'iets eetbaars', 'iets tweedehands', 'iets wat van jezelf is geweest', 'iets wat je hebt gekocht'. Doe vervolgens alle namen in een pot, iedere naam per categorie. Als je bijvoorbeeld voor de bovenstaande kiest, krijgt iedereen dus vier cadeautjes. Vervolgens trek je lootjes. Dit hebben wij ook wel eens gedaan. Super leuk en origineel.

♥ Budget Sint
Als je het leuk vindt om toch wat met Sinterklaas te doen maar jullie willen er niet teveel geld aan uitgeven, zijn er natuurlijk ook mogelijkheden.

  • Zelf maken: Je kunt cadeautjes ook zelf maken. Wees creatief en spreek bijvoorbeeld af dat je voor iedereen iets zelf maakt. Dit kunnen bijvoorbeeld koekjes zijn maar ook een leuk schilderij. Je kunt ook lootjes trekken en dat iedereen dus voor één iemand iets maakt.
  • Budget: Spreek af dat je bijvoorbeeld een lootje trekt en voor diegene een cadeau koopt van een bepaald bedrag. Leuk gedicht erbij en mooi inpakken.
  • Zonder cadeaus: Je kunt natuurlijk ook een leuke avond hebben zonder dat er cadeautjes bij zijn. Organiseer een gezellig avondje, zorg voor pepernoten en andere lekkere dingen en kijk bijvoorbeeld met z'n allen een Sinterklaas film.
Cadeautjes

♥ Dobbelspel
Wat wij de laatste jaren vooral doen met het gezin, is het dobbelspel. Dit is iets wat ook wel eens met andere feestdagen gedaan wordt. Ik vind het echt heel leuk en heb het niet alleen in het gezin gedaan maar ook met vrienden en tijdens mijn opleiding met medestudenten en docenten. Er zijn veel verschillende varianten maar hieronder de uitleg van het spel hoe ik het altijd doe.

Bij het dobbelspel is het de bedoeling dat iedereen voor een bepaald aantal cadeautjes zorgt. De prijs en hoeveelheid kun je van te voren afspreken. Bijvoorbeeld 5 cadeautjes per persoon. Het is leuk om cadeautjes te kopen die voor iedereen leuk zijn, je weet namelijk niet waar je uiteindelijk mee naar huis gaat. Wat je verder nodig hebt zijn 2 dobbelstenen (het liefste grote), een kookwekker of telefoon met alarm en de spelregels.

Het spel:
Alle cadeaus liggen op een grote stapel op de grond of op de tafel. Alles moet ingepakt zijn. Wie het hoogste gooit begint. Het is handig om de spelregels op een groot vel papier te schrijven zodat het voor iedereen duidelijk is. Het spel bestaat uit 3 rondes.

Ronde 1:
- Gooi je 1 of 6, dan mag je een cadeautje van de stapel pakken en voor jezelf neerleggen.
- Gooi je 2 of 4, dan mag je een cadeautje van de stapel pakken en voor iemand anders neerleggen.
- Gooi je 3 of 5, dan gaat je beurt over.

Dit doe je totdat alle cadeaus verdeeld zijn. Nog niks uitpakken!

Ronde 2:
Een hele kleine ronde, iedereen schuift een plek op naar links en laat de cadeaus liggen.

Ronde 3:
De spelleider zet de kookwekker op ongeveer 50 minuten (eigenlijk is het het leukste als niemand weet hoelaat het spel eindigt, dus kijk tussendoor niet op je horloge of telefoon voor de tijd). Wij doen altijd dat we halverwege de wekker zonder te kijken weer opnieuw zetten zodat het spel wat langer duurt en niemand weet wanneer het afgelopen is. Het gehele spel zijn de cadeautjes die voor je liggen nog niet jouw bezit. Er kan nog vanalles gebeuren. Wanneer de wekker gaat, dan is het spel afgelopen en mag je de cadeautjes die bij jou liggen houden.

Voor deze ronde is het leuk om 'opdracht' kaartjes te maken. Je kunt deze op internet vinden maar ook zelf maken.

Kruidnoten Zwarte pieten
Bron foto 1  en  Bron foto 2

Voorbeelden van opdrachten voor op de kaartjes:

  • ruil het grootste cadeau dat je hebt met de eerste man links van je
  • pak het cadeau met het meeste paars van iemand weg en leg het op je eigen stapel
  • laat twee anderen met elkaar van cadeaus wisselen
  • pak het cadeau wat jij het leukste vindt bij iemand anders en leg het op je eigen stapel

En dan verder met ronde 3
- Gooi je 1 of 5, dan mag een cadeautje uitpakken
- Gooi je 2 of 6, dan mag je een opdrachten kaartje pakken
- Gooi je 3 of 4, dan gaat je beurt over.

Je kunt de spelregels natuurlijk ook aanpassen als je dat wilt. Wat wij altijd doen is dat er in iedergeval twee cadeautjes liggen bij iedereen zodat iedereen in ieder geval iets heeft. Het gaat natuurlijk ook om de gezelligheid, neem het niet te serieus, dan wordt je avond gegarandeerd gezellig.

Hoe vier jij Sinterklaas?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

julia - Woensdag 20 november 2013 10:47
Bij mij thuis doen we de laatste jaren ook het dobbelspel.
Altijd onwijs gezellig om te doen.
-------- - Woensdag 20 november 2013 10:59
wij vieren het niet maar het lijkt me wel erg gezellig
Klein Veertje - Woensdag 20 november 2013 11:21
Wij vieren het ook gelukkig niet meer, want ik ben een dag daarna jarig. Nogal druk dus anders ;)
Carleennnxx - Woensdag 20 november 2013 11:24
bij ons is het verschillend perjaar :)
x
Yelyahlisan - Woensdag 20 november 2013 11:58
Wij vieren het met lootjes. Dan heeft iedereen 15 euro per persoon, daar koop je cadeautjes van :)
anoniem - Woensdag 20 november 2013 12:33
ugh ik haat de feestdagen, thuis is het altijd stress en eigenlijk nooit gezellig.
'gelukkig'mag ik 75% van de keren niet eeens komen. bluh

stomme verplichte gezelligheid en hoge verwachtingn
GodsChild - Woensdag 20 november 2013 17:03
Wij vieren het dit jaar door uit eten te gaan. We zijn ondertussen allemaal een beetje de leeftijd ontgroeid om nog kadootjes te krijgen en te druk voor suprises. ;)
anoniem* - Woensdag 20 november 2013 18:38
Ik vind cadeautjes kopen en geven en krijgen altijd super leuk! Helaas vinden mijn ouders en broertje het minder geweldig : p Dus we weten nog niet wat we gaan doen. We gaan wel sowieso wat eten bij mijn oma.
Lunamira - Woensdag 20 november 2013 19:03
dit jaar vier ik het niet, jeeh!:) heerlijk, scheelt weer stress en onzin:) maar pepernoten eet ik wel :)
LittleJ - Woensdag 20 november 2013 20:12
Wat wij doen is gewoon allemaal heel veel cadeautjes voor elkaar kopen! Ik ga dan vaak een paar keer samen met mijn broer de stad in om vanalles voor onze ouders te kopen en zij kopen dan weer veel voor mijn broer en voor mij. Daarnaast koop ik óók nog voor mijn broer en hij óók voor mij en mijn ouders óók voor elkaar. Zo krijg je uiteindelijk een enorme stapel cadeaus. Bovendien hebben we de regel dat iedereen minstens drie gedichten per persoon (dus ik moet er bijvoorbeeld minstens negen) schrijft, maar meer mag altijd en daar maakt mijn moeder dan ook graag gebruik van.
Het resultaat is bij ons altijd een super gezellige avond waarop we echt uren aan het uitpakken zijn, omdat 1. we gewoon heel veel hebben gekocht en 2. we veel gedichten voor moeten lezen.

Heb er nu al weer zin in (:
JufM - Woensdag 20 november 2013 20:41
Wij spelen normaal het dobbelspel met familie, maar dit jaar een x niet.
Ik vier wel Sinterklaas op school met mijn klas. Ik geef les in groep 4 en de meeste kinderen geloven ook nog, dus dat is extra leuk! Ik vind het echt een heerlijk feest om met kinderen te vieren!
's Avonds ga ik met een vriendin naar de musical Sister act, dus dan heb ik ook een leuke avond!
Joyce - Zaterdag 23 november 2013 10:35
Wij vieren sinterklaas niet meer . Ik ben 15 en mijn broer 19. Dus dat hoeft voor ons niet meer. Wij zijn die avond gewoon gezellig bij elkaar met wat warme chocolademelk en pepernoten en andere dingetjes en maken het huis gezellig in kerstsfeer. dus zetten wij de kerstboom op en alle andere kerst dingetjes zetten wij neer
Fien - Woensdag 27 november 2013 18:23
Wij vieren Sinterklaas nog steeds voor de LOL, met het delen van allerlei Suprises en creatieve cadeautjes. Traditioneel lootjes trekken blijft spannend en leuk! Bij de Surprises hebben wij de regel: geen standaard cadeautjes van Bol.com, Intertoys of Etos maar speelse cadeautjes van de Hema of vindingrijke cadeautjes van Shop La Mexicana. Dat geeft een Surprise de 'finishing touch'. Fijne Sinterklaas everybody!
piet - Zondag 1 december 2013 17:30
Weet iemand een spel met sinterklaasavond
hoi - Zaterdag 29 november 2014 18:31
hoi
Reina - Vrijdag 30 september 2016 08:07
Wat is pakkjesavond ik weet het niet weet jij het
Kristi-Rae - Woensdag 18 november 2020 14:43
Mama