Maak meer tijd voor jezelf vrij

 

Soms is het maar lastig tijd voor jezelf te vinden. Hoe ouder je wordt, hoe meer dingen erbij komen kijken. Ik weet nog goed dat het vroeger alleen school was. Daarnaast had ik nog tijd voor danslessen en nam ik er op gegeven moment zelfs een bijbaantje bij. School werd al snel drukker en meer centjes verdienen door meer te werken was ook niet verkeerd. Al snel stopte ik met dansen omdat ik het te druk had met allerlei andere dingen. Maar eigenlijk was ik daardoor vaak de tijd voor mezelf kwijtgeraakt..

Tijd vrijmaken voor jezelf is lang niet altijd even makkelijk wanneer je ouder wordt. School wordt drukker, op sociaal gebied heb je misschien te vaak afspraken staan of je bent druk bezig met werken. Aan het einde van de dag kom je uitgeput thuis en het liefst wil je dan meteen naar bed zonder dat er tijd was om tot rust te komen. Ik heb zelf altijd het gevoel dat ik dan erg slecht slaap op zulke dagen omdat ik al die drukte als het ware meeneem naar bed.

busy

bron

Hoe drukker het ook is naarmate je ouder wordt, des de belangrijker het dan blijft om tijd voor jezelf vrij te maken. Ik herken het heel erg om ‘ik-tijd' maar aan de kant te schuiven omdat het vaak al druk zat is. Maar op een gegeven moment ervaar ikzelf en de mensen om me heen daar de grootste gevolgen van. Ik merk dat ik dan erg geprikkeld word om het geringste en dit reageer ik vaak af op de mensen om me heen. Vooral wanneer zij juist zeggen dat ik rust moet inplannen voor mezelf! Eigenlijk weet ik dat ze gelijk hebben, maar waar zou ik die tijd dan vandaan moeten toveren?

Ik ben zelf een persoon die liever geen werk of afspraken afzeg. Ondanks dat het vaak ten koste gaat van mezelf. Maar op een gegeven moment heb ik ook moeten leren dat ik-tijd erg belangrijk is. Ik kan eindeloos doorgaan maar dan ben ik lang niet zo gezellig wanneer ik afspreek met vriendinnen of ben ik lang niet meer zo scherp op het werk. Omdat ik zo koppig ben om maar door te gaan, gaat het eigenlijk juist ten koste van hetgeen waarvoor ik maar door blijf gaan. Dat is eigenlijk best dubbel!

Ik-tijd inlassen is niet altijd even makkelijk en vooral de eerste stappen daarin kunnen erg lastig zijn. In het begin gebruikte ik die tijd om dingen thuis op te pakken die ik al een tijd had laten liggen, zoals de was of het schoonmaken van de badkamer. Dat is natuurlijk ook niet de bedoeling! Maar uiteindelijk waren alle klusjes wel gedaan en toen bleef er alleen maar tijd over. In het begin was het best lastig deze in te vullen. Het is alsof je dan weer op zoek moet gaan naar de leuke bezigheden waar je vroeger zo van kon genieten. Dit kon dan in de vorm van een hobby zijn of een bezigheid waar je altijd van kan genieten.

happy

bron

Dansen heb ik nooit meer opgepakt, hoewel ik nu wel graag gekke dansjes doe op de Wii. Niet altijd hetzelfde, maar vaak wel leuk genoeg en ook makkelijk omdat je dit thuis kan doen. Maar in ik-tijd ga ik ook graag even wandelen. Vooral wanneer het weer mee zit, kan ik genieten van een frisse wandeling waarbij het zonnetje heerlijk schijnt. Daarnaast ga ik ook graag winkelen zonder een duidelijke doel. Dat was niet altijd even makkelijk omdat ik gewend was om te gaan winkelen met een lijst van dingen die ik nog moet halen. Maar tegenwoordig vind ik het heerlijk om rond te snuffelen in winkels. Soms vind ik wat leuks voor in huis of speeltjes voor de beestenboel thuis. Maar soms kom ik ook leuke knutselprojectjes tegen en kan ik dat weer gebruiken voor de volgende ik-tijdmoment. En mijn ultieme ik-tijd breng ik tegenwoordig graag door in een sauna. Lekker een dagje weg, heerlijk ontspannen en vooral rust!

Voor iedereen is ik-tijd anders om in te vullen. Iedereen heeft natuurlijk zo eigen leuke bezigheden waarbij die tot rust kan komen. Misschien helpen deze ideetjes jou daarbij:

♥ Lees een ontspannend boekje of zet een luchtige film op.
♥ Ga lekker winkelen zonder doel.
♥ Maak een heerlijke wandeling in een bos of op de hei.
♥ Geef jezelf een beautybeurt; nagels lakken, maskertje op.. Voetjes omhoog en relaxen maar!
♥ Verwen jezelf met wat lekkers, zoals een lekker stuk gebak met een heerlijk kopje thee.
♥ Slaap heerlijk uit! Rust doet een mens goed.
♥ Ga even lekker los op muziek. Lekker genant maar heerlijk ongeremd en vooral keihard meezingen!
♥ Pak een oude hobby op die je door de drukte links hebt laten liggen.
♥ Ga een dagje op pad. Plan geen route of reis uit. Ga eens op pad en kijk waar je eindigt. 

book

bron

In het begin kan het wat onwennig zijn en voelt het misschien juist erg onrustig. Maar gun jezelf de tijd om ervan te leren genieten! Je zult merken dat je erdoor ontspant en meer energie krijgt. Hopelijk is het dan ook makkelijker ik-tijd in te lassen zodat je ervan kan blijven genieten!

Wat doe jij graag in ik-tijd?

 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

cupido - Vrijdag 21 oktober 2016 19:17
Leuke tips!
Proudie1 - Vrijdag 21 oktober 2016 20:00
Omdat ik maar 3 dagen in de week therapie heb ( die na volgende week is afgelopen) en een klein sociaal netwerk heb, heb ik juist heel veel tijd voor mezelf. Ik vind het echt heerlijk me-time, vooral om creatief bezig te zijn. Maar nu met de herfst vind ik het ook heerlijk om onder een dekentje op de bank een film of serie te kijken of te lezen. En afgelopen zondag ben ik idd lekker wezen fietsen en foto's maken. Ik vind eigenlijk wel heel veel dingen leuk :D
cynthia - Vrijdag 21 oktober 2016 21:45
fijne dingen allemaal! k heb eigenlijk ook wat teveel tijd..die ik soms zelf teveel verknoei door overdreven met controledwang enzo bezig te zijn wel leuk lijstje! x
Ann - Zaterdag 22 oktober 2016 00:22
Komt precies op het goede moment!!! Hoe doen jullie dat toch?? Steeds op het juiste moment een blog plaatsen!! ;)

Leuke tips!!