Maak je geen zorgen

 

Een beetje zorgen maken of piekeren kan geen kwaad. Het is zelfs goed. Als je je zorgen maakt, kom je meestal in actie. Zorgen over een tentamen kunnen je ertoe drijven om flink te gaan blokken. Zorgen over veiligheid, maken dat je voorzichtig bent 's avonds op straat. Zorgen over je gezondheid, motiveren je om goed voor jezelf te zorgen. Maar je teveel zorgen maken, te veel piekeren, paniekeren en rampscenario's bedenken, is niet goed.

zorgen maken, piekeren, eetstoornis

Als je je voortdurend zorgen maakt over van alles en nog wat, wordt je onrustig, krijg je last van stress, kun je moeilijk in slaap komen en is het lastig om gelukkig te zijn. Daarbij hebben onderzoekers kunnen aantonen dat vrouwen sneller fouten maken als ze zich zorgen maken. Het is dus belangrijk om je zorgen & angsten een beetje in bedwang te houden. Maar hoe doe je dat?

zonnetjeDoe het niet alleen
Praat met mensen van wie je houdt of bij wie je je op je gemak voelt. Als je alleen gaat zitten piekeren, kom je geen stap verder. Vaak zit je er zo 'middenin', dat je de situatie niet helder en objectief kunt bekijken. Maak je zorgen bespreekbaar en sta open voor gezichtspunten, vragen en adviezen van de mensen om je heen. Never worry alone.

zonnetjeFeiten verzamelen
Als je je ergens zorgen over maakt, komt dat meestal omdat je niet precies weet waar je aan toe bent. Je weet nog niet hoe een situatie zal gaan verlopen of je hebt het gevoel dat je er geen invloed op hebt. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk feiten te verzamelen over hetgeen je zorgen hebt. Stel vragen aan mensen die meer weten over het onderwerp van je zorgen, zodat je meer duidelijkheid krijgt. Je kunt wel blijven piekeren over 'wat als' en allerlei rampscenario's uitdenken, maar dat heeft geen zin. Stick to the facts.

zonnetjeSommige zorgen zijn nuttig
Je zorgen maken om een vriendin waar het niet goed mee gaat of je zorgen maken om je gezondheid als je een eetstoornis hebt, is niet persé verkeerd. Het kan eraan bijdragen dat je je vriendin of jezelf motiveert om hulp te zoeken of veranderingen aan te brengen. Onderscheid nuttige zorgen van zaken waar je niks aan kunt doen. Accept the things you cannot change & change the things you can.

zonnetjeLaat het los
Het heeft geen zin om je druk te maken over dingen die je niet kunt veranderen of waar je nog geen zicht op hebt. Onderzoek wat je zelf kunt doen aan een bepaalde situatie en laat de rest los (LINK). Accepteer dat je niet overal controle over hebt en vertrouw erop dat het uiteindelijk goed zal komen. Let it go.

zonnetjeZorg voor jezelf
Als je moe bent, slecht hebt geslapen, honger hebt, niet goed in je vel zit of ziek bent, ben je kwetsbaarder, waardoor het veel moeilijker is om dingen te relativeren. Zorgen en angsten grijpen deze kwetsbaarheid aan om je gevoel en gedachten over te nemen. Zorg dus goed voor jezelf, opdat je sterk genoeg bent je zorgen de baas te blijven. Take care of yourself.

zonnetjeStructuur in je leven
Zorgen ontstaan vaak daar waar je het gevoel hebt de controle te verliezen. Je hebt geen overzicht, je weet niet wat je te wachten staat, er is onduidelijkheid: allemaal triggers voor overmatig zorgen maken. Je kunt dit tegengaan door structuur aan te brengen in je leven. Een stabiel dag en nacht ritme, een duidelijke dagindeling, een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning, een opgeruimd huis en een duidelijk plan voor de (nabije) toekomst, geven je het gevoel dat je invloed hebt op je dagelijks leven. Organize your life.

zonnetjeTesten aan de realiteit
Het is tijdens gepieker ontzettend gemakkelijk om de verbinding met de realiteit te verliezen. Je maakt je zoveel zorgen, dat wat er zich in je hoofd afspeelt, steeds verder weg komt te staan van wat er in werkelijkheid aan de hand is. Vooral 's nachts lijkt alles altijd erger. Blijf je zorgen toetsen aan de realiteit door je gedachten te relativeren, jezelf af te vragen of je zorgen reeël zijn, niet 's nachts te piekeren en je zorgen te delen met objectieve buitenstaanders. Have a reality-check.

zorgen maken, piekeren, eetstoornis

zonnetjeZie er de lol van in
Een van de beste manieren om om te gaan met de stressvolle dingen in het leven, is humor. Als je lacht, ontspan je. Als je je vaak zorgen maakt, ben je waarschijnlijk geneigd dingen heel zwaar te maken. Humor brengt de luchtigheid weer een beetje terug. Een gezonde dosis zelfspot, een grappige film of tv-serie, een humoristische vriend: zoek het op in tijden van zorgen. Don't forget to laugh.

zonnetjeHet leven is mooi
Wanneer je overspoelt wordt door zorgen, is het moeilijk om de mooie dingen die het leven te bieden heeft te zien. Je kan alleen nog maar het slechte, het moeilijke of het enge zien. En dat terwijl er zoveel goeds is in de wereld. Life is beautiful.

zonnetjeVerbondenheid
Wanneer je je verbonden voelt met jezelf, de mensen om je heen en de wereld in zijn algemeen, kun je ervaringen, gebeurtenissen en gevoelens beter plaatsen. Verbondenheid biedt zingeving. En zingeving zorgt ervoor dat je beter kunt dealen met de dingen die op je afkomen. Ga op zoek naar die verbondenheid. De verbinding met wie jij bent en wat jij wilt. De verbinding met je familie en vrienden. En de verbinding met de natuur, locaties en organisaties. Stay connected.

Waar maak jij je zorgen over?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Someone - Zondag 9 september 2012 14:05
Dit artikel had niet om een beter tijdstip kunnen komen. Echt bedankt.
o - Zondag 9 september 2012 14:10
Ik kan me over alles zorgen maken. Kom ik wel op tijd, ben ik wel slim genoeg, vinden anderen me wel leuk genoeg, wat gaan we eten, gaat het wel goed met mijn huisdieren etc.
Dit zijn handige tips. Ik ben al hard aan het oefenen met het loslaten van zorgen en dat lukt best goed, maar af en toe nog niet en hopelijk helpen deze tips me dan verder.
cavy - Zondag 9 september 2012 14:34
ik maak me zorgen dat ik op een dag neerval door een hartstilstand ofzoiets en dat ik alleen sterf en dat niemand me ziet en kan helpen.. maarja zoals hier als staat, accepteer hetgeen dat je niet kan veranderen.. opent mijn ogen reeds opnieuw :)
Eefje - Zondag 9 september 2012 15:50
Ik ben altijd iemand geweest die me om alles en iedereen druk kon maken ( behalve over mezelf ) inmiddels ben ik aan het leren het beter te doseren en in te zien dat er ook genoeg mooie dingen zijn in het leven...Dat het zonde is om me altijd maar druk te moeten maken over dingen....
Thanx voor het delen van dit artikel , fijne en bruikbare tips...
Maan - Zondag 9 september 2012 16:43
Zorgen moet je doen, niet maken ;). Aldus Loesje.
Voor mij dé samenvatting van dit alles. Wel een fijne reminder :).
w - Maandag 10 september 2012 08:36
Phoe, goed artikel dit! Thankkkkks
Hoi - Zaterdag 11 januari 2014 07:42
ik maak me echt overal zorgen over de kleinste dingen en dingen die iedereen doet maar waar ik me over schaam
Rachna - Zaterdag 15 oktober 2016 14:22
Geweldig artikel