Let's YouTube: Eten op YouTube

 

What I eat in a day, Amerikaans snoep testen, nieuwe producten proeven, lekkere recepten koken voor de camera. Eten is hip op YouTube. Deze maand is eten daarom ook het centrale thema van de tentoonstelling Let's YouTube bij Beeld en Geluid. Kook fan Frances Lichtenberg van het YouTube-kanaal Foodgloss is, met een van de populairste Nederlandse foodkanalen op YouTube het gezicht van deze themamaand. Ze startte in 2013 met video's maken en deelt nu twee keer per week een laagdrempelig recept met haar bijna 200.000 abonnees. Zij beslaat de videowall in de tentoonstelling en geeft virtueel tips voor het maken van YouTube-video's.

In de tentoonstelling Let's YouTube ontdek je de impact van YouTube op jouw leven en kan je in de schoenen stappen van YouTubers. In de tentoonstelling leer je over de geschiedenis van YouTube, test je je YouTube-kennis en kan je een eigen video maken in de YouTube Rooms. Hieronder lees je wat er deze maand verder te doen is wat betreft interessante workshops. Eéntje daarvan is zeer passend bij Proud2Bme en hieraan wordt ook deelgenomen door Eric van Furth, hoogleraar eetstoornissen én mede-oprichter van Proud2Bme.

Let's YouTube

♥ Maak je eigen foodvlog
Zondag 12, 19 en 26 maart, 12.00 tot 15.00 uur

Maak onder begeleiding van professionele koks van restaurant Vlaar uit ‘s-Graveland je eigen foodvlog. Voor € 2,50 ontvang je een culinair pakket met lekkere ingrediënten om zelf aan de slag te gaan. Maak je gerechtje en leg je ervaring vast met je telefoon of camera. In de YouTube Bootcamp kun je tips krijgen om je video te monteren.

supergezond let's youtube

Supergezond!? - de invloed van (social) media op het eetgedrag van jongeren
Donderdag 23 maart, 19.30 uur

Diëten, superfoods en detoxing: we worden overspoeld met voedingsadviezen. Discussies over brood, zuivel en vruchtensappen vullen tv-programma's en menig Instagram-feed barst van de supergezonde gerechtjes en strakke lichamen. Hoe verhouden jongeren zich tot al deze media-uitingen? En wat als gezond eten een ongezonde obsessie wordt? Mediamakers en wetenschappers spreken over beïnvloeding van jongeren, de grenzen van gezond eten en tools om daar met jongeren over te praten.

Programma
19:30 uur Welkom en experts aan het woord

  • Prof. dr. Eric van Furth, hoogleraar eetstoornissen aan de Universiteit Leiden, doet onderzoek naar orthorexia nervosa, een eetstoornis waarbij sprake is van een obsessie met gezond eten. Hoe ontstaat deze stoornis? Waarom komt deze juist nu veel voor en wat is de relatie met de media?
  • Danique van der Ven, Ervaringsdeskundige bij Proud2Bme, vertelt hoe zij een eetstoornis ontwikkelde en overwon en wat vandaag de dag de invloed van YouTube en social media op haar eetstoornis zou zijn geweest
  • Danique Hoofwijk, hoofdredacteur van Girlscene.nl, vertelt hoe zij als mediamaker invulling geeft aan hun verantwoordelijkheid ten opzichte van de jonge consument.
  • Hoe ga je als (professionele) opvoeder om met signalen van een dreigende eetstoornis? Psycholoog Clarisse van Gorkom geeft handvatten om met jongeren te praten.

Meer sprekers worden binnenkort aangekondigd.

21:15 uur: Panelgesprek met de sprekers
Hoe pakken we deze problematiek aan als mediamakers, zorgprofessional of opvoeder? Vragen uit het publiek en scherpe moderatie zorgen voor een levendig gesprek.

Alle informatie en tickets zijn te vinden op beeldengeluid.nl/letsyoutube.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lisaxxx - Vrijdag 10 maart 2017 10:37
Ah super interessant, dat laatste spreekt mij zeker aan omdat ik interesse heb in gezond eten, sporten, lekker koken maar mij soms wel afvraag of ik daar niet te ver in ga.
ikee - Vrijdag 10 maart 2017 12:14
is dit van beeld en geluid Hilversum?
Anouska - Vrijdag 10 maart 2017 21:32
Waar speelt de avond zich af? Ik ben namelijk wel geïntroduceerd
Wouter - Beeld en Geluid - Maandag 13 maart 2017 17:15
@Lisa, Anouska en ikee: leuk dat jullie geïnteresseerd zijn! Deze activiteiten zijn inderdaad bij Beeld en Geluid in Hilversum! De meest recente info en kaartjes voor het evenement 'Supergezond?!' vind je op beeldengeluid.nl/supergezond.