Laat het los en leef

 

Laat het los. Laat los wat je niet kunt of wilt vasthouden. Het levert je twee vrije handen op, waarmee je nieuwe, waardevolle dingen aan kunt pakken. Vergelijk het met de herfst. De bomen laten hun bladeren vallen, ze laten ze los. Ze zullen er even kaal en verlaten uitzien, maar dat is slechts tijdelijk. Over een tijdje kunnen ze hierdoor groeien en bloeien. Juist door wat oud is en wat hen niets meer oplevert, dode bladeren, los te laten, kunnen ze verder, zich ontwikkelen. Een klein dun boompje staat temidden van een tiental andere grote, groeiende bomen. Het kleine dunne boompje is bijna dood. De verdorde bladeren laat het boompje niet los, ze zitten vast aan de verdroogde takken. Het is een klein en schattig boompje, maar het is lelijk, verdord en eenzaam geworden zoals het daar staat tussen als die mooie, grote, krachtige groene bomen....

LAAT HET LOS

De vraag is nu; tot welke boom jij wilt uitgroeien? Wil je dat kleine, dunne boompje blijven of durf je je bladeren te laten vallen en uit te groeien tot een stoere, sterke, volwassen boom? Je zou denken dat dit een eenvoudige keuze is: Laat die stomme verdorde bladeren vallen en ga groeien! Helaas, was het maar zo eenvoudig. Die bladeren bieden je immers ook iets, een soort van veiligheid. Tegelijkertijd is dit wel schijnveiligheid, want op de lange termijn levert het je niets op, verlies je er enkel mee.

Een eetstoornis loslaten is het meest moeilijke wat je de komende tijd misschien wel te wachten staat. Een eetstoornis laat je niet van de ene op de andere dag los. Je laat blaadje bij blaadje los, allemaal verschillende onderdelen die het tot één ingewikkelde, nare eetstoornis maken. Ik zal een paar mogelijke onderdelen van de eetstoornis opnoemen die je, als je van je eetstoornis af wilt, zal moeten loslaten.

♥ Je gewicht controleren
Misschien heb je de neiging om dagelijks te wegen, misschien wel meerdere keren op een dag. Als je van je eetstoornis af wilt, is het belangrijk dat je de schijncontrole die je hebt over het getal op de weegchaal, gaat loslaten. De weegschaal beïnvloedt namelijk veel te veel hoe jij je voelt en wat je van jezelf mag eten. Bovendien is het nooit goed, wat je ook zult wegen.

♥ Het aantal kcal controleren
Bij ieder product dat je koopt of eet, moet je even checken wat er op de verpakking staat aan aantal kcal. Hierdoor kan je nooit kiezen op basis van wat je lekker lijkt, maar kies je voortdurend het product met het minste aantal kcal. Dit is niet helpend als je weer wilt leren te genieten van eten, als je weer wilt leren te eten naar behoefte.

De hoeveelheid die je eet controleren
Iedere dag bepaal je vantevoren hoeveel je die dag maximaal mag eten. Misschien op basis van kcal of misschien gewoon op basis van hoeveelheden. Heb je gister wat meer gegeten, dan moet je dat nu van jezelf compenseren. Je wilt de volledige controle hebben over hoeveel je iedere dag eet, dat laat je niet afhangen van waar je trek in hebt. Ook dat is iets wat je echt los moet gaan laten als je wilt genezen van een eetstoornis. Natuurlijk kan je wel deels voor jezelf bepalen hoeveel je die dag kunt eten, maar het is ook heel belangrijk dat je leert luisteren naar je lichaam en dat je ook flexibel kunt zijn wanneer je bijvoorbeeld onverwacht met vrienden uit eten gaat.

herfst

♥ Wat je eet controleren
Vaak zijn er allerlei producten die jijzelf tot veilig en onveilig hebt gebombardeerd. Liefst eet je enkel de veilige producten. Wanneer deze op zijn, kan je hierdoor zelfs lichtelijk in paniek raken. Alleen gewone cola in huis bij een feestje? Oh jeetje, wat nu?! Drama. Wanneer je wilt herstellen van je eetstoornis, is het belangrijk dat je deze veilige en onveilige etiketten loslaat en weer gaat nemen waar je zin in hebt en wat uitkomt. Heel ingewikkeld, maar eigenlijk uiteindelijk veel minder ingewikkeld dan alles indelen in veilig en onveilig.

♥ Gevoelens
Gevoelens zijn moeilijk te controloren en toch probeer je de touwtjes in handen te houden, door bijvoorbeeld moeilijke emoties weg te eten of weg te hongeren. Je lacht dingen weg of walst er door uitbundig gedrag overheen. Bij herstellen van je eetstoornis, hoort ook 'Je kwetsbaar opstellen'. Mensen kunnen je pas helpen als je jezelf echt laat zien. Jij kunt jezelf pas helpen, als je ontdekt wat er werkelijk speelt achter dat eten, achter die glimlach.

Sociaal
Sociale situaties kunnen erg lastig zijn als je voortdurend alles onder controle wilt hebben. Je kunt nu eenmaal niet vantevoren voorspellen hoe een ander reageert en wat een ander zal zeggen. Pas wanneer je die drang naar controle los durft te laten, kan je je ook echt geven in een contact en kan je fijne vriendschappen laten ontstaan.

En zo zijn er nog veel meer dingen waarover je controle kan willen hebben. Feit blijft dat we voor een heel groot deel geen controle hebben over het leven. Net zoals die boom niet weet of hij morgen gekapt gaat worden of om zal vallen door een harde windstoot. Het enigste wat hij kan doen om dat te voorkomen, is bloeien, groeien en volop leven. Ga jij dat ook doen?

boom

Proud2Meet Leiden
Vrijdag a.s. is er een Proud2meet met het thema "Laat het los". Je bent vanaf 14:00 uur welkom in Leiden. We houden de Proud2Meet deze keer gezellig in een woonkamer van het Centrum Eetstoornissen Ursula. Hier staan fijne banken en is het allemaal net wat knusser. Als jullie om 14:00 uur in de wachtruimte zit op de tweede etage, halen wij jullie op. Wil je samen komen met andere Proudbezoekers, bekijk dan dit topicTot dan!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

benthe - Dinsdag 21 oktober 2014 16:43
Wauww mooi geschreven. Nu ben ik aan het twijfelen of ik misschien toch zal gaan.
Angela - Dinsdag 21 oktober 2014 16:45
Komt net op het juiste moment. Bedankt voor deze blog!
Quirine - Dinsdag 21 oktober 2014 16:48
Ik kan helaas niet!

Fijne dag alvast!
Maanmeisje - Dinsdag 21 oktober 2014 16:57
Wat mooi geschreven! Mooi onderwerp ook.
QenH - Dinsdag 21 oktober 2014 17:20
Mooi onderwerp maar ik ben toch echt voor een proud2meet noord nederland ;)
AnaMan - Dinsdag 21 oktober 2014 17:46
Een top thema, maar ik heb teveel dingen die ik moet doen op vrijdag en zaterdag... :(
Veel plezier allen, en wees niet bang om te gaan!!! :D
Klein Veertje - Dinsdag 21 oktober 2014 17:48
Goed onderwerp! Helaas kan ik er deze keer niet bij zijn :( Volgende keer beter!
Xxxxx - Dinsdag 21 oktober 2014 18:49
Ik wil al heel lang graag komen, nu is het in de herfstvakantie en kan ik eindelijk.

Het is jammer genoeg wel even wat reizen, en ik moet m'n ouders nog zover krijgen dat ik hier heen mag.
Ik ga m'n best doen.
- - Dinsdag 21 oktober 2014 21:21
Hele fijne blog om nu te lezen! Ik ben nog nooit naar een Proud2Meet gegaan, maar vrijdag kan ik en twijfel ik toch wel om te komen!
anoniempje - Dinsdag 21 oktober 2014 21:24
wow die intro
ben er ff stil van...
dunne - Dinsdag 21 oktober 2014 22:18
Super goed stuk zeg!!! Herkenbaar en ik ga voor die mooie volwassen boom! Bedankt
Marij_Marij - Dinsdag 21 oktober 2014 23:21
Mooi stuk!
Ik baal echt! Ik zou heel graag weer een keer naar de proud2meet komen, maar heb helaas tentamen. :(
Marij_Marij - Dinsdag 21 oktober 2014 23:21
Mooi stuk!
Ik baal echt! Ik zou heel graag weer een keer naar de proud2meet komen, maar heb helaas tentamen. :(
c - Woensdag 22 oktober 2014 09:54
Super mooi stuk wauw
Maar wat doen jullie dan allemaal op die dag en wanneer eindigt het ?
Ik tweifel want ik ben niet zo'n prater als we alleen maar moeten praten
Dan weet ik het niet
@c - Woensdag 22 oktober 2014 11:36
Hoi C,
Je bent hartstikke welkom, ook als je niet zoveel praat.
Je moet niets en mag van alles. We doen iets gezelligs zoals een simpel spel of een creatieve activiteit en drinken thee. Je hoeft niet mee te doen, maar het mag wel. Daarna hebben we een themagesprek waarin van alles besproken kan worden.

Wie weet tot vrijdag!

Liefs Team Proud2Bme
fellow - Woensdag 22 oktober 2014 23:14
Weet iemand voor welke leeftijd deze meetings zijn?
@ Fellow - Donderdag 23 oktober 2014 10:01
De Proud2Meet is voor alle leeftijden, dus je bent welkom! :)
We zien je hopelijk morgen.

Liefs, Team Proud2Bme
dancer! - Donderdag 23 oktober 2014 21:27
Wat ontzettend mooi geschreven! Misschien blijf ik wel iets langer in de kliniek voor de Proud2meet! In welke woonkamer is het?