Kun je je nergens toe zetten?

 

Voel je je ook wel eens zo moedeloos dat je je nergens toe kunt zetten. Je concentratie is ver te zoeken en je komt nergens toe. Hoewel je weet hoe belangrijk de volgende toetsweek is, lukt het maar niet om te beginnen met leren. Of je zit constant voor je uit te staren of hebt al 4 keer hetzelfde stuk gelezen, zonder er ook maar iets van te onthouden. Herken je dit? Dan heb ik een paar tips voor je.

to do

Focus je op één ding
Vaak is het leven gewoon heel druk of heb je van alles te doen, waardoor je niet meer weet waar te beginnen. Er spookt zoveel door jouw hoofd en wanneer je met het ene schoolvak bezig bent zit je eigenlijk met je gedachten bij het andere vak. Het is dan vaak fijn om op te schrijven wat je precies nog moet doen en je kunt een planning maken. Zorg ervoor dat je je dan ook echt focust op één ding. Het helpt niet om met twee dingen tegelijkertijd bezig te zijn, want dan zal je beide dingen maar half af krijgen. En als je het over huiswerk hebt, gaan er dan ook vaak dingen mis of heb je twee dingen door elkaar gehaald. 

Probeer je hoofd leeg te maken
Soms ben je onbewust met andere dingen bezig. Je hebt bijvoorbeeld net ruzie gehad met je vader en met een vriendin gaat het niet helemaal goed. Om je goed te kunnen concentreren is het belangrijk dat je deze dingen even van je af zet. Soms is het dan ook een opluchting om je problemen die op korte termijn op te lossen zijn op te lossen, zodat je je met 100% op je werk kan focussen.

Dingen die meer tijd en inspanning kosten kun je vaak beter uitstellen tot na je taak. Je kan bijvoorbeeld tegen je vader zeggen dat je het niet met hem eens bent, maar er graag na deze week even op terugkomt, omdat je je nu moet focussen op je schoolwerk en het anders teveel energie kost. Of probeer bijvoorbeeld je irritaties van je af te schrijven, zodat het wat rustiger wordt in je hoofd. Dan pas kan je je echt focussen op het leren.

Zet internet uit
Vooral wanneer ik aan een werkstuk voor school moet werken, merk ik dat ik snel afgeleid wordt door het internet. Terwijl ik op de computer een document zit te typen, denk ik ''Even op internet wat opzoeken'' en dan gaat het mis. Ik ga ‘even' mijn Facebookpagina checken en na 20 minuten kom ik erachter dat ik daar nog steeds rondzwerf. Soms is het dan ook fijn, wanneer je achter de laptop moet werken, om internet uit te zetten. Heb je toch internet nodig? Dan is het slim om je uit te loggen op Facebook, Twitter en andere leuke sites. Als je dan onbewust of automatisch die site intypt, zal je jezelf in moeten loggen. Het moment van inloggen brengt je vaak weer bij bewustzijn, waardoor je jezelf kan tegenhouden om af te dwalen.

Leg je mobiel weg
Zet ook je mobiel uit of op stil. Nu de meeste telefoond whatsapp hebben blijft de telefoon maar afgaan. Telkens ben je toch weer benieuwd wat iemand heeft gestuurd, ben je bang dat je wat mist of vraag je jezelf af of het belangrijk is en ga je het toch lezen. Soms worden er dingen gezegd waar je je druk over kunt maken.

Het is dan soms fijn om in je status aan te geven dat je voor school werkt. Je kan ook tegen je vriendinnen zeggen dat je enkel bij noodgevallen op de huistelefoon gebeld kan worden en je mobiel uitzetten. Dan pas kan je je echt focussen.

Bereid je voor
Vaak is het fijn om eerst even je bureau op te ruimen, voordat je gaat leren. Het is namelijk niet handig om in een drukke of rommelige omgeving te gaan werken. Je zult dan snel afgeleid worden. Daarnaast word je geconfronteerd met de rommel die je nog op moet ruimen, waardoor je to do list nog groter wordt. Bedenk ook vantevoren wat je nodig hebt, zodat je niet telkens van je werk moet onderbreken om iets te pakken, zoals een geodriehoek, een gum, een marker of plakband. Je wordt dan steeds uit je concentratie gehaald en moet er weer in komen.

Neem pauzes
Het is belangrijk dat je pauzes neemt. Niet alleen vanwege concentratie, maar ook om het leuk te houden. Als je weet dat je na een half uurtje schoonmaken lekker een kwartiertje thee mag drinken en in de zon kunt zitten, heb je er al veel meer zin in, dan wanneer je weet dat je nu drie uur achter elkaar moet door buffelen. Je kunt je niet van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat concentreren. Als je even van je schoolwerk af gaat bijvoorbeeld, je gedachtes op 0 zet door bijvoorbeeld even televisie te kijken en tot rust te komen, kun je weer met een heldere blik verder gaan.

Dit principe werkt hetzelfde bij een woordpuzzel of Sudoku. Vaak zie je de oplossing niet omdat je er hele tijd boven op zit, als je even afstand neemt en later weer een keertje naar de puzzel kijkt, komt vaak ineens de oplossing boven. Dit geldt ook voor het nalezen van een werkstuk. Het is dan ook vaak goed om even wat anders te gaan doen en dan het hele script door te lezen. Vaak kom je dan nog spelfouten tegen die je voorheen over het hoofd had gezien.

Daarnaast is het vaak fijn om pauze te nemen wanneer je al een tijdje aan het leren bent. Je merkt dan vaak dat je de tekst constant opnieuw over moet lezen zonder het op te kunnen nemen. Als je dan even rust hebt genomen en weer verdergaat met leren, zul je merken dat je alles een stuk beter opslaat.  Uit onderzoek blijkt namelijk dat jouw concentratie daadwerkelijk afneemt hoe langer je jezelf concentreert. Het kost dan meer tijd om beslissingen te maken, zo is het lastiger om de bijzaken van de hoofdzaken te onderscheiden. Daarom is het beter om even pauze te nemen en er weer met een volle concentratie voor te gaan.

Zet jezelf niet onder druk
Stel geen te hoge eisen. Soms is het fijn om een leerrooster te maken. Daarin kun je beschrijven wat je af wilt hebben en weet je waar je je op moet focussen. Je maakt het haalbaar en overzichtelijk. Maar soms kan dit voor veel druk zorgen. Als je teveel van jezelf verwacht en je dit niet waar kan maken, krijg je stress. Stress kost energie en zorgt ervoor dat je je minder goed kan concentreren. Ga dus ook niet voor een 10 als je het ontzettend druk hebt, maar hou je voor dat je gewoon je best doet en voor een voldoende gaat.

En ook met dingen doen in huis of met vriendinnen is het belangrijk om het haalbaar te houden. Zorg ervoor dat je elke dag even de deur uit gaat, iets in huis doet en contact hebt met iemand. In welke mate is dan nog niet eens perse belangrijk, als je het maar doet. 

Perfectie is niet altijd negatief, maar het moet je niet tegen gaan werken en zorgen dat je onzeker wordt of jezelf uitput. Vaak zorgt onzekerheid ervoor dat je juist niet vooruit komt omdat je te bang bent om te falen. Probeer je dus niet druk te maken, maar bedenk dat je alles doet wat je kunt en dat dat vast voldoende is.

Ga niet van het slechtste scenario uit
Het is soms fijn om voor jezelf te bedenken dat je niet meer kan doen dan je best. Wees niet van te voren al bang dat alles gaat mislukken, je het ''toch niet af krijgt'' of je er moe van wordt. Probeer ook de positieve kanten aan te stippen in je gedachten en te bedenken waarom dingen wel goed en leuk zijn en dat het heus wel lukt. En mocht iets niet lukken of haal je een lager cijfer dan gehoopt, dan is dat ook geen ramp. 

Wees trots
Het is vaak fijn om deeltaken te maken. Wanneer je deze taak af hebt, mag je jezelf belonen met bijvoorbeeld een half uurtje met een vriendin chatten. Je zal dan gemotiveerd zijn om daar te komen. Het heeft namelijk geen zin om er van uit te gaan dat je een heel dik boek moet lezen voordat je pauze mag nemen. Het einddoel is dan veel te ver, waardoor je motivatie af kan nemen. Denk je dus in hoe het is als je straks klaar bent met een deel van de taak, het huishouden of je schoolwerk en weer blij met iedere stap waardoor je dichterbij je einddoel komt.

 

Eet voldoende
Alles wat je moet doen of waar je je voor moet inspannen kost energie. Het is dan ook verstandig om goed te eten. Als je veel moet leren kun je best een extra tussendoortje nemen. Daarnaast is het belangrijk om elke maaltijd op tijd te nemen. Laat je lichaam niet te lang wachten, je hebt namelijk voldoende brandstof nodig om je te kunnen concentreren.

Turn on the music
Soms ben je hard aan het werk en wordt je afgeheid door iedere geluid in de ruimte. Over straat fietsen mensen, de wasmachine staat aan en de hond blaft. Vanuit alle hoeken van het huis komen geluiden die je gedachtes afleiden. Vaak helpt het dan om muziek op te zetten. Als je muziek luistert hou je je niet bezig met de prikkels om je heen.

Maar pas wel op met muziek met leuke songteksten. Soms kan jouw gedachte dan teveel worden meegenomen in het liedje, waardoor je meer met de muziek bezig bent dan met jouw school taken. Het is dan ook slim om voor klassieke of instrumentele muziek te gaan. Tijdens andere taken dan huiswerk kan het fijn zijn een up-tempo liedje aan te zetten. Schoonmaken of anderen dingen die je moet doen gaan dan veel sneller!

Wat helpt jou om taken af te krijgen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Rachelle - Woensdag 3 juli 2013 19:24
Hahah dat liedje, wel handige tips maar een weekje te laat, heb toetsweek al gehad!
Melanie.H - Woensdag 3 juli 2013 19:29
Komt op het goede moment!! Dankjewel :)
PluiS - Woensdag 3 juli 2013 19:32
To bear in mind voor als ik in september ga studeren! Wel grappig om op te merken dat ik veel van deze dingen toch automatisch al jarenlang heb gedaan... ;)
Anoniem - Woensdag 3 juli 2013 19:51
Maar wat moet je doen als je je helemaal nergens meer toe kan zetten, en dit al maandenlang?
ppp - Woensdag 3 juli 2013 20:08
Bedankt voor de tips! Ik kan me momenteel echt nergens toe aanzetten! :(
Dus ik ga dit proberen toe te passen op leuke dingen XD
MeAgain - Woensdag 3 juli 2013 20:37
Heel erg bedankt! Dit helpt me heel erg voor mijn toetsweek!
Rianne - Woensdag 3 juli 2013 21:13
Dit is precies waar ik de laatste paar maanden op school heel erg last van had, super goede tips! :)
Rieneke - Donderdag 4 juli 2013 09:25
Aanvulling van mijzelf voor wie er wat aan heeft: Het helpt mij om de timer van mijn telefoon te gebruiken. Tips van hierboven toepassen: rustige omgeving, social media weg, telefoon op stil, en dan timer op één of anderhalf uur. In dat uur parkeer ik letterlijk alles in mijn hoofd: to do's, zorgen, negatieve gedachten, faalgedachten, álles. Ik focus helemaal op de studie, en dat lukt, omdat:
- Ik weet dat over een uur het geluid van de timer mijn pauze aankondigt, ik hoef dus niet steeds te denken: Zal ik al pauze nemen?
- Ik weet dat ik dan een super voldaan gevoel zal hebben.
- Ik precies weet hoe laat ik pauze heb en hoeveel tijd ik dus overhoud voor andere dingen (of hoeveel tijd ik kan nemen tot het volgende uur studeren).
Misschien, als je het heel moeilijk vind om te concentreren, zou je kunnen beginnen met een half uur. Succes allemaal!
Sophia-Lauren - Donderdag 4 juli 2013 17:10
@Rieneke; Dank Je wel zeg, jeetje echt super handige aanvulling voor mij! ( tips waar ik zelf niet eerder aan dacht. :) )
Rieneke - Vrijdag 5 juli 2013 13:33
@Sophia-Lauren: You're welcome. Succes. :)
Stephanie - Zaterdag 6 juli 2013 02:51
GOEDE TIPS! Dank je! Ik zal ze morgen proberen toe te passen!
ileana - Vrijdag 8 mei 2015 21:46
wat ook heel goed helpt om omgevingsgeluid uit te schakelen is 'white noise'. Dat klinkt heel lawaaierig maar het is eigenlijk het geluid dat je hoort wanneer je nog in de baarmoeder zit. Het wordt bij baby's vaak gebruikt om ze makkelijker in slaap te krijgen. Ik zet altijd een hoofdtelefoon op met een youtubefilmpje van 10 uur white noise. In het begin hoor je het nog maar op den duur besef je eigenlijk niet meer dat het er is en toch is al het omgevingsgeluid weg! Zet het dan natuurlijk wel niet te luid!
fien - Zaterdag 9 mei 2015 14:46
ik vind me er helemaal in , bedankt voor de tips xd