Koningsdag met een eetstoornis

 

Dit jaar vieren we geen Koninginnedag, geen Kroningsdag, maar Koningsdag en dat betekent natuurlijk feest. Toch kan het soms lastig zijn om vrolijk te zijn, als je eigenlijk best wel ongelukkig bent op dit moment in je leven. Je hebt een eetstoornis, depressie of zit gewoon helemaal niet lekker in je vel. Voor iedereen die een beetje opziet tegen feestdagen, terwijl je er eigenlijk ook best van zou willen genieten, hebben we wat leuke tips op een rijtje gezet.

kroontje 1. Lieve mensen
Op een feestdag gaat het bijna altijd om samenzijn, zo ook op Koningsdag. We vieren eigenlijk niet per se de verjaardag van Koning Willem Alexander, maar we proosten vooral op Nederland en alles wat we goed of leuk vinden aan ons land. Zoek op een dag als Koningsdag dus vooral mensen op waar jij je goed bij voelt. Ga niet met de mensen mee die hele toffe dingen doen, maar niet lief voor je zijn, maar zoek lieve mensen op in jouw omgeving om deze dag mee door te brengen. Het gaat er niet om wat je doet, maar of je je fijn voelt.

koningsdag

Bron

kroontje 2. Iets doen
Je moet niet per se de deur uit op Koningsdag, maar er is wel veel te doen op deze feestdag. Je kunt er voor kiezen om binnen te blijven en in je eentje tv te gaan kijken, terwijl veel mensen feest vieren, maar je kunt ook over de drempel heen stappen. Toen ik een eetstoornis had, voelde ik me ook niet altijd even enthousiast over feestjes en wilde ik liever thuis blijven. Toch is het vaak goed geweest om toch (eventjes) mee te doen en uit mijn eigen vertrouwde eetstoorniswereldje te stappen. Het gaf afleiding en energie en soms was het zelfs hartstikke leuk.

Beslis wat je gaat doen en blijf niet hangen in twijfels. Er is niets waar je verplicht bij zou moeten zijn of wat je niet mag missen. Bekijk de locale krantjes, internet en social media om te zien wat er in jouw stad of dorp allemaal te doen is. Het hoeft niet per se spectaculair te zijn, als het maar iets is wat jij leuk vindt. Ik ga meestal de avond ervoor iets drinken met vriendinnen of naar KinginneNach (voorheen heette dat zo). De volgende morgen of middag gaan we eigenlijk altijd naar een grote vrijmarkt in de buurt. Als de zon schijnt pakken we een terrasje of gaan we op een grasveld liggen in de zon. Het hoeft van ons nooit zo'n groot en massaal feest te zijn en dat kost vaak ook bergen met geld.

kroontje 3. Eten en drinken
Ga je naar een groot feest, stappen, alcohol drinken, een middag naar de vrijmarkt of blijf je gewoon thuis; het is altijd belangrijk om voldoende en regelmatig te eten en te drinken. Ook op een dag als Koningsdag. Deze tip klinkt misschien een beetje suf, want je weet best dat je dat zou moeten doen, maar ik wil je toch nog even echt aanmoedigen. O, en van 1 oranjetompouce als tussendoortje kom je echt niet meteen aan, dus geniet ervan! Wil je genieten van deze dag, probeer dan zo goed mogelijk te eten en je te richten op het plezier in plaats van op calorieën of gewicht.

Tompouce Hema

Hema Tompouce

kroontje 4. Rust en uitdaging
Dat het Koningsdag is, betekent niet dat je verplicht mee moet doen aan alle feestjes en activiteiten. Zoek daarin een goede balans voor jezelf. Gaat het niet zo goed met je of heb je weinig energie, doe dan iets rustigs of niet te lang. Wil je graag de hele dag op touw zijn, maar weet je van jezelf dat dat eigenlijk te veel is, zorg dan dat je de volgende dag je rust pakt en zoek ook tijdens het feest af en toe de buitenlucht op als je in een café bent of ga even met een vriendin op adem komen op een rustigere plek of het toilet. Let goed op je eigen grenzen, ook met al die drukke feestjes. Let er echter wel op dat je jezelf niet ‘te veilig' in een hoekje stopt of thuis blijft. Feestjes zijn vermoeiend, maar geven vaak ook positieve energie!

kroontje 5. Feestelijke outfit
Misschien hou je er niet zo van om op te vallen, maar toch kan een feestelijke outfit je helpen om wat meer in de sfeer te komen. Je bezig houden met leuke kleding of accessoires voor Koningsdag kan je trouwen ook een beetje afleiding geven. Ik heb daarom wat leuke kledingstukken en items voor je op een rij gezet.

oranje

Deze kledingstukken kun je kopen bij Shoeby. Zij vinden dat je heel stijlvol kunt zijn in zalmoranje kleuren op Koningsdag. Ik vind vooral het oranje topje rechtsboven erg mooi. 

oranje boven

Dit zijn wat leuke spulletjes van Hema. Bij Hema hebben ze ieder jaar weer leuke verkleedkleren voor Koningsdag. Dit jaar zit er zelfs een Onesie bij!

oranje

Je kunt ook gaan voor een leuk oranje jurkje. Misschien heb je de Bavaria Dress of nog een ander oranje jurkje. Je kunt ook kijken bij ASOS, die hebben er heel veel. 

hm

Deze items kun je allemaal kopen bij H&M. Je hoeft met koningsdag niet per se iets in het oranje aan te trekken, je kunt ook rode, witte en blauwe items bij elkaar combineren. 

Wat ga jij doen met Koningsdag?

kroontje

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

DragonFly1991 - Vrijdag 25 april 2014 10:12
Wauw!

Bedankt voor deze fijne tips :). ga er zeker wat mee doen.
Ik zie wel wat de dag me brengt.. Niks specifieks gepland,
mijn vriend wil 's avonds misschien nog even stad in met de rest van de vriendengroep.
Eerst wilde ik liever niet mee, maar nu ik dit lees, is het misschien toch wel goed.
En ik hoef toch niet zoveel alcohol te drinken als de rest?

Bedankt voor deze mooi en inspirerende blog!
Cinderella.x - Vrijdag 25 april 2014 10:17
ik ga me over me angst proberen heen zetten en met een groepje mensen naar een feest!
spanneendd maar wel leuk!
Myra - Vrijdag 25 april 2014 10:37
Ik zie vooral op tegen de alcohol ..
Justmarr - Vrijdag 25 april 2014 10:44
Ik heb mezelf ingeroosterd op mijn werk en ga gezellig met mijn collega's werken tot 3 uur en daarna naar huis verder met spullen inpakken. Mijn relatie is over en we zijn bezig met spullen te verdelen en in te pakken.
Afleiding genoeg van alle verplichte gezelligheid waar ik geen fan van ben ;-)

Liefs Marr
S. - Vrijdag 25 april 2014 10:45
Ik heb er niets mee en doe ook niets bijzonders morgen.
Anne - Vrijdag 25 april 2014 10:45
Ik ontvlucht het land :P. Ik heb helemaal niets met deze feestdag en ga lekker een paar dagen weg met vrienden.
Liadan - Vrijdag 25 april 2014 11:06
Niks, haha. Vind het nooit zo veel aan en er komt toch geen goede muziek in de stad.
Anne - Vrijdag 25 april 2014 11:13
Ik moet vandaag en morgen gewoon werken. Het wordt ZO druk bij de McDonalds. GADVERDAMME.
VliegjeVeerle - Vrijdag 25 april 2014 11:38
Bedankt voor deze leuke tips! Eigenlijk was ik van plan morgen lekker binnen in huis te blijven, maar misschien ga ik nu toch maar met mijn fotocamera de straat op. Lekker bij ons in de buurt, of als ik er wat meer energie voor heb vriendinnetjes meeten in de stad.
Angela - Vrijdag 25 april 2014 12:13
Bedankt voor deze tips. Ga vanavond naar koningsdag en morgen naar koningsdag. Ga ook genieten van een oranjetompouche voor het eerst.
Anoniem - Vrijdag 25 april 2014 12:40
Nooit gevierd en wederom weer niet.

Ken en heb niemand om het mee te vieren.. Ben 22 en begin er klaar mee te zijn dat mijn leven zo stil staat, al 22 jaar lang. Alles lijkt aan me voorbij te gaan.
Jammer dat ik niemand in mijn eigen stad ken : (
Simba - Vrijdag 25 april 2014 13:21
ik heb helemaal niets met Koningsdag, en ga gewoon lekker thuis rommelen.
miri - Vrijdag 25 april 2014 14:20
Op dit soort vrolijke dagen denk ik: niets moet alles mag. Als ik de hele dag binnen wil zitten is dat prima, als ik weg wil is dat ook prima. Zo geef je jezelf niet te veel druk...als je maar doet wat je zelf wilt en niet wat er verwacht wordt van je.
Dancing - Vrijdag 25 april 2014 15:39
Ik ga snowboarden. hehe. Ik vind koningsdag wel leuk maar dit jaar doe ik het net even anders :)
Floor* - Vrijdag 25 april 2014 17:27
Haha ik "mis" de liefde voor koningsdag, het is gewoon niet echt mijn ding denk ik
JustMe - Vrijdag 25 april 2014 18:52
En wat nou als je je op dit soort deze dagen extra eenzaam voelt?
En ook echt GEEN vriendinnen hebt?
Kan daar niet een keer een blog over worden geschreven?
Maanmeisje - Vrijdag 25 april 2014 20:01
Ik heb eigenlijk niet zoveel met al die feestdagen en al die drukte is niets voor mij, maar ieder zijn eigen ding. Mij zul je niet zien in feloranje kleding ;-).
Isa - Vrijdag 25 april 2014 21:43
Ik blijf toch maar binnen denk ik :c
x - Vrijdag 25 april 2014 22:56
heb niemand in de buurt met wie ik wat kan gaan doen
dus blijf maar thuis zoals elk weekend
Prue - Vrijdag 25 april 2014 23:08
Ik blijf binnen en laat ook de oranjetompoes aan mij voorbij gaan. Zoals andere jaren.
laartje18 - Zaterdag 26 april 2014 01:08
Voor het eerst naar de stad geweest, Arnhem...
Ondanks me depressie en daarbij me angsten.
En heeft me wel goed gedaan :D
Al weet ik dat ik morgen kapot moe ben, heb ik er wel voor over voor een leuke avond.
dear - Zaterdag 26 april 2014 16:28
Dit is zeker een oppeppertje. Tnx