Klaar voor een zwangerschap?

 

Kinderen; de meeste mensen komen vroeg of laat op het moment dat ze er over na gaan denken. Wil ik kinderen, of niet? Helaas is het niet altijd een kwestie van willen. Kinderen krijg je, het is geen gegeven. Voor de één duurt het jaren voordat het lukt, terwijl het bij de ander makkelijk gaat. Of helemaal niet. Maar wat als het meer is dan het kunnen of niet? Wanneer weet je of je er klaar voor bent? 

Het hebben van kinderen is voor velen een grote stap in het leven. En terecht, gezien je leven met kinderen behoorlijk zal veranderen. Het is een stap die vaak gepaard gaat met vele overwegingen. Is de timing nu goed? Kunnen we het aan? Zijn we er klaar voor? Maar wat als je met zoveel meer vragen zit? Kan ik nog zwanger worden na mijn eetprobleem? Wat gaat het met mijn lichaam doen? Kan ik de veranderingen aan? Wat als mijn kind dezelfde problemen krijgt?

kinderwens

Mijn kinderwens

Ik wist altijd al dat ik graag kinderen wilde. Hier had ik nooit aan getwijfeld; ook niet toen ik worstelde met mezelf. Tegelijkertijd was er altijd een angst. Ik heb nooit een regelmatige menstruatie gehad, vooral niet toen ik zo worstelde met het eten. Terwijl ik zeker angst had voor wat het kon betekenen voor mijn kinderwens, motiveerde het me niet om beter voor mezelf te zorgen. Ik prijs mezelf gelukkig dat het niet de gevolgen heeft gehad die het had kunnen hebben, maar ik weet ook dat het niet vanzelfsprekend was. De regelmaat is na mijn herstel ook niet teruggekomen en er bleef in mijn hoofd toch de angst van wat als... Wat als ik mijn lichaam heb verpest? Wat als ik door mijn eigen toedoen geen kinderen kan krijgen? 

Toen onze kinderwens alsmaar sterker werd, gingen er ook allerlei vragen in mij om. Het idee dat ik zwanger zou kunnen raken, bracht allerlei gevoelens met zich mee. Blijdschap en enthousiasme, maar ook angst en onzekerheid. Angst voor lichamelijke veranderingen, angst voor het aankomen, angst voor het onzekere, angst voor allerlei dingen waar ik dan geen controle meer over zou hebben. Was ik hier echt klaar voor? Ik wilde het beste voorbeeld zijn voor mijn kind en de twijfels sloegen toe. Ik wist niet of ik dit voor mijn kind kon zijn. Maar tegelijkertijd was dit de beste motivatie om de beste versie van mijzelf te zijn. En die hoeft niet perfect te zijn. Het moet juist echt zijn.

Aankomen 

De veranderingen tijdens mijn zwangerschap vond ik naast mooi ook lastig. Ik kon dromen over de ontwikkelingen die mijn ongeboren kindje meemaakte, maar tegelijkertijd vond ik de lichamelijke veranderingen moeilijk. Zou ik ooit stoppen met groeien? Hoe zou mijn lichaam er hierna uitzien? Tijdens mijn eerste afspraak bij de verloskundige moest ik op de weegschaal staan. Iets waar ik niet bij stil had gestaan, gezien ik mezelf al jaren niet heb gewogen. Het overviel me en ik merkte dat het me meer deed dan ik zou willen. In overleg zou ik mezelf elke keer blind wegen. De verloskundige hield mijn groei in de gaten en ik hoefde me er geen zorgen over maken. Dit was voor mij een perfecte middenweg gedurende mijn hele zwangerschap. 

Tijdens mijn eerste zwangerschap zag je - zoals bij vele eerste zwangerschappen - in het begin minder snel de lichamelijke veranderingen. Ondanks dat het minder snel ging, was ik er zelf wel veel mee bezig. In het begin voelde het vaak alsof ik gewoon teveel had gegeten. Toen ik er eenmaal echt zwanger uitzag, voelde het ook vaak dubbel. Vooral toen mijn buik aan het einde toch een redelijke groeispurt maakte. Ik vond dit best lastig en ook na de bevalling moest ik even wennen aan mijn nieuwe lichaam. Echter kon ik er ook enorm trots op zijn. Trots op alle kracht en doorzettingsvermogen.

kind

Bij mijn tweede zwangerschap vond ik dit een stuk lastiger. Dit keer zag je veel sneller dat ik zwanger was en ik kreeg regelmatig te horen dat ze dachten dat ik veel verder was in mijn zwangerschap. "Nee, ik moet echt nog minstens 3 maanden..." of "Ja, het groeit wat hard…" Lachend wuifde ik het weg, maar stiekem bleven zulke opmerkingen wel hangen in mijn hoofd. Ondanks dat het me bezighield, denk ik dat in zulke gevallen geen enkele vrouw het fijn vindt om te horen dat ze veel verder in haar zwangerschap lijkt. Op deze manier kon ik dit ook goed relativeren. Niet alles had met mijn verleden te maken. Het is ook simpelweg menselijk om onzeker te zijn. Vooral als er zoveel gebeurt met jouw lichaam en de hormonen door jouw lijf gieren. Het was oké.

Een kind krijg je

Ondanks dat het wegen en mijn lichamelijke veranderingen me wel bezig hadden gehouden, kreeg ik ook steeds meer vertrouwen in mijzelf als toekomstige mama. Mijn verleden heeft in een zekere zin wel invloed gehad op mijn zwangerschap, maar het hield me niet tegen om te genieten van alles. Het woog lang niet meer op tegen de fijne momenten en het hielde me niet tegen om na mijn eerste kindje een tweede kind te krijgen. Ja, krijgen. Ik prijs mezelf gelukkig dat mijn verleden mij deze wens niet heeft ontnomen, want een kind krijg je en het is je niet zomaar gegeven.

♥ 

_____________________________________________________________________________________

Heb jij vragen over dit onderwerp of wil je er over mee praten? Vrijdag 24 januari,van 20.00 tot 21.00 is er een themachat 'Eetstoornis en kinderwens'. Je bent welkom! ♥

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

C - Dinsdag 21 januari 2020 19:57
Mooie blog. Herken veel over de twijfels: kan ik het wel aan? Wat doet het met mijn lichaam? Is dit de juiste timing?

Toen ik eenmaal er voor ging had ik veel minder last van de twijfels. Ik had vertrouwen in mezelf en mijn lichaam.

Inmiddels in t derde trimester van mijn zwangerschap. Een enkele keer slaat de onzekerheid of angst even toe maar eigenlijk overheerst t vertrouwen. En de zwangerschap verloopt ook goed, dat helpt natuurlijk. Nu de bevalling en t moederschap echt naderen vind ik het wel spannend worden. Maar ik heb me voorbereid en laat het verder maar over me heen komen. Stap voor stap.
Phoi Cai - Proud2bme - Dinsdag 21 januari 2020 22:05
Gefeliciteerd met jouw zwangerschap, C! Ik kan me voorstellen dat het naast twijfel ook vertrouwen geeft. Zoals je zegt; stap voor stap. Ik wens je nog een mooie derde en vierde trimester toe en nog vele mooie momenten erna!

Liefs
DepriAspie - Dinsdag 21 januari 2020 20:02
Door mijn ASS (Asperger) nooit een partner gehad en dus nooit kinderen... mooie blog, maar tegelijk ook pijnlijk voor mij....
Phoi Cai - Proud2bme - Dinsdag 21 januari 2020 22:08
Hoi Aspie,

Wat verdrietig te lezen dat het daardoor nooit van is gekomen.. Begrijpelijk dat het een pijnlijk punt is voor je. Ik hoop dat je dit een plek kan geven en toch liefde mag ervaren en zult vinden, in welke vorm dan ook!

Liefs
Anoniem - Dinsdag 21 januari 2020 22:29
Wat fijn een blog over zwangerschap. Ik ben zwanger en heb een eetstoornis. Het is toch een taboe hè en wordt hard over geoordeeld.
Phoi Cai - Proud2bme - Donderdag 23 januari 2020 08:50
Hey Anoniem,

Gefeliciteerd met jouw zwangerschap! Helaas dat het nog zo'n taboe is soms he? Ik hoop dat je ondanks de strijd kan genieten van deze zwangerschap. Kom morgen ook gerust meepraten in de chat!

Liefs
ikkuh1985 - Woensdag 22 januari 2020 01:23
Mooie blog! Ik wil ook graag een kindje maar heb helaas nog steeds geen partner en word wel 35 dit jaar! En ook ik heb een eetstoornis gehad,nou echt helemaal over is het niet dus ik herken me erg in de 1ste vragen die C. schrijft onder je blog.
Phoi Cai - Proud2bme - Donderdag 23 januari 2020 08:39
Hey Ikkuh,

Vervelend dat je je er zo herkent in de onzekerheden van C. Je bent welkom morgen om hier ook over te praten!

Liefs
Laura - Woensdag 22 januari 2020 11:01
Is het wel verstandig om zwanger te worden als je nog met een eetstoornis zit? Kan dit voor extra motivatie zorgen of is dit juist een misstap?
Hoe omgaan met de angsten/oordelen van de mensen rond je?
Phoi Cai - Proud2bme - Donderdag 23 januari 2020 08:44
Hey Laura,

Herkenbare vragen! Zwanger zijn is natuurlijk een behoorlijke impact op jouw lichaam. Ideaal gezien zou het natuurlijk beter zijn pas zwanger te worden als je er lichamelijk en psychisch klaar voor bent. Voor mij was het zeker een grote motivatie om niet terug te vallen in mijn oude gedrag, ondanks de lichamelijke veranderingen. Maar het is ook meer dan ok om hiervoor extra ondersteuning te vragen zodat je er niet alleen voor staat en hopelijk kan blijven genieten van een bijzondere tijd. Tijdens en na de zwangerschap.

Liefs
Laura - Donderdag 23 januari 2020 12:59
Dankje voor je antwoord. Heel erg waardevol wat je schreef. Ik neem je tips zeker mee naar de toekomst. :-)
Laura - Woensdag 22 januari 2020 11:01
Is het wel verstandig om zwanger te worden als je nog met een eetstoornis zit? Kan dit voor extra motivatie zorgen of is dit juist een misstap?
Hoe omgaan met de angsten/oordelen van de mensen rond je?
Anoniem - Woensdag 22 januari 2020 12:44
Mooi geschreven, had zelf ook graag kinderen willen hebben. Helaas door ziekte rond mijn 30ste alles moet laten verwijderen. Als dat niet zo was, was het ook niet mogelijk geweest door mijn psychische aandoeningen. Raakt me wel tijdens het lezen.
Phoi Cai - Proud2bme - Donderdag 23 januari 2020 08:45
Wat verdrietig te lezen... Ik hoop dat je dit een plek hebt kunnen geven, ondanks dat het op bepaalde momenten vast confronterend kan zijn en ook zeker verdrietig mag zijn ♥
Caro - Woensdag 22 januari 2020 15:35
Mooi verwoord. Ik heb ook van kleins af aan een grote kinderwens. Uiteindelijk de liefde van mijn leven gevonden, maar een kind krijgen is inderdaad niet vanzelfsprekend. Nu al bijna 3 jaar ‘bezig’ en sinds meer dan een jaar Mbv het ziekenhuis, maar helaas nog altijd niet zwanger. Het is een emotioneel en moeilijk proces, waarbij mijn eetstoornis vaak de hoek om wil komen kijken. Hoop en krachtig zijn is vooral op die m9menten erg moeilijk.
Phoi Cai - Proud2bme - Donderdag 23 januari 2020 08:49
Hey Caro,

Wat een intensief proces lijkt me dat! Ik kan me goed voorstellen dat het zoveel met je doet.. Ik hoop dat je hier over kan praten met jouw partner en elkaar steun en kracht kan geven. Dit is een proces samen en ik hoop dat je hier niet alleen in staat. ♥ hopelijk tot morgen in de chat!

Liefs
Elle - Woensdag 22 januari 2020 16:17
Heel erg bedankt voor deze blog. Dit speelt nu erg in mijn leven en ik herken precies de twijfels en onzekerheden!