Jouw rol in het leven

 

Soms kan het leven zo uitzichtloos lijken, dat je je afvraagt wat je hier eigenlijk doet. Het leven is lang niet altijd leuk en je kunt je heel waardeloos voelen en denken dat je er niet toe doet. Daarnaast denk ik dat iedereen zich ook weleens afvraagt wat nou eigenlijk de zin is van het leven... Waar doe je het nou eigenlijk voor en hoe kunnen we onszelf op moeilijke momenten overeind houden? En waarom moeten we onszelf eigenlijk overeind houden? Ondanks dat je daar misschien soms aan twijfelt, heb je heel wat rollen in het leven....

Je bent een dochter, misschien ook een zus, een vriendin, een student, medewerker, misschien ooit tante, moeder, docent, hulpverlener, kunstenaar, etc. Al deze rollen die jij vervult, en het zijn er hoe dan ook meerdere, hebben een bepaalde waarde.

vrouw
Bron

Wat is jouw rol in het leven?
Bij deze vraag krijgen veel mensen het al spontaan benauwd. Dit soort vragen en vragen als 'waarom leven we?' 'wat is het doel van het leven?' etc. zijn een soort zingevingsvragen waar we eigenlijk het antwoord niet op weten. We zijn er allemaal heel nieuwsgierig naar maar we krijgen geen antwoord op waarom we leven en ook uiteindelijk weer dood gaan en wat het nut dan eigenlijk is. Wel is het een gegeven dat wij er nou eenmaal zijn en dan kunnen we er maar beter het beste van maken. De eerste vraag 'wat is jouw rol in het leven?' is echter wel van een wat andere aard. Je kunt hier namelijk zelf antwoord op geven. Je hoeft niet in paniek te raken als je het antwoord niet direct weet want het is iets om over na te denken.

Vroeger kreeg ik het altijd benauwd van dit soort vragen. Ergens kreeg ik denk ik het gevoel dat ik nog niet ver genoeg was in mijn persoonlijke ontwikkeling omdat ik hier niet een direct antwoord op had. No worries, ik weet het antwoord nog steeds niet helemaal en ik denk ook dat je hier gaandeweg in het leven steeds een beetje meer achter kom.

"Ik ben niet van betekenis"
Sommige mensen, zeker onzekere mensen, hebben het gevoel dat ze niks betekenen. Geen rol of doel hebben in het leven en dat niemand ze echt zou missen als ze er niet meer zouden zijn. You're wrong! Iedereen heeft een rol in het leven en de meeste mensen, al dan niet alle mensen, hebben zelfs meerdere rollen en al deze rollen hebben hun eigen betekenis.

Wanneer je een eetstoornis hebt, depressief bent, een bijvoorbeeld een lichamelijke ziekte hebt, kun je het gevoel hebben dat je niet meer bent dan dat. Het kan helpen om eens verder te kijken... Misschien kan je tijdelijk niet naar school en is 'student' niet een rol die je op dat moment vervult, maar een dochter ben en blijf je altijd. Ook als je een keer wat minder aardig bent tegen je ouders of als het allemaal even niet zo loopt zoals je dat graag zou willen. Wel kun je kijken hoe je je hier beter bij kunt voelen. Misschien voel je je beter als je je excuses aanbiedt als je een keer niet zo aardig was of door eerlijk te zijn over iets waar je in eerste instantie over gelogen hebt, door te zeggen hoeveel je om hen geeft of gewoon eens spontaan een knuffel te geven. Zo kan het ook zijn dat je het gevoel hebt geen goede vriendin te zijn omdat je een tijd veel met jezelf bezig bent geweest. De vraag is of een ander dat ook zo ziet. Daarnaast kun je ook daar wat aan doen. Schrijf eens een brief naar je vriendin of vertel haar hoe blij je met haar bent en erken dat je er misschien niet altijd zo kan zijn zoals je het liefste zou willen.

Het kan helpen om eens te bedenken wat je bent in plaats van alleen maar te denken aan wat jou belemmerd, wat je even niet kan of niet bent. Als ik na ga denken over alle rollen die ik vervul in mijn leven, dan zijn dat er ontzettend veel. Ik ben een dochter, zusje, nichtje, kleindochter, vriendin, partner, schoonzusje, schoondochter, buurmeisje, collega, werknemer, vrijwilliger, oud-student, oud klasgenoot, verzorger voor mijn katten, ondernemer, ontwerper en zo zullen er vast nog meer rollen zijn die ik vervul maar waar ik nu niet direct op kom. En nu jij!

meisje en de wereld
Bron

Door op deze manier naar jezelf te kijken, kun je beseffen wat je wel bent en dat dat allemaal waarde heeft.. en waarschijnlijk meer dan jij had verwacht. Ook kun je hierdoor kijken naar de rollen waarin jij iets zou willen veranderen. Wat kun je doen om beter in je rol te zitten, er meer uit te halen en je er beter over te voelen?

Wat wil je bereiken in jouw leven? Wat wil je betekenen?
Moeilijke momenten en periodes doorstaan kan dragelijker worden wanneer je een doel voor ogen hebt. Wat wil jij bereiken in je leven? Ook deze vraag kan weerstand oproepen en een naar gevoel.. want misschien krijg je het er wel benauwd van om nu te moeten denken aan de toekomst of misschien weet je het antwoord wel helemaal niet. Ook dit is zo'n vraag waar je het antwoord echt niet direct op hoeft te weten. Je kunt ook een prima leven leiden zonder dat je precies weet hoe jij zou willen dat het loopt. Het kan echter altijd anders lopen maar wel kan het heel helpend zijn om een beetje te weten welke richting je op wilt. Neem eens rustig de tijd om hier over na te denken. Soms helpt het ook om gewoon op korte termijn te denken, bijvoorbeeld dat je je studie af wil maken en dat je op kamers wil gaan wonen.

Ook als je kijkt naar wat je wilt bereiken in het leven, komen de verschillende rollen die jij als mens vervult weer om de hoek kijken. Misschien wil je wel heel graag kinderen en is 'moeder' een nieuwe rol die jij krijgt en die jij de rest van je leven zal houden. Dit geldt ook voor als je een baan krijgt. Je wordt dan collega, werknemer en.... het beroep dat je gaat uitoefenen, bijvoorbeeld verkoopmedewerker, hulpverlener, arts, journaliste, fotograaf, leraar, etc. Dan ga je ook heel wat betekenen.

Die vraag kun je jezelf ook stellen. "Wat wil ik betekenen?" Ik denk dat dit een heel belangrijke vraag is waar je gedurende jouw leven steeds een beter antwoord op zal krijgen. Ik wil bijvoorbeeld veel liefde geven aan mijn vriend, familie en vrienden. Ik wil hun leven op mijn manier verrijken en samen mooie herinneringen maken. Ik wil hen helpen waar ik kan, inspireren, etc. Dit is ook iets wat ik voor de wereld om mij heen wil. Ik wist al van jongs af aan dat ik mensen wilde helpen. Welke vorm dat moest krijgen, dat wist ik nog niet... maar dat is ook wat ik wil blijven doen. Op welke manier dan ook. Bedenk ook dat je al heel snel van betekenis kan zijn voor anderen. Bijvoorbeeld door iemand de weg te wijzen op straat of gewoon eens te glimlachen naar iemand die je niet kent. Misschien is dit de enige glimlach die hij/zij die dag ziet.

Al met al wil ik je eigenlijk laten zien dat je veel meer bent en veel meer betekent dan je nu misschien beseft, ondanks dat je misschien niet alles kunt doen wat je zou willen en misschien op dit moment niet de beste versie van jezelf bent. Jij vervult meerdere rollen in jouw leven en dit heeft allemaal een eigen betekenis en waarde.

Wat is jouw rol en welke wil je nog gaan vervullen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

sientje - Zondag 22 januari 2017 13:29
Wauw moooi geschreven
Zo heb ik het echter nog noooit beken

Mijn rol in het leven die ik nu weet allensinds : ik ben dochter van.. Ik bem kleinkind van, ik ben verzorgervvan mijn dieren... Ik ben zus van... Verder kom ik even niet
Ik wil soort van bereiken: beschut wonen gaan doen . via deze weg eventueel studies terug oppikken ...

Maan - Zondag 22 januari 2017 16:13
Wat een leuk blog! Heerlijke denkstof! (Al zou ik zelf die rollen niet echt aan betekenis verbinden zo op het eerste ogenblik, maar ik vind het zeker iets boeiends om over na te denken!))
Anna - Maandag 23 januari 2017 09:10
Mooie Blog! Dankje daarvoor.
Ik had het gevoel van uitzichtloosheid erg vaak, maar ik kan er beter mee omgaan dan vroeger. Eerder voelde ik mij vaak machteloos en hulpeloos en zag ik het nut van het leven niet in. Ik ben atheïst en geloof daarom niet dat er een hogere macht is die bepaald of ik iets goed doe of niet, en soms geeft dat een zinloos gevoel. Aan de andere kant zie ik zoveel ellende in de wereld waar ik eerder voor mijn gevoel geen vat op had. Nu probeer ik juist zoveel mogelijk uit het leven te halen, want juist doordat het leven geen 'zin' heeft en er geen hogere macht is die mij beoordeeld, heb ik zelf alle mogelijkheid om er zoveel mogelijk uit te halen!
Ook heb ik niet meer het gevoel van machteloosheid doordat ik mij ben gaan verdiepen in ethiek, om zo naar mijn eigen normen en waarden te leven. Ik ben veganist geworden, probeer zonder afval te leven, en probeer mensen daarin te inspireren. Op die manier probeer ik mijn best te doen de wereld binnen mijn mogelijkheden te verbeteren en geef ik ook zin aan mijn leven. Door zo te leven help ik mezelf, de aarde, mensen en dieren. Sinds ik die ommekeer heb gemaakt in mijn manier van denken en zelf verantwoordelijkheid te nemen over mijn leven voel ik mij een stuk gelukkiger en heb ik mezelf dus zingeving gegeven. Natuurlijk voel ik nog wel verdriet om alle ellende in de wereld, alle dieren die onnodig doodgaan en mensen die het moeilijk hebben, maar dat getuigt alleen maar van compassie en ik ben blij dat ik zelf een klein steentje bij kan dragen om de ellende te verminderen (in zowel mijn eigen leven als dat van anderen).

(ik schrijf dit niet om te discussiëren over geloof of veganisme, maar om te illustreren wat mij helpt en hopelijk andere mensen te inspireren om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leven en dat van anderen, op welke manier dan ook).
Erna - Vrijdag 27 januari 2017 06:10
Ik heb hier veel over nagedacht.
Inderdaad denk ik vaak dat ik geen rol speel of mag spelen in het leven van anderen.
Ik vind het heel moeilijk om dit te veranderen, maar ik doe mijn best.
Soms zijn de rollen die je speelt ook helemaal niet goed voor je, en moet je ze veranderen om heel te worden.Erna - Vrijdag 27 januari 2017 06:10
Ik heb hier veel over nagedacht.
Inderdaad denk ik vaak dat ik geen rol speel of mag spelen in het leven van anderen.
Ik vind het heel moeilijk om dit te veranderen, maar ik doe mijn best.
Soms zijn de rollen die je speelt ook helemaal niet goed voor je, en moet je ze veranderen om heel te worden.