Jouw perfecte slaapkamer

 

Een slaapkamer is een kamer waar velen hun rust in vinden. Het is een privé plek waar men zich weer kan opladen na een lange dag en zich kan klaarmaken voor een nieuwe. Voor mij is de inrichting van mijn slaapkamer dan ook erg belangrijk. Iedereen heeft sowieso zijn of haar eigen smaak en elementen die zij in hun slaapkamer willen terug laten komen.

De inrichting van een slaapkamer hangt van vele dingen af. Bijvoorbeeld je leeftijd of misschien de persoon waarmee je jouw slaapkamer deelt. Vroeger deelde ik namelijk mijn kamer met mijn zusje en dan moet je toch samen tot een compromis komen. Zo hingen er vaak posters van onze favoriete band maar was onze slaapkamer behoorlijk vol doordat we ieder onze eigen spullen hadden. Tegenwoordig deel ik mijn kamer met mijn partner en ik ben blij dat we ongeveer dezelfde smaak hebben. Het moet voor ons vooral licht en ruimtelijk zijn. Dit is voor ons de perfecte slaapkamer om tot rust te komen.

slaapkamer
bron

Maar voor iedereen is dat natuurlijk anders. Wanneer je een volle onrustige slaapkamer hebt, kan dit invloed hebben op de hoeveelheid rust die je krijgt. Wellicht kunnen deze tips jou helpen bij het in elkaar zetten van de ideale slaapruimte.

♥ Temperatuur
Hoewel sommigen het erg fijn vinden om in hun bed te woelen met een deken is er toch gebleken dat men beter slaapt in een wat koelere slaapkamer. De ideale temperatuur is tussen de 16 en 18 graden. Niet alleen zul je sneller en dieper in slaap vallen, maar het schijnt dat je ook opgewekter opstaat wanneer jouw slaapkamer rond deze temperatuur blijft.

♥ Kleur
Een kleurtje op een muur kan al snel de sfeer bepalen in een kamer. Zo blijkt dat bepaalde kleuren het ook beter of minder goed doen in een slaapkamer. Als jouw favoriete kleur paars of bruin is, heb je toch minder geluk. Het schijnt dat mensen met paarse of bruine muren gemiddeld maar zes uurtjes slapen. Dan kan je toch beter kiezen voor een blauwe slaapkamer! Mensen met deze slaapkamerkleur kunnen rekenen op een nachtrust van gemiddeld acht uurtjes.

slaapkamer
bron

♥ Licht
Hoewel je in de ochtend heerlijk wakker wordt bij opkomende zonlicht, is het 's nachts juist beter om in een zo donker mogelijke kamer in slaap te vallen. Een donkere omgeving stimuleert namelijk de aanmaak van de zogenaamde slaaphormoon melatonine. Hoewel deze op een natuurlijke wijze in de ochtend wordt afgeremd door opkomende zonlicht, kan licht 's avonds de aanmaak van melatonine ook beïnvloeden. Als je vroeger naar bed wil, is het dus belangrijk de gordijnen dicht te doen om licht te beperken. Maar ook licht van een televisie kan de aanmaak van dit hormoon beïnvloeden. Daarom is het beter ook 's avonds op tijd de televisie uit te doen en heerlijk te gaan slapen.

♥ Tik-tak...
Niets is vervelender wanneer je niet in slaap kan vallen omdat er een klok ergens tikt. Hoe meer je daar op gaat letten, hoe vervelender dit ook gaat worden. Daarom zijn er tegenwoordig gelukkig vaak digitale wekkers te vinden. Alleen jammer genoeg zijn de lichtjes ervan behoorlijk fel. Daarom kies ik toch maar mijn mobiel als wekker. Ik draai deze wel altijd om zodat ik niet plots wakker wordt door felle lichtjes, bijvoorbeeld wanneer die helemaal opgeladen is. Hoe donkerder en stiller, hoe beter!

wekker
bron

♥ Slaapplek
Naast een fijne slaapkamer is een goede bed en hoofdkussen natuurlijk ook erg belangrijk voor een goede nachtrust. De één slaapt beter op een harder matras en de ander op een wat zachtere. Daarom is het belangrijk deze goed en zorgvuldig uit te kiezen en vooral goed te proberen! Kies er één waar je goed in ligt maar ook één waarbij jouw rug goed wordt ondersteund. Verruil jouw oude matras ook om de tien jaar zodat jouw lichaam ten alle tijden de beste ondersteuning krijgt voor een goede nachtrust.

Hoe ziet jouw ideale slaapkamer eruit?

 

Gerelateerde blogposts