Je perfectionisme uitdagen

 

Uit onderzoeken naar de karaktertrekken die samenhangen met eetstoornissen komt ‘perfectionisme' vaak uit de bus als grote factor. Voor mij is dit alvast heel herkenbaar: mijn ouders vinden het belangrijk dat ik goed presteer op school, en ik heb ook altijd geleerd een beleefd kind te zijn. Opvoeding is één ding, ik leg ondertussen ook zélf de lat hoog: mijn outfits zijn meestal tot in de puntjes verzorgd, mijn cd's staan foutloos alfabetisch gerangschikt en op de toneelschool wou ik de beste zijn. Hierin herken je natuurlijk ook gewoon ongevaarlijke ijdelheid, verveling en competitiedrang, maar toch uit mijn perfectionisme zich geregeld in wat ik doe of denk.

Ik heb ook erg gevoeld hoe mijn neiging om alles perfect en niets verkeerd te doen meespeelde in mijn eetstoornis. Daarom leek het me gezond die eigenschap van mezelf wat uit te dagen: ik vertel jullie graag hoe ik dat deed, wie weet vinden jullie wel inspiratie!

imperfect

De velletjes aan een mandarijntje laten
Telkens ik een mandarijntje eet, wil ik zoveel mogelijk witte velletjes eraf halen. Ik leef met een idee dat ik dan een Perfecte Mandarijn eet. Ik daagde mezelf uit de buitenste oranje schil eraf te halen, en vervolgens gewoon het fruit op te eten zonder er eerst vijf minuten aan te prutsen. Qua smaak bleek het helemaal niets uit te halen ;) Dit soort perfectionisme kan je ook uitdagen door een gerecht bijvoorbeeld 32 minuten in de oven te laten staan terwijl er maar 30 minuten beschreven staan in het recept - zo nauw komt het natuurlijk niet, maar je moet wel even iets ‘fout' doen. Het lijkt voor buitenstaanders misschien onnozel, maar voor mij waren zo'n dingen lang moeilijk.

Slordig nagellak opdoen
Deze is echt expert-level: ik deed het een keer, beschouwde mezelf toen als ‘geslaagd' en laat mezelf sindsdien weer toe om ervoor te zorgen dat mijn manicure tot in de puntjes verzorgd is. Het was heel raar om van mezelf te merken dat ik zenuwachtig werd wanneer ik wist dat mijn nagellak of make-up niet honderd procent goed zat.

De afwas laten staan
Toen ik na mijn opname in het ziekenhuis weer op mezelf ging leven als student, was dit een big issue voor mij. Wanneer ik een bord had vuilgemaakt, kon ik het absoluut niet aan om dat langer dan 2 uur te laten staan. Beetje bij beetje heb ik de afwas weer leren laten opstapelen (ik meen het), en ik verzeker jullie: er gaat niemand dood van een aangekoekt bord. Ondertussen denk ik hier helemaal niet meer zo obsessief over na en laat ik met gemak alles staan tot ik geen proper bestek meer vind en de vaat wel moét doen - mijn huisgenootjes zijn misschien iets minder gelukkig met mijn herwonnen mentale gezondheid, maar mij bespaart het heel wat gepieker.

perfectie

Kleurpotloden in de foute volgorde leggen
Alleen mensen die mij erg goed kennen weten dat ik gek word wanneer mijn kleurpotloden niet volgens het regenboog-systeem in hun doos liggen. Tijdens mijn opname ving ik op dat een ander meisje met anorexia dit ook deed en dat haar psychologe haar uitdaagde eens een potloodje verkeerd te steken. Ik wilde dit ook proberen, en hoewel ik dacht dat het erger ging zijn dan de engste horrorfilm, heb ik het overleefd! Misschien hang jij je kledij altijd in je kast volgens een bepaald systeem, of steek je je schoolmappen op een bepaalde volgorde? Hiermee spelen voelde voor mij in het begin heel ongemakkelijk, maar uiteindelijk moet je kunnen lachen met jezelf om die dingen.

Een boek niet uitlezen
Wanneer ik aan een boek begin, ga ik er meestal van uit dat ik het goed zal vinden en het wil uitlezen. Die verwachtingen worden helaas niet altijd ingelost, en na een paar pagina's kan ik al doorhebben dat ik het desbetreffende werk maar niks vind. De perfectionist in mij heeft het er echter moeilijk mee een boek niet tot de laatste pagina te lezen: zo heb ik enkele uren verspild aan verhalen die me totaal niet boeiden. Zonde natuurlijk, en dus nam ik mezelf voor om vanaf nu enkel nog boeken uit te lezen die ik echt goed vind. Die té flauwe chicklit belandde dus na nog geen twee hoofdstukken genadeloos weer in de rekken van de bibliotheek.

perfectie

Jullie lezen het, ik ben een ware daredevil ;) Misschien herkennen jullie wat van mijn trekjes, maar ieder heeft zo zijn eigen tics, en welke jij juist bezit spelen hoegenaamd geen rol in hoe goed of slecht je bent. De drang naar perfectie en de neiging tot presteren hoeven trouwens niet per se problematisch te worden: het zijn eigenschappen die je helpen door te zetten en je doelen te bereiken. Maar het kan geen kwaad jezelf eens uit te dagen wanneer de dorst naar controle te groot wordt: ik beleefde er in elk geval veel plezier aan!

Wat zijn jouw perfectionistische trekken en hoe kan je deze uitdagen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Abenita - Vrijdag 14 november 2014 10:13
Dankjewel voor de blog!

Perfectie is inderdaad ook bij mij een grote factor.
Het uit zich echter vooral in "perfect willen zijn voor anderen".
Dit is natuurlijk onmogelijk en leidt dan weer tot gevoel van falen.
Deze cirkel vind ik wel veel lastiger te doorbreken dan het perfect doen van bijvoorbeeld sport of de bovengenoemde voorbeelden.

Ik heb de sleutel nog niet gevonden tot: er okee mee zijn dat je niet alles perfect kan doen voor iedereen.
Iemand tips? ;-)
Proud2bMel - Vrijdag 14 november 2014 11:01
Ik vind dit ook veel naar dwang neigen ipv perfectionisme, eigenlijk..
miri - Vrijdag 14 november 2014 11:21
@ Abenita

Herken wat je bedoelt. De hoge lat die je voor jezelf legt etc. Bang voor afwijzing van anderen..Ik heb misschien wel wat tips en ik denk dat de kern is dat je kijkt naar wat je ZELF goed genoeg vind en niet wat je denkt dat anderen vinden.

Je kunt jezelf uitdagen, ben ik ook mee bezig. Vreselijk lastig.
- Ga een keertje expres 'lelijk' gekleed of sjofel naar een afspraak, gewoon om te bewijzen voor jezelf dat je er ook mag zijn als je niet op en top eruit ziet..
- Leg je masker af van 'hoe je wilt zijn'. Probeer altijd bij anderen te letten op je echtheid. "vind ik dit echt grappig of lach ik maar gewoon mee om te pleasen?" en "ik voel mij helemaal niet blij vandaag en dat mag gewoon, dan ben ik maar wat minder gezellig!"
- Probeer een keertje om totaal het tegenovergestelde te doen (vreselijk lastig is dat) dus om juist te proberen helemaal niet perfect te zijn naar anderen toe. Doe onaardig, doe wat bij je opkomt zonder eerst na te denken, slik net niet die opmerking in..oid. Zo daag je jezelf uit om te leren dat mensen je niet aardig hoeven vinden, en dat ze je irritant mogen vinden. So what? Iedereen pleasen lukt nooit, je bent de enige die jezelf echt kan pleasen, zorg voor jezelf, dan zien mensen ook wie je echt bent in plaats van een nep-perfect- iemand.

oef.. ik ben er zelf ook mee bezig, hoop dat je er wat aan hebt? En zo niet, dat mag ook en hopelijk kom je er op een andere manier verder mee, just like me.

Liefs
VliegjeVeerle - Vrijdag 14 november 2014 11:51
Wat een goede blog! Zo heb ik er eigenlijk nog nooit over nagedacht. Ik zal eens bedenken waarin perfectionisme bij mij vooral naar voren komt en hoe ik mezelf daarin kan uitdagen.
Noor - Vrijdag 14 november 2014 11:55
Haha, wat een grappige blog, leuk geschreven!
Birdy - Vrijdag 14 november 2014 12:08
Goeie blog, maar is het niet meer dwang dan perfectionisme? Het komt op mij erg over als dwang...
Maanmeisje - Vrijdag 14 november 2014 12:10
In sommige dingen kan ik erg perfectionistich zijn, maar dus niet in alles. Mijn woning kan bijvoorbeeld een grote troep zijn. Daar zou ik juist iets nauwkeuriger in willen zijn.
xxx - Vrijdag 14 november 2014 13:30
Is dwang niet eerder 'nutteloos', bv. de kraan 10x open en dicht draaien? Niet dat bovenstaande dingen nuttig zijn, maar ze streven inderdaad wel naar perfectie.
Eliza - Vrijdag 14 november 2014 13:31
Haha mijn kleren liggen op soort en kleur in mijn kast en idd ook mijn stiften liggen in de kleuren van de regenboog.... xD herken hier heel veel van...
Ingrid - Vrijdag 14 november 2014 13:44
Herkenbaar ja!!! Ik heb mezelf toevallig vorige week uitgedaagd een lelijk schilderij te maken in plaats van iets moois willen/ moeten creëren. Met vingerverf en dan niet alleen kleuren die ik mooi vind en bij elkaar passen maar een ratjetoe aan kleuren.
*** - Vrijdag 14 november 2014 16:35
Dat van die afwas is echt zo herkenbaar! Misschien is het al een goed idee om eens te stoppen met de afwas van mijn huisgenootjes te doen ... Challenge accepted!
Abenita - Vrijdag 14 november 2014 16:51
@miri

Superbedankt voor al je tips en ook de herkenning!
Daar heb ik echt veel aan!

Vooral het een keer niet aardig doen is een goede uitdaging haha!
En inderdaad te letten op of je iets doet omdat je er echt achter staat of omdat je denkt dat het van je wordt verwacht. Best lastig, omdat het zo automatisch gaat.

Jij ook veel succes met het jezelf uitdagen :-)

Liefs
miri - Vrijdag 14 november 2014 19:19
@abenita

fijn dat je er wat aan hebt:) en inderdaad gaan bij mij ook veel dingen heel erg vanzelf... dus tis echt weer bij sommige situaties helemaal opnieuw (leren) nadenken!

Nou jij ook succes!! Don't give up..

LIefs
A - Vrijdag 14 november 2014 21:01
Ik doe het tegenwoordig met aantekeningen maken tijdens de les; ik heb altijd een zin in mijn hoofd gemaakt voordat ik 'm opschrijf waarin ALLES staat wat de leraar heeft gezegd, en dan maakt het echt niet uit of het belangrijk is. En dus schrijf ik af en toe express de zin anders op. Heel herkenbaar!
b.. - Vrijdag 14 november 2014 23:08
Goede blog. Ik herken mezelf er wel erg in.
framboosxx - Zondag 16 november 2014 17:37
Behalve dat boek zijn die andere dingen nog wel puntjes om te leren. Ik ga er eens wat bewuster bij stil staan en dit gewoon laten zijn zoals het is! =)

Thanks!