Jaloers zijn en een eetstoornis

 

Vroeger kon ik heel jaloers zijn op meisjes die al wel mooie rondingen hadden en een vrouwelijk figuur terwijl ik in de spiegel nog keek naar een kinderlichaam. Gevoelens van jaloezie kent iedereen wel want het is een menselijke emotie die wij allemaal weleens ervaren. Het beter willen doen dan een ander, het aangaan van competities en iemand iets misgunnen, kunnen samenhangen met jaloezie maar in de meeste gevallen gaat het niet om iets wat een ander heeft, maar wat we zelf zouden willen. Ondanks dat jaloers zijn heel normaal is, hebben we er vaak wel last van. Dat betekent niet dat we niet blij kunnen zijn voor een ander als hij/zij bijvoorbeeld een nieuwe liefde heeft, maar het heeft te maken met het gevoel dat ook te willen voor jezelf.

Ook bij eetstoornissen komt jaloezie geregeld voor. Zo zijn sommige meisjes jaloers op mensen die gezond zijn en van nature een slank figuur hebben en een mooi gezicht. Het kan heel frustrerend zijn als het lijkt dat het leven van anderen op rolletjes loopt, dat ze krijgen wat ze willen en er ook nog eens goed uit zien terwijl jij iets heel anders ziet als je zelf in de spiegel kijkt. Een negatief zelfbeeld en onzekerheid speelt een grote rol bij veel eetstoornissen en dit zorgt er denk ik sowieso sneller voor jaloerse gevoelens.

meisje

Bij eetstoornissen komt jaloezie echter ook voor op een andere manier. Omdat ik zelf geen eetstoornis heb gehad, weet ik als geen ander dat het soms voor buitenstaanders moeilijk te begrijpen is dat je jaloers kan zijn op iemand die ook ziek is. In eerste instantie dacht ik dat jaloezie vooral voorkwam in de vergelijking met mensen die geen eetstoornis hebben, maar dit blijkt gecompliceerder te zijn. Inmiddels heb ik gezien en veel gelezen over hoe dit kan zijn en heb ik er ook steeds meer begrip voor gekregen, ik weet hoe het werkt en ik kan me nu goed voorstellen dat het zo kan zijn en eigenlijk word ik er heel verdrietig van. Iemand die gezond is kan zich misschien niet voorstellen hoe het is om jaloers te zijn op iemand die ziek is, want dat is toch het leven wat je juist niet wil? Je wil toch gelukkig zijn, waarom zou je er dan nog erger aan toe willen zijn dan je al bent?

Zieker willen zijn dan de ander..
Helaas komt het niet zelden voor dat jaloezie in deze vorm een rol speelt. Meer en meer hoor ik mensen met een eetstoornis zeggen dat ze bang zijn dat ze er niet erg genoeg aan toe zijn. Dat ze geen hulp verdienen omdat ze geen ondergewicht hebben en dat ze nog meer willen afvallen. Ze worden getriggerd door anderen die dunner zijn, die meer extreme manieren toepassen van zelfbeschadiging en compenseren en die (meer) ziekenhuisopnames achter de rug hebben. Ze zijn jaloers omdat anderen er slechter aan toe zijn omdat zij misschien wel het doel hebben behaald wat je zelf vanuit je eetstoornis hebt gesteld en wat je nog niet hebt bereikt.

In eerste instantie zou ik zeggen: laten we jaloezie juist omzetten naar iets positiefs en laten we het zien als inspiratie. Ik kan jaloers zijn op iemand die het in haar carrière bijvoorbeeld heel ver geschopt heeft of op mensen die overal mogelijkheden in zien. Ik probeer de gevoelens van jaloezie om te zetten in inspiratie omdat ik er dan iets aan heb in plaats van dat ik mezelf de grond in boor en onzeker word, maar dit gaat in het geval van de eetstoornis niet op. Iemand die er slechter aan toe is dan jij zelf moet je niet als inspiratie zien, want dat brengt je alleen maar verder weg. Helaas zijn deze gevoelens vaak diepgeworteld en kom je daar niet zomaar van af. Het is iets wat bij een eetstoornis hoort en waarvoor je hard moet werken om het een andere richting op te duwen.

Wat kun je doen aan jaloezie?
Wat kunnen we doen om van deze vervelende gevoelens af te komen? Hoe kunnen we hier het beste mee omgaan, of ze nou voortkomen vanuit een eetstoornis of niet. Hieronder een aantal tips die je er misschien bij kunnen helpen.

♥ Zoek een andere inspiratiebron
Iemand die ook ziek is en misschien wel zieker dan jij zelf bent als inspiratie zien, lijkt me in de meeste gevallen niet helpend. Het is dan een inspiratiebron die je zoekt vanuit je eetstoornis en niet vanuit het gezonde stuk. Wel kan je iemand uit therapie bijvoorbeeld als inspiratie zien, die bijvoorbeeld hard werkt aan zijn/haar herstel. Het helpt mij om jaloezie om te zetten in iets wat voor mezelf fijnere gevoelens oplevert. Vaak is dit inspiratie. Ik kan jaloers zijn, maar ik kan iemand ook bewonderen en als inspiratie zien. Zo leer ik van anderen en daar ga ik me beter door voelen in plaats van dat ik mezelf als minderwaardig zie. Probeer bijvoorbeeld niet te kijken naar mensen die zieker zijn dan jij, maar naar mensen die gezond en gelukkig zijn, of mensen die een eetstoornis hebben overwonnen. Daar heb je veel meer aan. Soms helpt het ook om na te denken over de langere termijn. Waar wil je zijn over 5 jaar?

meisje

♥ Relativeer!
Probeer te relativeren. Onze gedachten bestaan vaak uit dingen die onhaalbaar en niet realistisch zijn. Niemand kan perfect zijn en jij dus ook niet. Diegene die perfect is, heeft vast en zeker ook mindere punten en eigen onzekerheden.

♥ Werk aan je zelfvertrouwen
Een negatief zelfbeeld en laag zelfvertrouwen vormen een voedingsbodem voor een negatief zelfbeeld. Het is om meerdere redenen goed om te werken aan je zelfvertrouwen. Met een beter zelfbeeld, ben je vaak minder snel jaloers. Je bent dan wel niet perfect, maar je hebt genoeg kwaliteiten en leuke eigenschappen waardoor je de moeite waard bent. Je bent uniek.

♥ Wat ligt er onder?
Die jaloezie is er nou eenmaal en daar kunnen we op een zo goed mogelijke manier mee omgaan, maar soms kan het helpen om je gevoel beter te gaan begrijpen in plaats van dat je het veroordeelt. Onderzoek wat er onder die jaloezie ligt. Waarom ben je jaloers en waarop? Is het iets wat je zelf ook wilt hebben of bereiken of heeft het meer te maken met de reactie van anderen?

♥ Iedereen heeft onzekerheden
Het hoort een beetje bij het relativeren, maar het is belangrijk je te beseffen dat iedereen onzekerheden heeft. Je bent daarin niet de enige dus ook diegene waar jij jaloers op bent is wel ergens onzeker over. Ik had het laatst met een vriendin over een eigenschap die ik in haar zo bewonderde en waar ik best jaloers op kan zijn en toen merkte ik dat zij het daar ook niet altijd makkelijk mee heeft en dat het misschien wel helemaal niet iets is om jaloers op te zijn. Dat zij ook dingen heeft waarover ze onzeker is en dat ik daarin niet uniek ben.

♥ Wat heb je nodig?
Het is goed om na te gaan bij jezelf wat je nodig hebt als je die jaloerse gevoelens hebt. Wil je die eigenschap of het uiterlijke kenmerk van de ander zelf ook, wil je die ander zijn of ligt er een andere wens of behoefte onder die jaloezie? Wat heb je nodig om je beter over jezelf te voelen? Sta hier eens bij stil, je kan jezelf zo beter gaan begrijpen.

♥ Praat erover
Ondanks dat bij jaloezie vaak gevoelens van schaamte komen kijken, is het toch goed om er over te praten. Je zal merken dat je gesprekspartner je soms automatisch en onbewust helpt met relativeren en het kan heel fijn zijn om even je hart te luchten en van je af te praten. Ik merk ik dat soort gevallen ook weleens dat het hele normale gevoelens zijn en dat de ander daar ook weleens last van heeft.

Lees ook eens: Het staat haar mooier, concurreren en een eetstoornis, onaardig doen uit jaloezie en het leven is geen wedstrijd, niet ernstig genoeg zijn.

Fotografie: Joe St. Pierre

Waar ben jij jaloers op en hoe ga je ermee om?

 

Gerelateerde blogposts