Is het gek om aan de dood te denken?

 

Mijn eetstoornis, mijn slechte zelfbeeld, alle gebeurtenissen die daartoe hebben geleid en het gevecht om daar weer van te herstellen... Ik weet nog ontzettend goed dat ik vaak heb uitgesproken dat ik niet per se dood wilde, maar dat ik het ook niet erg zou vinden als het nu ineens op zou houden. Want ja, het leven is toch ook wel 'een hoop gedoe'. Ik weet niet zeker meer of ik daar op Proud2Bme wel eens zo open over ben geweest, maar gedachtes aan de dood, gedachtes over zelfdoding, zijn mij niet onbekend. Ik weet dat ik daar niet alleen in ben, want al twee keer is het bericht dat iemand is overleden aan zelfmoord, heel dichtbij gekomen. Ik zit met een vriendin aan tafel en al komt het er voorzichtig uit, we zeggen beiden: "Het maakt me bang, want ik begrijp het wel." Tot mijn verbazing hoor ik dat ook van meerdere mensen. Is het gek om aan de dood te denken? Het voelt ineens een stuk minder gek, zwaar en eng, nu ik dit van anderen weet en we erover hebben kunnen praten.

Wereld Suïcide Preventiedag

Zondag 10 september is het Wereld Suïcide Prevendiedag en daar leven we in deze week naartoe. Op de website van 113 lees ik: "Elke veertig seconden overlijdt iemand op de wereld door zelfdoding, dat zijn 800.000 mensen per jaar. In Nederland overlijden gemiddeld 1.850 mensen per jaar, vijf mensen per dag. Op World Suicide Prevention Day denken we wereldwijd aan mensen die zijn overleden door zelfdoding, mensen die een poging hebben overleefd, familie, vrienden en alle anderen die door zelfdoding geraakt zijn. Elke suïcide raakt gemiddeld 135 mensen. Het thema van dit jaar staat in het teken van 'Hoop creëren door actie'. Laten we dus actief samenwerken om zelfdoding zo veel mogelijk te voorkomen. Deze verantwoordelijkheid ligt niet enkel bij de GGZ, 113 of het onderwijs. De verantwoordelijkheid ligt bij ons allemaal. Alleen samen kunnen we zelfdoding voorkomen."

Samen kunnen we zelfdoding voorkomen. En een van de belangrijkste dingen die we samen voor elkaar kunnen betekenen, is gedachten over zelfmoord uit de taboesfeer halen en erover te praten. Dit is precies waarom ik in de intro schreef wat ik schreef. "Ik begrijp het wel", niet omdat ik dood wil, niet omdat ik het goed vind, niet omdat ik de tijd niet met alle kracht die ik bezit had willen omkeren. Ik wil niet dat je dood gaat... Maar ik begrijp het gevoel, omdat ik een mens ben en omdat ik ook weet hoe moeilijk het leven op bepaalde momenten kan zijn. Gedachtes over de dood komen bij heel veel mensen voor. Tot op zekere hoogte zijn deze gedachtes menselijk, is denken aan de dood iets fundamenteels. De meeste mensen stappen niet zelf uit het leven en niet voor iedereen voelen/zijn deze gedachtes urgent, gelukkig maar... Toch zijn deze gedachtes voor ongelooflijk veel mensen herkenbaar.

Het is niet gek om aan de dood te denken

Maar we lijken er liever niet over te praten. We voelen ons bezwaard, gek of tot last. Een gezond mens denkt niet aan de dood. Iemand die goed bezig is, denkt niet aan de dood. Je mag niet aan de dood denken. Als je aan de dood denkt, dan zal je wel heel ver heen zijn en niet meer te redden. En je moet het er al helemaal niet over hebben, want dan ben je tot last, of raar. Deze overtuigingen mogen wat bij betreft bij dezen meteen de prullenbak in worden gemieterd. Laten we erover praten. Want het leven is soms moeilijk en soms wil je daar liever aan ontsnappen, dat is iets dat we allemaal herkennen, omdat we allemaal mens zijn. En jij hoort daarbij. Bij ons.

Zelfdoding gaat meestal niet over werkelijk dood willen, maar over het gevoel het leven niet aan te kunnen. Ten grondslag hieraan liggen meestal schaamte, schuldgevoelens en eenzaamheid. Oorzaken die alleen maar versterkt worden wanneer je het gevoel hebt dat je hier niet over kan of mag praten. Het is zó belangrijk om te weten dat je niet alleen bent, niet raar, gek of tot last bent, dat je hier wel over mag praten.

Isoleer jezelf niet, want simpel als het klinkt: praten helpt echt. Het leven is soms ingewikkeld en door een combinatie van gebeurtenissen kan je het gevoel krijgen dat je een uitweg zoekt. Als je in die situatie beseft dat gedachtes over de dood menselijk zijn, en voor veel mensen herkenbaar, maakt dat het een stuk makkelijker om erover te praten. Je bent niet alleen. Je bent niet gek. Je hoeft je niet te schamen. Zoek hulp en steun bij elkaar. Ook als je denkt dat het 'niet erg genoeg is', want 'erg genoeg' bestaat niet. Als je gewoon even wilt spuien, als je bang bent voor je eigen veiligheid, als je je gedachten gewoon eens wilt bespreken, als je niet weet waar je hulp kan zoeken of juist als iemand in jouw omgeving worstelt met suïcidale gedachten.

Ervaar je deze ruimte op het moment niet in je omgeving, is dat nog even te spannend of wil je het graag met een professional hierover hebben? Neem dan (anoniem) contact op met 113 Zelfmoordpreventie. Op dit platform staan hulpverleners voor je klaar, met wie je vrijblijvend kunt bellen of chatten. Gewoon een gesprekje. Misschien lost het niet meteen alles op, dat is oké, het is ook een proces en die ruimte mag je nemen. Maar weet dat je er niet alleen voor staat. Weet dat er mensen zijn die het begrijpen, maar het toch heel erg verdrietig zouden vinden als je er echt niet meer zou zijn. Deze verbinding is van levensbelang. En je zult zien dat we meer met elkaar verbonden zijn, dan het soms misschien voor je voelt. Daarom is het deze week Wereld Suïcide Preventiedag. Je bent niet alleen. We doen dit samen.

Denk jij of denkt iemand in jouw omgeving aan zelfdoding?
Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Bas - Woensdag 6 september 2023 13:52
Niet doen; daar krijg je platte voeten van... (Barbie)

Ik denk dat het gek is dat we in een wereld leven waarin grote delen van het leven onbespreekbaar gemaakt worden. (En niet door een bepaalde groep, maar door de meerderheid van ONS.)

Of dat we (mede door die instelling) voor bepaalde dingen een speciale dag, week of maand uittrekken... Is het niet elke dag "Wereld Suïcide Preventiedag"?

Wat nou als jij niet op die dag met dat probleem worstelt? Of je iemand die het niet gered heeft op een ander moment wilt herdenken?
Het lijkt misschien leuk/handig/makkelijk al die georganiseerde/geforceerde themadagen, maar het haalt ook iets menselijks uit het leven (althans; dat is mijn persoonlijke mening)...

"En een van de belangrijkste dingen die we samen voor elkaar kunnen betekenen, is gedachten over zelfmoord uit de taboesfeer halen en erover te praten."
Ja, maar alleen op de aangewezen dagen, en binnen bepaalde regels/lijntjes...

Mijn persoonlijke oplossing tegen zelfmoord gedachten/ideatie is het inzicht dat je uiteindelijk toch dood gaat. Je hebt maar een enkele kans om te leven. Uiteindelijk houdt de pijn, moeite en het verdriet, etc. toch op, wat zou het dan een enorme verspilling zijn om die ene kans voortijdig te beëindigen. Zeker als je nog jong bent, en misschien nog geen volledig beeld hebt van de mogelijkheden die het leven te bieden heeft, de veranderingen (van o.a. inzicht) die jij zult ondergaan en de verschillende benaderingen/invullingen die jij daaraan kan geven.

Maar de eigenlijke oplossing is niet het tegengaan van zelfmoord, maar het aanhangen/aangaan van het leiden van een waardevol leven.
Het moeilijke (en deels onbespreekbare) daaraan is dat we in een individualistische (consumenten) samenleving leven, en dat we betekenis/zingeving alleen samen kunnen realiseren en het niet iets is wat we kunnen kopen...

Niemand "wil dood", sommige mensen hebben gewoon moeite om de waarde uit het leven te halen. Daar moeten we aan werken, in plaats van pleisters op de wond/ziel plakken... Stop the slogans...

"She lived like a murder, how she'd fly so sweetly...
She lived like a murder, but she died... Just like suicide
I feel for you! ...just like suicide..."

-Soundgarden - "Superunknown" (1994) - "Like Suicide"
(Chris Cornell ✞ 20-07-1964 - 18-05-2017 ✞)
d - Woensdag 6 september 2023 22:22
Je moet ergens beginnen en zo'n week galmt wel na. Mensen organiseren iets, dat is beter dan niets, zoals nog tot voor kort er niets was omtrent zelfmoord en alles daaromheen. Je gaat idd. vanzelf dood dus waarom idd. niet zoals je zegt die éne kans van leven verspillen. Maar als je op dit moment het niet uithoudt zoals je je voelt, is dat zeer moeilijk en als dat maar lang genoeg duurt, gaat de rek er uit. Daarom doen mensen uiteindelijk ook zelfmoord, denk ik, omdat de rek er echt uit is. Je kunt blijven uitstellen en uitstellen en ik denk ook dat mensen dat steeds maar doen, in de hoop dat het op een dag toch nog weer beter wordt. Maar waar is de grens en je vermogen en kracht om die grens steeds weer verder naar de toekomst te verleggen. Het blijkt ook dat bijna iedereen, die zelfmoord deed, bij nader onderzoek of afscheidsbrieven ed. dat die persoon al langere tijd of heel veel jaren niet fijn (meer) in het leven stond. Het is idd. zaak van de maatschappij, om ervoor te zorgen (idd. iedere dag) dat mensen niet jarenlang met 'een' probleem blijven zitten wat mogelijk tot een suïcide kan gaan leiden.
M - Woensdag 6 september 2023 14:02
Dood is een paradox voor mij. Enerzijds wil ik zo oud worden als Metusalem en beangstigt het concept dood mij.

Tegelijkertijd voelt het regelmatig dat de eetstoornis inclusief bijbehorende problematiek inmiddels zo groot zijn dat het weinig realistisch is te hopen dat het over gaat.

Suicide is voor mensen met een eetstoornis/autisme een groot gevaar. Vrees daar toch wel voor eerlijk gezegd
Daniel -redactie Proud2Bme - Woensdag 6 september 2023 14:21
"Alleen op de aangewezen dagen"? Geen idee hoe je daarbij komt, 113 is namelijk 24/7 geopend. En voor onze eigen doelgroep (mensen met eetstoornissen en aanverwante problematiek) staan wij het hele jaar klaar om hen te steunen bij herstel.

Dat er bepaalde regels/lijntjes zijn, dat klopt wel. Dat geldt voor alles in het leven, je spreekt als mens nou eenmaal niet op een willekeurige plek en een willekeurig tijdstip zomaar iemand aan over iets wat jij toevallig kwijt wilt.

Juist fijn daarom dat 113 er is, en voorlichting geeft aan iedereen (ook naasten) die te maken heeft met suïcidaliteit, én met een week als deze er nog eens extra de aandacht op vestigt.
Bas - Woensdag 6 september 2023 14:43
Daniel, hoofdredacteur Proud2Bme - Woensdag 5 juli 2023 15:22 Beantwoorden
Beste Bas,

Zoals je kunt zien heb ik je reactie onder dit blog verwijderd. Het spijt me dit te moeten zeggen, want ik geloof best dat je intenties goed zijn, maar ik vind je berichten vaak onduidelijk en niet passend. Ik wil je dan ook vriendelijk verzoeken te stoppen met reageren op Proud2Bme.

Vriendelijke groet, Daniël
Daniel -redactie Proud2Bme - Woensdag 6 september 2023 14:46
Inderdaad. Voor alles is een tijd en plaats. Dag Bas, fijne middag verder.
Denise - Woensdag 6 september 2023 14:54
❤️
Janne - Woensdag 6 september 2023 21:46
Van mijn behandelaren mag ik altijd over suïcide nadenken als optie. Dat houdt het voor mij leefbaar. Zolang ik ook maar bedenk: niet nu, maar dan en dan nadat ik eerst ook contact heb gehad met ... enz. Het voelt heel bevrijdend om suïcide gewoon als optie in je coping te mogen hebben, dát haalt echt de spanning en lading er van af.
Sofie - Woensdag 6 september 2023 22:57
Wat fijn dat je ook je persoonlijke ervaring deelt aan het begin Irene. Het maakt het inderdaad lichter als je ervaringen van anderen hoort.

Je schrijft dat je die gedachte toen vaak hebt uitgesproken. De vraag kwam meteen in me op of dat tegen behandelaren was of tegen je omgeving (of allebei). Misschien wil je er niet te veel over vertellen, maar ik was benieuwd.
Persoonlijk vind ik het bij beide heel moeilijk, al voelt het onderwerp in therapie wel minder als taboe. Het komt in ieder geval op tafel, maar de struggle blijft om het er in concrete bewoordingen over te hebben.
Bloempje - Donderdag 7 september 2023 11:08
Zo fijn dat met dit soort blogs en themaweken wordt geprobeerd om het taboe op dit onderwerp te doorbreken! Serieus over suicidaliteit nadenken en het als optie zien is al zo zwaar, dit niet kunnen delen of uiten maakt het nog erger. Fijn als we hier met elkaar over kunnen praten en delen. Het is niet fijn, maar het mag er zijn!