Inzichten door droomdagboek

 

Vandaag geef ik jullie een heel intiem inkijkje in mijn leven, namelijk mijn dromen. Recent ben ik begonnen met het bijhouden van een droomdagboek. Ik heb de afgelopen maanden een aantal keer lucide dromen ervaren. Kort gezegd ben je je op het moment dat je slaapt bewust van het feit dat je droomt. Hierdoor is het mogelijk om zelf te bepalen wat je droomt. Je hebt dus als het ware controle over je dromen. 

Om lucide te kunnen dromen is het vaak belangrijk om een bepaalde mate van bewustzijn te ervaren. Nu ben ik in mijn dagelijks leven helemaal niet zo bewust. Ik ben rommelig, doe meerdere dingen tegelijk, vergeet waar ik mee bezig ben, raak meerdere keren per dag mijn sleutels kwijt en vind regelmatig mijn telefoon terug in de koelkast. Een droomdagboek kan ondersteuning bieden bij het creëren van meer bewustzijn. Ook leek het me een interessant onderzoek om te achterhalen wat ik droom en of ik hier een betekenis aan vast kan knopen.

Het boekje dat ik heb gekozen heb ik in de sale bij de Hema gehaald. Ik wilde een boekje speciaal voor mijn dromen. Ik wil hier verder ook niks anders in schrijven, alleen droomgerelateerde verhalen krijgen hier een plekje. Ik ben van nature best een drukke dromer. Als ik wakker word, weet ik vaak nog veel van mijn dromen en gedurende dag kom ik in mijn hoofd vaak nog flarden droom tegen. Het boekje leg ik dan ook naast mijn bed. Als ik wakker word, kan ik meteen opschrijven wat ik nog weet. Ook neem ik hem mee in mijn tas. Mocht me toch nog iets te binnen schieten, kan ik het ook meteen noteren. 

Ik heb ondertussen best wat research gedaan voordat ik daadwerkelijk mijn boekje kocht. Zo las ik ergens dat het helpend kan zijn om, voordat je gaat slapen, een voorwerp aan te wijzen als 'dromenherinneraar'. Ik koos hiervoor mijn moomin-lamp. Niet alleen omdat ik het een schattig lampje vind, maar ook omdat hij een bepaalde rust uitstraalt en omdat ik weet dat ik hem niet snel zal gaan verplaatsen. Voordat ik mijn ogen dicht toe, bedenk ik me dat als ik 's ochtends naar dit lampje kijk, ik me herinner wat ik heb gedroomd. Gek genoeg, als ik 's ochtends naar mijn moomin kijk, komen er inderdaad flarden van mijn dromen terug. 

Omdat ik niet een heel rommelig boekje wil, heb ik ook washi tape gehaald. Ik heb vier kleuren en elke kleur staat voor een bepaald thema. Zo staat goud voor mijn relatie, groen voor (huis)dieren, rode glitter staat voor alles wat werkgerelateerd is en blauw staat voor mijn verleden. Door ze als tabbladen aan de zijkant te plakken, krijg ik meteen een overzicht welke thema's het meest terugkomen. 

Zoals ik al eerder schreef ben ik dus geïnteresseerd geraakt in lucide dromen. Omdat ik ze al eens regelmatig heb gehad, denk ik dat mijn journal mij kan helpen bepaalde thema's en symbolen te herkennen. Die ik wellicht in mijn droom zelf dan ook sneller kan herkennen en hierop kan anticiperen. 

Echt een goed beeld kan ik op dit moment nog niet geven, want ik ben nog niet zo lang bezig. Wel heb ik nu al een aantal dingen ontdekt die ik best waardevol vind. 

Elke ochtend hou ik bij wat ik heb gedroomd; wie er in voor kwam, waar ik was, hoe het weer in mijn droom was, of er bepaalde symbolen of voorwerpen terugkwamen of belangrijk waren en mijn interpretatie hiervan. Door het op te schrijven kwam ik erachter dat ik in één nacht wel drie verschillende dromen had waarin een auto centraal stond. Omdat het allemaal vrij specifieke dromen zijn geweest, ben ik er nog niet achter wat dit zou kunnen betekenen, maar ik vond dit wel opvallend. Ik ben trouwens iemand die gelooft dat het onderbewustzijn bepaalde situaties verwerkt door middel van dromen. Ik geloof dan ook dat dromen veel kunnen zeggen en mij ook veel kunnen leren over mijn eigen voortgang. Dit is natuurlijk voor iedereen anders, maar hierdoor hecht ik ook wel veel waarde aan het onderzoeken van mijn droomsymbolen. Naast auto's droom ik ook veel over treinen, fietsen en steppen. Als ik nu 's avonds mijn ogen sluit, herhaal ik in mijn hoofd dat als ik in een auto of trein zit, ik wil bepalen wat er gebeurt. Op die manier kan het zijn dat je dit ook echt voelt mocht dit weer terugkomen in een droom. Dit heeft schijnbaar oefening nodig dus ik verwacht niet dat ik dit nu meteen ook al kan.

Mijn ervaringen tot nu toe?

Ook al hou ik nog niet zo lang actief mijn dagboekje bij, toch is me al een aantal dingen opgevallen. Tot nu toe heb ik elke dag gedroomd over mijn vader. Iets wat me best verbaasde. Ben ik hier dan toch nog zoveel mee bezig? Elke keer voelde ik me gevangen en ook verward. Mijn leven zag er nu toch heel anders uit? Ik merkte dat ik mij in mijn dromen wel schikte naar de situatie, ook al voelde ik dat het niet goed was. Dit heeft me wel aan het denken gezet en houd me nog steeds wel bezig. Ik weet dat de situatie vroeger ingrijpend is geweest, maar toch had ik ergens verwacht dat ik hier niet dagelijks meer mee bezig was.  

Ik ben nu op een moment in mijn leven waar ik de energie heb om me hier mee in te verdiepen. Om mezelf te onderzoeken. Ik ben benieuwd hoe de komende periode eruit zal gaan zien en wat dit voor mij zal betekenen. 

Heb jij wel eens bijgehouden wat je droomt?  


Wil je meer lezen over soorten dromen? Bekijk dan eens deze blog.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

MissBeta - Dinsdag 25 februari 2020 20:44
Ik heb het een tijdje bijgehouden, maar merkte dat ik er daardoor juist meer mee bezig ging en meer over ging dromen. Net alsof ik het zelf in stand hield. Zoals je zegt verwerken je hersenen dingen die je bewust of onbewust bezighouden. Door ze op papier te zetten kan het zijn dat het je juist meer bezig gaat zijn, dat gebeurde bij mij dus wel (zeker als het het verleden betreft).

Als ik echt terugkerende dromen krijg omdat ik ergens over pieker of erg mee zit, dan valt dat vanzelf wel op en kan ik er meer aandacht aan besteden. Maar ik zie dromen nu vooral als een manier om zaken op te ruimen en ik voel dan ook niet meer de behoefte om ze op te schrijven of te herinneren. Net als dat ik ook niet de stofzuigerzak ga uitpluizen om te zien wat ik heb opgezogen :-)
Anoniempje Xx - Woensdag 26 februari 2020 08:22
MissBeta, Je hebt gelijkt sommige dingen moet je niet opschrijven want dan hou je het juist in stand. :)
Anne - Woensdag 26 februari 2020 06:28
Wow heel intressant om hierover een blog te lezen! Had er wel eens van gehoord maar dit maakt alles net wat duidelijker. Dankjewel voor het delen xx
Aimee - Woensdag 26 februari 2020 08:20
Ik heb wel eens mijn dromen bijgehouden en opgezocht wat het betekende omdat ik een lange tijd heel vaak dezelfde droom had met dezelfde locatie met hetzelfde verhaal en met hetzelfde probleem ( verdwalen in een onbekende stad, met aparte eigenaardige niet behulpzame mensen, grauwe lucht , grauwe kleuren en een station waar je alleen op kan komen als je de nare hindernissen overwint). Zelfs nu weet ik de droom nog ik heb dus ook opgezocht wat het betekent en dat zegt toch echt wel wat. Verdwalen zou kunnen betekenen dat je even vaststaat ergens mee in het leven en dat hoeft dan helemaal niet een erg iets te zijn maar je staat er we mee vast. Ik wist toen ook we waar ik toen mee vast stond nu niet meer. Maar ik heb die dromen ook niet meer. Dus ja ik denk wel dat dromen iets betekenen.
britneyangel - Woensdag 26 februari 2020 08:51
mooi boekje, ik kan ook altijd goed me dromen onthouden, ik droom ook altijd wel veel.
Anne - Woensdag 26 februari 2020 12:21
Wow onthoud jij altijd wat je droomt? Ik onthoud echt nooit wat ik droom.... dus bij mij zou zo'n boekje helemaal leeg zijn ;)
Ingrid - Woensdag 26 februari 2020 14:03
Interessant zeg, ik ben ook een drukke dromer en praat zelfs veel in mn slaap. Soms kan ik me zelfs rot voelen als ik dan wakker wordt. Terug kerende dromen heb ik ook, ik dacht ook steeds vaker dat ze ergens voor staan, iets wat me onbewust bezig houdt of een angst voor iets.
Misschien kan het ook voor mij iets betekenen zo een boekje. Dank je wel voor deze fijne blog! xxx
Cindy - Woensdag 26 februari 2020 19:53
Ook al aan gedacht!Interessant maar ik hou het niet zo bij..zoek het gewoon zo op wat sommige dingen kunnen betekenenx