Introvert of extravert

 

Ben je introvert of extravert? Dit is iets wat veel mensen wel van zichzelf weten en wat vaak ook wel duidelijk wordt in de omgang met andere mensen. Het is iets wat belangrijk lijkt te zijn in het dagelijks leven want er wordt veel over gesproken. Het is niet zo dat extravert zijn beter is dan introvert zijn. Het heeft beide voordelen en ook valkuilen. Al lijkt het dat introversie wel sneller ondergesneeuwd wordt en negatiever wordt neergezet. Is dat terecht? Nee. Het lijkt misschien zo dat extraverte mensen altijd socialer en vriendelijker zijn, maar dit hoeft echt niet zo te zijn.

Reading
Bron

Ik denk dat mensen mij snel zouden kenmerken als iemand met een extraverte persoonlijkheid. Dit is iets wat ik zelf ook zou zeggen, nu. Dit is namelijk niet altijd zo geweest. Als ik terug kijk naar vroeger, en dan vooral mijn basisschoolperiode, denk ik dat ik juist heel veel introverte trekjes had. Ik stond niet graag op de voorgrond en werd niet heel blij van situaties waarin ik nieuwe mensen moest leren kennen. Misschien dat dit kwam door dingen die ik destijds meemaakte, maar het kan ook zijn dat ik als kind meer introvert was en dat dit toen ik ouder werd is veranderd. Hoe het precies zit maakt ook niet uit. Maar ondanks dat ik nu toch wel op veel gebieden meer extravert ben, herken ik wel heel veel van de introverte persoonlijkheid.

Wat ik altijd dacht en wat veel anderen naast mij ook denken, is dat je makkelijk kunt zien of iemand een extraverte of introverte persoonlijkheid heeft. Het ontdekken van een introvert persoon in een groep mensen is moeilijker dan gedacht. Daarnaast weet niet iedereen dat hij of zij introvert is. Het is namelijk meer dan alleen tijd voor jezelf willen. Misschien dat je door deze onderstaande tekst kunt ontdekken of jij stiekem toch een introverte persoonlijkheid hebt.

15 dingen die herkenbaar kunnen zijn voor een introvert persoon.  

1. Je haalt energie uit jezelf
Extraverte mensen halen energie uit de omgang met andere mensen. Ze kunnen constant in gesprek zijn met anderen, samen activiteiten ondernemen en direct naar hun telefoon grijpen als ze even alleen zijn. Introverten halen energie uit zichzelf en hebben hier geen andere mensen voor nodig.

2. Je hebt tijd alleen nodig
Een duidelijk kenmerk van introversie is dat deze mensen tijd alleen nodig hebben om bij te komen en weer op te laden. Een extravert zou zich eerder gaan vervelen en ongeduldig worden van een dag alleen thuis zijn met een stapel tijdschriften. Een introvert heeft dit nodig en voelt zich dan ook niet onproductief.

3. Je gaat naar feestjes, maar niet om mensen te ontmoeten
Met een introverte persoonlijkheid kun je zeker genieten van feestjes. Maar je gaat niet met het doel om andere mensen te ontmoeten. Het liefst omring je je met de mensen die je al kent en als je toevallig iemand ontmoet is dit oke, maar het is geen doel op zich.

Introvert

4. Je vindt 'small talk' onzin
Het is absoluut niet waar dat een introvert persoon minder sociaal vaardig is of niet met anderen mensen wil praten. De meeste introverten vinden 'small talk' tijdverspilling. Ze praten liever over dingen die er toe doen. Diepere conversaties over onderwerpen waar zij geïnteresseerd in zijn. Daarnaast voelt bijvoorbeeld 'netwerken', als het gaat om het bevorderen van je carrière, onoprecht of nep aan.

5. Je voelt je alleen in de menigte
Wanneer je met een groep mensen bent, kun je je alleen voelen. Ook als je met mensen bent die je kent. Daarnaast hebben introverten de neiging om af te wachten totdat zij door vrienden uitgenodigd worden om iets te gaan doen iin plaats van dat zij zelf actie ondernemen.

6. Je vermijdt dat je overal omringt wordt door anderen
Als je bijvoorbeeld met het openbaar vervoer reist, ga je niet ergens in het midden zitten, maar liever aan het gangpad. Als het mogelijk is, probeer je te vermijden dat je overal omringt wordt door andere mensen.

7. Je bent snel afgeleid
Extraverte mensen vervelen zich eerder als ze niet genoeg te doen hebben. Introverte mensen vervelen zich veel minder snel en hebben het tegenovergestelde probleem. Ze raken sneller afgeleid en overweldigd door hun omgeving.

8. Een presentatie geven voor 300 mensen voelt veiliger dan je erna mengen in de menigte.
Dat introverten bang zijn om te spreken in het openbaar, is niet waar. Introverte mensen kunnen goede leiders zijn en in veel gevallen ook heel goed presenteren. Op deze manier in de spotlights staan, hoeft helemaal geen problemen op te leveren. Wat moeilijker voor hen is, is om zich erna te mengen in de grote mensenmassa en bijvoorbeeld een individueel gesprek te beginnen.

Dit is iets wat ik wel heel erg herken. Vroeger vond ik presenteren wel lastig maar tijdens mijn middelbare schoolperiode is dit wel veranderd. Inmiddels heb ik er geen problemen mee om te spreken voor grote groepen of trainingen te geven. Wel voel ik mij voor een groep veel comfortabeler dan dat ik het gesprek één op één aan moet gaan.

9. Je hebt een relatie met een extravert persoon
Introverte mensen hebben vaak een relatie met een extravert persoon. Dit kan in veel gevallen heel goed werken omdat je elkaar aanvult.

10. Je wilt expert zijn in één ding
Als introvert wil je liever heel goed zijn in één ding. Je kunt je focussen op het ontwikkelen van je deskundigheid op een bepaald gebied in plaats van dat je probeert alles te doen.

11. Je hebt een constant innerlijk monoloog
Als introvert ben je steeds met jezelf in gesprek. Dit is iets wat extraverten niet of op een andere manier ervaren. Introverten observeren veel, denken eerst en het praten komt later.

Denker

12. Je merkt details op
Introverte mensen hebben vaak oog voor detail. Zij merken dingen op waar anderen overheen kijken. Deze informatie kan heel belangrijk zijn.

13. Je kijkt naar het grote plaatje
Ondanks dat je als introvert oog hebt voor detail, zijn zij tegelijkertijd ook interesseerd in en gefocust op het grote plaatje.

Zelf merk ik dat ik in de omgang met introverte personen bijvoorbeeld veel informatie in één keer op een grote onzichtbare berg gooi. Het is dan vaak een lang verhaal dat bestaat uit allemaal details, feiten en ervaringen. Wanneer ik met een introvert persoon ben, volgt er vaak een moment van stilte (nadenk-moment), waarna hij of zij eigenlijk mijn gedachten gaat ordenen. Alles wat ik daarvoor heb gezegd, wordt eigenlijk heel kort samengevat en de kern wordt er uit gepikt. Ik denk dan altijd "Waarom kon ik dat zelf niet?"

14. Je screent al je inkomende berichten of telefoontjes
Wanneer iemand belt, neem je niet altijd direct de telefoon op. Zelfs niet van vrienden of familie. Je belt wel terug wanneer je er zelf mentaal op voorbereid hebt en energie hebt om een gesprek te voeren.

15. Je bent een schrijver
Introverten vinden het vaak makkelijker om schriftelijk te communiceren dan iets te verwoorden in een gesprek. Daarnaast zijn zij vaak het creatiefst wanneer ze tijd hebben om alleen te zijn met hun gedachten.

Heb jij een introverte persoonlijkheid?

Bron plaatje 2 & 3: weheartit.com

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Denisee.. - Zaterdag 22 februari 2014 12:49
Ik ben echt héél erg introvert,
en ik ben er blij mee :)
Liefs X
Rebeccaa - Zaterdag 22 februari 2014 12:52
Vroeger was ik echt enorm extravert, tegenwoordig herken ik mezelf ook heel erg in introverte eigenschappen en zou ik mezelf eerder introvert noemen.
Ik ga wel liever om met extraverte mensen, ik heb het idee dat zij veel gemakkelijker in het leven staan en ik houd daar wel van.
Alison - Zaterdag 22 februari 2014 12:59
Ik ben wel degelijk introvert. Ik heb tijd om op te "laden" zoals ze dat dan noemen na sociale aangelegenheden, ik schrijf duizenden keren liever dan dat ik praat, voer altijd gesprekken met mij en mezelf, en merk ook gewoon dat ik niet altijd behoefte aan mensen heb.

Desalniettemin hoor ik wel vaak dat mensen me extravert en open vinden, maar dit zie ik zelf niet zo.
EB91 - Zaterdag 22 februari 2014 13:11
Dit gaat over mij!
Alleen punt 9 klopt helemaal niet bij mij, want mijn vriend is ook meer introvert dan extravert. En beide voor een groot deel hetzelfde zijn kan ook prima werken.

En over het grote geheel: ik probeer wel altijd het grote geheel te zien maar meestal lukt dat niet.

Verder zijn de meeste punten zó herkenbaar. Beter schrijvend kunnen communiceren dan in een gesprek, tijd voor mezelf nodig om op te laden (standaard als ik 's morgens opsta en voordat ik naar bed ga en daar tussenin ook wel een paar momenten), liever presenteren dan tussen de menigte staan, liever diepgaande gesprekken dan small talk. Dat laatste merkte ik heel erg op school toen we in oefengesprekken met 'cliënten' (klasgenoten) steeds moesten beginnen met een social talk. Ik weet niet hoe dat moet en vind het ook niet boeiend. Ik wil liever gewoon meteen to the point komen in plaats van eerst een nietszeggend gesprekje houden over het weer of over de koffie.
Emily - Zaterdag 22 februari 2014 13:18
Zo herkenbaar. Ik ben zelf ook introvert. Heb wel een relatie met een extravert persoon. Hij is daarin echt het tegenovergestelde van mij, maar het werkt echt ontzettend goed. Grappig dat die dan ook in dit lijstje stond.
Ik vond het altijd een enorm vervelend deel van mezelf. Ik wilde liever extravert zijn met het idee dat dat makkelijker was (wat ik ook nog steeds denk), maar ik ben nu blij met mijn introversie en heb het geaccepteerd.
Liz - Zaterdag 22 februari 2014 13:24
100% introvert, haha!
Juna - Zaterdag 22 februari 2014 13:24
Het is heel duidelijk dat ik ook een introvert persoon ben. Ik leef samen met een extraverte huisgenoot, en dat levert door (graag alleen willen zijn, tijd nodig hebben om op te laten, een dag niets kunnen doen met tijdschriften) nogal eens frustraties op doordat zij juist alles samen wil doen.
En grappig dat van dat presenteren, dat wist ik nog niet dat meer introverte mensen dat hebben! Ik ben altijd verbaasd dat ik daar niet zo moeilijk over doe, maar als ik me na de presentatie weer in de menigte meng en ik vragen krijg vind ik dat verschrikkelijk.
Leuk stukje.
Charlotte - Zaterdag 22 februari 2014 14:27
Ik heb geen idee of ik introvert of extravert ben. In sommige van de bovenstaande punten herken ik me heel erg, zoals die 'innerlijke monoloog' en het tijd voor jezelf nodig hebben. Aan de andere kant vind ik het juist heel leuk om nieuwe mensen te leren kennen en stap ik vaak op vreemden af...
Justmarr - Zaterdag 22 februari 2014 14:58
110% introvert ;-)
Eindelijk een 'stempel' waar ik wel blij mee ben.. :-))

Liefs Marja
Charlotte - Zaterdag 22 februari 2014 15:18
Hmm, volgens internet ben ik 'ambivert', van allebei een beetje dus. Kan ik mee leven :)
Catty - Zaterdag 22 februari 2014 16:08
100% introvert
Myrthe - Zaterdag 22 februari 2014 16:55
Introvert, overduidelijk. xD
_Luckamy_ - Zaterdag 22 februari 2014 16:57
Mensen zeggen vaak tegen mij dat ik introvert ben, omdat ik rustig overkom en niet iemand ben die heel erg graag op de voorgrond staat. Maar als ik dit allemaal lees zijn er maar heel weinig dingen die ik herken.. Dus ik denk dat ik zelf extrovert ben, maar door de dingen die ik heb meegemaakt en de dingen waar ik momenteel doorheen ga introvert overkom op anderen ofzo..
Katja - Zaterdag 22 februari 2014 17:48
Ik ben zeker introvert
Maanmeisje - Zaterdag 22 februari 2014 17:52
Introvert
ksu - Zaterdag 22 februari 2014 19:48
Zie mezelf wel als een introvert persoon en zo denkt de omgeving er ook over. Vind het dan ook moeilijk om ruimte te creëren voor mezelf in een gesprek in een groepje. Wacht vaak op een stiltemoment alvorens ik iemand een vraag stel. Maar helaass... dat stiltemoment komt meestal niet, een ander (extravert?) persoon is me al voor... Alleen puntje 3 daar herken ik me niet helemaal in. Ben dan weer wel iemand die het leuk vind om nieuwe mensen te ontmoeten en naar hun achtergrond en ideeën te luisteren. En dat komt dan misschien wel weer omdat ik dan zelf niet zo veel hoef te praten...
MissCullen - Zaterdag 22 februari 2014 21:07
Ik herken mezelf overal in haha
pea - Zaterdag 22 februari 2014 21:20
Introvert
Lua - Zaterdag 22 februari 2014 21:34
Je kan niet van introvert naar extrovert veranderen of andersom. Dat is namelijk iets waar je mee geboren wordt. Je kunt natuurlijk wel van verlegen en onzeker naar zelfverzekerd veranderen maar dat hoeft nog niet te betekenen dat je dan ook gelijk extrovert bent. :)

Ik ben zelf echt heel erg introvert en kan eindelijk zeggen dat ik daar blij mee ben. Dat puntje van altijd aan de raamkant zitten van de trein of bus of in de klas is ook echt ets wat ik altijd doe, voel me altijd helemaal uit mn doen als ik in het midden moet zitten hahaha
S. - Zaterdag 22 februari 2014 23:40
Een heel interessant artikel!
Punt 9 is wetenschappelijk gezien nogal onwaarschijnlijk. Ben een eerstejaars studente Psychologie, en anders dan het bekende spreekwoord doet vermoeden, is het vooral gelijkenis wat mensen verbindt ('opposites attract' klopt doorgaans niet). Hoe meer partners in persoonlijkheid op elkaar lijken, hoe groter de kans dat zij na een jaar nog bij elkaar zijn en hoe meer tevreden zij rapporteren te zijn met hun relatie (zie Caspi & Herbener, 1990; Hill, Rubin, & Peplau, 1976). De Complementarity Theory (elkaar kunnen aanvullen) lijkt niet heel sterk te zijn.

Sommigen schrijven dat ze zich in een aantal punten wel herkennen, maar lang niet in alle. Onthoud dat het een schaal is, met aan de ene kant extreem introvert en aan de andere kant extreem extravert. Het is dus heel goed mogelijk dat je ergens in het midden zit, hoor!

Zelf ben ik in elk geval duidelijk een introvert, dat blijkt maar weer eens. Schrijven biedt mij houvast, helpt me om die innerlijke monoloog vast te leggen en om mezelf tot rust te brengen. Af en toe kan ik het gevoel hebben dat de omgeving (of: de toekomst) te overweldigend is, maar toch ben ik niet heel snel afgeleid, zo heb ik het idee.
X - Zaterdag 22 februari 2014 23:43
Anderen vinden mij altijd introvert, terwijl ik het zelf wel mee vind vallen. Ik heb juist altijd het idee dat ik heel veel praat. Komt denk ik ook doordat ik vroeger heel verlegen was en nu niet meer. Voor mezelf voelt het dan als heel veel tov vroeger.

Ik herken me hier wel in, dus ben ook vast wel echt introvert.

Ik zou liever extravert zijn want ik heb het idee dat dat beter is en dat je alleen dan meetelt.

lovatic - Zondag 23 februari 2014 08:47
ik ben behoorlijk introvert. maar ik zou wel een keer extravert willen zijn en dat kan ik soms zijn. als ik heel nerveus ben of nogal in zo'n periode zit. kan ik heel extravert overkomen. Ik zeg eerlijk dat ik wel beter kan omgaan met introverte mensen. omdat ik me door extravert mensen in een groepje heel snel overstemt voel. omdat hun zo lekker makkelijk praten en ik daar zit van. tja. en nu
Lisa - Zondag 23 februari 2014 18:04
Ben best wel introvert...
Roos_ - Maandag 24 februari 2014 02:31
herkenbaar.. ik ben introvert en heb er zó veel moeite mee om dit te accepteren..
Chananja - Maandag 24 februari 2014 15:37
Zó herkenbaar, al komt dat niet als een verrassing.

Wat ik me afvraag: is er een verband tussen introversie/extraversie en eetstoornissen?
Ag!rl - Maandag 24 februari 2014 16:51
Dit klopt zo erg, haha
*** - Dinsdag 25 februari 2014 09:55
Introvert. Al kan ik soms impulsief zijn en het goed uitleggen waardoor mensen me vaak als extravert zouden beschrijven.
Y - Woensdag 26 februari 2014 15:45
ben zeer introvert en daarbij nog verlegen en onzeker. ik ben graag alleen maar teveel alleen zijn dan voel ik me toch wel weer eenzaam, temeer omdat ik me in een groep ook al een soort toeschouwer voel in plaats van een deelnemer.

het is wel jammer dat de maatschappij voorkeur heeft voor extraverte personen. bijvoorbeeld in je carriere kan introvertie echt tegen je werken terwijl extraverte mensen zonder echte vaardigheden juist erg ver kunnen komen op hun aanwezige en contact-makende persoonlijkheid alleen.
Anoniem - Woensdag 26 februari 2014 20:03
Ik ben introvert, en ik haat mijzelf daarom echt.
Fé - Zondag 27 augustus 2017 15:41
Er zijn ook veel positieve voordelen aan introvert zijn!
Zira - Vrijdag 25 juli 2014 04:12
zekerweten dat ik een introvert ben!
Het is alsof de 15 punten over mij gaan haha
Twan - Zondag 31 augustus 2014 12:33
Dit is volgens mij een vrouwenforum ;-), maar goed ik vond het wel een interessante artikel, met mede dank aan Google.nl. Ik ben zelf ook een introvert persoon en ik ben er ontzettend trots op! ;-)

Ik las hierboven een stelling dat introverte tegen je carrière kan werken? Wat een dikke onzin. Er zijn genoeg succesvolle introverte mensen.
Plus als de westerse maatschappij de voorkeur geeft aan extroverte mensen, dan is het misschien tijd voor een verandering! ;-) De wereld verandert telkens, dus waarom niet? En China geeft wel de voorkeur aan introverte mensen, dus het is ook niks nieuws ;-)

Be proud of it and don't forget, silence people have the loudest minds ;-)

Peace out;-)

Twan
*Geen persoonlijke gegevens plaatsen*
Cis - Maandag 1 juni 2015 01:02
Grotendeels introvert. Maar ik wil juist geen specialist zijn. Ik geef de voorkeur aan van veel een beetje weten. Een presentatie geven voor 300 mensen? Daar heb ik echt te weinig zelfvertrouwen voor. En dat is vaak ook waarom ik extra veel moeite heb met andere mensen. Veel omschrijvingen zijn zeer herkenbaar, maar ik dacht en denk dat daarvoor bij mij de oorzaak eerder ligt in een heel groot gebrek aan zelfvertrouwen en niet aan introvert zijn. En er zijn ook situaties waarin ik juist extravert ben...bijvoorbeeld als ik verliefd ben en dat wederzijds is...dan wil ik dat delen met de hele wereld. Dan straal ik zo dat ik bijna licht geeft. Dan wil ik dansen en zingen...op straat of waar dan ook.