In de knoop met jezelf

 

Bijna iedereen weet hoe het is om een tijdje niet zo lekker in je vel te zitten. Je weet even niet zo goed wat je wilt of hebt een dip. Meestal kom je daar wel weer uit. Als dat niet zo is, kan het zijn dat je echt in de knoop zit met jezelf. Niet voor een paar weken of een maand, maar vaak al veel langer. Je weet niet wie je bent, bent vaak onzeker, weet niet met je gevoelens om te gaan, bent somber of je hebt een eetstoornis. Je zit in de knoop en hebt geen idee hoe je daar uit moet zien te komen. 

knoop
Bron

Die knoop kan voor iedereen wat anders inhouden, maar het is in ieder geval een hele klus om hem weer uit de knoop te krijgen. Ook ik heb jarenlang met mezelf in de knoop gezeten. Ik voelde me somber, had problemen op school, was onzeker en wist me geen raad met wat ik voelde. Wat ik mijzelf ook steeds voornam, uiteindelijk keerde mijn ongelukkige gevoel altijd weer terug. Ik kreeg mezelf niet uit de knoop en vond een maniertje om dan maar met die knoop om te kunnen gaan: Ik maakte er nog een grote knoop overheen. 

Die grote knoop over mijn problemen heen was mijn eetstoornis. Door me daarmee bezig te houden, leek die knoop eronder niet meer te bestaan. Ik had er geen last meer van en hoefde er ook niet over te praten. Waar ik wel over nadacht en later ook over praatte was eten, afvallen, aankomen en compenseren. Het leek een oplossing, maar het bracht mijn leven alleen maar meer in de knoop. 

Ongelukkig zijn over jezelf, over je uiterlijk, je innerlijk, over je leven, je prestaties of de band die je hebt met anderen is niet fijn. Als je dit soort problemen hebt, is het lastig om daar over te gaan praten. Je gaat vaak eerst zelf op zoek naar oplossingen en maniertjes om ermee om te gaan. Ik deed dat ook. Bewust en onbewust belandde ik in een ingewikkelde wereld van afvallen, aankomen, afvallen, aankomen, afvallen. Ik raakte verstrikt in mijn eigen leven, terwijl ik eigenlijk op zoek was naar een manier om controle en duidelijkheid te krijgen. 

knot
Bron

Toch is de moeilijkste weg; die knoop eruit gaan halen, de enige weg die je gaat brengen waar je wilt komen. Je kunt die knoop verbergen onder andere knopen of je kunt hem ertussen uit knippen. Je kunt er ook heel hard aan gaan trekken, maar eigenlijk maak je alles met die oplossingen alleen maar erger. Hoe harder je trekt, hoe lastiger het wordt om hem er weer uit te halen. En dat is eigenlijk precies wat je doet als je door blijft lopen met de problemen die je hebt, niet praat, geen hulp zoekt en kiest voor destructieve oplossingen. Een schoenveter is ook niet meer goed te strikken als er knopen in zitten. 

Toch kun je jezelf uit de knoop krijgen, hoe strak je hem in de loop van de tijd ook aangetrokken hebt. Geen gemakkelijke klus, wel een mogelijke klus! Praten over jouw problemen is een eerste stapje en wij willen jou daar graag mee helpen. Aanstaande vrijdag ben je daarom van harte welkom tijdens onze Proud2Meet in Leiden over 'In de knoop met jezelf'. We drinken thee, er is een leuke, creatieve activiteit die iets met 'knopen' te maken heeft en we praten met elkaar over het thema. 

De Proud2Meet wordt gegeven in een gezellige ruimte in Rijnveste, Sandifortdreef 19 in Leiden vanaf 14:00u. Vind je het spannend of wil je samen met iemand komen, bekijk dan dit topic eens. Wij vinden het leuk en denken dat het heel waardevol is als jij er ook bij bent. Tot vrijdag!

liefs

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maanmeisje - Dinsdag 20 januari 2015 13:11
Mooie blog! Klinkt als een interessante Proud2Meet. Ik kan er niet bij aanwezig zijn i.v.m. afspraken, en ik durf er sowieso niet zo gauw naartoe. Best jammer, maar hopelijk een andere keer weer.
Aine - Dinsdag 20 januari 2015 13:28
Jammer...ik moet werken die dag. Thema is wel heel passend.
Elisa - Dinsdag 20 januari 2015 13:30
Ik zou graag een keer komen maar moet gewoon naar school.Het is ook flink eenstuk reizen.Zou het niet later kunnnen in de avond of een andere dag.Voor de meiden die naar school gaan is het namelijk lastig om te komen.
Star* - Dinsdag 20 januari 2015 13:40
wanneer is het weer in eindhoven?
Star* - Dinsdag 20 januari 2015 13:43
sorry zie dat het ondertussen al in de agenda staat xD
faya - Dinsdag 20 januari 2015 17:29
mooie blog!
M. - Dinsdag 20 januari 2015 17:50
Passend thema wat bij mij aansluit... Maar ik denk niet dat iemand op mij zit te wachten gezien het forum.
Ugh - Dinsdag 20 januari 2015 19:33
School, leerplicht
sindy - Dinsdag 20 januari 2015 21:05
@leerplichtigen. Als je het echt belangrijk vind, is er altijd wel een manier om voor één keer vrij te nemen. Informeer eens bij je mentor (je hoeft niet meteen al je problemen te vertellen, maar houdt het vaag, zeg dat je in de knoop zit en dat er iets georganiseerd wordt waar je graag bij wil zijn en of het mogelijk is dat je een paar uurtjes eerder weg mag.
robijntje - Dinsdag 20 januari 2015 23:53
Mooi thema. Ik overwerg zelfs voor t eerst te gaan maar vind dat wel heeeel eng en ben 26
Lyynn - Woensdag 21 januari 2015 11:42
Ik kan er helaas niet bij aanwezig zijn. Heb kindjes die naar school moeten.
Andrea - Woensdag 21 januari 2015 15:46
@robijntje
Ik ga er ook heen, voor het eerst. Best spannend indd ook al ben ik 24 ;)
Sarah - Woensdag 21 januari 2015 16:58
@robijntje, @andrea,
Ik hoop er vrijdag ook voor het eerst heen te gaan... Spannend..
Nature87 - Woensdag 21 januari 2015 17:19
@ Robijntje; Ik ga er denk ik ook voor het eerst heen en ben 28, ben je iig niet de oudste:P. Wel spannend idd.
robijntje - Woensdag 21 januari 2015 18:38
Haha dan ben ik niet de oudste, ik wil t echt proberen :)
Quirine - Vrijdag 23 januari 2015 10:04
Het had een mooi onderwerp voor mij kunnen zijn. Helaas zit ik propvol vandaag. Anders had ik graag gekomen.

Liefs.
Kristoff - Zondag 10 mei 2015 19:55
spijtig te laat. ik kan niet zeggen dat ik serrieuze problemen heb ik mijn leven. ik heb niet veel, doe mijn werk graag heb een paar goei vrienden en mijn ouders/broers, zus heb ik ongelooflijk mee. Ik voel alsof ik niet het recht heb om in de knoop te zitten. toch is dat zo. Ik weet niet wat te doen. mijn beste vriend begrijpt mij wel maar heeft zijn eigen problemen. ik maak hem absoluut geen verwijten. misschien moet ik maar een psycholoog zoeken. misschien ben ik gewoon een aansteller. Ik had allesinds vanuit oost vlaanderen belgie tot daar gekomen. misschien had het een lichtpuntje geweest. Iemand die hetzelfde voelt maar misschien al verder geevolueerd is en mij raad kon geven.

groetjes
Dunja - Vrijdag 23 juni 2017 23:14
ik zit al jaren met me zelf in de knoop en heb inmiddels hulp gezocht ben al 11 weken met groep's therapie bezig
in de 1e tijd begin je om je heen te kijken en besefte ik dat ik echt niet de enige was die enorm in de knoop zit iedereen heeft zo zijn eigen rugzak met zijn eigen problemen en knopen

het enige is wel dat ik bij me zelf geen vooruit gang zie en bij de andere groep's genoten juist wel zoals ik het zelf al heb uit kunnen spreken maak ik dus een nieuwe knoop om de knoop heen

in mijn thuis situatie gaat het ookal niet lekker daar zit de grootste knoop
relatie wat kapot begint teraken
op die manier kom ik niet uit al die knopen vandaan

dus mijn vraag aan jullie
wat voor advies kunnen jullie me nog geven?
hoe kun je iets aanpakken als er om je heen telkens dingen blijven gebeuren

Liefs dunja