Ik wilde dat zij meer at dan ik

 

Als ik eraan terugdenk, voel ik nog steeds schuld en schaamte naar mijn zus toe. In mijn puberteit voerde ik een wedstrijd met haar. Een wedstrijd waar zij niet eens aan meedeed. Ik was bloedfanatiek en ik wilde winnen. Koste wat kost. Ik wilde dunner zijn, minder eten, langzamer eten, gezonder eten dan mijn zus. Ik was een strijdlustige anorexiapatiënt. Zij was mijn opponent.

Ik weet niet precies wanneer het erin was geslopen. Misschien vanaf het moment dat ik besloot te lijnen, zoals ik het noemde voordat het in een eetstoornis omsloeg. Mijn zus en ik zaten allebei in de puberteit. Mijn zus at destijds vrij weinig. Overdag sloeg ze maaltijden over, maar 's avonds at ze normaal. Ze viel weleens flauw op school en ik maakte me zorgen, en hoe hard het ook klinkt: hoe minder ik ging eten, hoe meer ik de neiging kreeg om haar vol te proppen.

compete

's Ochtends belegde ik boterhammen voor haar. Ik zette het bord bij haar slaapkamer neer met een kop thee. Dan wachtte ik in spanning in mijn kamer tot ik de deur open hoorde gaan en haar het hoorde pakken. Soms ging ik zelfs kijken of het al was verdwenen. Als dat niet het geval was, was ik boos en teleurgesteld. Waarom at ze het nou niet? Zolang het daar bleef staan, wilde ik ook niks eten. Ze moest het eten! Waardeerde ze mijn zorgzaamheid niet? In feite deed ik het nauwelijks vanuit zorgzaamheid. Ik wilde vooral dat zij at, maar ik vond het moeilijk om dat onder ogen te zien. Ik zag het liever als een goede daad.

Als het bord was verdwenen en mijn zus het brood op had gegeten (dat hoopte ik tenminste), was dat een hele opluchting! Ook 's middags ging ik met voedsel voor haar in de weer. Ik maakte lolly's, ik kookte soep, ik bakte eieren, ik kocht allerlei lekkernijen voor haar. Het werd een obsessie. Wat was ik vervelend, denk ik nu, maar destijds ging ik er zo in op, dat ik daar niet bij stilstond. Ik dacht niet helder na. Stiekem hield ik ervan om haar te zien eten. Elke hap was een genot. Eet maar, dacht ik. Eet maar meer dan ik.

Op een dag was mijn zus ziek. Ze had griep en ze wilde niks eten. Ik was overstuur! Dat was onmogelijk! Ik heb gehuild. Ik was wanhopig. Ik vond het zo erg dat ik besloot om zelf ook niks te eten. Drinken mocht wel. Het was zwaar om de dagen dat zij ziek was door te komen. Ik ergerde me aan haar gebrek aan eetlust. Ik kon het nauwelijks uitstaan. Waarom had die griep mij niet in zijn klauwen genomen, in plaats van haar? Tijdens mijn opnames in het ziekenhuis en een kliniek, had ik meer rust, wat dit betreft. Ik kon toen niet op mijn zus letten en eigenlijk vond ik dat best fijn, want het was zo vermoeiend! Hierdoor kon ik bovendien beter aan mijzelf werken.

Op haar negentiende ging mijn zus uit huis. Ze was destijds in verwachting. Daardoor was ze vaak misselijk en at ze minder. Dat vond ik erg moeilijk. Ik vond het jammer dat ze het ouderlijk huis verliet en het was een gemis, maar net als bij de opnames, gaf het mij ook meer rust. Ik was bang dat ze niet genoeg zou eten, daar in dat huisje op zichzelf, maar ik hoopte ervan op aan te kunnen dat ze dat wel zou doen. Voor de grap noemde ze mij weleens haar tweede moeder, omdat ik al dat eten voor haar maakte, maar ze heeft ook weleens haar ergernis laten blijken en achteraf gezien, kan ik dat goed begrijpen...

power

Misschien herken je wat in dit verhaal. Als je middenin dit gedrag zit, kan het voelen alsof je er nooit van af zal komen, maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. Bij mij is het ook overgegaan, al was dat pas nadat mijn zus uit huis is gegaan. Een eetstoornis kan je erg obsessief en competitief maken en naast voor jezelf, kan dit ook een probleem voor anderen vormen. Het is belangrijk om je op jezelf en jouw gezondheid te richten. Misschien lijkt het of een ander veel minder eet en drinkt dan jij, maar zie je lang niet alles wat die persoon op een dag eet en drinkt, en misschien moet jij je aan een aankomlijst houden. Dan is het begrijpelijk dat je wat meer nodig hebt. Niet iedereen heeft dezelfde gewoontes en behoeftes omtrent voeding, maar zolang het niet eetgestoord is, is dat oké. Pas op jezelf. Daar kom je verder mee.

Herken jij dit?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Dani3 - Dinsdag 20 oktober 2015 19:09
Ik deed dit bij mijn broertje heb nu heel veel spijt van maar ik ben een herstellende en doe dit soort gedrag niet gewoon af en toe vragen heb je zin in dit bijv cakeje dan neem ik dat als tussendoortje
Dani3 - Dinsdag 20 oktober 2015 19:09
Laurarara - Dinsdag 20 oktober 2015 19:24
Ja, ik herken het wel. Ik vergeleek mijzelf onbewust ook met mijn jongere zusje. En met mamma en pappa. Zolang zij meer aten dan ik, zat ik goed. Ze weten het geloof ik nog steeds niet.
Als mijn zusje en ik naar oma gaan wacht ik eerst ook even totdat zij een koekje heb gepakt. Dan pas pak ik een koekje, maar niet meer dan haar.

Nu ik het zo lees klinkt het echt insane...
sam - Dinsdag 20 oktober 2015 19:43
wow dat competitieve is zo herkenbaar, ook met mensen op school etc.
Colourful Creature - Dinsdag 20 oktober 2015 20:25
Zooooo onwijs herkenbaar!
- Dinsdag 20 oktober 2015 20:49
Heel herkenbaar!! Vooral een tijd terug was het zó erg. Heb ermee zelfs voor gezorgd dat mijn zusje ook een eetstoornis kreeg.... Uiteindelijk kreeg ze hem zelfs heftiger dan ik en viel ze meer af, wat natuurlijk extra zuur was voor die competitiedrang van mij. :/
themirrorlies - Dinsdag 20 oktober 2015 21:57
Jep, compleet herkenbaar. Met iedereen, niet alleen mijn broertje en zusje :X
Carleen - Dinsdag 20 oktober 2015 22:19
wauw echt herkenbaar.. :/
hartje112 - Dinsdag 20 oktober 2015 22:28
Heel herkenbaar helaas... Hoe zou je hiermee om kunnen gaan als je de situatie niet kunt vermeiden, zoals bij jou dat je zus uit huis ging?
Suus - Dinsdag 20 oktober 2015 22:49
Wauw zo herkenbaar van vroeger. Gelukkig ben ik daar nu wel helemaal vanaf. Maar mijn zusje had daar zelf helemaal geen zin in, dus die gaf uit zichzelf vaak al aan dat ik "mijzelf maar vol moest proppen, ik had tenslotte anorexia en mijn eetprobleem was niet haar probleem" en jij at gewoon waar ze zin in had. Uiteindelijk ben ik haar stiekem zelfs dankbaar dat ze nooit mee is gegaan in dit gedrag. Momenten dat ik haar probeerde vol te proppen met bijv. taart, gaf zij gewoon aan dat ze daar op dat moment geen trek in had. Om dan een paar uur later ineens wel een stukje te nemen. daardoor ben ik er gelukkig ook snel vanaf gekomen.
Eveline1991 - Dinsdag 20 oktober 2015 23:56
Ik wil nooit meer eten als de personen waar mee ik aan tafel zit. Maar ik schaam me tegelijkertijd ook als iemand in mijn ogen te veel eet(buiten proportie). Het liefst wil ik die persoon remmen. Vooral bij mn ouders, zussen en broertje heb ik dat.
Veraxx - Woensdag 21 oktober 2015 00:08
Ik doe dit ook wel een beetje, maar niet zo extreem. Ik ben bezig om van mijn eetstoornis af te komen, en moet dus meer gaan eten om niet te snel meer af te vallen, maar dit blijf ik toch wel doen. Ondanks dat ik weet dat mijn zusje soms wel twee mcdonalds menus eet, wil ik graag dat ze sochtends gewoon ontbijt en brood meeneemt naar school, zodat ik me niet zo'n vreetzak voel als ik me aan mijn lijstje moet houden..
elin1234 - Woensdag 21 oktober 2015 01:14
Volgens mij doet mijn zus dit bij mij, hoewel niet zo extreem als hier genoemd. Gelukkig wonen we allebei niet meer thuis, maar het klinkt wel herkenbaar.
ano - Woensdag 21 oktober 2015 08:22
niet om vervelend te doen, maar in die quote zit een kleine leugen.
bomen bijvoorbeeld groeien veel sneller als je ze dicht tegen elkaar plant dan wanneer deze alleen staat. dit om zo snel mogelijk de grootste te zijn om alle zonlicht te kunnen opvangen. dus ergens zit er wel concurrentie tussen planten ;)

heel herkenbare blog trouwens!!!!
xdiedev - Woensdag 21 oktober 2015 08:56
Jeetje mina .... wat treffend omschreven! Ik herken zoveel, het is zo herkenbaar. Ik heb dit nooit durven delen, omdat ik mij daarvoor schaamde. Ik ben blij dat ik niet de enige ben ... Ook mijn zus is nu uit huis en daardoor gaat het gelukkig beter. Maar als ik bij of met haar eet, voel ik het weer opborrelen... Dan kan ik in mijzelf letterlijk boos op haar worden en geïrriteerd. En als ik dit opschrijf vind ik het zo belachelijk van mijzelf!
sabine - Woensdag 21 oktober 2015 09:33
Ik kan hier heel boos om worden.Voor de rest zwijg ik!
B - Woensdag 21 oktober 2015 10:02
Zo herkenbaar dat het confronterend is.
Birdy - Woensdag 21 oktober 2015 10:08
Ooit met een eetgestoorde vriendin op vakantie geweest en zij deed dit bij mij, vreselijk! Als ik niet at wat zij wilde dat ik at, was de sfeer heel slecht. Ik was niet zo assertief en heb dagen met enorme buikpijn rondgelopen van het vele eten... Zelf had ik toen al geen eetstoornis meer, maar o wat was dat kut! Achteraf zo erg dat ik dat heb laten gebeuren, en ik ben er ook echt boos om op haar.
Dus voor iedereen die dat goed: kap er alsjeblieft mee. Doe zelf vooral eetgestoord als dat je gelukkig maakt, maar laat je omstanders met rust! Sorry voor de felheid maar het is gewoon echt verrot als jij de persoon bent die volgepropt wordt!
cynthiaxd - Woensdag 21 oktober 2015 10:24
Eerst dacht ik nee joh dat heb ik niet maar blijkbaar heb ik het wel een beetje

Ik wil altijd minder eten dan een andere persoon al is het maar een klein beetje
Ik heb het veel minder maar ik let ook heel erg op mijn zus ze mag echt niey minder eten dan ik maar ik kan er bijv als ze ziek is wel een beetje loslaten wang zei is ziek ik niet

Ik snap wel dat jullie dat hebbe gehad heel heftig !

Take care ♡
@birdy - Woensdag 21 oktober 2015 11:03
wat naar dat je het zelf ervaren hebt, maar ik denk dat je er wel een klein beetje in mee kan gaan om de sfeer niet te verpesten. je kan bijvoorbeeld ervoor zorgen dat je op dezelfde momenten eet als de persoon met de eetstoornis en normale porties eten. maar jezelf laten volproppen is natuurlijk niet goed en daar moet je niet in meegaan uiteraard.

zoal ik al schreef hierboven is dit heel herkenbaar, maar ik heb mijn omgeving nooit verplicht te eten, enkel werd ik altijd boos en angstig als ik meer at dan de anderen en er kon hierom een grootte ruzie ontstaan, ik wilde echter niet dat mijn omgeving veel at, enkel wilde ik niet het meeste van iedereen eten, lastig als je in een familie woont waar het heel normaal is om heel weinig te eten en maaltijden over te slaan. dus ik denk wel dat er een grens getrokken moet worden in hoeverre je meegaat. als je zelf te weinig eet of maaltijden overslaat is het heel normaal dat de eetgestoorde wil dat je meer eet en het moeilijk vind niet zelf een maaltijd over te mogen slaan. maar jezelf laten volproppen door de eetgestoorde is natuurlijk een heel andere situatie, daar moet niet in meegegaan worden natuurlijk.
loes - Woensdag 21 oktober 2015 11:28
zó herkenbaar !
Bela - Woensdag 21 oktober 2015 17:30
Ik herken me hier zo goed in!
Puck - Woensdag 21 oktober 2015 17:40
Ben inmiddels al een hele tijd genezen van mijn eetstoornis maar herken me hier nog steeds in. Ik heb het in het verleden ook gehad, maar toen uitte dat zich meer in angst als bleek dat anderen minder aten op een dag.
Momenteel ben ik veel samen met mijn vriend, vaak dagen na elkaar, en het triggert me nog steeds als ik merk dat hij minder eet dan ik. Hij eet van zichzelf best weinig, en ik ga dan niet minder eten, maar ik merk wel dat ik me er heel erg mee ga bezig houden om hem eten aan te bieden. Hoop dat dit vergelijkgedrag nog verdwijnt.
Lifewithoutana - Woensdag 21 oktober 2015 17:53
Ik zit in precies dezelfde situatie als @Puck. Ik ben ook hersteld, maar toch merk ik dat ik mezelf blijf vergelijken. Toen ik nog thuis woonde vergeleek ik mezelf met mijn zusje en nu met mijn vriend. Super vermoeiend en onnodig, maar moeilijk om er van af te komen. Blij dat ik niet de enige ben in ieder geval!
Marijn - Woensdag 21 oktober 2015 20:35
Ik zou het schuldgevoel (hoe stiekem ik het soms ook wil) nooit of te nimmer kunnen verdragen om andere doelbewust vol te proppen. Ik maak super gezonde fruitsalades, vlierbessensiroop, getrokken groentebouillon etc...allemaal gezond en caloriearm. Dan kan ik toch de ander volproppen maar wel gezond en zonder kcal.
Birdy - Woensdag 21 oktober 2015 21:27
Nee dat klopt, ik ben het wel eens met je verhaal. Maar dit was echt niet normaal. Ik had geen eetstoornis meer, ik at alle hoofdmaaltijden en tussendoor nog dingetjes wanneer ik zin had. Zijzelf at bijna niks maar liep mij enorm vol te proppen (terwijl ik normaal at). Nooit was het genoeg, ze bleef drammen en ging allemaal eten voor me kopen als ik net gegeten had en als ik het niet op at was de sfeer echt naar. En zelf niks eten, pfff... Elkaar tegemoet komen om de ander te helpen als die een eetstoornis heeft vind ik hartstikke normaal, maar dit was gewoon ziek en heel egoistisch van haar. Maar goed, volgens mij heb ik mijn punt gemaakt haha, ik hou erover op.
Ik hoop hiermee alleen wel te bereiken dat de mensen die dit doen, zich gaan realiseren hoe dat voor een ander is.
d - Donderdag 22 oktober 2015 00:30
Herkenbaar, mooi dat erover geschreven is, steeds weer toch nieuwe dingen die je leest over een eetstoornis. Wat een raar en naar probleem. Als je het beseft dat je het doet, ben je wellicht iig op weg naar besef van het probleem. Ik had het toen ik van anorexia naar heel veel eten ging. Ik kon dat niet hebben en wilde dat mijn zus ook dikker moest worden dan maar en deed extra boter in haar jus, die ze moest opwarmen na haar school ed... nou ja! (schaam schaam, achteraf!)
Anne - Donderdag 22 oktober 2015 08:55
Herkenbaar. Ik maakte soms ontbijt voor mijn broertje en gebruikte dan superveel boter en kaas enzo. Ziekelijk, eigenlijk. Maar toen wilde ik gewoon dat anderen meer aten dan ik...
Inalicante - Donderdag 22 oktober 2015 14:48
Ik heb dit op dit moment ook bij mijn zusje. Ze eet super weinig en is megadun. Nu ik moet aankomen kan ik daar soms zo boos en gefrustreerd van raken dat ik ineens aan tafel zit te huilen. Ik wou dat er wat minder aan dacht maar het maakt me zo onzeker en verdrietig. Het helpt totaal niet.
... - Vrijdag 23 oktober 2015 15:38
Zo herkenbaar! Ik maak geen eten voor haar maar als ik bv een keer iets voor haar en mij moet maken dan zorg ik dat die van haar extra groot is en die van mij het kleinst. Ik irriteer me als zij nee zegt tegen eten en dan wil ik zelf ook niet, ik vind het fijn als ze meer heeft gegeten dan mij.. Maar als ik erover na denk ookal eet ze meer: we komen allebei niet aan en vallen ook niet af.. Dus ja, ik probeer er steeds minder op te letten al is dat soms heel moeilijk.
Anoniem - Zondag 25 oktober 2015 00:22
Wow ik dacht echt dat ik de enige was haha. Ik heb het wel iets minder erg denk ik, ik maak namelijk geen eten voor haar klaar (is ook niet nodig eigenlijk), maar ik koop en geef vaak allemaal lekkere dingen aan m'n zusje, ook omdat ik echt bang ben dat ze anders niet genoeg zou nemen ofzo. Ik weet wel dat ze dat wel zou doen, alleen lust ze niet zo heel erg veel ongezonde snoepjes enzo. Dus dan zal ze minder snel naar iets ongezonds pakken, waardoor ik me dan weer zo ongezond voel, dus dan koop ik altijd de (ongezonde) dingen die zij wel lust, zo veel en zo vaak mogelijk.
M - Vrijdag 22 april 2016 22:44
Ja, herkenbaar, van vroeger... Ook dat ik echt in paniek kon raken als zij iets niet nam. Ik kan die paniek nu nog voelen :-(