Ik wil niet weer naar school

 

Nog maar een paar weekjes vakantie en dan is het zover: De scholen gaan weer open en je mag weer aan de slag. Voor de één een feest, voor de ander iets om tegenop te kijken. Zelf had ik altijd behoorlijk gemengde gevoelens wanneer de vakantie ten einde liep. Dat had ik niet alleen op de middelbare school, maar ook daarna, toen ik studeerde. Op de middelbare school vond ik de omgang met klasgenoten verschrikkelijk ingewikkeld, maar tijdens mijn studie maakte ik me vooral veel zorgen om mijn presteren en of het allemaal wel ging lukken om mijn vakken te halen.

Toen ik op school zat was de zomervakantie meestal het hoogtepunt van mijn jaar. Eindelijk even vrij, even niks doen en op adem komen. Even geen huiswerk of moeilijke artikelen om doorheen te moeten ploeteren. Lekker relaxen en genieten van het mooie weer. Tegen het einde van de vakantie kreeg ik dan meestal ook standaard een wat ongemakkelijk gevoel. Het zat me dwars dat ik weer terug naar school moest en daardoor voelde ik me gespannen.

Aan de ene kant had ik vaak wel weer zin om terug naar school te gaan en weer lekker nuttig bezig te zijn, maar aan de andere kant kon ik me er ook enorm druk om maken. Op de middelbare school was ik namelijk behoorlijk onzeker en vroeg ik me vaak af wat anderen wel niet van me zouden denken. Daarom vond ik het bijvoorbeeld heel belangrijk dat ik er op de eerste schooldag van het jaar leuk uit zou zien en een goede indruk achter zou laten.

Toen ik een eetstoornis had uitte deze onzekerheden zich in de wens om af te vallen. Ik dacht dat ik een betere indruk zou maken op mijn klasgenoten als ik wat dunner zou zijn op de eerste schooldag. Hierdoor begon ik tegen het einde van de vakantie standaard te rommelen met eten, wat altijd in eetbuien, verdriet en teleurstelling uitliep. Mijn lijnpogingen maakten me alleen maar ongelukkig.

Later kon ik enorm opzien tegen de werkdruk die ik ervaarde tijdens mijn studie. Op de middelbare school kon ik nog makkelijk wegkomen met afgeraffelde werkstukken, maar op de universiteit moest ik daarentegen flink aan de bak. Hier kon ik in de zomervakantie al een zwaar gevoel van krijgen. Door mijn eetstoornis was er in mijn hoofd bovendien vaak helemaal geen ruimte om te studeren.

In deze blog deel ik graag een aantal tips met jullie die mij destijds hebben geholpen om de spanningen rondom het weer naar school gaan te verminderen. Ik hoop dat jij er ook wat aan hebt!

♥ Er zal niet zo veel veranderd zijn

Mijn ervaring met terug naar school gaan is dat het eigenlijk altijd meeviel. Vaak was het één of twee daagjes spannend, maar daarna keerde alles in rap tempo weer terug naar normaal. Geen reden om het groter te maken dan het is. Wat kan er in een paar weken nou echt veranderd zijn?

♥ Blijf dicht bij jezelf

Als je het spannend vindt om weer naar school te gaan is het belangrijk om dicht bij jezelf te blijven en jezelf niet anders voor te doen dan je bent. Draag bijvoorbeeld comfortabele kleding waarin je je goed en zelfverzekerd voelt en hou er rekening mee dat school geen modeshow is en dus ook niemand verwacht dat je uren voor de spiegel staat elke ochtend. Goed is goed genoeg. Je mag zijn wie bent en je hoeft jezelf echt niet in allerlei bochten te wringen.

♥ Doe rustig aan de eerste week

Probeer de eerste week, of zelfs weken, van je studie- of schooljaar niet te veel afspraken en activiteiten in te plannen. Vaak komt er veel op je af in het begin en dan kan wat extra vrije tijd prettig zijn om tot jezelf te kunnen komen. Dit is heel normaal en heel veel mensen hebben hier behoefte aan. Schroom ook niet om afspraken af te zeggen als je merkt dat je wat meer tijd voor jezelf nodig hebt.

♥ Maak afspraken over eten

Als je een eetstoornis hebt en het spannend vindt om weer naar school te gaan na de vakantie kan het prettig zijn om duidelijke afspraken te maken met jezelf en met je omgeving. Het kan enorm helpen om anderen te betrekken bij het eten en iemand te hebben om op terug te vallen voor steun. Praat daarom met je ouders, je mentor en vriendinnen die je vertrouwt over hoe ze je kunnen helpen met eten op school. Je hoeft het niet alleen te doen.

♥ Geen goede voornemens

Dit jaar ga ik alleen maar goede cijfers halen. Dit jaar ga ik alle lesstof goed bijhouden en niet alles uitstellen tot het laatste moment. Dit jaar wordt ik eindelijk populair. Herkenbare gedachten? Zet ze dan snel uit je hoofd. Het is namelijk niet realistisch om te denken dat je ineens alles over een andere boeg zult gaan kunnen gooien. Natuurlijk zijn mooie cijfers een goed streven, maar je hoeft echt niet ineens alleen maar tienen te halen. Van een zes naar een zeven gaan is ook al een heel prestatie, toch? En af en toen toe een wat minder mooi cijfer hoort er ook gewoon bij. Leg de lat niet te hoog en wees niet te streng voor jezelf.

♥ Geniet nu

Nu is het voor de meeste van jullie nog zomervakantie, dus probeer daar nog even zo veel mogelijk van te genieten. Het zou jammer zijn als je laatste vakantiedagen opgaan aan stressen en piekeren over het moment dat je weer naar school moet. Die dag ligt nog in de toekomst en het heeft geen zin om je daar nu al zorgen over te maken. Probeer daarom te leven en in het hier en nu en maak het zo fijn mogelijk voor jezelf.

Fotografie: Don O'Brien, Tripp

Heb jij zin om weer terug naar school te gaan?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lost girl - Woensdag 22 augustus 2018 10:16
Ik hoef gelukkig niet meer naar de basis-, middelbare- of hogere school. Wat een hel. Uk heb nooit zin in school gehad. Al dat presteren en stress en lastige klasgenoten, bah. Volwassenen onderwijs is een stuk leuker, maar alsnog sterf ik elke beoordeling weer van de angst haha. Ik was altijd de tijd aan het aftellen tot ik weer vrij was, en dan zo snel mogelijk naar huis.
x - Woensdag 22 augustus 2018 10:35
Ik ben gelukkig klaar met school en begin binnenkort aan mijn tweede jaar van mijn studie, waar ik erg veel zin in heb. De vakantie was fijn maar ik ben wel aan meer structuur toe! Ook vind ik het fijn dat ik op mijn studie mijn vrienden weer regelmatiger zie
MissPineapple - Woensdag 22 augustus 2018 12:52
Ik begin dit jaar aan een hbo-studie, waar ik enorm veel zin in heb maar tegelijkertijd ook tegenop zie... Op de middelbare school heb ik door mijn eetstoornis niet veel tijd gehad voor 'sociaal zijn' waardoor ik nu best wel onzeker ben over of dit wel goed gaat komen op mijn nieuwe school. Ik sta er nu wel een stuk sterker in en ben inmiddels hersteld dus ik denk dat het goed moet komen. De eerste stap is de introductieweek volgende week (spannend!) Maar dat ga ik wel doen!
Isabelle - Woensdag 22 augustus 2018 13:51
Erg herkenbaar!!
Anoniem - Woensdag 22 augustus 2018 13:59
Vorig jaar halverwege het jaar 3 maanden niet op school geweest door mijn eetstoornis... ben dus blijven zitten en ik vind het zoo spannend! Nieuwe klas, nieuwe mensen en gewoon weer hele dagen naar school gaan! Met daarbij de prestatiedruk die ik heel erg voel, ik merk dat de afgelopen twee weken de spanning al heel erg oploopt helaas!
Maarja ik ga de tips opvolgen en gewoon mezelf zijn en ervoor zorgen dat ik genoeg tijd voor mezelf neem want dat is wat er vorig jaar mis ging
Anoniem - Woensdag 22 augustus 2018 13:59
Vorig jaar halverwege het jaar 3 maanden niet op school geweest door mijn eetstoornis... ben dus blijven zitten en ik vind het zoo spannend! Nieuwe klas, nieuwe mensen en gewoon weer hele dagen naar school gaan! Met daarbij de prestatiedruk die ik heel erg voel, ik merk dat de afgelopen twee weken de spanning al heel erg oploopt helaas!
Maarja ik ga de tips opvolgen en gewoon mezelf zijn en ervoor zorgen dat ik genoeg tijd voor mezelf neem want dat is wat er vorig jaar mis ging
D - Woensdag 22 augustus 2018 14:32
Ik kwam twee keer aan in gewicht in 3 maanden toen ik moest aankomen omdat ik anorexia had en ging eten en eten, uit frustraite en verdriet dat het moest en niemand echt naar mij luisterde. Het was mijn meest nare zomervakantie en omslag van mijn leven. Ik heb nooit de confrontatie aangedurfd om verder te gaan met klas 3, omdat ik voor sommige klasgenoten dus dan echt twee keer zo zwaar was, de laatste keer dat ik hen zag. Ik ben nooit meer echt verder gegaan met mijn leven. De concentratie was ook bijna volledig weg toen ik jaren later weer 'een school' oppakte elders, ver weg van huis. Ik mis nog steeds de 3de klas van de middelbare school. Het was zo'n leuke school, de leerkrachten zo aardig. Mijn leven zo in wording, ik mis het iedere dag. Het leven is zo snel verder gegaan. Sommigen zijn directeur, leerkracht, prof. jazzmuscus. Ik ben stil blijven staan. Ieder eind van augustus denk ik daar weer aan.
Anoniempiee - Woensdag 22 augustus 2018 19:22
Ik ben door mn eetstoornis al 1,5 jaar niet op school geweest. Moet na de zomervakantie weer gaan opbouwen maar vind het vreselijk spannend..
Emsie - Donderdag 23 augustus 2018 17:54
ughh ik heb echt totaal geen zin om weer naar school te gaan..
ik ga naar het laatste jaar van mijn opleiding, hierna ben ik gelukkig klaar en heb ik als goed is in Mei/Juni m'n MBO diploma.
(godzijdank)
PLEASE READ proud redactie - Zaterdag 25 augustus 2018 21:10
Komt er nog een blog over naar de universiteit gaan? Ik ben eerstejaars en zie dat ik op sommige dagen hoorcolleges heb tussen bijv 17 en 19, en dan moet ik ook nog 1.5 uur reizen. Ik krijg sws al stress van al die onregelmatigheden etc. Hebben jullie tips?

Liefs,
Eerstejaars die zich weer brugpieper voelt