Ik wil alles helemaal anders

 

Opeens ben ik er klaar mee. Ik wil mezelf niet meer zijn. Ik zit vast ik slopende patronen en ik lijk er maar niet uit te komen. Misschien moet ik maar eens een drastische veranderingen aanbrengen in mijn leven. Zou een andere haarkleur voldoende zijn of kan ik niet beter verhuizen? Ik wil alles even helemaal anders.

Vaak heb ik gedacht dat verhuizen me wel uit die sleur van eetbuien en braken zou helpen. Als ik nou een heel ander leven heb, een nieuwe start, dan begin ik van voor af aan en dan ga ik het niet verpesten. Ik ben nooit echt verhuisd om deze reden, maar de keren dat ik om andere redenen wel ben verhuisd had mijn probleem ook niet opgelost. Een eetstoornis draag je met je mee, waar je ook heen gaat. Het zit van binnen.

Misschien ging het even beter. Net als soms op vakantie. Als ik even uit m'n vertrouwde omgeving was en genoeg andere prikkels had. Veel eetbuien kwamen dan ook uit verveling. Wij mensen kunnen niet goed tegen verveling. Je kan met verveling leren omgaan of zorgen dat je je niet verveeld op een fijne manier. Je kan ook in een verslaving schieten. Gamen, drinken, drugs, een eetstoornis. Ik wil absoluut niet zeggen dat mijn eetstoornis slechts een verslaving was, maar dit hield het soms wel in stand. Ik dacht dat een nieuwe situatie met nieuwe prikkels me er dan ook uit zou kunnen helpen.

Misschien is verhuizen niet de oplossing voor je problemen... Toch kunnen ogenschijnlijk kleine veranderingen je net even dat extra beetje energie en inspiratie geven om weer een even door te kunnen zetten. Nee, geen magische manier om van je eetstoornis af te komen, maar een steuntje in de rug, een positieve noot, dat kan nooit kwaad toch? Verandering en in beweging blijven is immers goed voor de mens, denk ik. Er wordt ook niet voor niks gezegd dat het heel gezond voor je is om af en toe een andere route naar je werk te fietsen. Gewoon om je hersenen weer even op scherp te zetten en een leuke, nieuwe route te ontdekken.

Zelf denk ik dat het goed is om af en toe even uit je comfort zone te stappen. Het hoeven helemaal geen drastische veranderingen te zijn. Juist niet. Misschien dat de volgende punten je op wat ideetjes kunnen brengen:

♥ Een nieuwe kledingstijl

Misschien is een heel nieuwe garderobe een beetje overdreven, maar het kan echt fijn zijn om een keer een item te kopen dat je normaal gesproken niet zo snel zou dragen. Een keer even iets heel anders dan wat je altijd al doet! Je zal merken dat je je ook een beetje ander mens voelt.

♥ Je haar verven

Nu is dit puntje wel heel erg mijn ding hoor. Het kan best dat je hier helemaal niks mee hebt en dat je het zonde van je haar vindt. Dat begrijp ik heel goed, maar zelf vond ik het wel altijd fijn om mijn haar een ander kleurtje te verven. Dan voelde ik me echt weer even 'als nieuw' en ik kreeg er wat meer energie van. Nog steeds wel eigenlijk! Het hoeft niet meteen pimpelpaars met een goud randje... Net een andere tint of gloed kan je echt al laten stralen.

♥ Nieuwe muziek luisteren

Muziek is zo iets machtigs. De kracht van muziek vind ik nog altijd bewonderenswaardig. Het kan tot het diepste van je ziel dringen en zo veel met je doen. Veel mensen halen kracht en steun uit muziek. Bovendien kan het je emoties versterken of je juist even anders laten voelen als je daar behoefte aan hebt. Daarom kan het ook echt iets voor je doen om een keer totaal andere muziek te gaan luisteren en te kijken wat het met je doet! Er is nog zo veel te ontdekken!

♥ Een nieuwe ochtendroutine

Elke ochtend weer hetzelfde liedje. Misschien ben je helemaal content met je ochtend routine of misschien heb je het gevoel in een sleur te zitten. In beide gevallen kan het toch goed zijn om eens iets in je ochtendroutine te veranderen. Ja, zelfs als je content bent met die routine. Een beetje hetzelfde verhaal als af en toe een andere weg naar werk kiezen. Het houd je scherp en creatief. Wederom hoeft het niet iets drastisch te zijn. Denk bijvoorbeeld aan het oefenen van de handstand tegen de muur elke ochtend. Doe eens gek, haha. 

♥ Je kamer restylen

Ik vind het heerlijk om af en toe even alle meubels te verplaatsen. Zelf in beweging blijven geeft me energie, dus waarom zou dat voor m'n omgeving niet kunnen gelden? Ik schuif met meubels, anderen verven een muurtje en sommige doen iets heel anders met de decoratie.

♥ Nieuwe mensen ontmoeten

Er is vast helemaal niks mis met je vrienden. Die zou ik dan ook zeker niet de deur uit doen, maar dat betekent niet dat je daarnaast geen andere mensen kan ontmoeten. Misschien hoeven dat geen hechte vriendschappen te worden, dat is oké, maar het kan heel fijn zijn om eens wat nieuwe mensen ontmoeten en ander soort gesprekken te voeren!

♥ Een nieuwe hobby

Waar ontmoet je die nieuwe mensen dan? Overal en nergens, maar bijvoorbeeld tijdens het uitoefenen van een nieuwe hobby. Los daarvan is het proberen van een nieuwe hobby of je hem nou doorzet of niet ook wel leuk voor de verandering. Misschien ontdek je nog een nieuw talent of nieuwe passie! Of misschien ontdek je wel dat iets echt helemaal niks voor je is en kan je er daarna keihard om lachen.

♥ Nieuwe doelen stellen

Dit is wellicht een iets grotere verandering, maar het is helemaal niet gek om af en toe eens te kijken naar je doelen en daar wellicht iets aan aan te passen. Of dat nou om lange of korte termijn doelen gaat. Of het nou op gebied is van relaties, werk of herstel. Je maakt continu dingen mee en verandert daardoor ook de hele tijd. Het is dus helemaal niet gek dat jouw doelen misschien met je mee veranderen. Het is jouw leven, dus jij mag bepalen. Wat zou je graag willen?

Verandering kan soms best eng zijn. Wat als het mislukt? Wat als mensen het raar vinden? Wat als ik het zelf niet leuk vind? Of zelfs: Wat als het oude nooit meer terug komt en ik uiteindelijk slechter af ben?

Ik ken best wel wat mensen die liever niet te veel veranderen. Helemaal goed, als dat voor jou werkt, maar ik zou ook willen meegeven om niet te bang te zijn voor verandering. Natuurlijk is het niet zo dat je haar verven of verhuizen je problemen gaat oplossen. Het continu willen veranderen moet niet resulteren in een soort vluchtgedrag, maar het is ook niet per definitie is slechts, denk ik. Zoals met alles draait het om het vinden van een juiste balans voor jezelf. Hoewel ik Lotte haar visie op balans ook wel een interessante invalshoek vind. 

Ik kon soms zo vast zitten in hoe ik dacht dat dingen moesten zijn en in hoe ik vond dat ik moest zijn. Het kon danzo opluchten om dat even los te laten en iets te doen dat helemaal nieuw was. Ik heb heus wel eens met m'n handen in het haar en alle meubels in het midden van de kamer gestaan en geen idee meer gehad wat ik er nou mee moest. Het wilde niet lukken zoals ik het in mijn hoofd had en eigenlijk was het best veel werk. Intussen had ik een hoop rotzooi gemaakt thuis. "Waar was ik ook al weer aan begonnen?! Het stond toch gewoon prima?!" Toch helpt het me dan om creatief te denken en ook met verandering om te leren gaan. Het is nou ook weer niet het einde van de wereld. Je bent gewoon iets langer bezig met het verplaatsen van die meubels. In het ergste geval is het nog een dagje langer een zooitje in huis. 

Één ding is zeker en dat is dat niks zeker is. Dat is wat mij betreft helemaal oké. Het geeft me juist wel rust. Het geeft me het gevoel dat alles mogelijk is. Dat wil niet zeggen dat alles ook gaat gebeuren, maar je zou het niet uit hoeven sluiten. Verandering is ook leuk. Het is lol maken, experimenten, vallen, opstaan, leren, fouten maken, ontdekkingen doen, jezelf verrassen, leven.

Hoe is dit voor jou? ♥

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Renate - Woensdag 21 augustus 2019 22:18
Ik vind het zo om verfrissend jouw visie op dingen te lezen, je staat altijd met open armen in het leven. Met autisme vind ik dat het moeilijkste wat er is. Maar ik geloof wel dat er meer beweging mogelijk is in alle vaste patronen die ik maar star hanteer. Dankjewel voor deze mooie en bemoedigende spiegel!
Sanne - Donderdag 22 augustus 2019 09:46
Mooi! Soms denk ik ook als ik alles anders doe leven even helemaal omgooien dan gaat het wel weer goed. Maar uit eigen ervaring weet ik dat het totaal niet zo werkt.... Ik heb wel eens een half jaar in het buitenland gestudeerd. Ja door al het nieuwe en leuke kon ik even wat milder voor mezelf zijn, maar die stomme eetstoornis was er nog steeds.... die verdween niet ineens. Leuke tips!
Cindy - Vrijdag 23 augustus 2019 19:45
Mooi!dank je wel x