Ik weet het wel, maar doe het niet

 

Soms weet je eigenlijk heel goed wat je zou moeten doen en toch doe je het niet. Ik heb dit ook vaak gehad en natuurlijk heb ik het nog steeds weleens in mijn dagelijks leven. Maar tijdens het herstel van mijn eetstoornis vond ik dit soms enorm vervelend. En anderen ook trouwens. Want waarom deed ik het niet, terwijl ik het allemaal zo goed wist?

Als je dit herkent is het heel goed om te onderzoeken waarom je het niet doet. Soms heb je geen flauw idee waarom je toch steeds weer voor die eetstoornis blijft kiezen, terwijl je heel goed beter weet. Kijk daarom eens naar de kopjes hieronder. Misschien herken je een oorzaak van het vastlopen of herken je er meerdere. Dit is een eerste stapje om te gaan kijken hoe je dat stuk aan kunt pakken, zodat je toch echt stappen gaat zetten.

excuses

Faalangst
‘'Ik weet heel goed dat ik moet ontbijten, maar toch lukt het niet. Het is zo'n gevecht in mijn kop en ik kom er gewoon niet doorheen. Ik kan het niet. Ik ben niet sterk genoeg.''

Ik denk dat een van de redenen is dat ik soms niet deed wat nodig was, te maken had mijn mijn faalangst. Ik dacht dat het me toch niet zou lukken. Ik kon tenslotte niets, dus ook vechten tegen een eetstoornis zou ik niet kunnen. Daar was ik vast niet sterk genoeg voor. In ieder geval, zo dacht ik er lange tijd achter. Ik durfde niet, omdat ik bang was.

Angst
‘'Ik ben zo bang voor wat er komen gaat. Ik wil die controle niet verliezen, dat kan ik niet aan. Ik wil niet dik worden, ik wil niet gaan voelen. Ik durf het niet.''

Ik was doodsbang voor wat er zou gebeuren als ik beter zou gaan eten. Want wat dan? Dan zou ik andere dingen gaan voelen dan die ik nu voel. Ik zou de controle verliezen en dat durfde ik niet. De stap waarvan ik wist dat ik hem moest nemen, maakte ik niet omdat ik mezelf klemzette in angst. Want als ik dit doe, dan gebeurt er dat... en daar was ik ontzettend bang voor.

truth

Afhankelijkheid
‘'Ik ben helemaal alleen. Als ik de stap ga zetten en voor behandeling ga kiezen, moet ik het aan anderen gaan vertellen. Dat vergeven ze me nooit. Ik wil ze niet tot last zijn.''

Misschien zit jij er ook wel zo in. Op een gegeven moment wist ik dat er iets moest gebeuren en wilde ik weer gelukkig leren zijn. En toch durfde ik het absoluut niet te vertellen aan mijn ouders. Ik heb dat nog heel lang uitgesteld. Te lang achteraf. Neem dus de stap en leg een brief op het bed van je ouders, bel ze op of vertel het aan een vertrouwenspersoon op school. Je verdient het niet om ongelukkig te zijn.

‘'Niemand begrijpt me. Als ik ze vertel wat er speelt, krijg ik toch geen steun. Ik weet al lang wat ze gaan zeggen. Ik weet heus wel dat het beter is om te praten, maar ik ben bang voor hun reactie.''

Ook deze heeft hiermee te maken. Bang zijn voor een oordeel, een mening van een ander. En toch moet je kiezen voor jezelf. Jij bent niet afhankelijk van je omgeving. Wat ze er ook van vinden, op de lange termijn ga je er heel veel aan hebben dat je de stappen hebt gezet die je nodig had. Beter worden en gelukkig zijn is iets wat voor iedereen beter is.

excuses

Ambivalentie
‘'Ik weet niet of ik dit wel wil. Natuurlijk weet ik dat het nodig is om beter te eten, maar kan het niet op een andere manier? Mijn manier? Is dit echt wel nodig en wil ik die eetstoornis eigenlijk wel loslaten?''

Ik stond eigenlijk heel dubbel tegenover herstellen van mijn eetstoornis. Natuurlijk wist ik dat het goed was, dat ik gelukkiger zou worden en dat ik mezelf kapot aan het maken was. Maar toch deed ik het niet. Ergens wilde ik het niet. Ik wilde het oude vertrouwde niet loslaten, het leverde me nog teveel op. Ik wilde wel en niet tegelijk. Iets typerends voor eetstoornissen, maar iets waar je op een gegeven moment toch echt moet gaan beslissen. Wat wil je?

Niet het juiste moment
''Misschien ben ik er nog niet klaar voor. Het valt ook allemaal nog wel mee. Ergens weet ik wel dat ik niet gelukkig ben, maar ik doe er niets mee omdat het wel meevalt. Ik ga nu nog niet aan de bel trekken.''

Natuurlijk kun je altijd vinden dat je nog niet op het goede punt bent om stappen te nemen. Of dat het nog niet ernstig genoeg is om hulp te vragen. Maar dat soort excuses zijn echt zo zonde. Je gaat enkel meer achteruit. Je mag ook hulp vragen als je nog geen (ernstige) eetstoornis hebt. Het is rot genoeg dat je ongelukkig bent met jezelf of je leventje. Daar kun je wat aan doen en daar is geen juist moment voor. Ongelukkig zijn is het moment. En dat is nu.  

‘'Ik weet het wel, maar ik doe het niet.''
Dit denk je misschien niet zo letterlijk, maar dit is wel wat er bij veel meiden met een eetstoornis tussen de regels door gezegd of geschreven wordt in dagboekjes. Er wordt veel ‘Ja, maar' gebruikt en die woorden kun je eigenlijk meteen vertalen in 'Nee, want...' Ook ik heb enorm veel 'gemaard'. Ik had altijd wel een reden waarom het moeilijk was, niet lukte, onmogelijk leek of toch weer terug kwam.

just do it

Stop met ‘Ja, maar'. Maak er van; ''Ja en ik vind het eng.'' Of ''Ja, en ik vind het moeilijk.'' Want dat is het ook. Het is inderdaad eng, zwaar en rot. Maar als je hier doorheen gaat krijg je een vrijheid terug die helpt om weer gelukkig te zijn. En dat is het helemaal waard, geloof me!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

anoniem - Dinsdag 20 mei 2014 19:18
Mooie blog weer.
Ik bewonder je, Nouska.
Eefje - Dinsdag 20 mei 2014 19:20
Heel erg herkenbaar Nouska. Ik heb nu ook last van een enorme terugval en ik weet dat ik x niet meer moet doen, en weer beter moet gaan ontbijten bijvoorbeeld. S avonds is het dan ook regelmatig flink oorlog in mn kop. Probeer ik er overdag niet teveel bij stil te staan, maar als ik ga slapen wordt het ford keihard beschoten van alle kanten. En is het even gedaan met alle positiviteit. Maar ik ga elke dag weer een beetje meer mijn best doen om echt beter te worden! En deze blog zal mij zeker helpen. Bedankt!!!!
Claire - Dinsdag 20 mei 2014 19:21
Zo op het juiste moment, zo herkenbaar!!! Het zet me wel even aan het denken
onlymy - Dinsdag 20 mei 2014 19:22
wow, ik heb zelf geen eetstoornis, maar nog is dit zoo enorm op mij van toepassing, ik zit momenteel ook in de spagaat. bedankt voor deze blog!
deborahh__x - Dinsdag 20 mei 2014 19:32
Hele mooie blog Nouska!!
Bewondering is 100%!! ;)
Divertje90 - Dinsdag 20 mei 2014 19:34
Té herkenbaar!
Muts. - Dinsdag 20 mei 2014 19:52
Oei, pijnlijk herkenbaar...
Marisie - Dinsdag 20 mei 2014 20:16
Idd heel herkenbaar.. Heb heel veel bewondering voor hoe je dit verwoord hebt. Het klopt echt precies!
Diedjuh - Dinsdag 20 mei 2014 20:19
Whauw.....goed moment dit. Bedankt Nouska voor de prachtige blog!
Jens - Dinsdag 20 mei 2014 20:24
precies op het goede moment had het er net over in de chat en nu lees ik hier hele goede tips:)

dank je wel:)
joos - Dinsdag 20 mei 2014 20:47
Dankjewel Nouska, hier loop ik al maanden mee te worstelen. Ik ben nooit opgenomen in een kliniek of ziekenhuis en voel me daardoor een mislukte anorect. Ook vind ik mezelf niet dun genoeg om te herstellen, al vindt mijn omgeving me mager. Maar ik durf het niet, ik durf niet echt de stap te nemen naar herstel, ook al weet ik dat het dan beter wordt en ik me gelukkiger ga voelen. Bovendien ben ik nu niet gezond.
Heb veel aan deze blog! ♥
georgiexo - Dinsdag 20 mei 2014 20:56
deze heeft me flink geraakt. bedankt Nouska!
anoniem. - Dinsdag 20 mei 2014 22:14
Te herkenbaar.. Goed geschreven ook! Heeft me aan het denken gebracht..
Ana - Dinsdag 20 mei 2014 22:44
spijker op z'n kop.
Dit alles. En precies zoals het hier staat....

En ik heb op dit moment zó het gevoel dat de hulpverlening me laat vallen omdat ik het (nog) niet voel... Terwijl ik het echt wel weet. Maar voelen lukt gewoon echt nog niet....
Hannaax - Dinsdag 20 mei 2014 22:47
Nouska, je slaat weer spijkers met koppen; ik kijk altijd het meest uit naar jou blogs & die van Scarlet. Ga zo door, ij bewonder jullie ook het meest :)
yours - Dinsdag 20 mei 2014 23:06
Zo herkenbaar! Zet me weer aan het nadenken. Dank je Nouska! :)
A. - Woensdag 21 mei 2014 09:09
Vooal dat stukje over Angst is heel herkenbaar, maar hoe zet je je over die angst heen....
N. - Woensdag 21 mei 2014 14:13
Zo herkenbaar...ik weet zoveel, maar het doen...ho maar :p
*Esther* - Woensdag 21 mei 2014 19:35
Dit herken ik zo erg! Door mij komt het meestal door angst en ambivaletie.
Sunshine - Donderdag 22 mei 2014 19:09
Lijkt wel geschreven door mijn therapeute, indrukwekkend weer :)