Ik was te streng voor mezelf

 
Wees niet zo streng voor jezelf, maar wees lief voor jezelf. Het is iets wat ik vaak tegen anderen zeg. De eetstoornis legt voor jou allemaal strenge regeltjes op. Toen ik dieper in mijn eetstoornis zat was dit ook één van de dingen waar ik mee worstelde; je mag niet, rode (oranje) en groene lijstjes, verboden, veilig vs niet veilig. Regels, regels, regels. Dit waren allemaal gedachtes die in mijn hoofd om gingen. Was ik het? Nee het was de eetstoornis. Ik wil mijn strijd tegen de regels van mijn eetstoornis met jullie delen. Ook vind je wat tips om naar je eigen lichaam te luisteren.
 
De eetstoornis die voor jou allemaal strenge regeltjes oplegt. Herkenbaar? Deze regeltjes móét je opvolgen, althans voor je gevoel. Maar je verstand, de echte jij, wil toch wel eens genieten op die ene verjaardag van je ver weg-wonende oma of dat afscheidsfeestje van een vriendin? Het lijkt een eindeloze strijd, jij vs de eetstoornis. Het wordt druk in je hoofd, er is eigenlijk maar plaats voor één, maar toch zijn de stemmen er allebei. Het lijkt een eindeloze strijd. De eetstoornis gaat toch wel winnen, denk je dan. Maar heb je het dan juist niet al opgegeven op het moment dat je dit denkt?
 
meisje
 
Wake up! Het is nog niet te laat. Ik weet hoeveel energie het kost om tegen die eetstoornis in te gaan, opgeven is de minst vermoeide optie, toch? Maar wat levert het je nou precies op? Is het luisteren naar die strenge stem nou echt het beste, ik denk van niet. Je eigen keuze betekent toch zoveel meer. 
 
We verdienen het allemaal, stuk voor stuk, ook jij, om onszelf met liefde te behandelen. En onszelf te respecteren. En daar hoort een beetje genieten ook bij, genieten van het leven. Die strenge regels, strenge leefgewoontes of andere strenge dingen zijn echt nergens voor nodig. Je wordt er niet beter van want een eetstoornis sleept je overal in mee, verpest alles en pakt je op de kwetsbare momenten, dat is wat ik heb geleerd van een eetstoornis. En zeg nou zelf, dat klinkt toch best hard. En dat is het ook. 
 
Een goed voorbeeld van lief zijn voor jezelf is ook naar je lichaam luisteren en het geven waar het om vraagt. Zo had ik afgelopen week een keer meer trek dan anders, wees lief voor je lichaam en geef het waar het om vraagt, want dit doet het niet voor niets. Wees je lichaam dankbaar dat het elke dag voor jou functioneert.
 
Vind je dit lastig? Kijk eens naar wat anderen om je heen doen. Je blijft toch ook wel eens natafelen na het avondeten met je familie, mijn ouders nemen er dan nog eens een glas drinken bij en we bespreken wat we vandaag allemaal gedaan hebben of meegemaakt hebben. Het gebeurt ook wel eens dat ze dan een ijsje nemen, vooral in de zomer. Geniet van de kleine dingen.
 
Daarnaast merk ik het ook steeds meer wanneer mijn lichaam rust nodig heeft, nou ja, misschien heb ik dit altijd al wel gemerkt, maar ik geef er nu meer aan toe. Want lief zijn voor jezelf is ook goed voor jezelf en voor je lichaam zorgen. Daar hoort rust dus ook bij nadat je enkele dagen hebt gesport. Ik hoop dat ook jij steeds meer naar je lichaam kan luisteren, het kan voorzien van de behoeftes waar het om vraagt en zo jezelf weer te accepteren.
 
girl
 
Ten slotte nog wat tips:
Luisteren naar je lichaam
- Plan een rustmomentje in na het sporten, bv. een bankhang momentje om je spieren te laten rusten. Als je dit lastig vindt om alleen te doen, ga dan bij je familie (ouders, broertje, zusje) of vrienden zitten. 
- Neem wat extra's te eten mee als je een lange dag van huis weggaat voor het geval je trek krijgt.
- Drink genoeg met warm weer, doe bijv. een citroentje, komkommer of wat munt in een glas water of maak een lekkere smoothie.
- Ga op tijd naar bed als je moe bent
 
Verwenmomentjes
- Verwen jezelf met lekker ruikende geurtjes, bodylotion, scrub of douchegel
- Lak je nagels of doe wat make up op als je je daar fijn bij voelt of trek je leukste, mooiste kleren aan! 
- Plan een middagje of een dagje vrij in, voor en/of na de toetsweek 
- Neem een warm bad of warme douche na een drukke dag
- Plan relaxmomentjes of pauzemomentjes met een lekkere kop thee en een tussendoortje
 
Inmiddels gaat het met mij al veel beter, ik heb de twee stemmen leren onderscheiden en ik ben hard op weg om weer mijn eigen keuzes te maken. Dit is tevens een blog aan mijzelf, maar vooral aan jullie, aan degenen waarvoor vechten nog zo moeilijk blijft.
 
Wees lief voor jezelf ♥
Fotografie foto2: Mackenzie Black
 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Zaterdag 24 juni 2017 10:10
Topper!
britneyangel - Zaterdag 24 juni 2017 11:27
intressante en een fijne en duidelijke blog
m - Zaterdag 24 juni 2017 11:37
❤❤❤❤❤
AnaMan - Zaterdag 24 juni 2017 15:45
Goede blog, dank je wel!
En natuurlijk veel sterkte en succes in je verdere strijd!!!
Je kan het!!! :)
Sterregoesforit - Zaterdag 24 juni 2017 16:59
Fijne blog!! En herkenbaar van die verschillende kanten: es en jijzelf die gewoon weer gelukkig wil zijn en ook wil kunnen genieten. Je bent super bezig, ga zo door :-) Liefs
M - Zaterdag 24 juni 2017 19:17
Ik ben trots op jou, mijn lieve ilsje 💗 love you so much, keep going
muus83 - Zaterdag 24 juni 2017 22:29
Zo'n worsteling voor mij! Ik verdien al die dingen geeoon niet volgens mijn eetstoornis, helemaal niet wanneer er niks tegenover staat... 😓
Anne - Zondag 25 juni 2017 10:09
Dat is echt niet waar, zorg goed voor jezelf je lichaam zal je dankbaar zijn.
Ilse - Maandag 26 juni 2017 08:36
Wauw Ils... Wat ben je toch een prachtig mens en wat ben ik trots op jou! Enorm mooi geschreven meid