Ik vraag steeds om bevestiging

 

Toen ik in mijn middelbare schoolperiode nog veel onzekerder was, was bevestiging vragen iets wat ik veel deed. Complimentjes krijgen, de bevestiging dat ik iets goed had gedaan of dat het oke was om een bepaalde keuze te maken, hielpen mij op dat moment heel erg en het was ook iets wat ik echt nodig had. Ik was er destijds nog niet aan toe om wat minder afhankelijk te zijn en die bevestiging vanuit mijzelf te krijgen. Ik denk dat dit ergens ook wel normaal is als je jong bent en dat het ook te maken heeft met ouder, volwassener worden om dit wat meer los te kunnen laten.

Bij mij was het erg aanwezig en ik kon me ook heel onrustig voelen als ik niet die bevestiging had van bijvoorbeeld mijn ouders, mijn vriendinnen of vriend of van docenten. Ik had dat nodig om me goed te voelen over mezelf en de keuzes die ik maakte en als ik die bevestiging niet kreeg, voelde ik een bepaalde onrust. Toch denk ik dat het bij mij wel meeviel en zag ik het verder in mijn omgeving, bijvoorbeeld bij vriendinnen, veel meer.

portret

Als ik om bevestiging vroeg, hielp het vaak ook wel en kon ik het erna wel wat meer loslaten. Het zorgde er dan wel voor dat ik hierin afhankelijk was van anderen en niet in staat was mijn eigen onrust weg te nemen, maar ik kon vragen om wat ik nodig had en dat hielp me ook op dat moment. Ik zie echter ook een andere kant. Een kant waarbij het constant vragen om bevestiging er niet voor zorgt dat de onzekerheid weggaat. Dat er eigenlijk veel hetzelfde wordt gevraagd en dat die onzekerheid blijft. Bij mij hielp die bevestiging, maar ik zag ook vaak genoeg om mij heen dat het eigenlijk niks veranderde. Dat het vragen om bevestiging een soort gewoonte werd zonder dat het iets veranderde en waarmee de eigen onzekerheid misschien wel in stand gehouden werd.

Misschien herken je het wel, dat je veel behoefte hebt aan bevestiging en dit ook veel vraagt aan anderen. Ondanks dat het kan helpen, kan het de onzekerheid misschien ook juist versterken en kan het ook heel vervelend zijn dat je steeds het gevoel hebt dat je de bevestiging van anderen nodig hebt. Hoe kun je hier nou mee omgaan? Van mijn eigen ervaringen hiermee en wat ik in mijn omgeving heb gezien, heb ik veel geleerd waardoor ik inmiddels die bevestiging veel minder nodig heb. Natuurlijk is het af en toe fijn om dit te krijgen en heb ik dit ook in sommige situaties meer nodig, maar het is wat meer in balans en ik ben er minder afhankelijk van. Het geeft enorm veel vertrouwen en vrijheid en daarom wil ik graag mijn tips met jullie delen.

- Wat ligt er onder die behoefte?
Het heeft mij erg geholpen om te kijken wat er nou lag onder die behoefte van mij om veel om bevestiging te vragen. Aan het begin was het iets wat vooral ook uit automatisme gebeurde, het leek bij mij en mijn manier van communiceren te horen, maar er lag wat onder. Er ligt meestal, misschien wel altijd, een bepaalde behoefte onder. Wat maakte dat ik daar steeds om vroeg? Wat had ik nodig en hoopte ik er uit te halen en wat was het effect op mij als ik die bevestiging wel/niet kreeg? Het hielp mij om meer inzicht te krijgen in mijzelf, wat ik nodig heb en wat belangrijk voor mij is. Zo kun je er ook achter komen dat er ook andere manieren zijn om in deze behoefte te voorzien en je kan ook kijken wat daar dan weer achter ligt en dat kan ook zijn dat je meer aan je zelfvertrouwen moet werken.

- Wat gebeurt er als je die bevestiging niet krijgt?
De 'wat als..' vraag wordt vaak gesteld als het gaat om angsten, maar ook bij dit soort kwesties kun je jezelf die vraag stellen en kan het inzichten opleveren. Je stelt die vraag niet voor niks dus het ligt voor de hand dat je er wat aan hebt op het moment dat je deze bevestiging krijgt. Het is interessant om jezelf af te vragen wat er gebeurt als je deze bevestiging niet krijgt.

meisje

- Wat maakt dat je het van een ander moet krijgen en niet van jezelf?
Als ik terug denk aan de tijd dat ik nog veel bevestiging nodig had, besef ik dat dit vooral vanuit anderen moest komen omdat ik mezelf die bevestiging en het vertrouwen nog niet kon geven. Ik kon mezelf niet overtuigen van een keuze die ik zou maken en dat het goed was. Ik kon niet bevestigen voor mezelf dat ik dingen goed deed op school en dat ik mijn best had gedaan. Ik had het destijds nodig om dit te horen van mijn moeder die mij heeft zien studeren en overhoorde. Er werd ook weleens tegen mij gezegd dat ik wat meer op mezelf mocht vertrouwen en dat heeft mij op gegeven moment ook wel aan het denken gezet en ook in laten zien dat ik dit vertrouwen wat meer uit mijzelf moet krijgen en dat ik niet altijd de goedkeuring en bevestiging van anderen nodig heb om me goed te voelen. Dit heeft tijd nodig gehad, maar het heeft mij wel veel verder geholpen.

- Wat betekent bevestiging krijgen voor jou?
Het klinkt misschien als een vage- of een beetje een standaard vraag, maar het is wel een vraag die mij erg heeft geholpen. Waarom heb ik het zo hard nodig en wat betekent het voor mij om die bevestiging te krijgen? Betekent het dat ik het gevoel heb dat ik het waard ben? Of geeft het een soort rust en heb ik daardoor het gevoel dat ik op het goede spoor zit? Het heeft mij veel inzicht gegeven en hierdoor heb ik mijzelf en mijn behoeften ook beter leren kennen.

- Welke stappen kun je zetten om hier minder afhankelijk van te worden?
Zeker wanneer bevestiging vragen een patroon is geworden, is het heel lastig om dit te doorbreken. Toch is het wel de moeite waard om hier wat meer afstand van te leren nemen en om wat meer op jezelf te leren vertrouwen. Wanneer je meer zelfvertrouwen krijgt, kan dit vanzelf wat beter gaat maar ik ben er van overtuigd dat het ook andersom kan werken. Schrijf bijvoorbeeld op wat je nodig hebt om wat minder afhankelijk te worden van de bevestiging van anderen. Wat zijn stapjes die je kunt zetten?

Het is echter niet zo dat bevestiging vragen altijd slecht is. Het kan je erg belemmeren en daarom hoop ik dat je wat hebt aan mijn bovenstaande tips. Tegelijkertijd doen we dit allemaal en hebben we allemaal soms op welke manier dan ook bevestiging nodig. Soms in een stukje waardering, soms in de vorm van een bevestiging dat we goed bezig zijn. Dat is heel normaal. Heb je het idee dat je er veel meer mee bezig bent en dat je er echt een soort van afhankelijk van wordt? Dan kan het helpen om jezelf de bovenstaande vragen eens te stellen.

Lees ook: Ik hunker naar aandacht, stoppen met onzekere vragen stellenje bent meer waard dan een FB like en onzeker in een vriendschap.

Fotografie: Dmitriy Fokeev 

Vraag jij veel om bevestiging?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jacyntha - Zondag 25 augustus 2019 20:41
Heel goed dat dit ter discussie wordt gesteld!!! Zie hier op proud vaak als tip voorbijkomen om om bevestiging te vragen aan anderen. Ikzelf deed dit vroeger op de manier die jij omschrijft.... Ik maakte mezelf afhankelijk van de ander en op een bepaalde manier geef je ook een deel van de verantwoordelijkheid voor het omgaan met jouw verantwoordelijkheid uit handen. Dan kan nuttig zijn als je die verantwoordelijkheid tijdelijk niet kan nemen omdat je door je onzekerheid geen realistisch beeld kunt vormen, maar telkens in een vriendschap niet gelijkwaardig kunnen zijn omdat jij afhankelijk bent en het telkens opleggen van een verantwoordeijkheid heeft mijn vriendschappen echt behoorlijk onder druk gezet. Het vele bevestiging vragen heeft voor mij alleen maar averechts gewerkt. Ik haalde er nooit uit wat ik zocht; was de ene zorg weggenomen, dan kwam er wel iets nieuws voor in de plaats. Daarentegen werden voelden veel vrienden zich onder druk gezet en overvraagt door de rol die ik hun oplegde als mijn geruststeller. Ik denk daarom dat het zeker nuttig is deze punten na te lopen als je net als ik veel bevestiging vraagt! Anderen kunnen je helpen, maar kunnen het niet van je overnemen. Uiteindelijk zal de bevestiging uit jezelf moeten komen. Vrienden kunnen daarbij helpen maar kunnen geen knop bij jou omdraaien
britneyangel - Maandag 26 augustus 2019 09:01
herkenbaar