Ik voel me dik vandaag

 

Sommige dagen zit ik niet lekker in mijn lijf. Mijn kleren zitten niet fijn, ik ben een beetje emotioneel en ik zie de dingen somber in. Als kers op de taart voel me ik me ook nog DIK. Ik wéét - ergens - dat ik niet dik ben, maar die rationele kant is even in geen velden of wegen te bekennen. Ik denk het ook echt te zien: als ik voor de spiegel sta, lijken mijn buik en bovenbenen voller dan gewoonlijk.

'Ik ben een dik propje, he?' zeg ik dan tegen mijn vriendin. 'Ja', zegt ze terwijl ze me een knuffel geeft, 'maar wel mijn propje'. Dat helpt een beetje. Maar soms heb je meer nodig om het leven aan te kunnen op 'dikke dagen'.

dik voelen, eetstoornis, onzekerheid1 Dik is geen gevoel
"Ik voel me dik". Dat is wat we zeggen op zulke dagen. Daarmee vergetende dat 'dik' geen gevoel is. Dik of dun zijn oordelen over iets fysieks. Die oordelen roepen bepaalde gevoelens of emoties op. Er zitten dus wel gevoelens verbonden aan dik en dun, maar het is geen gevoel op zichzelf. Het kan zijn dat dik/dun wordt gebruikt als afleider van werkelijke gevoelens. Wat ligt er onder dat 'ik voel me dik'?

Ben je misschien gespannen of nerveus door iets wat je moet doen? Of voel je je onzeker door iets wat iemand heeft gezegd of door iets wat is gebeurd? Misschien voel je je eenzaam of angstig of heeft een bepaalde situatie schuldgevoelens of stress getriggerd? Probeer je ware gevoel te onderzoeken en te plaatsen, aan de hand van wat je hebt meegemaakt de afgelopen dagen of op de planning hebt staan.

Pieker je ook weer niet helemaal suf over 'wat het kan zijn' waardoor je je dik voelt. Het kunnen ook hormonen zijn. Misschien moet je gewoon ongesteld worden. Het mag er allemaal zijn, je mag voelen wat je voelt: probeer een beetje begrip op te brengen voor jezelf. Op het moment dat je gevoelens gaat wegstoppen, creëer je alleen maar meer spanning. Geef je gevoel de ruimte.

2 Voor een vriendin
Wat kan het lastig zijn om goed voor jezelf te zorgen. Vooral als je je dik voelt. Je dik voelen gaat gepaard met negatieve oordelen - anders zou het geen issue voor je zijn - waardoor het moeilijk is om lief voor jezelf te zijn. Doe daarom net alsof je voor een vriendin zorgt, in plaats van voor jezelf. Als je beste vriendin bij je zou komen met dit probleem, wat zou je dan zeggen en doen?

Je zou niet zeggen 'ja, je bent inderdaad een dikke koei' of 'je moet je niet aanstellen'. Je zou haar vertellen dat ze prachtig is zoals ze is. Dat ze een mooi, gezond lichaam heeft, een stralende lach, zacht haar, vriendelijke ogen en bovenal een super leuke en lieve persoonlijkheid heeft. Je zou haar geruststellen, helpen om afleiding te zoeken van haar nare gevoel en haar proberen op te vrolijken. 

Probeer dit ook voor jezelf te doen. Herinner jezelf aan iets wat je mooi vindt aan jezelf of waar je goed in bent. Geef jezelf een compliment en doe iets liefs voor jezelf: een klein cadeautje, een ontspannend gezichtsmaskertje of een warme douche kunnen wonderen doen. Maak een lijstje met dingen die jij kunt doen op dagen dat je niet lekker in je vel zit.

3 Meer dan alleen lichaam
Hoe je eruit ziet, bepaalt niet wie jij bent. Je lichaam meet niet jouw waarde als mens. Je bent zoveel meer dan een getal op de weegschaal of een kledingmaat: je bent meer dan alleen lichaam. Je bent een uniek individu met eigen kwaliteiten, eigenschappen en ervaringen. Je bent waardevol, omdat je bestaat.nina simone, ik voel me dik, lichaamsbeeld, eetstoornissen

Je uiterlijk is slechts een klein onderdeel van wie je bent en het heeft absoluut geen meerwaarde over je innerlijk. Je hebt dromen en verlangens en doelen. Je legt contacten en gaat verbindingen aan. Je doet ervaringen op, hebt herinneringen en ontwikkelt jezelf. Dat is allemaal onderdeel van wie jij bent, als mens. Dát maakt jij 'jij'. Veel meer dan je gewicht, je bmi of je maat. Je lijf definieert jou niet.

Maak een lijstje met dingen die jou wél definiëren. Welke kwaliteiten, eigenschappen, passies, contacten en dromen omschrijven jou? Als je het lastig vindt om een lijst te maken, welke losstaat van je uiterlijk, vraag dan familieleden en vrienden mee te helpen.

4 Wat je ermee kan
Als je dan toch jezelf wilt beoordelen of bekijken aan de hand van je lichaam, kijk dan naar wat je met je lichaam kunt, in plaats van hoe het eruit ziet. Dat lijf waar je elke ochtend in wakker wordt, maakt jouw leven mogelijk door adem te halen. Doordat je spieren bewegen, kun je lopen, werken, aanraken, springen, dansen, knuffelen en praten. En dit alles werkt, omdat jij goed voor dat lichaam zorgt. Doordat je het eten geeft, slaap gunt en schoon houdt.

Leer van je lichaam houden op basis van de mogelijkheden die het jou biedt. Een uitgehongert of uitgeput lichaam kan een stuk minder, dan een gezond en uitgerust lijf. Wat je doet met je lichaam is veel belangijker dan hoe het eruit ziet. Maak een lijst met dingen die jij kunt doen, omdat je een lichaam hebt.

5 Herinnerd worden
Het is misschien een beetje luguber om over na te denken, maar het kan wel helpen om dingen in perspectief te zien. Hoe wil jij herinnerd worden? Het hoeft niet perse te gaan om 'herinnerd worden na je dood'. Het kan ook in het nu zijn 'door je oud klasgenoten' of 'op je oude werk'. Wat wil je voor indruk achterlaten?

Wil je herinnerd worden om je maatje xx of omdat je xx kg woog? Wil je herinnerd worden om hoe goed je taartjes kon weerstaan of de fantastische calorie- arme salades die je kon maken? Of wil je herinnerd worden om je inlevingsvermogen, humor of creativiteit? Je wilt toch liever herinnerd worden om het feit dat je graag voor anderen klaarstaat of mooi kon zingen, dan om de kilo's die je afviel?

Schrijf op waar jij herinnerd om wil worden. Wat wil jij bereiken, wat voor persoon wil jij zijn? Elke keer als je merkt dat je de focus teveel legt op je gewicht en uiterlijk, ga je terug naar deze kwaliteiten. Hoe kun je deze verder ontwikkelen? Hoe kun je de focus leggen op wat je werkelijk belangrijk vindt, in plaats van op die 'onbelangrijke kilo's'?

eetstoornissen, dik voelen, herinnerd worden

6 Gedachten uitdagen
Het zal je misschien niet lukken om vandaag de manier waarop je tegen je lijf aankijkt te veranderen. Waarschijnlijk ook niet morgen en wellicht heeft het ook langer nodig dan een maand of een jaar. Maar je kunt wel het proces in gang zetten door nu je gedachten uit te dagen. Die hardnekkige overtuigingen over jezelf en je lichaam kun je veranderen door een gesprek te starten tussen je eetgestoorde en je gezonde kant.

Schrijf een dialoog uit, tussen je eetstoornis en jouw gezonde deel. Wat zegt dat negatieve stemmetje over jou en over je lijf? En wat kan jouw gezonde stem daar tegenover plaatsen? Als je dit lastig vindt, doe dan net alsof je praat tegen een goede vriendin of familielid.

Ook al geloof je de antwoorden die je, vanuit je gezonde deel, uitschrijft nu nog niet: het is belangrijk om tegen je eetstoornis in te gaan op elke manier die je kunt. Elke keer dat jij je gedachten uitdaagt, maak je jezelf sterker. Sterker, zodat je kunt handelen tegen je eetstoornis en je uiteindelijk anders kunt gaan voelen over jezelf en je lijf.

7 Zoek afleiding
Soms lukt het niet om je gedachten uit te dagen. Soms kun je even niet helder nadenken over wat voor jou werkelijk belangrijk is. Soms is het erg moeilijk om lief te zijn voor jezelf. Zoek dan even afleiding van het dik-gevoel. Bel een vriendin en ga iets leuks doen samen. Huur een grappige film en laat je afleiden. Spring op de fiets en laat je inspireren door de natuur. Lees hier meer tips om je dagen door te komen door afleiding te vinden.

Het is gemakkelijker om, op het moment dat je je dik voelt, toe te geven aan je eetstoornis dan braaf je lijstjes erbij te pakken en goed voor jezelf te zorgen. Het is gemakkelijker om minder te gaan eten, omdat je jezelf dik vindt, dan om je te verzetten tegen je eetstoornis en juist goed te eten. Gemakkelijker - voor nú, ja. Maar niet op de lange termijn.

Gebruik een dik-voel-dag niet als excuus om je eetstoornis de ruimte te geven. Zie het als een kans om je gezonde kant sterker te maken. Elke dag dat jij kiest voor jezelf, is een dag dat je kiest tegen een leven dat wordt verstoord, verziekt en bedreigd door een eetstoornis.

proud2Bme, eetstoornissen, genezen, herstellen

Succes!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

M - Zondag 2 december 2012 12:51
Dit komt precies op het goede moment!
Mijntje1987 - Zondag 2 december 2012 12:55
Wat schrijf je toch vaak waardevolle blogs, Karianne! Dank je!
Mercedes - Zondag 2 december 2012 13:00
Komt precies op goeie moment.. ik voel me vandaag dik -.-
Ellen22 - Zondag 2 december 2012 13:19
Wauw, super mooie blog! Dankjewel!
Rachel - Zondag 2 december 2012 13:32
Komt inderdaad precies op het goeie moment! Heb het hele weekend al dit gevoel en voel me gelijk een stuk beter :)
Dorien - Zondag 2 december 2012 13:50
Super goed artikel!
Ik - Zondag 2 december 2012 13:56
Hey, die tekst is uit Hair! Is echt een supermooie scène, als die Hippie op bezoek komt bij een super-chic familie-diner:

https://www.youtube.com/watch?v=y-WgDKwzLxo

Ik - Zondag 2 december 2012 14:03
O nee, is toch net ff een andere tekst dan Hair. Hij is van Nina Simone;

https://www.youtube.com/watch?v=L5jI9I03q8E

Maar ik vind de versie van Hair stiekem leuker :p
Sann* - Zondag 2 december 2012 14:12
Wauw, perfecte moment. Hele goede blog, dankjewel
Dreamss - Zondag 2 december 2012 14:22
Komt op het geweldige moment :D!
Lisha89 - Zondag 2 december 2012 14:52
Wauw mooie blog! Vorige week een dik voel week gehad en heb eigenlijk niet goed gehandeld al ik dit zo lees baal er van maar neem de tips mee!
laartje - Zondag 2 december 2012 15:11
wauw , super goed blog , ook echt op het goede moment..
peanutbutterfly :) - Zondag 2 december 2012 15:30
Wow dit is echt een goed stuk! Vooral dat ding over hoe je herrinderd wilt worden. Dat kwam wel aan bij mij zegmaar. x
K - Zondag 2 december 2012 18:43
Wat een waardevolle blog Karianne.
Maar waarom ben je niet meer op het forum ?
Annet - Zondag 2 december 2012 21:32
Wauw, dit is precies waar ik op het moment mee bezig ben in therapie, bijzonder! Je schrijft geweldig en met zoveel gevoel. Dankjewel!
Apnea - Maandag 3 december 2012 13:25
Even for the record, bij puntje 2: als mijn beste vriendin naar me toe komt met de mededeling "Ja, ik ben dik, buhuhu!" dan krijgt ze inderdaad te horen: "Ja man, je bent echt fatsig," met de meest sarcastische ondertoon natuurlijk. Ik krijg overigens hetzelfde te horen en dat vind ik een stuk prettiger dan horen hoe mooi en lief en leuk ik ben als ik me dik voel want dat komt toch niet aan.
artisticangel - Woensdag 2 oktober 2013 16:23
Ik vond het moeilijk om lief te zijn voor mezelf en wist niet goed hoe. Toen kwam ik je blog tegen. Goede tips waarmee ik weer aan de slag kan . Dank je wel!
x_marieke - Woensdag 27 maart 2019 20:29
Heel herkenbaar! En ontzettend mooi geschreven en beschreven! Dankjewel! ♥