Ik schaam me als ik eet

 

schaamte

''Als anderen zien dat ik eet, denken ze vast dat het weer beter gaat, terwijl dat helemaal niet zo is!'' Met mensen die van jouw eetstoornis weten voelt het misschien wel heel ongemakkelijk als je  moet eten. Je boterhammetjes in de pauze, uit eten met je vriendinnen of visite die onverwachts mee blijft eten. Situaties die veel spanning kunnen geven, je een gevoel van schaamte kunnen geven... omdat je eet. 

Wanneer eten een probleem is kan dat zorgen voor schuldgevoelens. Die schuldgevoelens heb je vaak tegenover jezelf en die zijn al moelijk genoeg. Als je dan ook nog eens schaamte ervaart tegenover de mensen waarmee je eet, wordt het nog net een tikkie erger. Je kunt een rel gaan schoppen, ruzie maken aan tafel, niet eten of heel moeilijk gaan kijken bij je maaltijd, maar daar los je niks mee op. Misschien denk je ''Zo zien mensen dat ik het er nog wel moeilijk mee heb.'' Ze moeten vooral niet denken dat het gemakkelijk voor je is.

Je schaamt je er voor als je het eten zonder moeite eindelijk eens een keertje naar binnen krijgt. Voor jou juist een fijn moment, maar door de schaamte tegenover anderen ben je nog steeds niet verlost van spanning rondom eten. 

''Als ik moet eten op school maak ik mij van te voren enorm druk. Ik eet eigenlijk heel goed de laatste tijd, maar heb wel veel last van eetbuien. Ik ben enorm aangekomen, maar mijn eetstoornis is niet over. Als ik eet op school kijkt de hele aula! Iedereen ziet dat ''dat meisje die een eetstoornis heeft'' toch gewoon eet. Ze denken vast dat ik daardoor zoveel ben aangekomen of ze denken dat het weer goed met me gaat. Misschien denken ze wel dat ik het verzonnen heb!''

Het gevoel hebben dat iedereen naar je kijkt iets dat je zelf bedenkt. Natuurlijk kijken mensen naar elkaar in de aula. Maar echt niet iedereen let erop of jij wel of niet hebt gegeten en hoeveel. 

''Toen ik bij mijn moeder ging eten vond ze dat ik 'goed' at. Eigenlijk at ik gewoon precies wat op mijn lijst stond. Ik at netjes een basismaaltijd. Ik vond het ook veel, maar in therapie zeggen ze dat dit goed is. Mijn moeder snoept tussendoor meer en eet daarom bij het avondeten denk ik niet zoveel als ik. Maar wat bedoelt ze nou met 'goed'? Bedoelt ze dat ik veel eet, dat ik dikker ben of dat ik goed bezig ben?!!''

Je kunt je schamen voor de hoeveelheid eten die je moet eten volgens je eetlijst. Toch zijn dat vaak de gezonde, aanbevolen hoeveelheden. Probeer het na te vragen als iemand iets zegt wat je niet goed begrijpt. Laat je niet aan het twijfelen brengen door een ander. 

schaamte

''Als ik naar mijn werk ga doe ik altijd kipfilet op mijn brood. Zonder boter. Ik vind dat eigenlijk helemaal niet lekker. Maar als mensen zien dat ik mijn brood met lekker beleg durf te eten, denken ze vast dat ik een snoeperd ben. Ik wil juist laten zien dat ik sterk ben en alleen maar gezond eet en alles onder controle heb.''


Door jezelf dingen te ontzeggen heb je jezelf helemaal niet onder controle. Je laat juist je eetstoornis alles voor je bepalen. Waar ben jij? Het is juist veel sterker als je zelf durft te kiezen, kiest wat jij lekker vindt en dat je er ook van kunt genieten. 

''Ik moest eten hebben en fietste met een rotvaart naar de dichtstbijzijnde supermarkt. Daar aangekomen smeet ik alles in mijn mandje waar ik ook maar een beetje trek in zou kunnen hebben. Bij de kassa maakte ik het excuus ''Ik geef een feestje.'' omdat ik mij schaamde voor de hoeveelheid. De mevrouw achter de kassa reageerde daarop: ''Geniet er van.'' Het deed me pijn, want ik zou er niet op die manier van genieten. Op die manier had ik al jaren niet meer van eten genoten.''

schaamte

Schaamte rondom eten, eetbuien of lekker eten is lastig. Maar vooral ook erg onnodig. Ik denk dat iedereen met een eetstoornis zich er wel in zal herkennen en toch weten we dat het niet nodig is. Je hoeft je niet te schamen als je een keer goed eet op school. Je bent juist goed bezig. Niet iedereen weet wat een eetstoornis inhoudt. Het is daarom ook voor een deel aan jou om daar uitleg over te geven. 

Vertel je vriendinnen en je ouders dat het soms misschien wat beter gaat met eten, maar dat dat van binnen een hoop met je doet. Of dat je misschien goed eet, maar je nog steeds niet happy bent van binnen. Laat de mensen om je heen niet raden hoe het met jou gaat, hoe het voor jou is en wat er met jou gebeurt van binnen.

De aula mag het uitzoeken, daar hoef je het echt niet aan te vertellen, maar je beste vriendinnen en ouders, mogen die wat meer te weten komen over jou?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

lizzy - Vrijdag 13 april 2012 16:35
zó herkenbaar!!
Fayee - Vrijdag 13 april 2012 16:52
Ja eten bij anderen.. dat is echt een ramp >< beschamend... precies zoals je het beschrijft.
*** - Vrijdag 13 april 2012 17:14
hm, tijdens mijn anorexia-periode at ik juist meer met mensen erbij omdat ik wou laten zien dat ze zich geen zorgen om me moesten maken, dat ik alles nog wel onder controle had. Maar als ik alleen was at ik niets meer.
Gelukkig gaat het nu weer normaal.
korinaa - Vrijdag 13 april 2012 17:21
dit is heeel herkenbaaar!
jammer genoeg moet ik zo werken tot 9 uur :(
Puoli - Vrijdag 13 april 2012 17:21
ik schaam me ook als er mensen bij zijn,...
vooral in refters, restaurants, ....
Alsof iedereen mij bekijkt, ..
xchanel - Vrijdag 13 april 2012 17:32
op school of bij vriendinnen en familie.. echt een ramp
danielle - Vrijdag 13 april 2012 17:35
echt heel erg herkenbaar.. ik wist niet dat anderen hier ook last van hadden. Ik dacht dat ik gewoon raar was.
Ik zeg vaak dingen af omdat ik niet durf om met anderen te eten. Echt zonde!

happycat - Vrijdag 13 april 2012 17:43
op school echt een ramp ook bij familie of vriendenkom zeker vanavond!!!!
Marlous - Vrijdag 13 april 2012 17:44
Heel herkenbaar!
Lizzy - Vrijdag 13 april 2012 17:53
Owh zo herkenbaar. Als ik eetbuienvoedsel haal zeg ik ook vaak dingen als: Ik heb een feestje ed. En ook als ik bij anderen ben is die schaamte er altijd. Verschrikkelijk gewoon!

Jammer dat ik niet bij de chat aanwezig kan zijn :S
meisje14 - Vrijdag 13 april 2012 18:06
Zo herkenbaar!
R. - Vrijdag 13 april 2012 18:27
Ja zo herkenbaar helaas. Ik hoef ook maar een opmerking of rare blik te krijgen en ik durf de rest van de week niet meer op die plaats of in het bijzijn van diegene te eten.
Frederique - Vrijdag 13 april 2012 18:54
Heel herkenbaar inderdaad! Maar ik heb het ook juist met vreemden... Bijvoorbeeld in de trein mijn boterhammetjes eten: een ramp! Ik heb het idee dat iedereen naar me zit te kijken omdat ik raar of vies zou eten.

Eten met anderen vind ik ook heel naar omdat ik zo ontzettend traag eet... Ik heb dat, hoewel ik opgenomen ben en alweer een tijdje goed eet, nooit in een goed tempo kunnen oppakken. Hebben anderen dat ook? Eten (en dan met name avondeten) wordt echt een ongemakkelijke aangelegenheid omdat ik er minstens twee keer zo lang over doe als mijn tafelgenoten. Halverwege ga ik me zo schamen en krijg ik gedachten als: "hij/zij zit zich te vervelen", "hij/zij blijft alleen uit beleefdheid zitten" etc., waardoor ik het nog moeilijker weg krijg en jawel... ik er nog langer over doe. :-(
lizzy - Vrijdag 13 april 2012 19:07
vooral op school een.grote.ramp!
voetballie - Vrijdag 13 april 2012 20:23
pfff ik had dat kunnen schrijven
helaas ben ik te moe om in de chat te zjn
t... - Vrijdag 13 april 2012 20:45
echt heel erg herkenbaar inderdaad... heb het vandaag toevallig nog eerlijk aan 2 vriendinnen verteld, dat ik het zo moeilijk vind om iets te eten met anderen erbij, omdat ik dan het gevoel heb dat ze vinden dat ik me aanstel, denken dat ik helemaal geen anorexia heb (want ik eet toch iets?) of me een vreetzak vinden. ook wat frederique zegt herken ik heel erg, ik doe ook heel lang over mijn eten, en eet ook nog eens heel raar (overal hele kleine stukjes afscheuren/snijden bijvoorbeeld) waardoor ik me ook erg ongemakkelijk voel bij anderen.
Lamp - Vrijdag 13 april 2012 20:54
Nee helemaal niet herkenbaar eigenlijk.
someone64 - Vrijdag 13 april 2012 21:26
heel herkenbaar! Helaas...kon vanavond niet komt deze chat nog een keertje?
that girl - Vrijdag 13 april 2012 21:55
zooo herkenbaar, jammer dat ik niet kon mee doen aan de chat hoop dat die nog een keer komt
M.M - Vrijdag 13 april 2012 21:59
Erg herkenbaar!!
m - Vrijdag 13 april 2012 23:55
Heel herkenbaar! Super vervelend om ergens anders te etsn of dat mensen mij zien eten. Terwijl ik eerst voor mezelf de regel wilde stellen: alleen eten als iemand het ziet en dan daarnaast niets eten. Terwijl ik ny juist in eetbuien van alles naar binnenwerk dat anderen echt niet mogen zien. Bah... Ik hoop tich echt dat het nog goed met me komt.
magikook? - Zaterdag 14 april 2012 01:03
Ondanks dat het vechten tegen mijn eetstoornis heel erg goed gaat, vind ik dit het moeilijkste punt. Eten in gezelschap. ;)
Maar gaat steeds beter.
mimi - Zaterdag 14 april 2012 02:33
ik heb veel moeite met als ik boodschappen doe,omdat ik veel eetbui voedsel haal,en dan is het net als in het verhaal dat ik dan soms wel zeg,ik heb een feest.
Ook met mensen eten vind ik beschamend.Ik schaam me om hoeveel ik eet en wat mensen zullen denken,Ik durf bijna niet in de keuken te eten,omdat buren mij kunnen zien eten,zoveel als ik dan eet
Judith - Zaterdag 14 april 2012 07:48
Heeel erg herkenbaar idd!

Gelukkig ben ik nu al wel weer zover dat eten in bijzijn van andere "normaal' vind. Iedereen doet het.

Vindt het alleen lastig dat ze zien hoeveel ik eet en wat ik eet enzo.. Ben bang dat mensen me dan een vreetzak of te dik vinden... :(
Haremaje - Zaterdag 14 april 2012 09:43
Wat ontzettend herkenbaar! Dat is precies waar ik op dit moment nu ik heel goed uit ontzettend last van heb! Echt ontzettend lastig.
Haremaje - Zaterdag 14 april 2012 10:58
uit moet eet zijn.
L - Zaterdag 14 april 2012 11:30
Heeeeeeeeeeeel herkenbaar! Toevallig viert mijn vader morgen zijn verjaardag en zat ik er over na te denken om dan een stukje taart te eten, maar als de visite er is durf ik dat niet omdat ik bang ben dat ze me dan een ''vreetzak'' vinden. Eigenlijk weet ik natuurlijk wel dat het bij een verjaardag hoort en iedereen dat eet, toch blijft het lastig.
GLM1993 - Zaterdag 14 april 2012 14:16
Voor mij net andersom. Met anderen erbij vond ik het juist belangrijker om te eten zodat ze zich niet zoveel zorgen om mij zouden maken. Dat het meer leek alsof ik het allemaal wel kon..
-- - Zaterdag 14 april 2012 15:20
vandaag nog meegemaakt, mijn tante kwam onverwachts mee-eten, ben naar me kamer gegaan en heb daar gegeten.. schaamde me zo als ik het zou doen waar zij bij was. zo herkenbaar dit stuk, echt op het goede moment
sindy - Zaterdag 14 april 2012 20:29
Goed stuk en herkenbaar
marloes - Zaterdag 14 april 2012 21:21
Zooo herkenbaar!
lijkt net of ik het zelf geschreven heb!

x
Isabella. - Zaterdag 14 april 2012 22:13
Oeff..jaa..zó herkenbaar..
echt rampzalig..

jjj. - Zondag 15 april 2012 13:58
Super herkenbaar
t..z - Zondag 15 april 2012 16:57
herkenbaar
jemiig
melissa - Zondag 15 april 2012 21:08
pfff echt zo herkenbaar. zelfs nu nog. Ik ben zogoed als eetstoornis vrij, maar toch zit ik helemaal gespannen een broodje te eten. Ben dan zo bang dat er iemand binnenkomt en mij ziet eten. Echt zo vreselijk is dat.
Rachel - Maandag 16 april 2012 12:17
Ook hier heel herkenbaar.
Lastig probleem, want als ik een lijst moet volgen.. moet ik de hele dag thuis in mijn eentje zijn :')
Voor mij is eten nog steeds iets 'fouts', iets wat je niet mag doen en zeker niet als andere mensen het zien.
Zelfs als andere mensen eten schaam ik me voor hun.. zo stom.
- - Donderdag 17 mei 2012 21:49
Ik ga kapot vanbinnen als ik met vrienden bijvoorbeeld moet eten. De laatste keer bestelde iedereen een pizza, maar als enige nam ik niks, omdat ik bang was voor de reacties. Het is echt herkenbaar dit..
Anne-Roos - Maandag 4 maart 2013 19:17
Ik schaam me ook als ik eten koop...
Dan ben ik bijv bang een bekende tegen te komen.
Beau - Donderdag 8 mei 2014 09:45
Super herkenbaar inderdaad. Fijn om te horen niet de enige te zijn:$
-staystrong- - Dinsdag 4 november 2014 08:54
Super goede omschrijving ..
Zo voel ik me ook..Maakt ook niet uit wanneer ik eet/ of wat ik eet ..