Ik moet heel veel van mezelf

 

Twee jaar geleden schreef ik al over "moeten" in een ander blog. Ook toen was dit een blog dat ik uit ervaring schreef en waarvan ik wist dat veel lezers en lezeressen het zouden herkennen. We moeten namelijk vaak van alles van onszelf. Vooral mensen die zichzelf niet goed genoeg vinden of perfectionistische trekjes hebben, moeten vaak enorm veel van zichzelf. Soms om voor hun gevoel hun gebreken te compenseren, soms om het beste uit zichzelf te halen. Toch heb ik het in deze blog niet over een manier van "moeten" die heel bevorderend is. Integendeel, ik zat en zit heel soms nog wel eens, mezelf een beetje dwars en moet er dan ook af en toe goed op letten dat ik niet weer veel te veel moet van mezelf.

perfect

Een tijdje terug liep ik er weer even flink tegenaan. Ik was ontzettend moe en overprikkeld. Meestal weet ik wel waar dat door komt, maar deze keer kon ik de oorzaak niet echt herleiden. Het kon van alles zijn. Uiteindelijk denk ik dat ik mezelf een beetje vol heb gestopt met eisen. Ik kon alle ballen even niet meer hooghouden, ik moest even stoppen en stilstaan met wat ik eigenlijk allemaal van mezelf verwacht.

De ballen die ik hoog hield waren er misschien net even iets teveel. Of het was een hoeveelheid ballen die ik nog helemaal niet geleerd had hoog te houden en toch van mezelf verwachtte. Toch verwacht ik stiekem van mezelf dat ik dat gewoon allemaal kan. Ik heb geen eetstoornis meer, dus moet ik toch gewoon alles aan kunnen? Ik ben een jonge vrouw van eind twintig en vond dat het tijd werd om midden in het leven te gaan staan. Dat deed ik dan ook al een tijdje, maar misschien wilde ik iets te hard vooruit, iets te snel.

Ik moest even stilstaan op mijn plek en mezelf afvragen of alle eisen die ik stel aan mezelf wel haalbaar en nodig zijn. Ik maakte een lijst met alle dingen die ik moet van mezelf en die werd langer dan ik dacht. Ik denk dat ik wel vijf pagina's vol heb geschreven achter de woorden: Ik moet...

Ik moet van alles, van hele logische dingen zoals lief zijn voor je ouders tot hele grote "moeten" zoals de wereld verbeteren, niet schadelijk zijn voor milieu, mens en dier. Maar ik moet ook goed kunnen koken, sportief zijn, op tijd op staan, genoeg drinken en geld sparen. Verder moet ik ook nog mooi zijn, vrolijk zijn, slim en ik moet sterk zijn. En het lukt me allemaal niet. Ik doe sommige dingen die ik ''moet'' van mezelf helemaal niet, of nog niet goed genoeg naar m'n idee. Ik probeer het wel, maar toch lukt het me niet allemaal of niet allemaal tegelijk. Sommige dingen moet ik ook eigenlijk helemaal niet moeten.

Ik kan natuurlijk al mijn "moeten" hier met je delen, maar dat zal ik laten. Ik moet ten slotte niet alles van mezelf bloot geven, sommige dingen moet ik gewoon voor mezelf houden of met mijn beste vrienden delen. Ik moet namelijk open en eerlijk tegen hen zijn, er voor hen zijn. Ik moet in ieder geval een heleboel, dat is wat ik probeer te zeggen met deze zinnen.

perfect

Dat ik van alles moet van mezelf, maakt dat ik mezelf constant probeer te ontwikkelen. Ik heb dan ook allerlei dingen in mijn hoofd die ik als werkpunten zien. Dit wil ik verbeteren, dat wil ik leren. Dit wil ik kunnen en weer iets anders wil ik maken. Ik moet nog een heleboel van mezelf ontwikkelen en dat is leuk, ik vind mezelf ontwikkelen een heerlijk gevoel. Ik zie mezelf en mijn leven een beetje als een project. Dat is soms goed, maar soms ook een beetje 'te'. Ik vergeet daarbij soms dat werken aan die doelen niet allemaal tegelijk kan en het ontwikkelen van allerlei gewoontes of gedrag best moeilijk is soms. Ook kost het allemaal tijd en leer je dingen met vallen en opstaan. 

Geduldig zijn
Het is dus belangrijk dat ik niet alleen doelen stel in mijn leven, om aan mezelf te blijven werken en dingen te leren, maar het is vooral ook heel belangrijk dat ik niet alles tegelijk aan wil pakken of mezelf voorbij ren. Juist stap voor stap dingen aanpakken gaat me helpen om te komen waar ik wil zijn. Niet alles in één keer en een beetje geduld aub.

Hoge eisen
Al snel stel ik hoge eisen aan mezelf. Dit gebeurt een beetje vanuit een automatisme. Het is al veel en veel minder dan toen ik een eetstoornis had hoor, maar toch zit het trekje er nog een beetje in. Het is dus belangrijk dat je, en ik dus ook, de eisen die je hebt aan jezelf niet te hoog maakt. Het is leuk om doelen na te streven, maar het is veel leuker om gewoon dingen een beetje te laten gebeuren, terwijl je je neus die kant op laat wijzen. Teveel er bovenop zitten, te streng zijn voor jezelf en hoge eisen stellen, stelt je alleen maar teleur. 

Acceptatie
Te hoge eisen stellen aan jezelf en dingen moeten, geeft je niet de ruimte om jezelf te accepteren en tevreden te zijn. Ik heb in de loop van de jaren geleerd hoe ik wel tevreden kan zijn met mijn leven en ben dat ook. Toch blijven de dingen die ik moet regelmatig terugkeren. Ik moet er dus nog wel een beetje op letten en alert blijven op dit stukje perfectionisme.tas

Nu
Je bent ook nu al goed genoeg. Zeg dat regelmatig tegen jezelf. Haal even adem en sta stil bij wat er is. Dingen moeten helpt je niet bepaald om in het hier & nu te leven en te genieten van de dingen om je heen. Het laat je enkel kijken naar wat nog niet goed genoeg is aan jou. Ook ik moet mezelf er regelmatig aan herinneren dat ik al goed genoeg ben, zoals ik ben. Nu.

Tijd
Dingen doen voor anderen en voor jezelf kost tijd. Soms heb je gewoon geen tijd om alles te doen wat je moet van doen van jezelf, of heb je tijd nodig om het te leren. Wees dus geduldig en erken dat sommige dingen die je moet heel moeilijk zijn. 

Moeten
Voor mij is het heel belangrijk dat ik de woorden ''moeten'' vervang door ''willen''. Ik wil namelijk een heleboel, maar ik kan niet alles tegelijk. Ik kan nooit perfect worden, en zelfs over die woorden heb ik een zin met ''moeten'' erin. ''Ik moet niet perfect willen zijn, ik moet mezelf accepteren zoals ik ben.''. Het kan heel goed helpen om van die ''moet'', ''wil'' te maken. Zo bekijk je het wat milder. Stel geen eisen maar zie het leven als een ontwikkelingsproces. Sommige dingen gebeuren vanzelf, juist als je je er niet zo extreem op fixeert. Krampachtig je doelen nastreven, is veel te extreem en heeft mij in het verleden niet ver gebracht. Juist mezelf de kansen en mogelijkheden geven om te leren, dat heeft me wel ergens gebracht.

moet
Deze quote uit het Flow Hoe Leef Je Het Leven - boek vond ik erg passend.

Heb een beetje geduld met jezelf. Stel je eisen bij en wees tevreden. Het is fijn om doelen te hebben en te merken dat je een jaar of twee jaar later je doelen hebt bereikt. Maar het is niet fijn om alleen maar met doelen bezig te zijn en van alles te moeten van jezelf. Je bent al goed, ook zonder dat je al die dingen moet. Probeer jezelf te accepteren, ook met alle doelen die nog niet bereikt zijn en je gebreken. Die heb ik ook en maken me juist wie ik ben. 

liefs

Herken jij dit?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Debbie - Zondag 8 mei 2016 13:09
Sterk en mooi verwoord, helaas zeer herkenbaar, je stuk zet wel aan t denken... niet omdat dat moet ;)
Maartje - Zondag 8 mei 2016 13:11
Deze komt binnen..
Miekio - Zondag 8 mei 2016 13:57
Ik herken het heel goed. Ook ik ben al jaren genezen van mijn eetstoornis, maar dingen moeten van mezelf blijft. Gelukkig niet op zo'n belastende wijze als tijdens mijn es, maar het zo toch een stuk leuker zijn als ik minder zou moeten.

Ik leer het wel, en daar ben ik blij om. Ik mag veel meer van mezelf, en als het niet vandaag gaat dan komt het morgen wel. Ik laat dingen makkelijker liggen, en een dagje boos zijn mag ook. Het zijn kleine stapjes maar het is fijn als het kan. Ruimte om adem te halen.
Csardas - Zondag 8 mei 2016 16:40
Nu denk ik echt meteen aan die reclame: niet omdat het moet.. Maar omdat het kan!
Lein - Zondag 8 mei 2016 17:13
Inderdaad, als je niet oppast, is er geen einde aan dat moeten. Ik herken dit heel erg en loop er ook erg tegenaan.... Steeds als je denkt dat je een stapje maakt dan begint het weer opnieuw, of blijkt dat het nog een level dieper gaat. Lang leve bewustwording... ;)
Bij mij verlammen alle eisen me vaak. Dank je voor deze blog, ik hoop dat ik met hulp van deze blog zelf nog wat beter woorden kan geven aan hoe en wat, voor mijn therapeute.
Lost girl - Zondag 8 mei 2016 20:22
Ik twijfel altijd een beetje bij "het leven als een project" zien. Aan de ene kant klinkt het heel logisch en goed. Je veranderd elke seconde, je bent altijd op weg. Maar wanneer zeg je ik ben voldoende. Wanneer stop je met bijvoorbeeld therapie? Dat vind ik zelf een hele lastige. Ik heb wensen ten aanzien van mijn ontwikkeling. Maar op een bepaald punt moet je denk ik niet een "ik wíl mezelf accepteren" zeggen, maar zelfs "ik accepteer mezelf". Anders blijft de deur bij mij zo op een kiertje staan. Goed, dat was even mijn overpeinzing, hihi
@Csardas - Zondag 8 mei 2016 20:34
Haha, daar dacht ik ook aan! :p
Zomer18071984 - Zondag 8 mei 2016 20:51
Heel herkenbaar!
dancer! - Zondag 8 mei 2016 22:19
Dankje! Zeer herkenbaar
C. - Maandag 9 mei 2016 08:50
Erg herkenbaar ja!
C. - Maandag 9 mei 2016 08:50
Erg herkenbaar ja!
Anne2 - Dinsdag 10 mei 2016 05:38
Van al het moeten blijf ik eerder op een plek stampen in plaats van dat ik echt groei.Ik leer het meeste als ik ontspannen ben en dingen tot mij door kan laten dringen.Ook kan ik er alleen zo' echt voor anderen zijn.Het is denk ik goed om te willen groeien, maar echte groei kan je niet forceren, dat moet je ervaren en doormaken.
Charlotte - Woensdag 11 mei 2016 20:06
Ja echt he... hier 'moet' ik dus ook aan werken!
Haas - Vrijdag 13 mei 2016 21:34
Lieve Nouska, zo herkenbaar... Dank!
Michelle - Zondag 9 april 2017 15:03
Ik herken me hier zo erg in!
Bedankt!