Ik moest de eetstoornis loslaten

 

Af en toe halen therapeuten het bloed onder mijn nagels vandaan. Wat is er in vredesnaam toch zo verkeerd aan de paar glazen cola zero die ik drink per dag? Ik heb toch een eetstoornis, geen drinkstoornis?! En ik mag toch wel vegetariër zijn? Denk eens aan al die zielige diertjes! Wat maakt het uit dat mijn vegetarische overtuigingen tegelijk met mijn eetstoornis zijn ontstaan? Misschien heb je dit soort gedachten ook wel gehad toen je in therapie ging en heb je ze stiekem nog steeds. 

Vooral in het begin van mijn behandeling heb ik enorme rellen geschopt, omdat ik mijn groene thee moest laten staan. Hallo, groene thee?! Dat heeft echt niets met mijn eetstoornis te maken! Ik drink het alleen omdat er zoveel gezonde antioxidanten in zitten. Dit is trouwens niet de reden dat groene thee gezond is, hoor. En nee, ook niet omdat je er zogenaamd van zou afvallen. Hoeveel wetenschappelijke bewijzen ik ook aanvoerde om mijn groene thee te mogen blijven drinken, niets hielp. De therapeuten waren onverbiddelijk. Stoppen met die handel! Ik had geen andere keuze dan te stoppen met mijn groene thee. Het viel mij ontzettend tegen en mijn gezonde verstand begon zich af te vragen waarom het zo bizar moeilijk was om geen groene thee meer te drinken.

Inmiddels ben ik achter het antwoord gekomen en ik wil het graag met jullie delen. Niet omdat die groene thee nou zo interessant is, maar omdat je het antwoord op veel meer gebieden kunt toepassen.

Toen ik mijn groene thee moest gaan loslaten, had ik al heel wat stappen op eetgebied gezet. Ik compenseerde niet meer en had een eetpatroon van zes eetmomenten opgebouwd. Daar was mijn eetstoornis absoluut niet happy mee en begon mij te plagen op andere gebieden, zoals de groene thee. Ik had zelf niet door dat ik door groene thee te drinken mijn eetstoornis in stand hield. De eetstoornis begon zijn controle te verliezen en probeerde nu met man en macht ervoor te zorgen dat hij niet nog meer terrein zou verliezen.

Zelf was ik enorm blij dat ik redelijk normaal at en mijn gewicht zich herstelde, terwijl de therapeuten zich druk maakte om een stomme kop groene thee. Nu begrijp ik het. Die groene thee ís de eetstoornis. De controle die ik zo graag wilde houden. Mijn houvast en plotseling moest ik op zoek naar een nieuwe houvast. Iets waarmee ik op een gezonde manier met spanning om zou kunnen gaan. De controle gaan zoeken in groene thee, sporten, calorieën tellen of andere geniepige dingetjes. Het is eetgestoord en als je het blijft vasthouden, houd je ook je eetstoornis vast.

Ga het loslaten. Laat de controle maar gaan. Je hebt het niet nodig. Je mag het eng vinden, want dat is het ook. Zeker als je al zoveel van je eetstoornis hebt laten gaan en er voor je gevoel niets meer over is van al die controle die je dacht te hebben.

Doe jij nog stiekem dingen om je controle toch vast te kunnen houden, terwijl je weet dat je het eigenlijk moet loslaten? Het hoeft geen groene thee te zijn, maar het kan ook zitten in wiebelen op je stoel of toch elke keer weer gaan voor veilig beleg op brood. Probeer eens uit of je die controle los kunt gaan laten. En dat kun je, zeker weten! Als je echt wilt genezen van je eetstoornis moet je ook deze controle gaan loslaten. Zelfs als je dacht dat dit niet eetgestoord was.

Durf jij de controle los te laten?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

E - Woensdag 1 mei 2013 12:45
oww jaaa, ook groene thee. Ik wil beslist niet anders, behalve kruiden thee dan :P
M - Woensdag 1 mei 2013 12:45
Zó herkenbaar! Ik heb heel veel dingen (gehad) die mijn eetstoornis in stand hielden/houden; sporten, altijd bewegen, cola light, groene thee, kauwgom...
Ook heb ik hier in mijn opnames flink wat discussies over gehad met socio's; vooral over die groene thee en kauwgom!!!
Inmiddels al heel veel los gelaten, maar die verdomde kauwgom lukt me maar niet....
Kesha - Woensdag 1 mei 2013 12:48
Knap dat je zoveel kan loslaten. Ik ben net begonnen met therapie, ik moet nog geplaatst worden omdat het juist om de controle gaat die ik wil behouden en niet om het eten. Omgaan met emoties gooien ze het op, ook al heb ik al 3 jaar last van de eetstoornis. Inderdaad groene thee drinken, minimaal 2 liter water drinken en veel zelfgemaakte sapjes in plaats van normaal vast eten......ben er nog lang niet als ik jouw verhaal hier zo lees........
xXxpaula - Woensdag 1 mei 2013 12:59
Nee, dit herken ik totaal niet. Gelukkig maar, denk ik.
M - Woensdag 1 mei 2013 13:11
Ik heb dit wel heel erg gedaan.
Maar toch was dat al een heel stuk beter dan mijn ES in puurste vorm (met eten, of juist niet eten) En ook nu, als ik goed kijk, zitten er nog wel 'controle' dingen in. Maar ik ben ook gewoon op alle gebieden een controle freak en op het moment dat het me niet lukt de controle te behouden, gooi ik ook echt alles overboord, laat ik volledig los.
Toch heb ik wat betreft eetstoornis inmiddels een aardige middenweg gevonden. (:
Rebecca - Woensdag 1 mei 2013 14:00
vind dit altijd lastig-
een heleboel van mijn vriendinnen drinken ook gewoon cola light of zero zonder eetstoornis te hebben. Alsof je niet genezen kan zijn van je eetstoornis omdat je nog cola light of zero drinkt..
M. - Woensdag 1 mei 2013 14:52
Dat met die cola light/zero is ook lastig. Ik drink er best veel van, omdat ik ook veel dorst/droge mond heb van medicatie. En ik denk dat ik ook wel licht afhankelijk ben van de cafeïne.
Volgens de peuten/dietiste moet je dan maar gewone cola drinken. Ja, prima, maar als ik ineens 6 glazen cola 'extra' ga drinken krijg ik wel die kcal extra binnen. En aangezien ik niet heel veel kan eten, (mijn stofwisseling is nou eenmaal langzamer dan gemiddeld en nee, dit komt niet door de 'spaarstand') zou ik dan aankomen. Of moet ik het ergens anders vandaan halen, dus een td minder ofzo. Maar dan blijft er echt heel weinig ruimte over om én voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen én nog te kunnen variëren met td'tjes.

Ik vind het een ander verhaal als je ik weet niet hoeveel moet eten, dus meer dan een aankom-/basislijst om maar stabiel te blijven/aan te komen en ondertussen wel alles in light variant eet/drinkt.

Op een verjaardag/visite neem ik weleens gewone cola of sap o.i.d. als er geen light is. Dat ik dat kan vind ik allang prima, dan mag ik voor mezelf gewoon cola light drinken.

Trouwens, als je zolang en zoveel cola light drinkt dan proef je wel heel duidelijk verschil. Ik vind alleen Coca Cola light écht lekker bijvoorbeeld. (Als kind niet, toen hield ik van zoeter, maar dat is ondertussen 12 jaar geleden).
Rebecca - Woensdag 1 mei 2013 15:02
Ja M, dat heb ik dus ook. Ik vind cola lekker en ik drink ook echt wel gewone cola (vooral Cherry of vanille dan) MAAR ik weet ook dat als ik 3 glazen daar van ga drinken op een dag, ik aan ga komen. gewoon een simpel optelsommetje.. die cola moet je lichaam toch ergens laten.
Dan kan je zeggen; maar 3 glazen cola op een dag is ook niet gezond.
Ja, ja, ja, maar zoveel eten en drinken is ongezond. Ik drink ook anderhalve liter water en thee op een dag dus die 3 glazen frisdrank wil ik er wel inhouden, maar.. wel light. En over het algemeen vind ik gewone cola lekkerder dan cola light, maar ja- ik kan nou eenmaal niet zoveel gewone frisdranken drinken zonder aan te komen.

Hoe kijken mensen hier tegenaan die genezen zijn van hun eetstoornis? Drinken jullie nog light of helemaal niet meer? Dit is iets namelijk wat me heel erg bezig houdt..
violindustrial - Woensdag 1 mei 2013 15:21
denk dat ik daar ook wel last van ga hebben. maar hoe zit dat als je ECHT vegetarisch bent? ook voor je ES? moet ik dan opeens wel dieren gaan eten... want ik was absoluut niet van plan om dat los te laten.
Nikki - Woensdag 1 mei 2013 15:22
Heel fijn om dit te lezen, en het zet me echt aan het denken. Ik heb bijvoorbeeld geen moeite om pistoletjes, croissantjes, ciabatta's, stokbrood etc. te eten. Maar een gewone boterham mag ik niet van mezelf. En ik snapte mezelf daar helemaaaal niet in, waarom mag ik dat van mezelf niet en de rest wel?

Waarschijnlijk dus inderdaad omdat ik toch ergens de controle op wil houden, door mezelf te verbieden boterhammen te eten.
Lot1995 - Woensdag 1 mei 2013 15:49
en als je dit los gelaten hebt en daarna toch groene thee drink omdat je het lekker vind is het dan ook eetgestoord.
of dat je gaat sporten om ''gezond'' en strak in je vel te blijven is dat dan ook eetstoornis gerelateerd terwijl je al genezen bent?
m - Woensdag 1 mei 2013 16:17
zo herkenbaar, steeds weer komt ergens die eetstoornis. Vaak zelf niet in de gaten hebbend of pas weer een tijd later. om gek van te worden!!!

Vind idd vaak wel lastig waar de grens ligt met vegetarisch zijn en thee ed.
R - Woensdag 1 mei 2013 17:38
Huttenkase met komkommer. Daar ben ik mee begonnen toen de eetstoornis kwam. Ik kan het nog niet loslaten, ik zpu ook niet weten wat ik in de plaats ervan moet eten maar ooit gaat het nog wel gebeuren.

Maar ik was bijvoorbeeld al jaren vegetarisch voor mij es en mijn ouders kochtwn altijd al cola light, dus dat staat los van elkaar.
maan - Woensdag 1 mei 2013 18:37
Dit is voor mij wel heel herkenbaar. Bepaalde soorten thee, bepaalde hoeveelheden calorieen, bepaalde producten (vooral die 'goed en puur' aanvoelen), elke dag bewegen. Mijn eet/drinkpatroon is nog steeds gebaseerd op een heleboel strakke regeltjes.. en ik merk dat ik zonder die regeltjes tóch weer naar de ene of andere kant doorsla.. maarja mag ik na 10 jaar niet al blij zijn dat ik dan voor 'gecontroleerd gezond' ga.. ik denk dat dit tot nu toe de beste weg is..

Respect voor jou dat jij dit kan loslaten!!!
m - Woensdag 1 mei 2013 18:53
Ik kan eigenlijk maar niet wennen aan het woord "controle" wat altijd opspeelt als het over eetproblemen gaat. Ik vind het neerbuigend en kinderachtig klinken. Ik uit me in eten, misschien om iets van controle te houden, maar zo denk ik in eerste instantie niet, ik uit me, dat is reden 1 bij mij iig wel.
Jelle - Woensdag 1 mei 2013 22:06
Ik weet niet het... ik drink wel veel cola light, eet kauwgom en drink groene thee. Maar als ik dat niet doe, vind ik het eigenlijk ook prima. Doordeweeks drink ik sowieso geen cola light, als er geen kauwgom is, vind ik het jammer, maar dan neem ik het gerust een paar dagen niet. Thee wissel ik sowieso af. Zou niet weten wat daar mis mee is.
R. - Woensdag 1 mei 2013 22:15
Ik herken het wel van de controledingen en dat het goed is om losser te worden. Alleen het ligt natuurlijk niet aan het produkt op zich. Met groene thee is niks mis lijkt me. Ik drink elke middag groene thee op mij werk omdat mijn mok er niet vies van wordt.

Met lightprodukten is op zich ook niks mis, en minder/geen vlees eten is goed voor de aarde.

Het is denk ik ook niet goed om dat soort produkten/dingen helemaal uit te gaan sluiten. Een balans vinden is wel lastig, vind ik ook wel lastig.

Ik drink zelf meestal geen light, als ik frisdrank drink neem ik gewone. Maar ik drink het maar af en toe, de hele dag frisdrank drinken vind ik sowieso een beetje overdreven. Andere dingen doe ik meestal ook de gewone. Creme fraiche light bijvoorbeeld is twee keer zo duur en dan heb je minder voedingswaarde. Dan kan je er beter wat minder van eten denk ik dan (als je op je gewicht wil letten)
yanne - Donderdag 2 mei 2013 14:36
Ik drink alleen maar Light. eet veilig beleg. Bijna geen vlees. Suikervrij drop. Liever geen alcohol. Geen brood. Cracottes in plaats van normale crackers.
Dus eigenlijk met best veel wel..
Maar loslaten? Nope!
maureen - Donderdag 2 mei 2013 19:41
Ik heb ook heel veel van die 'dingetjes' die ik eigenlijk vaak onbewust kies, neem of doe. Inderdaad ook suikervrij drop etc. Ik weet dat ik dit soort dingen moet loslaten om er vanaf te komen, maar soms word ik alleen al zo moe bij het strijden tegen de 'grote' dingen, dat ik deze kleinere dingen maar gewoon zo laat.