Ik mis het hongergevoel

 

Elke avond als ik naar bed ging, rommelde mijn maag. Dit was het teken voor mij dat het goed was, ik was goed bezig. Ik werd nooit onrustig van die honger. Sterker nog, ik voelde mij krachtiger dan ooit. Ik voelde mij sterk en gedisciplineerd. De hele dag stond in het teken van mijn strakke eetschama, wat altijd eindigde met dit onoverwinnelijke gevoel van honger in bed. Wat er ook gebeurde, als ik maar met honger in bed lag aan het einde van de dag. Dan was het goed. Dan was ik goed.

Met een vol gevoel naar bed gaan vond ik niet alleen zwak, maar vooral ontzettend onnodig. Waarom zou ik dat doen? Ik ga slapen, stil liggen dus. Ik ga zeker niets meer verbranden. Het voelde alsof alle calorieën die nog in mijn maag zaten in de nacht op mijn lichaam geplakt werden. Dat moest ik ten alle tijden voorkomen en dat gevoel alleen al vond ik vreselijk. Als het per ongeluk toch een keer gebeurde dat ik met een voller gevoel in bed lag, bijvoorbeeld omdat het avondeten gewoon wat later was die dag, zorgde dat voor een ondraaglijke onrust. Het volle gevoel hield mij wakker en ik voelde mij gevangen in mijn bed. Ik moest er altijd iets mee, met dat vreselijke volle gevoel, het mocht er gewoon niet zijn.

Hieruit bleek maar weer eens hoe veel tijd en energie er op ging aan mijn eetstoornis. Hoe goed een dag ook was verlopen, als ik geen honger had in bed was alles mislukt. Dit mislukte gevoel maakte mij boos. Het lukte mij niet eens om mij in te houden! Ik moest weer zo nodig met een volgepropt lichaam in bed eindigen! Het voelde altijd alsof ik mijzelf moest straffen hiervoor. Morgen moet het beter. Morgen moet ik het anders aanpakken, nog strenger zijn! Want dit was voor mij het bewijs dat het nodig was.

Dat hongergevoel, ‘s nachts maar ook overdag, stond altijd zo sterk in contact met mijn eetstoornis. Daaruit kon ik afleiden hoe sterk mijn eetstoornis aanwezig was. Een gezonde reactie op honger is namelijk de behoefte om te eten. Mijn reactie was destijds eerder een krachtig gevoel. Nu volhouden, dacht ik altijd. Het was het krachtigste gevoel dat ik ooit ervaren had en waar ik verslaafd aan raakte. Natuurlijk wilde ik wel eten, maar de kracht hebben om dat niet te doen, gaf mij een onoverwinnelijk gevoel.

Voor even dan, want onoverwinnelijk ben ik er niet mee geworden. Dat sterkte gevoel had mij eigenlijk nergens gebracht. Ja, het had mij een nog leger en ongelukkiger gevoel gebracht en een inschrijving bij PsyQ. Het sterke gevoel is nooit waar geweest en is nooit écht krachtig geweest. Op een gegeven moment zag ik ook wel in hoe zonde het was om al je tijd en energie hierin te steken, terwijl je diezelfde tijd kunt besteden aan hele interessante dingen. Dingen waarin je echt je talenten kunt ontwikkelingen, want honger hebben en afvallen is eigenlijk geen talent.

Tijdens therapie leerde ik hoe belangrijk het was dat mijn lichaam genoeg binnenkreeg. Overdag als je bezig bent, maar zeker ook voor het slapengaan. Juist omdat je ‘s nachts ook nog veel calorieën verbrand. Dat ik slaap betekent niet dat mijn lichaam ophoudt met werken en dat alles stil ligt. Ik zag in dat mijn lichaam een goed werkende machine was en dat ik dat eigenlijk wel zo wilde houden. Een machine die ook tijdens het slapen door blijft werken en daar dus brandstof voor nodig heeft. Nu kun je daar niet je wekker voor zetten midden in de nacht, maar des te belangrijker is het om overdag en voor het slapen wel voldoende te eten. Daar blijft je lichaam sterk van en dat zul je ook psychisch merken. Goed eten was eigenlijk essentieel voor een goede nachtrust. Vaak genoeg was ik wakker geworden van de honger en zorgde mijn eetstoornis voor onrustige nachten. Geen honger hebben en je lichaam voeden was dus eigenlijk op alle vlakken veel sterker en beter. Ondanks dat, voelde dat totaal nog niet zo. Dat hongergevoel, dat ik altijd als krachtig bestempeld had, moest een nieuwe betekenis krijgen. Een nieuwe, realistische betekenis.

Het ging natuurlijk niet over de honger. Het ging over het gevoel dat ik daarvan kreeg en de gedachten die ik daarbij had. Ik het hongergevoel gelinkt aan iets sterks, omdat ik daar goed in wilde zijn, terwijl het mij uiteindelijk alleen maar slapper en hulpbehoevender maakte. Een eetstoornis is een ziekte, een stoornis, waardoor je die zelfbedachte ‘sterke eigenschappen’ echt gaat geloven en echt gaat voelen. Het sluipt erin en als je jezelf daar lang genoeg in traint, wordt zo’n eetstoornisgedachte sterker. Het wordt jouw waarheid, terwijl je aan alles merkt dat je op een doodlopend hongerig spoor bet belandt.

Dat volle gevoel, dat ik al die tijd als iets slechtst, ongezonds en onnodigs bestempeld had, betekende eigenlijk heel iets anders. Het betekende dat ik voor mijzelf gezorgd had. Dat ik mijn lichaam genoeg energie had gegeven om te leven, maar vooral ook om te slapen. Het betekende dat ik tegen mijn eetstoornis was ingegaan en ik een stapje dichterbij herstel was. Nee, het voelde niet sterk, maar dat was het wel. Veel nachten heb ik mijzelf aan de bovenstaande dingen moeten herinneren. Als mijn gevoel schreeuwde dat ik zwak was en dat ik dik zou worden, was het nodig om aan mijzelf te bewijzen dat dit het goede was. Net zo lang tot ik door had dat ik mijn gevoel op dit gebied even niet kon vertrouwen. Mijn gevoel verlangde naar die sterke eetstoornis-controle omdat ik daar nog niets voor in de plaats had gekregen, logisch dat het alles in de war gooide en niet zo sterk voelde als ik daar tegenin ging. Maar er is maar één manier om aan dat gevoel te wennen en om aan die gezonde kant te werken. Door er toch tegenin te gaan en die eetstoornis gedachten telkens te ontkrachten. Elke nacht, als dat nodig is.

Dat volle gevoel went echt en dat is niet iets om van te schrikken. Zelf dacht ik altijd dat als mijn lichaam ergens aan zou wennen, ik dik zou worden. Dat ik ervan zou aankomen, dat dat nooit meer zou stoppen en dat ik daar alleen maar onrustiger van zou worden. Maar dat je lichaam en je hoofd ergens aan went, betekent juist het tegenovergestelde. Er kwam rust, in mijn lichaam en in mijn hoofd. Hoe stom het ook klinkt, als je weet dat iets echt beter voor je is, is het soms slechts een kwestie van dat gevoel uitzitten. Je zult dat gevoel overleven als je daar doorheen gaat. Hoe je dat gevoel het beste uit kunt zitten is soms een zoektocht. Mij hielp het om dit gevoel telkens te koppelen aan nieuwe gedachten en nieuwe doelen. Dit volle gevoel hoort bij het gezonde leven dat ik wil. Het zorgt voor nieuwe mogelijkheden en dat ik straks kan doen wat ik wil en wat ik leuk vind, zonder rekening te moeten houden met een eetstoornis. Zonder afgeleid te raken door dat hongergevoel en daar van alles mee te moeten of juist niet mee te moeten. Dit volle gevoel vult mijn leven, anders is het altijd maar leeg.

Het went echt, alleen dat kost tijd. Als je jezelf die tijd gunt, zal het steeds minder erg voelen. Het zal zelfs compleet gezond voelen! Als ik nu met honger in bed lig, is het simpelweg tijd om nog iets te eten. Met een gevulde maag val ik beter, blijer en gezonder in slaap. Dat gevoel is sterker en krachtiger, dan al die hongerige nachten bij elkaar. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Elske - Zaterdag 1 december 2018 14:14
Dank je wel! Juist vandaag, na een panieknacht en een onbedaarlijke drang om te bewegen... (waar ik niet aan toegeef, dwars erdoorheen...)
Arlen - Zaterdag 1 december 2018 16:56
Wauw, wat herkenbaar uit het verleden. Superkrachtig en mooi, hoe en wat je nu schrijftšŸ’Ŗ
cynthia - Zaterdag 1 december 2018 17:58
Mooi dank je!
x - Zaterdag 1 december 2018 20:49
Vermoeiend zijn de nachten terwijl ze eigenlijk er zijn om op te laden voor een nieuwe dag.
Bedankt voor deze blog!
Nina - Zaterdag 1 december 2018 21:14
Mijn grootste maaltijd is juist voordat ik naar bed ga šŸ¤—. Vind het zo fijn om lekker veel te eten tijdens bijvoorbeeld serie kijken en slaap er ook veel beter door. Je wordt echt niet dik van 's avonds eten, het gaat om hoeveel je gedurende de dag, week, maand eet. Je lichaam slaat niet vet op tijdens het slapen omdat je dan minder verbrandt
Maya - Zaterdag 1 december 2018 21:25
Als ik te weinig eet merk ik dat aan mijn nachtrust. Ik slaap dan heel licht en word vroeg wakker en ben de volgende dag een stuk vermoeider.
Maan - Zaterdag 1 december 2018 23:55
Voor mij ook echt herkenbaar uit het verleden.. Pfoe wat een hel. Soms werd ik helemaal gedesoriĆ«nteerd wakker en moest ik eten hebben.. en wat ik dan als ā€˜etenā€™ nam zou ik nu nog niet eens als tussendoortje nemen. Wat een strijd tegen jezelf is dat uithongeren.. blij dat dit nu niet meer zo is.
Hey :) - Zondag 2 december 2018 09:01
Ik heb een vraagje over dat je zegt dat als je nu met honger in bed ligt je nog wat gaat eten. Doe je dat ook als je je tanden al gepoetst hebt en super moe bent?
Maan - Zondag 2 december 2018 11:29
Ik wel.. volgens mij heb je 24 uur om te poetsen voordat er tandplak kan ontstaan toch.. dus als je de volgende ochtend poetst is er volgens mij weinig aan de hand.
Anoniem - Zondag 2 december 2018 16:19
Ook ik mis mijn hongergevoel, maar op een hele andere manier. Toen ik veel te weinig binnen kreeg, verdween mijn honger gevoel. Na weer normaal te zijn gaan eten, is mijn hongergevoel niet meer hersteld. En ja, ik mis het. Maar dan als een van de laatste stukjes van herstel. Zijn er misschien meer die dit herkennen? Komt dit ooit nog terug?
Ik1234 - Zondag 2 december 2018 16:52
Ik vind deze blog niet zo goed en helpend. Het komt op mij over, dat als je geen hongergevoel hebt en in bed ligt je dus faalt. Je een slechte eetstoornis patiƫnt bent. Ik heb anorexia maar hecht niet zoveel waarde aan dat honger gevoel zoals hier omschreven en denk nu gelijk, shit ben ik nu wel echt? Erg genoeg? Ik moet bekennen dat ik alleen de eerste helft heb gelezen en me dat een naar gevoel gaf. Let op met hoe je dingen schrijft, ik vind dat door dit soort blogs er steeds meer moet, moet in de zin van, als je het zo niet ervaart ben je nep, dus ga je nog een stapje dieper of erger. De lijst word lang op deze manier. Of ben ik de enige die zo denkt?