Ik maak me altijd zorgen om iets

 

Ik maak me regelmatig zorgen om iets. Als van jongs af aan speelt er heel vaak iets in mijn hoofd waar ik me zorgen om maak. Dat is erg vervelend, want hierdoor ervaar ik op maar weinig momenten echt rust in mijn hoofd. Als hetgeen waar ik me nu zorgen om maak is opgelost ploept er binnen een paar uurtjes of een dag wel weer iets anders op in mijn hoofd waar ik me vervolgens weer zorgen over kan gaan maken. Dit zorgt voor de nodige stress en spanning. En het stomme is, rationeel weet ik prima dat het voortdurend zorgen maken me niets oplevert, maar ermee stoppen is een heel ander verhaal.

zorgen

Zorgen kunnen veel stress opleveren en het kost bovendien een hoop energie. Je bent voortdurend in je hoofd bezig met allerlei dingen, terwijl je ook de gewone dagelijkse dingen moet doen. Je moet je aandacht houden bij je werk of studie en aandachtig kunnen luisteren naar collega's of vrienden, maar je zit daarnaast met allerlei andere dingen in je hoofd. Veelal zijn dit dingen waar je weinig invloed op kunt uitoefenen, je hebt er geen controle over en dat maakt je machteloos en bezorgd. In deze blog kom ik met 20 tips die mij af en toe helpen om me minder zorgen te maken.

1. Zet voor jezelf op een rijtje waar je je op dit moment allemaal zorgen over maakt. Het is misschien even 10 minuten werk, maar het kan wel overzicht en rust geven.

2. Als je een lijstje hebt met dingen waarover je je zorgen maakt, kan je per onderdeel gaan kijken naar waar je wel en waar je op dit moment niets aan kunt doen. Zijn er kleine dingen die je nu zou kunnen doen om één van je zorgen minder te doen laten worden? Kom in actie! Zijn er zorgen waar je nu helemaal niets aan kunt doen of veranderen, probeer deze dan tijdelijk te laten rusten.

3. Laad je niet leiden door angst. Je hebt nu eenmaal niet de volledige controle over jouw leven. Doe wat goed voelt en doe je best, meer kan je niet doen. Soms gaan dingen fout, dat is niet onoverkomelijk.

4. Relativeer. Dit is niet altijd even makkelijk. Ik kan me regelmatig vreselijk druk maken om iets. Eén van de dingen die mijn broer dan nog weleens antwoordt is: 'Zit er al bloed op het plafond en poep tegen de muren?' Als ik dan lach en NEE antwoord, zegt hij "dan valt het allemaal nog wel mee.

5. Maak gebruik van je humor. Net zoals bij het voorgaande punt kan humor je erg helpen om de zaken te relativeren. Probeer te lachen om zaken die nu even heel lastig lijken, maar waar je weinig aan kan veranderen. Humor kan bovendien helpen je een beetje te ontspannen.

6. Las een piekermoment in. Dit wordt ook vaak in therapie aangeraden. Als je veel piekert en je zorgen maakt kan het helpen 1 moment op de dag in te plannen om jezelf dit toe te staan. Als je op een ander moment op de dag gaat piekeren roep je jezelf een halt toe en zeg je tegen jezelf dat je pas om bijvoorbeeld 18:00 uur een half uur hierover mag gaan piekeren.

7. Het is niet zo mijn ding, maar veel mensen kan het erg helpen: Meditatie, mindfulness of yoga. Het kan zorgen voor relativatie en ruimte en rust in je hoofd. Weet je niet hoe hiermee te beginnen, ga dan eens naar een introductieles bij jou in de buurt.

8. Onderzoek ook eens in hoeverre bepaalde zorgen steeds terugkomen. Als je je iedere maand weer meerdere dagen zorgen maakt over of je bijvoorbeeld wel goed hebt gepresteerd, vraag je dan eens af of die zorgen wel terecht zijn. Ging het alle 20 voorgaande keren ook gewoon goed, waarom zou het dan nu niet goed gaan?

9. Vraag jezelf af wat het ergste is dat er kan gebeuren als hetgeen jij je zorgen om maakt ook daadwerkelijk uitkomt. Vergaat de wereld dan? Ga je eraan dood? Of is het even vervelend maar kom je er wel weer overheen?

10. Doe voldoende leuke dingen. Soms kan je je zo druk maken om allerlei dingen dat je vergeet om ook leuke dingen te doen. Juist door voldoende leuke dingen in te plannen zorg je dat je jezelf afleidt van al die zorgen.

zorgen maken

11. Bespreek je zorgen. Hoe klein of groot ze ook zijn, erover praten kan helpen en opluchten. Soms komen andere mensen bovendien ineens met een totaal ander idee of oplossing, iets waar jij helemaal niet aan hebt gedacht. Krop je zorgen niet op, maar deel ze.

12. Neem voldoende rust. Je zoveel zorgen maken kost bakken energie, neem daarom voldoende rust. Plan ruim van te voren vakanties in en weekendjes weg. Zorg dat je voldoende tijd voor jezelf hebt om te genieten. Maak met jezelf de afspraak dat je je zoveel mogelijk na je vakantie/weekend pas weer zorgen mag maken.

13. Wees flexibel richting jezelf. Hoe hoger de eisen die je aan jezelf stelt, hoe meer zorgen je je zal maken. Het is niet erg om af en toe fouten te maken. Het is niet erg om niet alles perfect te doen. Gun jezelf dit.

14. Herinneren jezelf er regelmatig aan dat je zorgen maken an sich niets gaat veranderen aan de situatie. Of je je nu zorgen maakt of niet, de uitkomst van de situatie verandert hierdoor niet. De uitkomst kan soms enkel veranderen als jijzelf in actie komt.

15. Probeer de dingen positief te zien. Je kunt alles een negatieve draai geven en hierdoor overal zorgen om hebben. Maar is dat realistisch en maak je het hierdoor niet alleen maar erger? Probeer de zaken positief te zien, vaak draagt dat ook nog weleens bij aan een positieve uitkomst.

zorgen maken

16. Ga sporten of ga een stuk ergens in de natuur wandelen. Lekker bewegen kan zorgen voor goede en gezonde afleiding. Ook kan het ruimte in je hoofd opleveren. Zo ook fietsen of wandelen in het bos, de heide of het strand. Laat de wind even lekker al die zorgen van je wegwaaien.

17. Eet gezond. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je bepaalde tekorten hebt, bijvoorbeeld van omega 3 vetten, dan kan dit zorgen voor meer sombere gedachtes, dus meer zorgen.

18. Denk niet te ver. Je leeft vandaag. Het heeft geen enkel nut je nu al druk te maken over iets dat misschien over 6 maanden gebeurt. Er kan nog zoveel veranderen. Benut jouw leven nu en geniet nu.

19. Soms helpt het om de zaken eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Stel een goede vriendin van jou liep rond met jouw zorgen. Wat zou jij hiervan denken en wat zou je haar adviseren?

20. Maak contact met de mensen om je heen. Hoe meer je je terugtrekt, hoe meer je je opsluit met jouw eigen zorgen en problemen, hoe groter ze worden. Voldoende sociaal contact is heel belangrijk om al je zorgen binnen proportie te houden en te kunnen blijven dragen.

Maak jij je veel zorgen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

G. - Maandag 22 september 2014 19:09
Deze tips ga ik zeker gebruiken!zelf denk ik ook echt de hele dag door en daar wordt je echt super moe van, dus ik ga de tips gebruiken :) bedankt voor deze fijne blog!

Liefs,
Quirine - Maandag 22 september 2014 19:14
Jaaa, wat een fijn moment! Dit had ik echt even nodig.
Dankjewel Scarlet.

Liefs
M - Maandag 22 september 2014 19:18
Ja ik maak me ook teveel zorgen.... lang leven mijn gegeneraliseerde angststoornis. Fijne blog! Goede tips waar ik zeker wat aan heb.
Beschermer in de strijd - Maandag 22 september 2014 19:35
interessante blog!!
Vlinder2 - Maandag 22 september 2014 19:51
Dit is zo herkenbaar..
Bedankt voor de tips!!
Nicole - Maandag 22 september 2014 19:59
Wauw bedankt voor deze blog. Hier kan ik echt wat mee!
Simone - Maandag 22 september 2014 20:12
Superfijne blog dit, thanks!
N - Maandag 22 september 2014 20:33
Super goede tips vind ik!
Diet - Maandag 22 september 2014 21:36
Goede blog!
Ik ga zeker wat met die tips doen!
Dankjewel!
wl - Maandag 22 september 2014 22:47
mooie blog
INeedSomething - Maandag 22 september 2014 23:35
Weer een perfect blog op een perfect moment. Lezen jullie mijn gedachtes ofzo?:)
Kim - Dinsdag 23 september 2014 11:47
Fijne tips. Ik maak me eigenlijk ook te vaak zorgen over dingen die nog moeten gebeuren of misschien niet eens gaan gebeuren.
Cylu - Woensdag 24 september 2014 10:06
Fijne blog. Met deze tips ga ik direct aan de slag. Dankjewel :)
Iris - Donderdag 25 september 2014 07:29
Ga dit zeker gebruiken!
Ik maak me te vaak zorgen om dingen die niet eens gaan gebeuren...
DK - Dinsdag 31 maart 2015 23:18
Fijn om te lezen! Helaas kan ik over een ding de hele sag blijven piekeren, mijn ziekte (soort van ik heb pfeiffer, en twee bulten in mijn nek) Ik ga morgen naar de huisarts, en het nog is laten checken.
Tamina - Zaterdag 24 oktober 2015 14:42
Fijne tips thanks ben ook een pieker madame
thomas vegting - Dinsdag 27 december 2016 11:50
ik zit alle dagen zorgen te maken,over mijn dochter die zwanger is maar toch nooit moeder willen worden zou het straks wel goed gaan met het verzorgen van de baby
Leida - Zaterdag 1 september 2018 15:53
Vaak heb ik een leuk idee en dan wil ik het zo goed uitvoeren dat ik het uiteindelijk verprutst. šŸ˜– Blijf hier dan urenlang aan denken en over zeuren erg vervelend voor mijn omgeving en mezelf.