Ik lijk jonger door mijn eetstoornis

 

Wat,... jij? Ik had je echt geen 18 geschat hoor. Zie ik er dan echt zo jong uit? Zal het aan mijn kleren liggen. Mijn haar misschien? Of nee wacht, ik heb vandaag natuurlijk helemaal geen make-up op, vandaar! Een paar dagen geleden was ik samen met een kennis van ons in de winkel om eten te halen. Ik was aan het vertellen dat ik een paar dagen terug bier ging halen en ik eerlijk vertelde dat ik 18 was en geen ID bij me had. Stom natuurlijk.. Maar op dat moment dacht ik er niet over na. Toen we bij de kassa onze boodschappen wilden afrekenen hoorde de caissière wat ik zei en vertelde zij dat zij mijn echt geen 18 geschat zou hebben. Omdat ik overal 10 keer over nadenk, vond ik het niet leuk om te horen.

’s Avonds had ik met een vriendin afgesproken om even bij te kletsen. We hadden het over drank, jongens, vrienden,.. just girl talk. Ze vertelden dat mensen haar vaak 18 schatten dan 17. Ik vertelde dat het bij mij juist andersom was en zij bevestigden dat zij mij ook eerder 16 of 17 zou schatten. De dag erna vroeg ik aan mijn moeder of ik echt jonger leek. Ook zij bevestigde dat. Na heel kort nadenken wist ik al meteen waar het aan lag…

Ik lijk jonger door mijn eetstoornis

Tijdens de periode wanneer je als meisje een groeispurt krijgen, en alles begint te ontwikkelen kreeg ik een eetstoornis. In die tijd begon ik steeds slechter te eten en dat heeft jaren geduurd met ups en downs. Ook op dit moment ben ik nog niet genezen, maar ik kan wel met trots en angst vertellen dat ik op gezond gewicht zit. Toevallig moest ik vanmiddag een nieuwe ID aanvragen. Vergeleken met mijn vorige ben ik 1 centimeter gegroeid. Van mijn 13e tot mijn 18e dus. In de maanden waarop ik beter at, ben ik ook die ene centimeter gegroeid. Helaas moet ik nu accepteren dat ik niet of nog heel weinig ga groeien. Ook verder ziet mijn lichaam er nog niet uit als een 18-jarige (girls know why), maar gelukkig kan dat allemaal nog komen.

Al die jaren eetstoornis hebben ook mooie momenten opgeleverd hoor. Eerst maar even de negatieve dingen noemen: strijd om het eten, 1000.000 gedachtes over eten, vervelende therapiegesprekken, ziekenhuisbezoeken, dagen in de kliniek, maar vooral veel verdriet, pijn en angst.

Ik lijk jonger door mijn eetstoornis

Nu de positieve: Het heeft er onder andere voor gezorgd dat ik heel snel volwassen werd. Ik ben toch maar weer 14 weken van huis geweest, heb voor mijn eigen kamer gezorgd, heb veel eigen boterhammen gesmeerd, heb veel gesprekken gehad met therapeuten, kreeg eigen verantwoordelijkheid, omdat ik alleen mocht eten, heb veel geleerd over hoe je negatieve gedachtes kon omzetten in positieve etc. Ook ik leer elke dag weer bij.

Toch zet het me wel aan het denken over mijn leeftijd, want zie ik er echt zo jong uit dan? De caissière zag me misschien 10 seconden van mijn hele leven.. Misschien draai ik geen lage make-up om ouder te lijken, misschien draag ik geen hoge hakken… Ik ben wel blij met mijzelf. Zie het als een voordeel. Het scheelt een hoop make-up kopen. Van de andere kant word ik juist boven de 20 geschat, omdat ik zo volwassen overkom.. Dus leeftijd zegt eigenlijk niks.

Zie jij er jonger uit door je eetstoornis?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Dragonfly - Zondag 12 augustus 2018 10:06
Wat een mooie blog zeg.
Ik lijk niet jonger door m'n eetstoornis, maar wel door km lengte, dus herken wel wat dingen. Ik ben 26 ( bijna 27) maar wordt vaak niet ouder geschat dan 18-23 jaar. Nou ben ik niet heel 'panisch' over leeftijd, het is maar een getal. En make up draag ik inderdaad ook niet vaak.
E. - Zondag 12 augustus 2018 10:25
Dit herken ik ook best wel. Alleen ben ik 23 en word ik vaak maar 18/19 geschat. Maar dat zat ook altijd in mijn (eetstoornis) gedachte: “ik moet eruit zien zoals ik eruit zag toen ik 18 was” Mijn therapeut heeft erg vaak tegen me moeten zeggen: “je bent geen 18 meer!” En “stop met jezelf willen vergelijken met 18jarigen” voordat ik dat zelf ook in zag en wilde accepteren dat mn lichaam er nou eenmaal anders uit zou zijn als 23jarige. Ik ben nog bezig met mijn herstel. En ik heb mijn lichaam nog niet helemaal geaccepteerd zoals het is. Maar ik betwijfel of het een verschil maakt hoe mensen mijn leeftijd schatten
- - Zondag 12 augustus 2018 10:29
Ik herken dit zeker. Als ik mensen vertel hoe oud ik ben, schatten ze me minimaal 5 jaar jonger. Ik heb dit heel lang erg vervelend gevonden, maar op het moment kan het me niet heel veel meer schelen. Leeftijd zegt uiteindelijk niks. Ik lijk misschien jonger dan ik ben, maar ik kan niet zeggen dat ik geen levenservaring heb.
PM - Zondag 12 augustus 2018 10:42
Heel herkenbaar! Ben 26 jaar, maar word soms 18 geschat.. Voor mij wel een extra motivatie en reden om weer 'gezond' te worden..😊
Florabella - Zondag 12 augustus 2018 10:48
Herkenbaar! Een tijd geleden stond ik in de Bruna op de campus van de universiteit (ik was toen bijna 23) en liet ik alvast mijn rijbewijs zien bij de kassa. De dame in kwestie keek enorm verbaasd toen ze mijn geboortejaar zag en zei dat ze dat niet verwacht had; ze dacht dat ik hooguit 17 was. Afgelopen vakantie kreeg ik ook te horen van een inlandse dame dat ik 'like a child' was, en hoewel het bedoeld was als compliment had ik er wat dubieuze gevoelens over, gelet op het feit dat ik inmiddels 24 ben.
Ylette - Zondag 12 augustus 2018 10:56
Ja helaas. Ik ben 26 maar wordt altijd 18-20 geschat. Ondanks gezond gewicht. Misschien is het gewoon iets met lengte en uitstraling. Ik vind het wel vervelend
G - Zondag 12 augustus 2018 11:24
Hee! Ik denk dat het, hoewel het natuurlijk kan dat je eetstoornis meespeelt, het ook best normaal is voor je leeftijd om lastig op leeftijd geschat te worden! Het klinkt voor jou misschien nu als heel veel, maar als je ouder bent zegt dat jaartje eigenlijk echt niet zoveel meer! Als je jonger bent misschien wel, maar dat maakt het inschatten ook zo lastig. Beetje vaag uitgelegd, hoop dat je het snapt!

Even ter relativering; ik werd oo jouw leeftijd echt veertien geschat en alles is gelukkig goed gekomen. Ik ben nu 21 en mensen vragen me nu soms na of ik student ben of al werk of gaan er zelfs vanuit dat ik al werk haha
LeRose - Zondag 12 augustus 2018 11:24
Ik word meestal 18 geschat maar ik ben 25. Ik denk niet dat het alleen maar aan mijn eetstoornis ligt. Ik ben ook klein en en ik heb een rond gezicht met een gladde huid en ronde ogen. Dat oogt ook wel wat jonger maar ik denk dat de eetstoornis ook wel meespeelt.
MissBeta - Zondag 12 augustus 2018 11:41
Bij mij niet door mijn eetstoornis. Ben bijna 34 en wordt rond de 18 geschat, laatst zelfs 16. Behoorlijk frustrerend op mijn leeftijd. En dan mensen die zeggen dat je er blij mee moet zijn... ik vind het geen compliment meer.
Abby - Zondag 12 augustus 2018 11:50
Ik ben 27 en wordt ook altijd veel jonger geschat. Stagebieder dacht dat ik 16 was en was verbaasd dat ik mijn rijbewijs had. Toen ik een kamp leidde werd me gezegd dat alles de leiding in de grote tent mocht komen. Toen ik zei dat ik leiding was waren ze verbaasd.

Nou ligt dat niet alleen aan mijn eetstoornis. Ben klein van lengte en veel kinderen hebben grotere voeten ( maat 34 ) en handen als mij. 1 van de kinderen vond het heel leuk dat ze dezelfde snowboots had alleen 2 maten groter :o kreeg zelfs opmerkingen van kinderen over mijn kleine oren.

En idd het zeggen dat je er ''later'' blij mee bent. Kan me het niet voorstellen. Wordt naar mijn idee minder snel serieus genomen. Als mensen horen dat ik 3 opleidingen ( allen mbo 4 ) heb afgerond vragen ze zich pas mijn leeftijd af.
Laura - Zondag 12 augustus 2018 11:56
Ik word ook bijna altijd jonger geschat terwijl ik gewoon een gezond gewicht heb.
Volgens mij worden veel mensen met autisme jonger geschat dan hun kalenderleeftijd..
Floor - Zondag 12 augustus 2018 13:42
Ja klopt, ik ook. Ik ben 23, maar wordt tussen de 16 en 18 geschat.
Linsey - Zondag 12 augustus 2018 12:14
Herkenbaar. Ben 23 heb een kindje en mensen denken dat als ik met mijn kindje in dr kinderwagen loop dat ik een zusje ben. En vragen ook wel eens heel bruut of ik egt de moeder ben. Ook de vragen hoe heb je dat voor elkaar gekregen kwamen aanbod. Het is erg en idd een motivatie om gezond achter de kinderwagen te lopen. Helaas is dat met vallen en opstaan . Maar niks is beter dan straks gezond met me lleindje te kunnen eten en me geen zorgen te hoeven maken door de laatste hap van een aangeknabbelt koekje te kunnen eten xx
L. - Zondag 12 augustus 2018 12:14
Afgelopen vakantie werd ik bij de douane 12 (ja, echt) geschat, terwijl ik 18 ben. Dat was wel een heel extreem geval, maar meestal word ik 14-16 geschat.
boulimia meisje - Zondag 12 augustus 2018 12:33
Ik had dat vroeger ook heel vaak in mijn anorexia periode, ik was toen 22 en ik zat in de kerk.
Toen kwam er ineens een vrouw naar me toe, ze zegt er is boven wat voor de tieners, daar mag jij naar toe.
Ik zeg mevrouw ik ben al 22!
Sorry zei ze ik dacht dat je een jaar of 12 was.
koortje - Zondag 12 augustus 2018 12:35
ik vind een verschil van een jaar verkeerd inschatten eigenlijjk niet zoveel zeggen eerlijk gezegd. mij schatten ze vaker jaren jonger en in mijn geval is dat wel gunstig, want ben al wat ouder ; )
rose - Zondag 12 augustus 2018 13:12
ja, ik ben bijna 28 en ik word gemiddeld een jaar of 3-4 jonger geschat
Dees - Zondag 12 augustus 2018 13:45
Ja heel vervelend.. mensen schatten mij 15-16. Ik ben bijna 24 en zwanger van ons eerste wonder. Best verrot om continue als tienermoeder of “zo jong zwanger wat erg!” Aangekeken te worden. Je ziet mensen gewoon achter je rug om spreken - maar ik ben “gewoon” getrouwd, “gewoon” 6jr samen en heb een eigen bedrijf en koopwoning. Eh.. en ben dus geen 16.
Nu is het een familie kwaal - mijn nichtje van eind dertig moet soms ook haar ID nog laten zien. We blijven in elk geval lang jong denk ik maar;)
Laura-Ruth - Zondag 12 augustus 2018 14:36
Heel herkenbaar. Ik ben bijna 24 en word ook 18 of jonger geschat. Maar er wordt ook vaak bij gezegd, nu ik je hoor praten hoor ik wel dat je ouder bent.
En er wordt ook heel vaak gezegd, ohh je groeit nog wel of later ben je er blij mee. Nou ik groei echt niet meer, 155cm en schoenmaat 34. Ik was zonder eetstoornis zeker niet groot geweest, maar toch die paar centimeter zou heel fijn geweest zijn. Al denk ik dat ik dan hetzelfde dacht.
Ik probeer het te accepteren, ik heb er ook veel van geleerd.
Nelle - Zondag 12 augustus 2018 14:53
bij mij is het omgekeerd, vaak schatten mensen mij ouder maar dat was voor mijn eetstoornis ook al, ik denk omdat ik ernstig ben en al door veel mee te maken in je leven op jonge leeftijd ga je al snel volwassen handelen. ik ben 21 en sommige schatten met eind twintig en op mijn 12 schatte ze me dan weer rond 20-23 jaar oud...ook niet steeds een compliment haha ;)
g - Zondag 12 augustus 2018 16:17
Ik ben 30 en wordt 17/18 geschat ;)
sara - Zondag 12 augustus 2018 16:48
Ik word altijd veeeeeeel jonger geschat. Echt irritant als je al 36 bent en ze schatten je 20.
Maya - Zondag 12 augustus 2018 20:04
Ik ben ruim in de 20 en word vaak 16 geschat..
its-like-an-avalanche - Zondag 12 augustus 2018 20:12
Ja.. dit dus.. 16, of dat ik zelfs 12 kan lijken. En dat met mijn 18.

Heb ook vaak in mijn vriendengroep dat ik me heel jong voel, omdat ik achterloop kwa school.
marleen - Zondag 12 augustus 2018 23:32
Herkenbaar.
Ik ben 36 en krijg nog vaak de vraag wat ik studeer... mensen schatten me meestal maar 25 of zo. Ben trouwens op mijn 24ste ook nog aan -16 tarief binnengeraakt in de cinema
Liaan - Maandag 13 augustus 2018 01:06
Hahaha sorry hilarisch dat iedereen er ineens suuuuper jong uit ziet wat ook nog eens het ideaalbeeld van de maatschappij is
M - Maandag 13 augustus 2018 08:32
Ik ben 33 jaar. Vaak word ik rond de 20 geschat. Laatst ben ik door een 18 jarige versierd.. Hij was van een scouting groep, zijn leider was even oud als mij en ken ik ook een jaar of 10... Die lach helemaal in een deuk. Toen hij zei dat die dan meteen een dochter van 8 had.. Schrok die jongen enorm. Zal dat hoofd niet snel vergeten. Verder is het idd soms lastig.. Tanken, en dan een pakje sigaretten afrekenen en dan vragen ze naar id. Nee die had ik thuis liggen. (enige auto die er staat en duidelijk leeg) of ik kon mijn id ophalen of de bestuurder van de auto naar binnen sturen. Tja.. Dus alleen de tank maar afgerekend en niet terug gekomen.
M - Maandag 13 augustus 2018 08:36
@liaan dat is misschien onder jongeren het ideaal beeld jong zijn. Maar het is qua carriere niet makkelijker! Zeker niet als manager op je 24 en eruit zien als 15. Vaak blikken gehad, dat de receptioniste mij erbij haalde met lastige gasten dat je gek aangekeken word. Zelfs nu ik 33 ben nog steeds lastig.
MissBeta - Maandag 13 augustus 2018 15:23
Precies dat! Dat er over je gesproken wordt als 'dat meisje' of 'de telefoniste' terwijl je een leidinggevende functie hebt. Zelfs als ze dat weten hebben mensen daar nog moeite mee alleen omdat je er jong uitziet. Ik snap je helemaal :-)
Gigi - Maandag 13 augustus 2018 15:39
Ik vind het eigenlijk wel een compliment als ik met mn 38 jaar mn ID moet laten zien als ik sigaretten ga kopen :) Ik bekijk het maar zo: misschien zie ik op mn 50e eruit als een 30er....Mooi toch?!
M. - Maandag 13 augustus 2018 18:32
Ik word ook heel vaak jonger geschat. Klein van stuk, maar vooral ook: ontdaan van vrouwelijke vormen. Voor buitenstaanders blijf ik daardoor een meisje, terwijl ik de dertig echt al voorbij ben.
Maria - Maandag 13 augustus 2018 18:39
Iemands leeftijd schatten is lastig. Maar als mensen denken dat ik nog op kamers woon, terwijl ik in de overgang zit, is dat echt niet leuk. Was onder andere een vrouw bij een cursus, iets jonger dan ik, die volgens mij een eengezinswoning heeft. Ze had het in elk geval over tegels leggen bij haar huis. Ik had het er over dat ik op zoek was naar andere woonruimte "kamer?", vroeg ze. Meestal schatten mensen me 12 tot 15 jaar jonger.
Ik weet niet of het met m'n eetstoornis te maken heeft, deels, want ik ben wel wat dunnetjes. Sinds ik in de overgang zit, krijg ik soms vragen of ik kinderen heb. Als je voor student wordt aangezien, krijg je zo'n vraag natuurlijk niet. Sowieso hebben mensen vaak beelden van je. Dan kan ik wel zeggen hoe oud ik ben maar dat beeld van een jong meisje, dat nog bij haar ouders woont, blijft dan.
Robin - Donderdag 16 augustus 2018 21:37
Wat maakt het nou uit. Je bent wie je bent. En oud worden gaat vanzelf, daar hoef je echt helemaal niks voor te doen.
Naomi - Maandag 20 augustus 2018 09:23
Heel herkenbaar. Ik ben nu 25, maar heb tot een jaar geleden nog wel eens mijn id kaart moeten laten zien in de bioscoop. Nu, zwanger van mijn eerste kindje, is mijn lichaam vrouwelijker dan ooit en is het nog niet gebeurd dat ik jonger geschat werd. Ben benieuwd hoe dat na de zwangerschap is.
Emma - Vrijdag 8 februari 2019 13:50
Wat herkenbaar zeg!!
Ik zelf ben nu 18 maar zowel als op school en stage schatten ze me allemaal in als iemand van 15 jaar.
Laatst vroeg mijn stagebegeleider aan me of ik gebracht was door mijn ouders of met de bus gekomen was en toen ik zei dat ik zelf met de auto was gekomen (ja heb m'n rijbewijs al) keek hij me zo raar aan.. 😅