Ik lees dit morgen wel

 

Tijdens mijn afstuderen stelde ik het schrijven aan mijn scriptie geregeld uit. Andere, mindere belangrijke zaken werden ineens veel interessanter. Als ik in de ochtend vroeg op stond om achter mijn laptop te gaan zitten, bedacht ik me dat dit het moment was waarop ik eerst moest stofzuigen, de ramen moest zemen, mijn nagels moest lakken, de tanden van mijn hond moest poetsen en het onkruid moest wieden. Alles was beter en interessanter dan werken aan mijn scriptie. Is het luiheid? Nee. Uitstelgedrag wel.

pro
Bron

Veel mensen stellen belangrijke taken uit. Dit is niet zo'n probleem als het uiteindelijk maar gedaan wordt. Uitstellen wordt echter wel een probleem als je hierdoor in de knoop raakt en het je veel stress bezorgt. Het blijkt dat uitstel dus niet voortkomt uit luiheid maar enkel een beschermingsmechanisme is om het gevoel van eigenwaarde te beschermen.

De uitstellers, twijfelaars of treuzelaars hebben om de een of andere reden namelijk de neiging om hun zelfwaardering af te laten hangen van hun prestaties. Dit zorgt ervoor dat falen of kritiek krijgen niet te verdragen is wat er automatisch voor zegt dat deze mensen terughoudend worden als het gaat om bepaalde zaken gedaan moeten krijgen, wat zo ongeveer alles is.

In het echte leven kun je echter niet zomaar dingen niet doen. We moeten nu eenmaal werken, naar school gaan en soms die moeilijke gesprekken voeren, hoe graag we dit ook zouden willen vermijden. Uitstellen geeft mensen een tijdelijk gevoel van opluchting waardoor uitstellen dus op de korte termijn altijd loont, dit maakt het dan ook zo verleidelijk.


Bron

Kinderen die opgroeien in gezinnen waar erg veel van hen wordt verwacht, zijn erg gevoelig voor het krijgen van uitstelgedrag. Zij hebben bijvoorbeeld oudere broers of zussen die al veel hebben bereikt waardoor ze graag in die voetsporen willen treden of er zijn ouders die hoge eisen stellen aan de kinderen. Hoe begrijpelijk is het dan dat je uiteindelijk tot niets meer komt.

Als jij ook een uitsteller bent, dan kunnen de volgende tips je daarbij helpen. 
♥ Zet kleine stapjes;
 Maak duidelijk wat je wilt doen;
 Maak een planning;
 Schrijf van je af;
 Kijk voor jezelf waarom je iets moet doen;
 Vraag hulp aan mensen in de omgeving;
 Maak afspraken met jezelf;
 Schrijf je doelen op en hang dit op zichtbare plekken.

Stel jij vaak dingen uit? 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Yesterday - Maandag 9 november 2015 13:27
Ik ben ook een vreselijke uitsteller. Op mijn werk werkt dit goed, omdat ik onder druk beter presteer. Maar thuis geldt bij mij heel erg; van uitstel komt afstel haha.
Als ik echt dingen moet doen, schrijf ik het op een whiteboard waar ik elke week een andere planning voor maak, dat werkt bij mij heel goed. Ook het bijhouden van mijn agenda werkt goed. Of een to-do-list met afvinkvakjes :)
Stella - Maandag 9 november 2015 15:23
Ik ben op dit moment aan het uitstellen. Met een glas wijn erbij nog wel, nog erger.
flamingo - Maandag 9 november 2015 15:33
Dit is zo herkenbaar!!! Zit nu weer helemaal in de stress omdat ik achterloop qua schoolwerk en niet weet waar te beginnen.... de angst om het niet goed te doen houd me telkens weer tegen om te starten aan een taak of verslag... :(
Goede tips!
S. - Maandag 9 november 2015 16:35
Ja. Gelukkig 'moet' ik nu niet meer zoveel, maar toen ik nog op school zat was het wel erg...
Wat wel helpt is om tegen jezelf te zeggen dat je 10 minuten tijd aan iets besteedt (en het ook echt doet uiteraard!), dan ben je in elk geval die drempel over; doorgaan met waar je mee bezig bent is meestal makkelijker dan ergens aan beginnen, dus wie weet heb je dan 'ineens' je taak af.
Roosje - Maandag 9 november 2015 16:52
Door uitstel gedrag ben ik vorig jaar bijna blijven zitten en nu ziet het er ook niet echt goed uit.. Ik stel eigenlijk alles uit waarbij ik bang ben om het fout te doen maar juist door het uitstel gedrag faal ik. En daar baal ik dan weer ontzettend van. Ik heb al hulp van mijn ouders en het werkt al iets beter maar toch doe ik dingen heel graag zelf.
procrastinator - Maandag 9 november 2015 17:22
Ik ben zowaar uitstelkampioen denk ik :(
Marith- - Maandag 9 november 2015 17:36
Ja heel vaak. Ook nu heb ik al mijn taken van vanmiddag uitgesteld tot vanavond.. Zo frustrerend, waarom doe ik het gewoon niet?
May - Maandag 9 november 2015 18:02
Heel herkenbaar.
Maanmeisje - Maandag 9 november 2015 18:25
Ja, ik stel ook vaak iets uit.
Laurarara - Maandag 9 november 2015 18:27
Hihi ik vind het bij mij nog wel meevallen (pappa vind wat anders maar ik heb het ook van hem hihi) maar vind het altijd lastig om te beginnen. We hebben nu van die kleine doosjes met rozijntjes (je weet wel, nostalgie ^^) en die heb ik vanmiddag bij elke wiskunde-opgave neergelegd. Als ik de opgave dan af heb mag ik hem opeten. Zo wil ik het ook gaan doen met mijn planning: bij elke afgeronde taak een rozijntje als beloning ^^
EE. - Maandag 9 november 2015 18:35
Ik doe niet zoveel aan uitstellen. Ik doe meer aan afstellen.....
raisha - Maandag 9 november 2015 21:12
uitstellen is me grootste hobby
ik probeer nu minder uittestellen
maar gaat niet altijd perfect.......
Anne 93 - Maandag 9 november 2015 21:40
Haha het eerste wat k dacht toen dit blog voorbij kwam: lees ik morgen wel. ... Over uitstelgedrag gesproken :P
Burtonized - Dinsdag 10 november 2015 06:53
Mierrr - Dinsdag 10 november 2015 09:45
Uitstellen tot de max. Doe er mezelf heel veel pijn en verdriet mee, maar ik blijf het doen. Zou er graag vanaf willen komen.