Ik kom niet op gang

 

Er zijn van die dagen en soms ook wel periodes waarin ik niet altijd even makkelijk vooruit te branden ben. Mijn stemming is dan wat onder het nulpunt en mijn energie is ver te zoeken. Ik wil wel dingen doen, maar ik kom gewoonweg tot niks. Ik kom niet op gang en dat werkt veelal erg frustrerend. Op zo'n moment kan ik het beste kiezen: 1. Ik zorg ervoor dat ik wel op gang kom óf 2. Ik accepteer deze toestand en doe vandaag gewoon even lekker weinig. Maak ik deze keuze niet, dan blijf ik de hele dag hangen tussen beide opties waardoor ik nooit tevreden kan zijn over de dag.

Accepteren is moeilijk, maar geeft veelal een hoop rust en energie om er de volgende dag weer wél tegenaan te kunnen gaan. Ervoor vechten is ook niet eenvoudig, want je moet dan voor je gevoel een hoge drempel van tegenzin over. In deze blog deel ik wat handige tips die je bij deze keuze kunnen helpen. Het zijn kleine dingen die je kunt doen om te zorgen dat je eenvoudiger op gang komt en actief wordt. Deel gerust ook de dingen die jou helpen, mochten deze hier nog niet bijstaan. 

meisje

1. Zet je telefoon op stil/uit
Als je moeilijk op gang kunt komen kan iedere afleiding van je doel je tegenwerken. Het is daarom heel nuttig om op zo'n dag je telefoon even op stil te zetten of uit te zetten. Op die manier blijf je niet constant bezig met het checken van berichtjes, e-mail en social media, wat je indirect ook weer op een negatieve manier kan beïnvloeden en ontmoedigen. 

2. Maak een planning
Wat mij altijd erg hielp als ik weer zo'n dag had, was om een planning voor mijzelf te maken. Het klinkt misschien wat kinderachtig, maar het werkte wel! Weet je de dag ervoor al dat morgen waarschijnlijk een lastige dag wordt, maak dan de avond ervoor al een kleine planning voor jezelf. Hier kan je dan op zetten hoe laat je opstaat, wanneer je eet, wanneer je even het huis uit gaat, met wie je contact zoekt en hoe laat en welke kleine klusjes je die dag voor een bepaald tijdstip gaat doen.

3. Maak 's morgens een wandeling of ga hardlopen
Je hebt misschien het idee dat een wandeling of rondje hardlopen je juist moe zal maken de rest van de dag, maar het helpt juist om energie te krijgen! Het is heel verfrissend om 's morgens even lekker naar buiten te gaan en te gaan bewegen. Dat heeft een positief effect op je stemming én geeft je extra energie voor de rest van de dag. 

4. Plan pauzes in!
Wat mij vaak hielp was het inplannen van pauzes en kleine beloningen. Ik wist dan dat als ik dit of dat had gedaan ik erna even mocht relaxen op de bank met een filmpje of iets anders. Het is goed om jezelf te belonen en om kleine momenten te creëeren waar je naar toe kunt werken, zodat je niet enkel bezig bent met wat allemaal moet gebeuren.

5. Wees mild
Je kunt extreem perfectionistisch zijn en alles perfect willen doen, maar als je moeite hebt met op gang komen werkt dit vaak tegen je. Je begint hierdoor niet aan iets, omdat je zoveel van jezelf eist en als je het dan doet is het ook bijna nooit goed genoeg. Wees wat milder voor jezelf. Leg de lat wat lager, zodat hetgeen wat je die dag gaat doen ook minder groot en zwaar wordt.  

meisje

6. Ruim op
Opruimen zorgt niet alleen voor ruimte in je huis of kamer, maar ook voor ruimte en rust in je hoofd. Als het een rommeltje bij mij thuis is, kom ik vaak veel slechter in actie. Als ik de dag ervoor heb opgeruimd is het veel fijner werken. 

7. Doe eerste het vervelende klusje
Wat ook goed kan helpen om op gang te komen is door het meest vervelende klusje eerst te doen. Je kan soms zo tegen iets op gaan zien, dat je verder tot niks meer in staat bent. Voer je dat meest vervelende klusje uit, dan is de rest van de dag ook direct een stuk makkelijker en fijner.

8. Ontbijt
Misschien simpel, maar oh zo belangrijk: ontbijten. Begin de dag goed door goed voor jezelf te zorgen en je lichaam te voorzien van voldoende energie zodat je ook op gang kunt komen. Neem de tijd voor een lekker en gezond ontbijt. 

9. De twee minuten regel
Ken je de twee minuten regel? Die houdt in dat als een klusje minder dan twee minuten van je tijd kost, je deze het beste nu direct kunt doen. Juist door dit direct uit te voeren voorkom je dat e.e.a. zich opstapelt en je straks tegen een berg van kleine klusjes opziet. 

10. Verlies je niet in details
Ik ben soms met duizend kleine dingen tegelijk bezig in mijn hoofd. Dit kost zoveel aandacht en energie dat ik geen puf meer heb voor de grote, belangrijke zaken. Het is dus belangrijk, wil je op gang komen in de ochtend, om je niet te veel te richten op details. Kijk naar het grotere plaatje en richt je daarop.

11. Spreek het met anderen af
Met jezelf iets afspreken is goed, maar het met anderen afspreken is vaak beter. Je hebt hierdoor meer de neiging om je aan de afspraak te houden, zeker als je zegt aan het einde van de dag even te laten weten of alles gelukt is. Maak dus afspraken. Dat is niet dom, stom of kinderachtig, het helpt en daar gaat het om.

12. Op tijd naar bed
Het klinkt eenvoudig, maar dat is het niet voor iedereen. Ik ga zelf vaak te laat naar bed, waardoor ik in de ochtend nog moe ben en waardoor de kans groter wordt dat ik moeilijk op gang kan komen. Ga lekker op tijd naar bed, pak je rust en sta de volgende ochtend ook op tijd weer op. Van langer blijven liggen in de ochtend rust je vaak niet uit, het maakt je veelal zelfs vermoeider en trager. Met een beetje pech krijg je er zelfs nog een hoofdpijn gratis bij.

meisje

13. Maak slechte gewoontes lastig
Als je de neiging hebt om op dagen waarop je slecht op gang kunt komen, uren voor de televisie te hangen, dan is het goed om die 'slechte gewoontes' lastiger voor jezelf te maken. Leg de afstandsbediening ergens anders van je televisie. Berg je laptop goed op en zet meerdere wekkers als je de neiging hebt om te lang in bed te blijven liggen.

14. Stel realistische doelen
Je kunt allemaal geweldige doelen stellen voor een dag, maar als de doelen helemaal niet realistisch zijn, dan is de kans groot dat je ze ook niet gaat halen en daarom ook niet eens gaat proberen te halen. Hoe vaker een doel lukt, hoe vaker je jezelf over die drempel zal helpen om ervoor te gaan. Maak je doelen voor de dag dus realistisch en haalbaar.

15. Denk positief
Tenslotte is het heel belangrijk om positief te denken. Ik heb zelf nogal eens de neiging om alles negatief te zien en hoe meer ik de zaken door een donkere, zwarte bril bekijk, hoe zwaarder mijn dag wordt. Hoe vermoeider ik word en hoe moeizamer ik de dag doorkom. Probeer ik alles van een wat zonnigere kant te bekijken, dan voelt alles ook al snel een stuk fijner en lichter.

Bron foto's: Basheertome

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

xxxm - Zaterdag 30 juni 2018 10:51
Fijn om dit te lezen! Dankjewel!
Linda - Zaterdag 30 juni 2018 12:04
Bedankt voor deze helpende blog!!
Ik heb regelmatig van deze dagen, vooral als ik de dag (en) ervoor fysiek teveel heb gedaan. Door mijn strakke planning qua huishouden gun ik me vervolgens te weinig rust waardoor ik 's middags vaak uitgeteld ben.
De tips om mild te zijn en pauzes in te lassen zijn voor mij helpend.
A. - Zaterdag 30 juni 2018 15:25
Wat mij vaak ook helpt met vervelende dingen/klusjes die veel tijd kosten is dat ik met mezelf afspreek dat ik er in ieder geval vijf minuten aan besteed. Zie ik ertegenop aan een paper te werken? Dan vertel ik mezelf dat ik het 5 minuten moet proberen. 5 minuten is te overzien. Dat is zo voorbij. En het resultaat? Na 5 minuten denk ik eigenlijk altijd, ach, ik ben nu toch al bezig en het valt wel mee: ik ga nu gewoon door.
Maya - Zaterdag 30 juni 2018 22:04
Mij helpt het ook om te denken aan de voldoening die het achteraf geeft: fijn dat het nu lekker schoon is en dat ik het tóch gedaan heb bijv.
meisjexx - Zaterdag 30 juni 2018 23:50
Bij mij helpt het om als ik mezelf met heel veel pijn en moeite uit bed heb gekregen, onder de douche te gaan. Dan trekt de mist in m'n hoofd een beetje weg en voel ik me wakkerder en energieker. Geen garantie dat het ineens een topdag wordt, maar het maakt de start iets beter
Maria - Zondag 1 juli 2018 18:08
Moeilijk op gang komen kan te maken hebben met een gebrek aan energie. Soms kunnen dan, naast goede voeding, bepaalde stofjes ook helpen. Het afgelopen jaar komen de vermoeidheid en tranen van jaren eruit. Ga soms na het ontbijt even liggen en dan kan ik er daarna weer tegen.
Denise - Zondag 1 juli 2018 21:51
Ik ben ook regelmatig heel erg moe en krijg dan echt niets gedaan.
Ik baal dat echt ontzettend van mezelf voel me me dan aan het eind van zo een dag ontevreden over de dag en ben dan boos op mezelf.
Maar op andere dagen ben ik echt hyperactief en vlieg ik alle kanten op en doe ik weer heel veel.
Bij is het of ik ben heel moe en doe of hyperactief een tussenweg is er niet..
Vaak ben ik pas moe na een lange periode heel druk te zijn geweest.
Op mijn werk word ik vaak stuiterbal of Duracellbatterijtje genoemt maar ook een Duracellbaterijtje gaat een keer leeg.
Altijd druk zijn is vermoeiend als ik dan moe zijn ben echt heel heel moe en kan ik bijna niets.

Lisa - Maandag 2 juli 2018 00:16
Ik heb exact hetzelfde!! Het is of 'veel energie & heel veel doen' of 'moe zijn & de hele dag niet kunnen'. Ik heb geen bipolaire stoornis denk ik maar toch voelt het zo!
Laura - Maandag 2 juli 2018 00:17
Douche, ontbijt en even gaan liggen help me meestal om de dag te relativeren en toch te blijven gaan