Ik kan mij niet concentreren

 

Een van vele nadelen van een eetstoornis is dat concentreren een probleem wordt. Ik kon mij tijdens mijn eetstoornis moeilijk focussen op schoolwerk, boeken en gesprekken met vrienden. Ik was voortdurend afgeleid door gedachten over eten, gewicht, calorieën en afvallen. Of ik kwam terecht in een soort 'lege modus', afgesloten van de wereld om mij heen. Op het forum lezen we regelmatig dat velen last hebben van dit probleem. We hebben daarom een aantal concentratie tips verzameld, die jou hopelijk gaan helpen om je beter te focussen bij opdrachten.

  • Ruimte

rommeltjeZorg ervoor dat je in een ruimte kan werken waar je niet wordt afgeleid door geluiden of andere mensen. Creeër deze plek voor jezelf: een plekje thuis, bijvoorbeeld op je slaapkamer, en een plek op school. Vaak is het erg druk op school, in een lokaal, de aula of studieruimte. Spreek met je mentor of tutor af dat je in een apart lokaal mag zitten als je moeite hebt met je te concenteren. Doe eventueel oordopjes in je oren met muziek waar jij rustig van wordt.
Zorg ervoor dat de ruimte waar je zit niet te warm is - er moet voldoende frisse lucht zijn - en ook niet te koud. Ik had het tijdens mij eetstoornis altijd ijzig koud, vooral als ik stilzat. Een kruik onder je voeten kan helpen om op temperatuur te blijven, terwijl er een raampje openstaat om je hoofd koel te houden.
Zorg ervoor dat de ruimte waar je werkt opgeruimd is. Als je bureau of kamer een chaos is, is het moeilijker om rustig te studeren. De kans dat je wordt afgeleid door van alles en nog wat is veel groter als het om je heen een rommeltje is.

  • Voorwaarden

verbodenMobiele telefoons, MSN, Facebook, Twitter, YouTube, Proud: alles uit. Het is veel te verleidelijk om je te laten afleiden door (chat)gesprekken, forumonderwerpen, grappige filmpjes en verhalen op internet. Gedurende de tijd dat je aan het studeren bent, zet je een ban op alle sociale media.
Zorg voor voldoende slaap. Gebrek aan slaap is een echte concentratie- killer. Ga op tijd naar bed als je de volgende dag wilt studeren. Sta ook weer op tijd op: niet té vroeg, maar ook niet te laat. Als je te lang blijft liggen, wordt het steeds moeilijker om aan de slag te gaan. Onderdeel van goed concentreren is niet uitstellen.
Zorg dat je een goede bodem hebt. Je hersenen hebben voedingsstoffen nodig om te functioneren. Als je honger hebt, zal alle aandacht en energie naar nadenken over eten en het in stand houden van je lichamelijke processen gaan, waardoor je je niet goed kunt concentreren.

  • Planning

Zorg ervoor dat je planning ergens overzichtelijk staat opgeschreven. Bijvoorbeeld in je agenda of op een groot vel papier. Een goede planning bestaat uit minstens drie onderdelen: studiemomenten, studietaken, rustmomenten.
Studiemomenten: plan studieblokken in die voor jou haalbaar zijn. Als dat in het begintake a break betekent blokken van 10 minuten, dan is dat prima. Maak de blokken niet langer dan 1 uur. Zet eventueel een timer als houvast. Onderzoek wat voor jou 'goede studietijdstippen' zijn. Werk jij beter in de ochtend of in de avond?
Studietaken: bekijk per studieblok wat je gaat doen. Stel jezelf bijvoorbeeld als doel om x aantal bladzijden te lezen of schrijven. Het kan helpen om eerst een lijstje te maken met alles wat moet gebeuren en vervolgens de losse activiteiten op die lijst in te plannen.
Rustmomenten: een planning is waardeloos zonder pauzes. Je hebt pauzes nodig om op te laden, om te verwerken en fris te blijven. Maak ze onderdeel van je planning en houd je eraan.

  • Doelen

Als je jezelf een doel stelt, is het gemakkelijker om te bereiken wat je wilt. Doelen stellen speelt daarom een belangrijke rol bij concentratie. Als je een doel voor ogen hebt, kun je beter focussen op de taak die voor je ligt. Houd bij het stellen van een doel rekening met het volgende:
Verdeel grote taken in kleine taken: als je een heel boek uit je hoofd moet leren, verdeel dit boek in hoofdstukken en verdeel deze hoofdstukken in paragrafen. Verdeel die paragrafen over je planning. Op die manier maak je de taken behapbaar.
Maak lange en korte termijn doelen: dit ligt in het verlengde van het vorige. Een lange termijn doel kan zijn 'Ik wil dit vak halen'. Onderzoek welke korte termijn doelen je moet halen om dit lange termijn doel te bereiken. Bijvoorbeeld het lezen van een boek, het maken van een opdracht, het volgen van bepaalde lessen.
Beloon jezelf:
een doel bebeloninghalen wordt aantrekkelijk als er een beloning in het verschiet ligt. Je vak, jaar of opleiding halen, is al een beloning op zichzelf. Maar wat extra motivatie kan geen kwaad. Ook voor het belonen geldt: korte termijn en lange termijn beloningen. Een korte termijn beloning kan een leuke dvd zijn, na een lange dag studeren. Een lange termijn beloning is bijvoorbeeld een dagje shoppen, als je je opdrachten af hebt of je vak hebt gehaald.

  • Gedachten

Vaak is de grootste stoorzender bij concentratie niet iets in de buitenwereld, maar je eigen binnenwereld: je gedachten. Perfectionisme, stress, faalangst, gepieker en ongeduld kunnen het lastig maken om te bereiken wat je wilt. Lees hier praktische tips voor omgaan met stress en hier over faalangst. Andere tips om om te gaan met deze innerlijke stoorzenders zijn:

  • Hanteer een gedachtenstop: elke keer als je merkt dat je gedachten afdwalen van je taak of opdracht zeg je 'stop' tegen jezelf.
  • Las een piekeruurtje in: in plaats van versnipperd over de dag te piekeren over van alles en nog wat, plan je tijd in om te piekeren.
  • Heb geduld met jezelf: concentreren lukt niet altijd in één keer, of in twee keer. Als je wordt afgeleid, zeg dan tegen jezelf 'het is oké, ik probeer het gewoon weer op nieuw'.
  • Leer mediteren: bij meditatie focus je op één ding, bijvoorbeeld je ademhaling, tellen of een bepaald beeld, waardoor je je concentratievermogen traint en je gedachtenpatronen leert kennen.
  • Herhaal geruststellende gedachten: herhaal, in plaats van voortdurend tegen jezelf te zeggen dat je niks waard bent en 'het toch niet kan', positieve zinnetjes die jou motiveren en stimuleren.

ik doe het goed

Vind jij het moeilijk om je te concentreren?

Foto 1: https://www.flickr.com/photos/alismith44/

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Britt - Dinsdag 15 mei 2012 15:56
Jullie zijn toppers, bedankt :)
Dorien - Dinsdag 15 mei 2012 16:54
Ja ik heb echt heel veel moeite met concentreren. Dit zijn echt goede tips!
Jelle - Dinsdag 15 mei 2012 17:18
Ik mis een essentiėle tip, namelijk meer eten. De zogenaamde langzame koolhydraten zoals brood. Je hersenen hebben ook voedingsstoffen nodig.
t... - Dinsdag 15 mei 2012 17:30
ik heb ook heel veel moeite met concentreren, en het wordt alleen maar erger:S
hier staan wel hele goede tips in!:)

@jelle: er staat wel dat je een goede bodem nodig hebt (= eten) om je te kunnen concentreren, omdat anders al je energie naar het denken over eten en je lichamelijke processen gaat;)
m - Dinsdag 15 mei 2012 18:07
ja goede tips zeg, vooral ook plannen dat je er een keer mee stopt: door rustmomenten in te lassen...helpt echt..er moet een keer een eind aankomen,
als je een haalbaar doel stelt, komt dat eind ook en begin je makkelijker, is het prettiger, thx!
A - Dinsdag 15 mei 2012 19:05
Een (voor mij) goede methode wat betreft rustmomenten:
Op m'n telefoon heb ik de Pomodoro-app, waar een hele theorie achter zit over productiviteit en blabla. Het komt neer op dat je 25 minuten werkt en dan 5 minuten pauze neemt, en na 4 Pomodoro's (dus 4 x 25 minuten, inclusief pauze tussendoor) neem je een langere pauze, van bijvoorbeeld tien minuten. Het lijkt in het begin stom om verplicht pauze te nemen, maar het werkt echt om in kortere blokjes te werken! Leren wordt zo een beetje te overzien, en door in de vijf minuten even thee te zetten en weg te zijn van je werkplaats gaat je hoofd echt in een andere modus en kun je weer fris en fruitig, met oneindig veel zin om te leren beginnen :)
(Het hoeft natuurlijk niet met een app, een kookwekker werkt natuurlijk ook gewoon, als een telefoon teveel afleiding is bijvoorbeeld)
Merla - Dinsdag 15 mei 2012 20:47
Tnxx voor de tips, mijn concentratie is echt zwaaaaar 0,0.. ik kan me maximaal 5 minuten op iets concentreren 0_o haha..
Ns - Dinsdag 15 mei 2012 22:41
Handig deze tips nu net met de examens! Kan ik goed gebruiken :)
rottem - Dinsdag 15 mei 2012 23:32
Heel veel bedankt :)
Paula - Woensdag 16 mei 2012 10:16
Wooow, komt heel erg op het juiste moment! Tnx Proud! :)
holachicaa - Woensdag 16 mei 2012 14:27
Vandaag Duits helemaal verpest. Gewoon weg omdat ik 3 uur heb geslapen en gewoon geeeeen concentratie had. Heb 1 vraag serieus gemaakt en de rest gegokt of open gelaten.
Volgend jaar nieuwe kansen...
Lana - Woensdag 16 mei 2012 18:34
Dankje, zal het zeker proberen!