Ik heb spijt

 

spijtIk heb spijt van de eerste sigaret die ik ooit opstak. Ik heb spijt van veel van de ruzies die ik voerde als puber met mijn ouders. Ik heb spijt van de dingen die ik mezelf heb wijsgemaakt over schoonheid en 'erbij horen'. Ik heb spijt van de keren dat ik mijn grenzen over ben gegaan. Ik heb spijt van die ene relatie, met die ene persoon. Ik heb spijt dat ik jarenlang niet goed naar mijn ware gevoel heb geluisterd en voor mijn lichaam heb gezorgd. Ik heb spijt van mijn eetstoornis.

Spijt heeft een functie. Het zorgt ervoor dat je bepaalde dingen niet nog een keer doet, dat je veranderingen aanbrengt in je levensstijl, dat je anders gaat nadenken over jezelf, anderen en het leven. Kortom: spijt kan leerzaam zijn.

Teveel in spijt blijven hangen zal je niet helpen. Dan krijg je bijvoorbeeld last schuldgevoelens. Schuldgevoelens brengen je over het algemeen niet in beweging: ze zetten je vast. Vast in het verleden. Onderzoek toont aan dat het krampachtig vasthouden aan spijtgevoelens zelfs slecht is voor je gezondheid: zowel je emotionele als je lichamelijke gezondheid.

Het is dus belangrijk om de dingen waar je spijt van hebt, de dingen die je betreurt, om te zetten in iets positiefs en contructiefs. Als je een leerles slaat uit de dingen waar je spijt van hebt, kan dat een bijdrage leveren aan geluk en gezondheid, van jezelf en van anderen.

Roken sla ik even over - daar valt niks positiefs uit te halen. Maar als ik kijk naar de ruzies die ik als tiener had met mijn ouders zie ik het volgende. Ik heb spijt van sommige ruzies: terugkijkend zie ik vooral een koppige puber die zichzelf en de wereld totaal niet begreep en dat afreageerde op de mensen die het meest van haar hielden. Maar door ruzie te maken met mijn ouders - door mij af te zetten - ontstond ruimte om mijzelf beter te leren kennen. Als je ruzie maakt, word je gedwongen naar jezelf te kijken: Wat vind ik hier van? Wat wil ik eigenlijk? En dat is allemaal onderdeel van de grote vraag waar je als jong volwassene mee rond loopt: Wie ben ik?

Door op die manier naar ruzies te kijken, ontstaat er acceptatie op de plaats van de spijt en schuldgevoelens.

Ik heb spijt van mijn eetstoornis. Ik heb spijt dat ik mezelf en de mensen om mij heen door zoveel ellende heb laten gaan. Mijn lichaam zo slecht heb verzorgd, mijn sociale leven heb stil gelegd en zo lang niet heb genoten van de mooie dingen in het leven. Allemaal voor die rot- eetstoornis.

geen spijt, maar wilskrachtMaar ik heb ook ontzettend veel geleerd van de hele ervaring. Ik heb mezelf beter leren kennen. Ik ben erachter gekomen wat ik eigenlijk wilde. Ik ontdekte bijvoorbeeld dat ik helemaal geen geschiedenis wilde studeren, maar therapeut wilde worden. Ik leerde mijn gedachten, gevoelens en gedrag begrijpen, accepteren en veranderen waar nodig. Door in therapie te gaan voor mijn eetstoornis kwam ik steeds meer in contact met wie ik ben en wat ik wil.

En dan die relatie waar ik spijt van heb. Een van de moeilijkste dingen in het leven is, in een relatie je te verbinden met een ander, zonder jezelf daarbij kwijt te raken. Omdat ik helemaal niet wist wie ik was toen ik die relatie instapte, was het maar al te gemakkelijk mijzelf kwijt te raken in de ander. Ik deed er alles aan om aan 'het plaatje van de ideale vriendin' te voldoen, een sprookje te zijn, in plaats van mezelf. Dat leidde ertoe dat ik het contact met mijzelf en mijn lichaam compleet verloor.

Daar heb ik spijt van. Maar doordat ik die ervaringen heb opgedaan, sta ik nu heel anders in relaties. Ik kan veel beter mijn grenzen aangeven, ik durf naar mijn eigen wensen en verlangens te kijken en ik voel dat ik een 'eigen ik' blijf - ook als ik onderdeel ben van een 'wij'.

Natuurlijk zullen er uitzonderingen zijn op wat ik hierboven beschrijf. Er zullen spijtmomenten zijn waar je met de beste wil van de wereld (nog) geen positieve leerles uit kunt halen. Dan is de enige troost misschien dat alle dingen die je meemaakt - 'goed' en 'slecht' - je vormen tot wie je bent. Dat maakt al je ervaringen waardevol, omdat ze bijdragen aan jouw ontwikkeling als mens, als individu.

Waar heb jij spijt van?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Flower - Woensdag 19 december 2012 17:25
Ik heb er spijt van dat ik me al zo'n 5 jaar lang geestelijk helemaal heb gek gemaakt met angsten, 'beren op de weg', onzekerheid, mezelf telkens naar beneden halen etc. Nu ervaar ik de consequenties en dat is voor mij dat de wereld met vrijwel elke dag overweldigd en ik weinig plezier en motivatie uit uitdagingen en nieuwe dingen kan halen.
Anoniem - Woensdag 19 december 2012 17:28
Ik heb spijt dat ik mezelf gesneden heb.
Ik heb spijt dat ik mijn relatie heb verbroken.
Ik heb spijt dat ik in een depressie geraakt ben.
Ik heb spijt dat ik me lange tijd heb laten gebruiken.
Ik heb spijt dat ik mezelf niet heb laten zien.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar de punten waar ik toch echt het meeste spijt van heb, zijn punt twee en drie.
@Anoniem - Woensdag 19 december 2012 19:19
Over punt 3 hoef je geen spijt te voelen, want jij kunt er weinig aan doen dat je in een depressie geraakt bent!
amanda - Woensdag 19 december 2012 19:49
- Spijt dat ik laatst met de ex van mijn beste vriendin gezoend heb, terwijl.zij nog steeds gevoelens voor hem heeft ook.al heeft ze een nieiwe vriend.
- dat ik tot op heden niet de moed heb gehad het eerlijk aan haar te vertellen.
- ik heb ook spijt van.mijn eetstoornis het belemmerd me heel veel.
- dat ik me altijd zo verlegen en onzeker heb opgesteld. Veel kansen, vrienden en plezier misgelopen.
-dat ik mij heb laten gebruiken op de middelbare school
- dat ik wel open en eerlijk ben geweest bij haptonomie

Maaaaaar ik heb van sommige punten heel veel goeds kunne leren of ik werk er heel hard aan! ;-)
m - Woensdag 19 december 2012 21:18
Probeer daar niet teveel over na te denken. De lijst van spijt is erg lang en gaat me niet verder helpen. Hoop op een punt te komen minder keuzes te maken waar ik spijt van heb. en ja, daar ben ik zelf bij alleen laat ik nog teveel keuzes van verkeerde dingen afhangen.
maura - Woensdag 19 december 2012 21:34
Ik heb spijt dat ik ooit gedacht heb dat afvallen me gelukkig zou maken met alle gevolgen vandien die niet alleen impact op mijn leven hebben maar ook die van de mensen dicht om me heen. Als ik had geweten dat het zo ver zou zijn gegaan was ik er nooit aan begonnen
Singingbee - Donderdag 20 december 2012 10:23
Mooi gezegd over hoe je eetstoornis ook in iets positiefs kan uitmonden.

Ik heb spijt dat ik niet eerder aan de bel heb getrokken. En nog steeds denk ik dat ik dat niet goed doe. Verder heb ik niet iets wat me echt spijt, zo zie ik het niet echt. Meer als levenslessen!
Jes - Donderdag 20 december 2012 11:54
Ik heb elke keer weer spijt van die uitbarstingen naar me vriend terwijl die onwijs lief voor me is
Nefertari - Donderdag 20 december 2012 14:55
We zetten ons schrap tegen de dagen, maar de dagen zien ons niet staan.
Ik heb spijt. Spijt dat ik gehecht ben geraakt aan tijd. Een waarde die oneindig eindig blijft in oneindigheid.
LimeTree - Vrijdag 21 december 2012 14:56
't Is wel waar dat veel negatieve dingen je uiteindelijk sterker kunnen maken en veel moois kunnen geven (was zonder es nooit de persoon geweest die ik nu ben, weet niet of de persoon die ik zonder es was geweest een beter persoon zou zijn dan wie ik nu ben), maar het kan je leven toch ook wel aardig verzieken hoor. Als ik zou moeten kiezen tussen sterk zijn of een emotioneel wrak maar een leuk leven, zou ik 't wel weten.
chantal van den dam (animalfriend18) - Vrijdag 21 december 2012 21:14
ik heb spijt van heel veel dingen. maar ik ben blij dat ik nu eindelijk de moedige stap heb kun zetten om een intensieve behandeling in te gaan zodat ik niet nog meer spijt krijg! ik was dat iedereen dat kan! jullie zijn het allemaal waard!

xx
Laothe - Vrijdag 21 december 2012 22:16
Ik heb alleen maar spijt, spijt van alles wat ik doe, heb gedaan of ga doen.
Maar het meeste spijt heb ik dat ik ooit de verkeerde keuze heb gemaakt, dat is gelukkig wel weer goedgekomen, maar toch verwijt ik het mezelf. Iets waar ik ook verschrikkelijk veel spijt van heb, was een ruzie met mijn aller beste vriendin. Helaas maak je soms ruzie met degene van wie je het aller meeste houdt. Dit is ook goed gekomen, maar het blijft een zwak punt op het gebied van vriendschap. En zo heb ik nog wel meer spijt van andere dingen.

Ik heb spijt dat ik ooit ben begonnen met automutileren.
Ik heb spijt dat ik ooit ben begonnen met het gebruiken van drugs.
Ik heb spijt dat ik op dat tijdstip, op die plek was, en niets deed.
Ik heb spijt dat ik ben wie ik ben.
Ik heb er zelfs spijt van, dat ik ooit geboren ben..
jeske - Zaterdag 22 december 2012 15:23
- ik heb spijt om telkens dezelfde fout te maken
- ik heb spijt dat ik mijn beste vriend heb verwaarloosd en uiteindelijk onze vriendschap heb verbroken
- ik heb spijt dat ik de mensen in mn omgeving pijn heb gedaan
- ik heb spijt van de mensen die ik nu ben kwijtgeraakt door me eetstoornis
- ik heb spijt van de keuzes die ik heb gemaakt
- ik heb spijt van de ruzies
en zo kan ik nog wel even doorgaan.. pff.
Anoniem - Woensdag 22 juli 2015 11:30
Ik heb zoveel spijt van mijn eerste keer en het is al twee jaar terug...
Ik heb spijt van mijn drankgedrag en hoe ik me toen ging gedragen, als iemand die ik eigenlijk helemaal niet was.
Ik heb spijt van hoe ik mij af en toe gedroeg als ik met de massa was... ik deed dan soms domme dingen terwijl ik eigenlijk veel beter wist...
Ik heb spijt van de momenten dat ik te impulsief handelde
Ik heb spijt van hoe ik mij heb laten gebruiken door andere jongens...
Ik heb spijt van hoe ik mij gedroeg dat mensen nu nog steeds een negatief beeld van mij hebben terwijl ik eigenlijk helemaal niet meer zo ben...
Ik heb spijt van dat ik mij soms als een idioot gedroeg want ik dat was helemaal niet nodig en ik ben gewoon veel beter als dat beeld dat ik van mezelf heb neer gezet...
Ik heb spijt van elke keer als ik weer te snel verliefd werd en uiteindelijk weer zat met een gebroken hart omdat ik me hart zo snel aan een ander gaf en mezelf niet meer beschermde.
Ik ben de afgelopen tijd zoveel gegroeid maar ik heb het er soms nog steeds moeilijk mee dat mensen nog steeds zo een roekeloos en onverantwoordelijk beeld van me hebben en dat ik me veel te erg onder mijn niveau heb gedragen...