Ik heb mijn doelen bereikt

 

Alweer bijna 2 jaar geleden was er een Proud2Meet met het thema ''een nieuw begin''. Hierbij maakten we Lucky Paper Stars met daarin een boodschap: een doel of een droom. Iets wat je graag wilde bereiken, of het nu haalbaar was of niet. Ook ik heb hieraan meegedaan, en heb deze sterretjes geknutseld. Een priegelig werkje maar wel ontzettend leuk! Het potje met de sterren erin heeft tot vandaag altijd dicht in mijn vensterbank gestaan. Niet vergeten gelukkig, het leek me leuk om de sterren later open te vouwen om te bekijken wat er veranderd was. Dit leek me ook leuk om met jullie te delen, om mijn proces over genezen van een eetstoornis te vertellen met behulp van de doelen die ik toen opgesteld heb.

Het was interessant om te zien wat ik toen wilde. Onder andere 'socialer worden' en 'naar de sportschool gaan' zijn dingen die ik tegen kwam toen ik de sterren open vouwde. Doelen die ik grappig genoeg bereikt hebt, alleen dan toevallig, niet meer door de gedachten die me er toen toe hadden gedwongen. Ik ga nu naar de sportschool en ik heb een sociaal actief leven maar dit hoeft beiden niet. Als ik een avond alleen op de bank wil hangen dan doe ik dat. Dit waren twee voorbeelden, vijf anderen licht ik hieronder toe.

♥ Mijn examens halen
Twee jaar geleden zat ik in 6VWO. Ik was er wel klaar mee en wilde graag naar de universiteit. Niet dat ik school niet leuk vond hoor, ik hoorde er alleen niet helemaal meer thuis. Te volwassen en toch ook wel een plek waar ik de meest ongelukkige periode van mijn leven heb gehad. Gelukkig heb ik mijn examens gehaald en ben ik zelfs met een paar vriendinnen op examenreis gegaan. In deze tijd was ik al goed op weg naar een eetstoornisvrijer leven. Met eetstoornis had deze reis ook niet kunnen doorgaan, en met eetstoornis had ik mijn examens niet zo makkelijk of zelfs helemaal niet gehaald. Ik ben blij dat ik mijn middelbare schooltijd toch positief heb kunnen afsluiten.

♥ Aankomen tot gezond gewicht
Ik heb ondergewicht gehad maar ben gelukkig al weer een tijdje op gezond gewicht. Als je op ondergewicht zit weet je vaak ook wel in je onderbewustzijn dat aankomen de juiste keuze is en de voordelen worden je ook vaak genoeg verteld. Toch is het niet verkeerd om er weer een paar op te noemen. Je bent fitter, kunt beter nadenken, hebt energie voor leuke dingen, reizen, studeren, naar de film gaan of je kunt gewoon een gezonde wandeling maken. Een gezond gewicht is een begin naar een gezond leven en dit doel bereiken heeft mij dan ook alleen maar positieve dingen gebracht.


Bron

♥ Op mezelf gaan wonen
Een wens of doel die voortkwam op de wens om te gaan studeren was dat ik graag uit huis wilde. Al een maand nadat ik begonnen was met studeren heb ik dit ook gedaan. Een geweldige keuze! Ik heb fijne vrienden, een leuke studie en een gezellige studievereniging. Ook dit kan met eetstoornis niet of moeilijk bereikt worden. Je kunt nog wel dromen van een eigen plekje maar soms is dit nog niet haalbaar. Wanneer je goed voor jezelf kunt zorgen en jezelf een veilige omgeving kan geven is zelfstandig worden helemaal zo eng nog niet. Al vind ik het nog steeds heel fijn om in de weekenden naar mijn ouders te gaan en zo met het avondeten aan te kunnen schuiven.

♥ Eetstoornis overwinnen
Dit blijft denk ik voor iedereen een lastig punt. Je wilt aan de ene kant wel genezen maar je bent ook bang om het los te laten. Het voelt toch als een veilig, duidelijk iets. Met eetstoornis wist ik hoe mijn week eruit zag, ik deed immers niet veel verschillende dingen. Wie ben je zonder eetstoornis? Hoe zullen andere mensen jou zien? Kun je wel zonder therapie? Of ik helemaal genezen ben weet ik niet maar ik kan inmiddels wel zeggen dat het me nergens meer in belemmert. Het is inderdaad lastig om voor de laatste keer naar therapie te gaan maar het is ook een overwinning. Het is je gelukt, er zullen nog lastige periodes komen dat je wenst terug te kunnen gaan naar afvallen, braken of automutilatie. Dit hoeft echter niet te betekenen dat je terugvalt. Elke keer dat je je weer oppakt is een overwinning.

♥ Genieten van het leven
Als ik nu in weekenden nadenk over de afgelopen week komt er vaak een glimlach op mijn gezicht. Ik ben er meestal tevreden over. Tevreden over wat ik heb gedaan en gelukkig met wat ik weer heb meegemaakt. Daar ben ik echt ontzettend blij en dankbaar voor want dit is niet altijd het geval geweest. Het kan écht, ook donkere perioden vol verdriet kunnen over gaan. Er zullen altijd lastige stressvolle weken zijn maar daar tegenover staan die fijne momenten met vrienden. Of de verre vakanties naar Zuid-Afrika en Sri Lanka die ik met mijn ouders gemaakt heb in de zomervakanties na deze Proud2Meet. Een eetstoornis krijgen heeft mij depressiviteit en veel andere dingen laten zien. Daartegenover staat de wijsheid die het gebracht heeft, de dingen die ik hierdoor geleerd heb. Eén daarvan is dus genieten van het leven, en dat lukt me inmiddels volop.


Bron

Ik hoop jullie hiermee te kunnen laten zien dat blijven vechten het waard is. Of je nog twijfelt of je hulp moeten zoeken of als je juist al jaren in behandeling bent. Ook al ben je alleen maar bezig met overleven, je mag ook dromen van een ander leven. Het kan beter worden en je bent het waard om om hulp te vragen. Enne, als je je verveelt, dan weet je nu wat je moet gaan doen. Strookjes papier knippen, er boodschappen op schrijven, een sterretje vouwen en maak ze een jaar of later open. Of je nu dichter bij je doelen bent gekomen of niet, het is altijd goed om stil te staan bij wat je nu daadwerkelijk wilt.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Rianne - Donderdag 19 november 2015 11:05
Wat tof dat het zoveel beter met je gaat. Leuk ook die lucky paper stars, die ga ik denk ik ook maar eens maken!
greenbutterfly - Donderdag 19 november 2015 11:43
Wauw, wat goed om te horen dat je nu zo veel positief in het leven staat, daar mag je heel trots op zijn!!

Ik denk dat ik dit zaterdag ook ga doen, doelen schrijven en ze in een leuke pot bewaren! :) Het lijkt me heel fijn om er een tijdje later achter te komen dat je echt veel hebt bereikt!
Livia - Donderdag 19 november 2015 12:18
Wat een goed idee om dit te delen in een blog! Ik ben ook blij voor je dat je al heel wat doelen hebt kunnen bereiken! ♥ ♥ Bedankt voor de inspiratie. X
Laurarara - Donderdag 19 november 2015 13:56
Fijn dat het nu weer beter met je gaat!
Goed idee trouwens van die sterretjes, ga het proberen ;)
d - Donderdag 19 november 2015 16:13
Mooi zeg en ook goed van jou!
IHP2010 - Donderdag 19 november 2015 16:46
Be proud!
Saskia - Donderdag 19 november 2015 18:41
Wauw! Naar aanleiding van jouw blog heb ik mijn lucky stars ook opengemaakt. Mooi om te zien om zoiets wat toen een bijna onbereikbaar doel leek, nu heel normaal is!
Goodlive... - Donderdag 19 november 2015 21:23
Inwijs knap dat je zover bent gekomen en leuk idee van de sterretjes!
kim300808 - Donderdag 19 november 2015 21:44
Hoopgevend! Inspirerend! Tnx.
Eva - Vrijdag 20 november 2015 09:08
Wat fijn om te lezen dat je zoveel positiefs hebt bereikt de afgelopen tijd. Vooral het stukje over een gezond gewicht geeft mij moed. Ik hoop heel erg dat ik dat doel ook kan bereiken en er zo over kan gaan denken. :)