Ik haat vakantie

 

vakantieIk haat vakantie. Nu niet meer, maar vroeger wel. Iedereen om me heen was blij dat de school eindelijk voorbij was, ik vond het maar vervelend. Ik zag als een berg op tegen alle vrije tijd, tegen alle lege dagen en alle eenzame uren. Ik zag op tegen de verveling, het eindeloos moeten verzinnen wat ik nu wel weer niet kon gaan doen. Ik haatte vakanties.

Als de vakantie naderde tijdens mijn studie werden mijn studiegenootjes opgewonden, vrolijk en druk. Er werd in de lessen/ colleges bijna niets meer gedaan en iedereen sprak over de vakantie. Waar gingen ze heen, hoe lang gingen ze weg, met wie ze naar het strand gingen, hoeveel feestjes ze gingen bezoeken en ga zo maar door. Ik zweeg en lachte vrolijk mee.

Toen ik nog op de middelbare school zat was ik dankbaar voor mijn vakantiebaantje bij vlees-warenafdeling van de Albert Heijn. Ik werkte er liefst <40 uur en ging zo mogelijk nog helpen met vakkenvullen of bij de kassa.

Ik wilde het liefst zo veel mogelijk werken en zo min mogelijk thuis zijn. Thuis zijn betekende namelijk verveling of (regelmatig) ruzie. Ik voelde me alleen, omdat ik, doordat ik was blijven zitten, weinig vrienden had. Ik voelde me negatief over mijn lichaam en wilde daarom niet naar het strand. Ik was onzeker en hield er dus ook niet van om naar een discotheek te gaan. Kortom: meer dan werken was er niet. De avonden waren eenzaam en op de dagen dat ik vrij was telde ik de uren af...kon ik maar weer gaan werken, was het maar weer morgen.

vakantieToen ik eenmaal op kamers woonde werd het er niet veel beter op. In het begin, toen mijn eetstoornis nog niet in 'volle bloei' was, ging het redelijk goed, maar eenmaal diep in de eetstoornis was de angst voor vakanties en weekenden terug.

In de weekenden kon ik niet naar huis, dus bleef ik als 1 van de weinigen op mijn kamer in een groot, leeg studentenhuis. Ik kwam mijn kamer nauwelijks meer uit, zat veel achter de computer of keek televisie.

Ik telde de uren en was blij als de avond naderde. Eindelijk, bijna weer bedtijd.

De structuur was ver te zoeken. Ik voelde me lui omdat ik weinig deed en veel thuis zat. Omdat ik vond dat ik lui was, vond ik ook dat ik niet te veel mocht eten. Ik probeerde me aan de normale eetmomenten te houden, maar sloeg de lunch veelal liever over. Ik kreeg hierdoor in de loop van de middag wel trek, wat ervoor zorgde dat ik vele uren van de dag in mijn hoofd bezig was met 'Wat mag ik wel/ niet eten'. Een vermoeiende strijd waar geen einde aan kwam.

Aan de ene kant mocht ik niet te veel eten van mezelf, maar aan de andere kant zorgde de leegte en eenzaamheid voor een constante 'honger'. Mijn dagen draaiden om 'hoe kom ik de dag door' en 'hoe zorg ik ervoor dat ik niet te veel eet'. Toen ik eenmaal eetbuien kreeg, was het drama helemaal compleet. Ik wist dat ikzelf voor structuur moest gaan zorgen, wilde ik de dagen zonder te veel eetbuien doorkomen.

Het opzoeken van vrienden was in die tijd nog te lastig, daarom moest ik dingen bedenken die ik zelf kon doen. Iedere avond of ochtend maakte ik een lijstje voor mezelf met dingen die ik die dag zou gaan doen. Ik verplichte mezelf minstens 1 maal per dag het huis uit te gaan. Hoe weinig zin ik hierin ook had, ik wist dat dit goed voor me was. Ieder weekend als ik vrij was, wandelde ik van mijn huis naar de stad om daar wat winkels af te struinen, een tijdschrift te kopen en vervolgens bij V&D koffie te gaan drinken. Regelmatig ging ik, omdat ik in Amsterdam in die tijd zo'n naar klein kamertje had, bij V&D avondeten. Hoe meer ik uit huis was, hoe beter het met me ging. Probleem was, dat ik liever in huis zat en me verstopte voor alles en iedereen.

Op reis was gaan was sowieso gen optie. Weg uit mijn veilige omgeving, naar een vreemd land... nee dank je. Daarbij was ik zo depressief en negatief in mijn hoofd bezig met eten, dat ik geen enkele lol zou beleven aan een mooi strand, warm weer of een luxe buffet. Ik kon in die periode nauwelijks meer begrijpen waarom mensen op vakantie gaan zo leuk vonden. 'Wat is daar nou aan?' Ik zou niet eens de rust hebben gehad om langer dan vijf minuten op het strand te liggen.

Ik werd verdrietig wanneer de vakantie naderde. Ik voelde me eenzaam als iedereen om mij heen enthousiast over de vakantie begon te praten. Ik wenste dat de tijd snel ging en de vakantie gauw voorbij zou zijn.

take careNu is dat gelukkig anders. Ik vind het heel fijn om vakantie te hebben, om even helemaal niets te moeten, om mijn hoofd leeg te maken, uit te rusten op en warm strand en te genieten van lekker eten. Ik ben blij en dankbaar dat ik dit nu weer kan ervaren, iets wat ik als kind ook zo kon ervaren als we op vakantie naar Frankrijk gingen.

Ik lees er op het forum van Proud2Bme niet veel over, maar misschien komt dat omdat de mensen die dit herkennen, zich er net als ik toen, voor schamen.

Ik vind het naar om te beseffen dat er ook in deze zomervakantie weer meiden/ jonge vrouwen zijn, die wensen dat de vakantie snel voorbij is. Ik hoop dat zij snel zullen kunnen ervaren wat ik nu kan ervaren. Take care.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

xx - Zondag 22 juli 2012 13:49

mooi geschreven!
ergens herken ik mezelf er inderdaad wel in..
maar ik schaam me ook ;$

sky - Zondag 22 juli 2012 13:50
ik haat idd ook de vakanties, het warme weer, de lange mouwen en lange broeken bij meer dan 30graden, niet naar het strand durven... en ik heb al sinds april vakantie... omdat ze het niet meer aandurfde op school met mij... ik vind vakantie een ramp, en dan dus vooral de zomervakantie, nog 37dagen, dan is mijn opname en gelukkig mag je daar zelfs in de vakanties niet naar huis, tis minimaal 6maanden maximaal 26, als ik het maximale heb, heb ik tenminste 2 zomervakanties weer overbrugd...
curedeva - Zondag 22 juli 2012 14:12
Ik herken er heel veel uit! Structuur, verveling, honger, uren, niet mogen eten, dan maar dagelijks naar de V&D gaan wandelen. Gelukkig werk ik ook nu en de komende weken woon ik even bij mijn ouders, terwijl ik ook werk. Dan kan ik geen gekkigheden uithalen (kom minder in de verleiding door het gewone leven) en ben niet alleen/eenzaam.
Anoniem - Zondag 22 juli 2012 14:17
Ik herken het wel een klein beetje, maar ik laat me er niet door weerhouden om op vakantie te gaan.
@sky: Heel veel succes, doe je best lieverd!
Rosa - Zondag 22 juli 2012 14:18
Dit zou ik geschreven kunnen hebben...
sky - Zondag 22 juli 2012 14:18
@anoniem dankjewel, het zal wel lukken, ik ga er voor 1600% voor omdat het mijn 16de opname is terwijl ik 16 ben, mooi hea ;)
Me (L) - Zondag 22 juli 2012 14:48
Herkenbaar, ik haaaaaaaat vakanties echt, alleen snapt niemand het, haha. Behalve mn psych nu xd
Jeanine - Zondag 22 juli 2012 15:06
Erg herkenbaar..! Al is het wel minder aan het worden gelukkig:)
Francisca1994 - Zondag 22 juli 2012 15:17
erg herkenbaar...!
Bij mij is het nog volop aanwezig, helaas. Ik ben letterlijk af aan het tellen tot de eerste schooldag en werk minimaal 40 uur in de week achter de kassa... Als het kan zelfs 7 dagen in de week (onze plus is 7 dagen in de week open dus vaak kan dat gelukkig ook wel)
Vroeger keek ik altijd uit naar de vakantie, helaas nu niet meer..
Laura - Zondag 22 juli 2012 15:53
Herkenbaar, ik HAAt die lege uren. Zorgt voor enorm veel stress. Maar aan de andere kant vind ik school ook altijd stressvol, omdat ik dan steeds het gevoel heb dat ik moet presteren en nooit aan m'n eigen eisen voldoe.
Layla - Zondag 22 juli 2012 17:24
Dit had ik vorig jaar heel erg, en dit jaar op sommige dagen ook een beetje, maar over het algemeen geniet ik enorm van mijn vakantie. Ik heb er echt behoefte aan na een jaar hard werken op school. Ik probeer de leegte op te vullen door een stukje te wandelen/fietsen, te lezen, even boodschappen doen, en inderdaad, even winkeltjes afstruinen. Mijn bankrekening merkt het wel, maar ik verdien gelukkig genoeg. :) En oja, ik probeer veel leuke dingen te plannen, dagjes weg enzo, daar kun je dan ook echt naar uitkijken!
lotte - Zondag 22 juli 2012 19:21
stiekem ben ik echt blij om dit te lezen, een soort van opgelucht dat anderen dit ook hebben XD. Want op mijn werk bijvoorbeeld gaan heel veel mensen met zo'n grote groep op vakantie enzo, en op facebook zie je allemaal berichten van mensen die een hele leuk tijd hebben met elkaar. Dan kan ik het mezelf soms heel erg verwijten dat ik niet doe of heb en voel ik me een soort van sociale faal ofzo.
Mijntje1987 - Zondag 22 juli 2012 19:57
Herkenbaar... ik heb bewust maar een paar dagen vrij genomen omdat ik bang ben dat ik me te somber ga voelen. Maar ik ga echt proberen om er iets leuks van te maken en ervan te genieten :D
- - Zondag 22 juli 2012 21:23
Heeel herkenbaar. Ik heb dit jaar eindexamen gedaan en heb dus al sinds eind mei vakantie. Iedere avond thuis zitten en het liefst overdag werken, en anders thuis aan het werk. Ja, heel leuk vakantie..
Nicole - Zondag 22 juli 2012 21:57
wow herkenbaar ... ik haat vakanties ook super erg ...

thuis zitten alleen, negatief blijven denken , s'avonds alsmaar ruzie enzo :S

bleeeh het liefst wil ik morge weer na school ...

School is voor mij de plek waar ik lekker mezelf kan zijn en een hele hoop vrienden om me heen heb!!

xxx
Charlotte - Zondag 22 juli 2012 22:00
Heeeeeeel herkenbaar. En net als Lotte, vind ik het best een opluchting om dit zo te lezen. Al die facebookberichtjes van verschrikkelijke blije mensen zorgen er wel voor dat ik me best wel schaam dat ik me juist zo depressief voel op dit moment.
Ik heb wat minder last van die verveling, maar word wel ontzettend depressief van de hele dag binnen zitten, dus probeer maar veel af te spreken, al kom ik daardoor niet goed aan mijn rust.
Punt is toch vooral dat ik werken verschrikkelijk vind, dood- en doodeng. Maar ben nu toch drie weken aan het werk, en het biedt iig veel afleiding!
magikook? - Zondag 22 juli 2012 23:10
Ik heb het ook wel. Wel op een iets andere manier.
Maar dit jaar werk ik voor het eerst niet in de vakantie om mijzelf de ruimte te geven om wel degelijk aan mezelf te werken. Ik ben iemand die 'dingen wil en moet doen'. Ik kan niet anders. En als ik dat niet doe word ik gek. Maar dit jaar besloot ik dat die dingen maar eens niet werken moest zijn, maar dat ik me ook met vrije tijd moet leren redden ;)
Ben benieuwd
Minnie - Maandag 23 juli 2012 00:16
Veel woorden heb ik er niet voor: herkenbaar...
Dream2Bhappy - Maandag 23 juli 2012 00:19
Heeeeeeeeeeeeeeeel erg herkenbaar!!!!
Rebecca - Maandag 23 juli 2012 00:24
Wat herken ik dit zeg.. ik verveel me dood en ik ben elke dag bezig met hoe kom ik in godsnaam deze rot dag weer door. verschrikkelijk. Probeer mezelf ook elke dag wel even uit huis te schoppen maar vrienden heb ik niet meer en tja. Alleen is ook maar alleen. Hardlopen en een rondje lopen met de hond probeer ik wel zo veel mogelijk te doen maar met deze vieze regen steeds denk ik sneller van nou, laat ik maar een dagje binnen blijven.. en dat zorgt weer voor verveling en stress en eetbuien en compenseren en nog depressiever zijn. fijn cirkeltje.
Me (L) - Maandag 23 juli 2012 11:59
Zoals ik al eerder zei, herkenbaar, maar ik ga morgen naar het strand :D Dusss angst overwinnen^^
Roos - Dinsdag 24 juli 2012 00:25
Heel herkenbaar.. ik heb nu onverwacht twee maanden vakantie (had eerst een groot reisplan, maar heb op het laatste moment besloten dat ik het toch niet aandurfde) en het is een ramp. Ik werk 3 avonden in de week, dat wel, maar 7 dagen doe ik overdag dus niets. Soms spreek ik af met vriendinnen, maar dan hou je alsnog veel tijd over. De rest van het jaar plan ik mijn tijd helemaal vol met andere dingen, zodat ik niet met mezelf en m'n eigen gedachten hoef te zitten, dan snak ik soms naar een paar uurtjes vrij. Ik heb een leuke studie, werk, vrienden, hobby's.. maar in de vakantie kan ik nergens van genieten omdat ik steeds bezig ben met de tijd opvullen. Niet alleen willen zijn. Dat werkt zo destructief.. m'n negatieve zelfbeeld komt weer bovendrijven. Ik ben echt zo bang voor de komende zes weken.
Danique - Dinsdag 24 juli 2012 11:06
Heel herkenbaar...

Het enige dat ik kan zeggen is:
Laat school maar weer snel beginnen!

Ik haat vakanties...
Mikkie - Woensdag 1 augustus 2012 08:34
Ik ook, zeker nu ik geen baan meer heb :(
Jelle - Donderdag 2 augustus 2012 19:32
Een feest van herkenning helaas....
Je moet er ook gewoon zelf wat van maken.
Op vakantie gaan is zeker een aanrader, juist als je een eetstoornis hebt. Het was net alsof mijn eetstoornis ook op vakantie was, had er totaal geen last van. Toen ik thuis kwam wel weer helaas.
Kate - Donderdag 4 juli 2013 23:09
ik herken het wel, en zeker nu ik over een paar dagen 6 weken vakantie heb :(
Cecile - Maandag 22 juli 2013 18:38
Dit is de eerste keer dat ik dat ook ervaar. Het liefst wil ik morgen weer naar school...
Eva - Woensdag 30 april 2014 16:12
Dit is idd zo herkenbaar! Het is nu meivakantie en ik ben 2 weken lang bij mn vader (die elke dag werkt) en mn moeder en al mijn vriendinnen zijn weg. Ik verveel me dood in dit kuthuis :'(
Alicia - Woensdag 30 april 2014 16:40
Het is inderdaad herkenbaar.. Helaas.
onlymy - Donderdag 1 mei 2014 14:09
woow echt enorm herkenbaar...
Me - Donderdag 1 mei 2014 17:41
Fijne blog waarin ik veel herkenning vind. Hoe het toen ook voor mij was. En erin ook nog eens gedeeltelijk antwoord op mijn vraag aan oa jou die in de ask me anything (nog) niet aan bod kwam. Dank you!
JustmeXx - Donderdag 1 mei 2014 18:36
Wat jammer om al die negatieve reacties te moeten lezen!
Iedereen verdiend eens vakantie op een jaar en daar zou je gewoon moeten van kunnen genieten.
Denk aan jezelf en niet aan eisen van je omgeving, doe wat je graag doet.
Mij bezorgt school me net stress.., vooral de examens die eraan komen.
Veel succes iedereen!
Nikki - Donderdag 1 mei 2014 19:00
Ik vind vakantie ook moeilijk. Geen structuur meer, waardoor het eten een stuk meer moeite kost (om me aan de eetlijst te houden), bovendien is er veel ruimte voor negatieve gedachtes en slechte gedachtes over mezelf (en om in de spiegel te kijken)
Als we naar een andere omgeving gaan, vindt ik dat met eten ook al zo lastig en moeilijk.

Van de rust en niets moeten (huiswerk, toetsen) kan ik wel genieten, maar ik voel me prettiger bij de structuur (en sleur) van school.

Fijne blog
framboosxx - Donderdag 1 mei 2014 19:11
Heel herkenbaar en ben nu ook wel klaar met die vakantie. Niet zo zeer omdat ik niemand wil zien, me in huis wil verstoppen of aan eten denk enz., maar meer omdat ik me verveel en niks weet te doen. Zo nu en dan afspreken gaat nog maar jammer genoeg wonen niet alle vriendinnen dicht bij me in de buurt waardoor het afspreken nog al lastig gaat..
Maandag nog een leuk dagje, dinsdag naar school. Niet dat dat geweldig is, maar dan kom ik mijn dag altijd beter door! =)
Hartje - Donderdag 1 mei 2014 22:43
Mooi stuk geschreven. Echt waar. Ik herken mezelf hier best wel in op dit moment. Ik word ook ongelukkig als ik aan de vakantie denk. Veel vriendinnen in de klas heb ik niet en maar een paar buiten school. Ik wil die ook niet tot last zijn om daar meer dan 2x mee af te spreken in een vakantie. Ik verplicht mezelf ook elke dag iets te doen. Al is het maar boodschappen doen met mn pa. De structuur mis ik echt. Ik ben vandaag terug gekomen van een midweek bij mijn opa en oma. Dat was heel fijn. Alsof ik even wegzweef in de ruimte en rust daar. Zelfs het eten vergat ik. Maar nu ben ik thuis. Begint de ellende weer.

Maar ik maak er wel weer wat van zoals altijd...
xxxm - Zaterdag 3 mei 2014 21:09
Ik herken dit zo erg.. vorig jaar heb ik zo'n 'rotvakantie' gehad. Ik kon alleen maar huilen. Elke dag. Nu komt de zomer dichterbij en ben ik bang dat ik me weer zo ga voelen. Soms begin ik nu al te huilen, zonder dat ik kan verklaren waarom.
Me - Zondag 3 juli 2016 18:42
Heel erg herkenbaar helaas...maar hoe doorbreek je dit??iemand Tips?
Sander - Dinsdag 19 december 2017 23:57
Heel erg herkenbaar, maar ik zit nog steeds in het isolement. Ik heb nu vakantie en weet niet wat ik met m'n vrije tijd moet. Vrienden heb ik niet. Als ik even naar de stad o.i.d. ga voel ik me al wat beter, maar als ik weer thuis ben wordt ik weer depri. Ik weet niet wat ik hiermee aan moet of wie mij kan helpen :(