Ik geef meer om anderen dan zij om mij

 

In de periode dat ik niet lekker in mijn vel zat, had ik veel moeite met het contact met anderen. Ik had vaak het idee dat zij belangrijker voor mij waren dan ik voor hen. Ik had het idee dat ik meer moeite deed om de vriendschap te onderhouden en dat ik gewoon vaker bezig was met de ander. Ik had vaak het gevoel dat ik er niet echt toe deed voor de ander.

Ik maakte me altijd erg druk over hoe de ander zich voelde. Was diegene wel blij? Vond diegene het wel leuk met mij? Kon ik iets voor hem of haar doen? Ik vond het belangrijk dat de ander zich goed voelde, maar voor mij voelde het soms alsof ik drukker met de ander was dan dat diegene met mij was. Diegene maakte zich vast niet net zo druk om mij...

ik geef meer om anderen dan zij om mij

Zo heb ik bijvoorbeeld ook veel moeite gehad met vriendinnengroepjes. Zodra vriendinnen van mij met elkaar iets gingen doen en ze vroegen mij niet mee, dan trok ik me dat altijd heel persoonlijk aan. Blijkbaar vonden zij het leuker om iets met elkaar te doen zonder mij erbij. Blijkbaar was ik niet leuk genoeg om mee te worden gevraagd. Ik voelde me hierdoor gekwetst. Ik vroeg vriendinnen wel altijd mee dus waarom zij mij niet?

Als ik 's avonds in bed lag, dan dacht ik weleens na over mijn eigen begrafenis. Ik bedacht me dan wie er allemaal op mijn begrafenis zouden komen. Ik verwachtte dan heus wel dat mijn familie zou komen, maar wie nog meer? Zouden mensen het erg vinden als ik er niet meer zou zijn? Zou het dan een gemis zijn in hun leven of zouden ze er na een dag weer overheen zijn?

Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat wanneer ik rationeel nadacht, ik heus wel zag dat er wel mensen waren die om mij gaven. Maar ik had daar wel constant bevestiging van nodig. Als iemand iets met mij wilde doen, dan voelde het voor mij alsof ik belangrijk was voor diegene. Ik pinde me dan ook erg vast op de afspraken die mensen met mij maakten en ik nam het ze dan ook heel kwalijk als zij zich daar niet aan hielden. Stel iemand had met mij afgesproken om in de avond wat te gaan doen en diegene zei mij met een simpele smoes af, dan nam ik diegene dat erg kwalijk. Voor mij bevestigde dit dan meteen dat ik niet belangrijk was voor diegene. Dit was erg lastig.

Ik voelde mezelf dus onbelangrijk. Ik had het idee dat ik niet zoveel toevoegde in andermans leven. Mensen vinden het nu misschien wel leuk om met mij om te gaan, maar wat als ik er niet meer ben? Dan zullen ze mij vast en zeker niet missen. Zo bijzonder ben ik nou ook weer niet. Ik ben niet per se grappig of leuk en er zijn zoveel mensen die dat wel zijn en dus leuker zijn dan ik.

Eigenlijk is het heel verdrietig als je denkt dat je voor andere mensen niet zoveel betekent. In mijn ogen heeft dit te maken met onzekerheid en een lage zelfwaardering. Ik zag niet welke leuke kanten ik had. Ik vond mezelf alleen maar stom en saai. Ik heb heel vaak gedacht dat ik er beter niet meer zou kunnen zijn, omdat ik toch niks toevoegde.

Misschien dat dit ook deels ervoor zorgde dat de eetstoornis ontwikkelde en standhield. Met de eetstoornis probeerde ik duidelijk te maken dat het niet goed met mij ging. Ik wilde gehoord en gezien worden. Het dubbele aan de eetstoornis is dat ik aan de ene kant geen aandacht wilde, maar aan de andere kant ook weer wel. Het was een negatieve manier van aandacht vragen, maar ik wilde het gevoel hebben dat ik er toe deed voor de ander.

ik geef meer om anderen dan zij om mij

Na heel wat jaren vol therapie leerde ik mezelf stukje bij beetje meer te accepteren. Ik kwam lekkerder in mijn vel te zitten. Waar het mij voorheen niet lukte om ook maar iets positiefs over mezelf te zeggen, begon ik toen langzaam maar zeker mijn positieve eigenschappen te zien. Steeds beter zag ik wat ik allemaal kon en wat ik toevoegde in het leven. Zo nutteloos en onbelangrijk was ik niet. Vanaf dat moment verdween eigenlijk een beetje het idee dat anderen voor mij belangrijker waren dan ik voor hen. Ik zag veel meer in wat ik voor de ander betekende en dat mijn gevoel dus eigenlijk niet echt terecht was.

Natuurlijk bekroop me soms nog steeds dat nare, onzekere gevoel, maar ik wist er anders mee om te gaan. In plaats van te zoeken naar bewijzen die dat negatieve gevoel bevestigden, ging ik opzoek naar tegenbewijzen. Ik ging dus opzoek naar alle dingen die duidelijk lieten zien dat anderen mij wel belangrijk vonden. Gelukkig zijn dat er een hele hoop!

Fotografie: Jeremy

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jiho - Zondag 23 april 2017 15:12
prachtige blog, heel herkenbaar

zou je eens een blog willen schrijven over hoe je op zoek kunt gaan naar die tegenbewijzen? iets wat je in de praktijk toe kunt passen en je hoe je dit kunt leren? zou mij (en ik denk velen met mij) heel erg helpen
Reza - Zondag 23 april 2017 15:15
Hele fijne en herkenbare blog!
Nadine - Zondag 23 april 2017 19:00
Heel herkenbaar!!
Anoniempje97 - Zondag 23 april 2017 23:22
Dit is echt zo herkenbaar wat ik allemaal lees.
Zelf weet ik niet goed hoe ik er mee om moet gaan.
Het is ook telkens een teleurstelling om te zien dat vriendinnen leuke dingen doen zonder mij. Terwijl ik hen wel altijd meevraag. šŸ˜”
Snoezel - Maandag 24 april 2017 00:12
Wat herkenbaar! Ik zeg ook steeds tegen mensen dat ze niet af moeten spreken om mij een plezier te doen, vanuit medelijden. Dan hoeft het voor mij niet.
Anoniem - Dinsdag 25 april 2017 10:13
Zoveel herkenning... zucht
Het is zo vermoeiend als je altijd maar het gevoel hebt niet goed genoeg te zijn voor anderen en dat ze echt wel zonder jou kunnen...
Irisxxx - Dinsdag 25 april 2017 21:33
Zo herkenbaar!!
Laura - Woensdag 26 april 2017 14:04
Normaal ben ik een 'stille' lezer en reageer ik eigenlijk nooit, maar dit is zo herkenbaar.. Fijn om te weten dat anderen hier ook mee zitten. Dankjewel voor het delen!