Ik ga niet op vakantie

 

Tegenwoordig lijkt het alsof iedereen steeds verder en langer op vakantie gaat. Het voelt bijna als een 'must' om een verre reis te maken en rond te gaan trekken of interessant vrijwilligerswerk te gaan doen. Een weekje weg is dan al bijna niet meer genoeg. Je moet wel minstens een maand gaan, eigenlijk het liefst een half jaar als je jezelf een beetje wilt ontplooien. Wanneer ik dan vertel dat ik tijdens mijn vakantie 'gewoon thuis blijf', voel ik me maar saai.

Toch vind ik het eigenlijk prima om mijn vakanties 'gewoon thuis' door te brengen. Natuurlijk lijkt het me tof om nog eens een verre reis te maken en iets van de wereld te zien, maar doordat iedereen het doet en met de meest spannende verhalen thuiskomt ligt er ook wel weer druk op: Ik ben bang dat ik iets van het leven mis als ik niet ook ga backpacken of zo, al weet ik dat dit waarschijnlijk wel meevalt. Toch voelt het soms alsof er iets mis is met thuisblijven.

Toen ik een eetstoornis had vond ik het helemaal niet fijn om op vakantie te gaan. Ik zat niet goed in mijn vel en ver van huis zijn leverde veel stress en spanning op. Ik kon niet genieten zoals anderen dat leken te kunnen en ik maakte me veel zorgen over wat ik wel en niet ging eten en wat dat met mijn gewicht zou doen. Vaak kwam in dan thuis vol teleurstelling en schuldgevoelens. Zeker als de vakantie een hoop geld had gekost. Heel vervelend, want het heeft me er lang van weerhouden om veel zin in vakanties te hebben.

Geld uitgeven is niet mijn sterkste kant, doordat ik het een tijdje financieel niet zo breed heb gehad. Ik spaar liever, voor zover dat gaat, 'voor later'. Bovendien komen er allerlei vragen in me op als ik aan vakantie denk, bijvoorbeeld: "Wat als de vakantie nou tegenvalt? Is het niet meer waard om voor één grote, bijzondere vakantie te sparen, dan voor een aantal kleinere? Wat als de vakantie veel duurder uitvalt dan gepland?"

Hiernaast vind ik het ook lastig om de ideale vakantie uit te stippelen. Mijn vriend en ik verwachten namelijk beiden iets anders van een vakantie. Dan is het moeilijk om iets te vinden waar we beiden gelukkig van worden. Het is immers ook zijn vakantie en we willen het beiden leuk hebben. Oh ja, en wie gaat er op onze kippen passen als we weg zijn? Of de moestuin water geven?

Door deze zorgen ben ik al best lang niet meer op vakantie geweest en ook deze zomer blijf ik thuis, op een festivalletje hier in Nederland na. Maar, is dat nou echt zo erg? Ik vind eerlijk gezegd van niet. In en om het huis hier is genoeg te doen en ik heb onwijs veel hobby's waar ik normaal tijd tekort voor kom. Bovendien vind ik het ook wel fijn om de comfort van huis niet te hoeven missen.

Veel dingen die ik op vakantie wil doen, zoals lezen en wandelen, kan ik ook hier in Nederland doen. Daar hoef ik echt niet voor naar de andere kant van de wereld. Natuurlijk zijn er ook bijzondere dingen die je niet thuis kunt ervaren, maar dat komt dan vast nog wel een keertje voor mij. Tot die tijd vermaak ik me best prima en spaar ik even door. Nog een groot voordeel van thuis blijven: je zal niet vermoeider terugkomen dan dat je ging. Ik hoor vaak dat mensen daarover klagen.

Ik denk dat thuisblijven ook best een reële optie kan zijn als je nu een eetstoornis hebt. Je mag best eens afwegen of alle spanning en stress die je ervaart rondom het reizen eigenlijk wel goed voor je zijn. Natuurlijk kan een vakantie je ontzettend goed doen, doordat je 'er even uit bent', maar zelf heb ik ervaren dat je een eetstoornis meeneemt op vakantie, gedeeltelijk of helemaal, je ontkomt er bijna niet aan. Is 'gewoon thuisblijven' dan niet een keer prettiger?

Ik keur het één of het ander niet af. Ik vind dat iedereen moet doen wat goed voelt. Op vakantie gaan is prima, leuk en kan heel helpend zijn, maar thuisblijven, om welke reden dan ook, is net zo goed en echt niet saai of suf.

Ik ben eigenlijk heel benieuwd hoe jullie hierover denken en wat jullie redenen zijn om juist wel of niet op vakantie te gaan. Wat vinden jullie van thuisblijven hoe vinden jullie het dat steeds meer mensen een grote reis lijken te maken?

Fotografie: Pexels

♥ Liefs,
Lotte

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

FemkedeHaan - Zaterdag 23 juni 2018 10:32
Ik blijf ook lekker thuis. Ik wil eigenlijk niet met meer met mijn ouders mee maar heb ook geen vrienden om op vakantie te gaan. Alleen gaan zit er qua angsten gewoon (nog) niet in. En ik vind thuis met mijn eigen koffie en bed ook echt geen probleem :)
Leonie - Zaterdag 23 juni 2018 10:34
Dit vind ik echt een goede blog! De 'druk' om op vakantie te gaan, een verre reis te maken, stedentrips etc. vind ik echt heel groot. Dan zie ik dat bijvoorbeeld op social media langs komen en denk ik:'Oh dat doe ik allemaal niet, ik zit hier maar thuis..'
Maar om eerlijk te zijn vind ik het uiteindelijk het prettigst om thuis te zijn! en als dat voor mij het beste werkt, is dat prima toch?! De luxe en comfort van je eigen bed, douche, spulletjes, fijn lezen of wandelen en hopelijk een beetje lekker weer erbij, dat vind ik heel fijn hier.
D - Zaterdag 23 juni 2018 10:51
In Nederland kun je prima vakantie houden ♥ Ik houd er niet meer van om ver weg te gaan. Al die stress en tijd en geld kwijt voor de lange reis en het ook niet thuis voelen elders. In NL of België of Duitsland ben je nog weer een keer terug, gewoon een paar dagen weg, fietsen bv. vind ik nu zo veel leuker dan drie weken fietsen in de bergen en op campings verblijven waar ik me altijd ontheemd voelde.
KIki - Zaterdag 23 juni 2018 11:02
Ik hou van vakantie, reizen en nieuwe dingen zien..wat mij betreft mis je. Wel echt iets als je altijd maar thuis blijft zitten..Soms moet je jezelf ook een beetje uitdagen..maar ieder zijn ding.
LeRose - Zaterdag 23 juni 2018 12:30
Ook als je niet op vakantie gaat zit je niet de hele dag thuis. En sommige mensen hebben geen bovenmodaal salaris en kunnen dat dus niet betalen.

Die zijn daardoor niet minder ontplooit of missen iets, die doen dat weer op een andere manier.
Lotus - Zaterdag 23 juni 2018 12:26
Goede blog en deels herkenbaar. Het is bijna normaal dat je elk jaar een verre reis maakt. Terwijl veel van deze mensen een groot deel van Nederland, laat staan Europa nog niet hebben gezien. Nederland en Europa is prachtig! En erg fijn voor een vakantie. Ikzelf ga deze zomer naar Zweden, maar al mijn vrienden maken verre reizen. Heb ik het gevoel dat ik me moet verantwoorden, dat ik niet ook naar indonesie of zuid-amerika ga; JA.
Daarnaast weet ik door mijn reis naar Australië wat een verre reis je kan brengen. Ik ben volwassen geworden tijdens die reis en had dat absoluut niet willen missen.

Doe vooral wat goed voelt voor jou op dit moment en waar je behoefte aan hebt.
Miss Minority - Zaterdag 23 juni 2018 12:44
Ik denk dat een vakantie ver weg of dichtbij hetzelfde kan brengen. Zolang je maar echt vakantie kan hebben, de rust kan vinden.
Vliegjeveerle - Zaterdag 23 juni 2018 12:54
Ik vind reizen en vakantie iets heel anders. Ik maak lange reizen om iets van culturen te leren, de natuur te zien en echt een land te ervaren. Ik ga op vakantie voor rust en ontspanning, en dat kan natuurlijk ook prima thuis!
suus - Dinsdag 28 januari 2020 10:40
dus de ene keer ben je een reiziger en de andere keer als je "gewoon"op vakantie gaat een toerist. wat een onzin! je bent altijd gewoon een toerist, ook als je zogenaamd andere culturen gaat ontdekken. je doet precies hetzelfde als alle anderen, naar plekjes waar andere toeristen ook komen en of zijn geweest. Mensen voelen zichzelf vaak zo uniek!
Anoniem - Zaterdag 23 juni 2018 13:51
Ik wil juist veel reizen en veel van de wereld zien!
Als ik een mooie, verre reis ga maken dan voel of me bevoorrecht, blij en opgewonden.
Maar ook lekker chillen op een Grieks eiland maakt me gelukkig.
Reizen geeft me het gevoel dat ik echt leef, dat ik iets doe met mijn leven en er alles probeer uit te halen wat er in zit. Bovendien zijn andere mensen ook veel toegankelijker, relaxter en vrolijker op vakantie waardoor je vrienden voor het leven kunt vinden!
Petra - Zaterdag 23 juni 2018 17:13
Verre reizen heb ik nooit gemaakt, maar ik vind het lekker om op vakantie te gaan. Even weg uit de vertrouwde omgeving, dit kan heel goed in Nederland. Dit jaar ga ik voor het eerst mee als deelnemer van Autitravel naar Zweden. Een reis van 10 dagen, waarvan 7 nachten in Zweden. Mijn eetstoornis gaat overal mee naar toe, ook op vakantie.
Anellin - Zaterdag 23 juni 2018 17:54
Groot verschil is voor mij: als ik niet op vakantie kan of er voor kies om thuis te blijven....
Maya - Zaterdag 23 juni 2018 21:27
Binnenkort weer naar de kapper: "en ga je nog op vakantie"?
Nee.. Standaard verhaal altijd
Lost girl - Zaterdag 23 juni 2018 21:48
Ik kan niet op vakantie omdat ik het geld gewoon niet heb. Van een wajong ga je geen verre reizen of stedentrips doen. Heel leuk voor bovenstaanden die het wel kunnen maar ga niet beweren dat je dan echt iets mist in de zin van kennis opdoen en zelfontplooiing. Want hé, waar zijn boeken en internet anders voor!? En hebben we het nou alweer over alle "triggerende" foto's en verhalen op sociale. media? Volgens mij is inmiddels genoeg behandeld dat je je daardoor misschien wel saai en suf door gaat voelen. Niet meer volgen dus als je daar last van hebt. Of wachten tot je sterker in je schoenen staat.

Iedereen een hele fijne zomer toegewenst. Vakantie of niet.
AnaMan - Zaterdag 23 juni 2018 23:20
Het kost mij helaas veel te veel mentale energie om te gaan. Maanden bezig met herstellen. Dus blijf ik thuis; jammer, maar het is gewoon onverstandig. Misschien over een paar jaar weer als het beter gaat! :S
F. - Zondag 24 juni 2018 10:09
Ik heb niet genoeg geld en ook niet genoeg kracht om op vakantie te gaan.
Het is echt niet voor iedereen vanzelfsprekend om verre reizen te kunnen maken.
Bovendien is al dat vliegen van mensen superslecht voor het milieu ! Dit zeg ik niet omdat ik zelf niet weg kan ,maar het is gewoon waar.

x - Dinsdag 26 juni 2018 00:39
Ik ga ook niet op vakantie. Wel probeer ik af en toe lekker naar het strand te gaan bijvoorbeeld.
zwaan - Zondag 28 juli 2019 08:59
toen ik jonger was heb ik best wat van de wereld gezien
maar de laatste 20 jaar heb ik er geen behoefte meer aan , ten eerste omdat ik onder andere van wege het milieu niet meer wil vliegen , en ten tweede ben ik erg gehecht aan het comfort van mijn eigen huur-apartementje , ik heb hier alles bij de hand , hoef niet moeilijk te doen om koffie te kunnen zetten ,,ik hoef niet naar een sanitairblok te lopen om te gaan douchen . ik heb hier alles bij de hand, en ik woon ook nog is op 1 van de mooiste plekjes van amsterdam zonder buren aan de overkant en met een enorm mooi uitzicht over het zeer brede water , dus waarom zou ik op vakantie gaan ?
hans teunissen - Zondag 11 juni 2023 18:13
door omstandigheden is het er de laatste tijd helaas niet meer van gekomen op vakantie te gaan. ben verzot op zwitserland, met name het kanton wallis, met het hooggebergte, en het schweizerduetsch, het lokale dialect. verder is noorwegen schitterend, met al zijn ruimte en fjorden, het fatsoen............
Mieke - Dinsdag 8 augustus 2023 21:51
volledig mee eens! Wij zouden volgend jaar naar New York gaan, zijn er voor aan het sparen... maar hoe langer ik er over nadenk, hoe minder zin ik er in heb om de reeds hierboven aangehaalde redenen. Laat staan dat ik het nog verantwoord vind om zulke verre reizen te maken. Er is nog zoveel te beleven en te zien rondom ons. En een andere cultuur opsnuiven? Sorry, je bent daar steeds als toerist, als toeschouwer. Ik vind naast m'n deur of het dorp verderop ook andere culturen en deins er niet voor terug om daarmee te connecteren. Dat voelt voor mij als een verrijking.